Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 11. 05. 23:16
Más értelemmel használjuk a fogalom címkéket és némiként másképpen látjuk a fizikai folyamatokat.
Valamikor régen komolyan foglalkoztam a kérdéssel. Ekkor működési diagrammokat (szkóp ábrákat) is néztem.
Azt amit a jelalakokról írtam, ezekből az emlékeimből vettem. Ehhez vettem hozzá azt az ismeretemet, h az elektron áramlás a fémes vezető JELLEGŰ ioncsatornában haladva erősen hat az elektromágneses mezőre (erősebben, mint a tiszta fémes vezetés esetében). Váltóáramú meghajtás esetében dinamikusan, és az égési feszültség kapcsoló hatása miatt a dinamizmusa erősebb, mint egy sima színuszos jelnek.
A több forrásból származó jelek pedig a mezőkben összegződnek és interferencia álló hullámok (kép) keletkeznek. Emellett az álló hullámkomplex (mint, egy tárgy) maga is hullám visszaverőként és hullámforrásként viselkedik.
Az egész téma pedig úgy merült fel, h az elektroszmog hatása okozhaja-e a laptopon a leírt hibajelenséget.
Ha már írásra vetemedtem, megkérdem, mit tudsz arról az elektronikus meghajtó és gyújtó berendezésről, amellyel a fényerőt is szabályozhatóan, üzemeltetni lehet a kiégett izzószálú fénycsöveket is.
Fénycsőben csodálatos állóhullámokat lehet találni, meg az ioncsatorna is képes forogni, fiatal csövekre tipikus volt ez T12-nél. Fenti dolgokkal nem ellenkezik, hogy a fénycső gyújtáskor rádiózik igazán, utána minimális mértékben. Ezt amúgy a fojtótekercsen lehet hallani, a HF előtéteken (kompaktok) meg inkább az előtét üzemi frekije rádiózik, mint a cső maga, hiába van a csőnek, mint vezetőnek nagy része levegőben, a lezárása kicsi. Ellenben a kapcsolóeszközknél nagy.
Kiégett, azaz szakadt katódú cső üzemeltethető, ha a begyújtását meg lehet oldani (a katód zárásával a hagyományos fojtós megoldásban is). De nem sokáig. A szakadt katód már jelentős erózió eredménye, a katódmassza elfogyott, a cső egyenirányít, mert kevesebb elektron lép ki. Ez ugyan HF előtéten nem látszik (a hagyományoson a cső vibrál), de nagyon rossz az előtétnek, és a szakadásnál a katód tovább fog fogyni, mivel itt a korlátozott emisszió miatt nagy a feszültségesés, a katód még jobban fog égni, fogyni és üzemi körülmények között tövig ég a bevezető is, ahol már az elnyelés is fenntarthatatlan, a cső meg esetleg eldurran. Egyes előtéteknél ez remek reklámfogás, de tudni kell, hogy kíméletes katódkezelés, gyújtás csak ép katódot használó, sorosan izzító előtéttel lehetséges, a csövet hidegen átrobbantó, katód épségére érzéketlen előtétek több kárt okoznak, mint hasznot azzal, hogy a masszát a hideg katódról szinte lerobbantják, idő előtti szakadást okozva ezzel. A fényerőszabályzás alapköve, hogy a katódok hőmérséklete a csökkent fényerőnél is állandó legyen, elsősorban stabilitás, másodsorban élettartam okán. Az ilyen előtétek nem véletlenül drágák, a simán dimmelhető olcsók meg ezokból fakadóan nem képesek jó áramgenerátoros hajtást adni a csőnek, ezért kerülendőek. Sajnos van pár érdekes pionír a hazai weben, melyek nem átgondolt tervezések, és lódítanak akkora ökörségeket, hogy ihajj, kezdve azzal, hogy a fénycsövet lehet hidegkatódosan üzemeltetni és hogy ez milyen jó neki (hát pedig kurvára nem az).
Szummázva, egy fasza előtét sokkal többet spórol élettartamban, ha pedig eljárt az idő a cső felett, akkor azt nem jó kínozni tovább.