HWSW Informatikai Kerekasztal: Barkács/hibaelhárító központ - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (185 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 169
  • 170
  • 171
  • 172
  • 173
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Barkács/hibaelhárító központ Hordozható szervizközpont, sufniműhely Értékeld a témát: -----

#3401 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 11. 04. 09:37

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2012. 10. 31. 20:55

Igen, ezt nevezhetjük ívnek is (mivel a villamos ív is ionizáció révén jön létre). De én úgy rémlek, hogy ha a cső fel van már fűtve, akkor nincs nagy térerősség, azaz nincs már ív, annak ellenére, hogy az ionizációs jelenség folyamatosan fenntartott.

Jól emlékszel. A felfűtött csőnél valóban nincs nagy térerősség. Az indításihoz képest!

#3402 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 05. 09:10

Üdv!

Egy Dell Inspiron 1525-ben szeretnék procit cserélni, a mostani Celeron M550 helyett beletennék valami Core2Duo-t, viszont a foglalatok terén kicsit összezavarodtam. A fotókon ott a foglalat és a mostani proci, szerintetek mit tudok beletenni? Ha esetleg valakinél porosodik valami belevaló CPU értelmes áron, akár vevő is lehetek rá.

Thx
Proci
Foglalat

Szerkesztette: desiderius 2012. 11. 05. 09:12 -kor

#3403 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 05. 22:10

Üzenet megtekintéseIdézet: desiderius - Dátum: 2012. 11. 05. 09:10

a mostani Celeron M550 helyett beletennék valami Core2Duo-t, viszont a foglalatok terén kicsit összezavarodtam.

Tartok tőle, hogy fotó alapján kevesen fogják neked megmondani, de ha a neten, konkrétan az Intelnél megkeresed a Celeron M550-et, akkor az oldalán találhatsz egy ilyen szöveget:
"Sockets Supported PBGA479, PPGA478"

Már csak azt kell megnézni, hogy Core2Duo-ból találsz-e olyat, ami ebbe a foglalatba(hogy a fenti kettőből melyik, azt nem tudom megmondani) illik és a BIOS-od is támogatja.
Szerintem ha ennyire nem értesz hozzá, mindenképp konzultálj valamelyik szervizzel, mert egyrészt nem biztos, hogy el fog indulni a géped az új procival, másrészt nem tudom, a régebbi dell gépek hűtése milyen, de előfordulhat, hogy egy komolyabb processzort már nem viselne el hosszú távon. (ez utóbbi csak feltételezés részemről, de mióta dell gépem van, azóta mindent kinézek belőlük. :-( )

Szerkesztette: FixY 2012. 11. 05. 22:11 -kor

"They coming to take me away HA-HAAA..." (XIV  Napoleon)

#3404 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 11. 05. 22:31

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 10. 31. 13:46

Ott vagy tévedésben, h létezik egy "égési" feszültség (típustól, hőfoktól, az átionizáltságtól függően valahol 100 és 200 V között) váltóáramú meghajtás esetében emiatt folyamatos ívszakadás-újra épülés van.
Annyi, h a cső melegedésével csökken az indulási (és megszakadási) feszültség, így valamivel kisebbedik a cső által sugárzott jelszint (és színuszosabb a lesugárzott jel).
Jellegére hasonlót sugároz, mint amilyent a fázis hasításos kütyük gyártanak (csak a kilépő oldalon is ott van az ugrás (ívszakadás)).
A klasszikus fénycsőgyújtás folyamata úgy néz ki, h hidegen a higany nagy része le van kondenzálódva. Ezt izzószálas felfűtéssel elkezdik párologtatni, ameddig a csőben levő gázkeverékben már a rendelkezésre álló feszültség mellett ki tud alakulni egy önfenntartó, újra "gyulladó" ív. A hagyományos módszer a bimetallos glimmlámpás megoldás az izzószál áramellátására. Ebben induláskor a bimetall zárja a glimmlámpa két elektródáját. Ameddig a glimmlámpában (a bimetallon átfolyó áram hatására) az a bimetall bontásig felhevül, addig a fénycső is felfűt (ha nem eléggé akkor a glimm visszahül és és új gyújtási ciklus indul). Az indításra rásegít a glimm szakításakor a fojtótekercsen keletkező induktív lökés. Az elektronikus előtéteket Te ismered.
Létezik még a külső elektródás nagyfeszültségű indítás (vaku csövek, xenon és nátriumgőz lámpák).

Te szelektíven olvasol :-) . Írtam, hogy rá jellemző égési feszültség. Ami lehet pártíz, azaz olyan 60-70V is kisebb csöveknél. Az átütés márpedig eltérő jellegű. Meleg csövet, ha üzemmeleg is, előhevített elektródákkal, nem tudsz 60-70V-tal begyújtani, át kell ütni ismét (a hálózati fesznél jellemzően mindig magasabb értékkel, a fojtótekercs LÉNYEGE, hogy ezt meg tudja tenni a glimm oldásakor), ezt csak akkor tudod megtenni, ha az ionizált csatorna még fenntartott. És ekkor az ív nem lesz nagy meredekségű, hanem szépen, lágyan felfut az elfolyó áram, mivel tökéletes ohmos ellenállást mutat a gáztöltet ilyenkor!
A katódok fűtésével nem párologhat sok higany, az az adott üzemi nyomáson, hőmérsékleten kezd el párologni (a cső hidegpontja T8-nál a cső közepe, T5-nél a cső egyik vége, a katód mögött mélyen), míg végül kialakul a körfolyamat stabil állapota. Nem is fontos ez a párolgás a gyújtsánál, ott az a lényeg, a katódot azért fűtjük, mert az elektronemisszió sokkal hatékonyabb meleg katódnál, a katódmassza ekkor tud emittálni elég elektront ahhoz, hogy a katód körül parázsfénykisülés jelenjen meg, és végül a csövet kíméletesen, kisebb feszültséggel megindítsa.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#3405 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 05. 22:42

Üdv!

Egy Dell Inspiron 1525-ben szeretnék procit cserélni, a mostani Celeron M550 helyett beletennék valami Core2Duo-t, viszont a foglalatok terén kicsit összezavarodtam. A fotókon ott a foglalat és a mostani proci, szerintetek mit tudok beletenni? Ha esetleg valakinél porosodik valami belevaló CPU értelmes áron, akár vevő is lehetek rá.

Thx
Proci
Foglalat

Enyimben ilyen van: http://www.cpu-world...537GF0412M.html
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#3406 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 05. 23:03

Üdv!

Thx
Proci
Foglalat

A tiéd PPGA478 lesz. Ebből van kétféle, annak megfelelően, hogy a sarkon kívüli hiányzó láb x vagy y tengely felé esik. A géped hűtése miatt nem kell aggódni, az M550-nél mindegyik core2duo hidegebb lesz. BIOS-t nem kell frissíteni, Yonah és Merom is menni fog a lapban.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#3407 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 05. 23:16

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 11. 05. 22:31

Te szelektíven olvasol :-) .

Más értelemmel használjuk a fogalom címkéket és némiként másképpen látjuk a fizikai folyamatokat.
Valamikor régen komolyan foglalkoztam a kérdéssel. Ekkor működési diagrammokat (szkóp ábrákat) is néztem.
Azt amit a jelalakokról írtam, ezekből az emlékeimből vettem. Ehhez vettem hozzá azt az ismeretemet, h az elektron áramlás a fémes vezető JELLEGŰ ioncsatornában haladva erősen hat az elektromágneses mezőre (erősebben, mint a tiszta fémes vezetés esetében). Váltóáramú meghajtás esetében dinamikusan, és az égési feszültség kapcsoló hatása miatt a dinamizmusa erősebb, mint egy sima színuszos jelnek.
A több forrásból származó jelek pedig a mezőkben összegződnek és interferencia álló hullámok (kép) keletkeznek. Emellett az álló hullámkomplex (mint, egy tárgy) maga is hullám visszaverőként és hullámforrásként viselkedik.
Az egész téma pedig úgy merült fel, h az elektroszmog hatása okozhaja-e a laptopon a leírt hibajelenséget.
Ha már írásra vetemedtem, megkérdem, mit tudsz arról az elektronikus meghajtó és gyújtó berendezésről, amellyel a fényerőt is szabályozhatóan, üzemeltetni lehet a kiégett izzószálú fénycsöveket is.

#3408 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 05. 23:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 11. 05. 23:16

Más értelemmel használjuk a fogalom címkéket és némiként másképpen látjuk a fizikai folyamatokat.
Valamikor régen komolyan foglalkoztam a kérdéssel. Ekkor működési diagrammokat (szkóp ábrákat) is néztem.
Azt amit a jelalakokról írtam, ezekből az emlékeimből vettem. Ehhez vettem hozzá azt az ismeretemet, h az elektron áramlás a fémes vezető JELLEGŰ ioncsatornában haladva erősen hat az elektromágneses mezőre (erősebben, mint a tiszta fémes vezetés esetében). Váltóáramú meghajtás esetében dinamikusan, és az égési feszültség kapcsoló hatása miatt a dinamizmusa erősebb, mint egy sima színuszos jelnek.
A több forrásból származó jelek pedig a mezőkben összegződnek és interferencia álló hullámok (kép) keletkeznek. Emellett az álló hullámkomplex (mint, egy tárgy) maga is hullám visszaverőként és hullámforrásként viselkedik.
Az egész téma pedig úgy merült fel, h az elektroszmog hatása okozhaja-e a laptopon a leírt hibajelenséget.
Ha már írásra vetemedtem, megkérdem, mit tudsz arról az elektronikus meghajtó és gyújtó berendezésről, amellyel a fényerőt is szabályozhatóan, üzemeltetni lehet a kiégett izzószálú fénycsöveket is.

Fénycsőben csodálatos állóhullámokat lehet találni, meg az ioncsatorna is képes forogni, fiatal csövekre tipikus volt ez T12-nél. Fenti dolgokkal nem ellenkezik, hogy a fénycső gyújtáskor rádiózik igazán, utána minimális mértékben. Ezt amúgy a fojtótekercsen lehet hallani, a HF előtéteken (kompaktok) meg inkább az előtét üzemi frekije rádiózik, mint a cső maga, hiába van a csőnek, mint vezetőnek nagy része levegőben, a lezárása kicsi. Ellenben a kapcsolóeszközknél nagy.
Kiégett, azaz szakadt katódú cső üzemeltethető, ha a begyújtását meg lehet oldani (a katód zárásával a hagyományos fojtós megoldásban is). De nem sokáig. A szakadt katód már jelentős erózió eredménye, a katódmassza elfogyott, a cső egyenirányít, mert kevesebb elektron lép ki. Ez ugyan HF előtéten nem látszik (a hagyományoson a cső vibrál), de nagyon rossz az előtétnek, és a szakadásnál a katód tovább fog fogyni, mivel itt a korlátozott emisszió miatt nagy a feszültségesés, a katód még jobban fog égni, fogyni és üzemi körülmények között tövig ég a bevezető is, ahol már az elnyelés is fenntarthatatlan, a cső meg esetleg eldurran. Egyes előtéteknél ez remek reklámfogás, de tudni kell, hogy kíméletes katódkezelés, gyújtás csak ép katódot használó, sorosan izzító előtéttel lehetséges, a csövet hidegen átrobbantó, katód épségére érzéketlen előtétek több kárt okoznak, mint hasznot azzal, hogy a masszát a hideg katódról szinte lerobbantják, idő előtti szakadást okozva ezzel. A fényerőszabályzás alapköve, hogy a katódok hőmérséklete a csökkent fényerőnél is állandó legyen, elsősorban stabilitás, másodsorban élettartam okán. Az ilyen előtétek nem véletlenül drágák, a simán dimmelhető olcsók meg ezokból fakadóan nem képesek jó áramgenerátoros hajtást adni a csőnek, ezért kerülendőek. Sajnos van pár érdekes pionír a hazai weben, melyek nem átgondolt tervezések, és lódítanak akkora ökörségeket, hogy ihajj, kezdve azzal, hogy a fénycsövet lehet hidegkatódosan üzemeltetni és hogy ez milyen jó neki (hát pedig kurvára nem az).
Szummázva, egy fasza előtét sokkal többet spórol élettartamban, ha pedig eljárt az idő a cső felett, akkor azt nem jó kínozni tovább.

#3409 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 06. 00:24

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 11. 05. 23:50

Fénycsőben csodálatos állóhullámokat lehet találni, meg az ioncsatorna is képes forogni, fiatal csövekre tipikus volt ez T12-nél.

Játszadoztam azzal, h "normál" fénycsövet hajtottam meg kompaktokból kinyert előtétekkel.
Ekkor láttam (fényes és sötét gyűrűkkel) álló és lassan haladó hullámokat, amelyek az ionizáció növekedésével változtak.
Fénycsövet el lehet indítani külső elektródával is és lágy indítással is. Ekkor az ioncsatorna a végektől indulóan, a külső elektródához simulóan (persze a cső belsejében) alakul ki.
A részleteiben nem ismerem, csak láttam, mint a csoda gömböt, ami a belsejében villámokat csinál és a villám odahúzódik ha valaki odaközelíti a burához a kezét.

#3410 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 06. 07:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 11. 06. 00:24

Játszadoztam azzal, h "normál" fénycsövet hajtottam meg kompaktokból kinyert előtétekkel.
Ekkor láttam (fényes és sötét gyűrűkkel) álló és lassan haladó hullámokat, amelyek az ionizáció növekedésével változtak.
Fénycsövet el lehet indítani külső elektródával is és lágy indítással is. Ekkor az ioncsatorna a végektől indulóan, a külső elektródához simulóan (persze a cső belsejében) alakul ki.
A részleteiben nem ismerem, csak láttam, mint a csoda gömböt, ami a belsejében villámokat csinál és a villám odahúzódik ha valaki odaközelíti a burához a kezét.

Hogyne. A T12 csöveket be lehet simogatni simán, párszor végighúzod a kezed rajta és megindul. De az is eléggé durva indítás. A valaha volt RapidStart fénycsövek is így indulnak, van egy vezető csík az oldalukon, valamint a robbanásbiztos csöveknél is (RB-FX) így volt, de azok katódja is masszívabb volt.

#3411 Felhasználó inaktív   Gopher 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 06. 21:32

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 11. 05. 23:03

A tiéd PPGA478 lesz. Ebből van kétféle, annak megfelelően, hogy a sarkon kívüli hiányzó láb x vagy y tengely felé esik. A géped hűtése miatt nem kell aggódni, az M550-nél mindegyik core2duo hidegebb lesz. BIOS-t nem kell frissíteni, Yonah és Merom is menni fog a lapban.

Biztos? Nekem egy ASUS A9RP csak BIOS frissítés után volt hajlandó normálisan működni az M420 helyett beletett T2050 Yonah-al. Addig hálózati-akkus váltásnál fagyott. A hűtés viszont tényleg nem probléma, sokkal hüvöseb a CoreDuo proci.

#3412 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 06. 21:57

Thx. Közben belefutottam egy t7100-ba, elég olcsón ahhoz, hogy lesz, ami lesz alapon kipróbálom, és láss csodát, jó lett. Tényleg jóval hűvösebb, a gép meg pont annyival gyorsabb tőle, amennyivel kell.

#3413 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 06. 22:04

Üzenet megtekintéseIdézet: Gopher - Dátum: 2012. 11. 06. 21:32

Biztos? Nekem egy ASUS A9RP csak BIOS frissítés után volt hajlandó normálisan működni az M420 helyett beletett T2050 Yonah-al. Addig hálózati-akkus váltásnál fagyott. A hűtés viszont tényleg nem probléma, sokkal hüvöseb a CoreDuo proci.

Lehet, hogy nem kéne, de biost mindig szoktam frissíteni. Azt láttam, hogy az M550 tdp-je is 35W, a kiszemelt core2duo prociké is, úgyhogy nyilván elég a hűtés. Csak a foglalatokban voltam bizonytalan, ahogy didyman írta, kétféle van és úgy éreztem, nem tudom kellő bizonyossággal megállapítani, hogy ebben melyik van. Valahol neten olyat is olvastam, hogy ezeket a delleket többféle alaplappal is gyártották, azt meg nyilván sejtheti mindenki, hogy a gyártónak nem az a célja, hogy megkönnyítse az évekkel későbbi sufnituningot...

#3414 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 07. 10:01

BIOS-t nem kell frissíteni, Yonah és Merom is menni fog a lapban.

A konkrét eszközökről ugyan nem tudok nyilatkozni, de a desktop gépem alaplapjához az Intel több BIOS frissítést adott ki azért, hogy támogatott legyen néhány újabb proci.
Csak ezért említettem, hogy esetleg arra is figyelni kell.
"They coming to take me away HA-HAAA..." (XIV  Napoleon)

#3415 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 08. 06:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Gopher - Dátum: 2012. 11. 06. 21:32

Én a Dell 1525 lapjáról beszéltem. Az Asus más tészta, hogy finoman mondjam :-) .

#3416 Felhasználó inaktív   Csula kapitány 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 08. 08:38

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 11. 08. 06:36

Én a Dell 1525 lapjáról beszéltem. Az Asus más tészta, hogy finoman mondjam :-) .

msn-en, vagy telefonon nem tudsz diagnosztizálni, javítani? mittomén ráteszik a mobilt a laposra, lelkére beszélsz szegénynek, esetleg energetizálsz egy kicsit emeltdíjas árban.. te lehetnél a laptopoknak suttogó.

Idézet

A materialista hitűek számára értelmezhetetlen a galaktikus geometria változásával vezérelt ciklikusságok.

#3417 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 08. 09:06

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 11. 08. 06:36

Tessen már emailt olvasni, arra valamit válaszolni. Nem kell ma, jó lesz tegnap is :Đ

#3418 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 08. 23:57

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2012. 11. 08. 09:06

Tessen már emailt olvasni, arra valamit válaszolni. Nem kell ma, jó lesz tegnap is :Đ

Bameg, ma vótam pesten, akartalak hívni, dee (és itt most egy hosszú-hosszú történet jön)(folytatásos teleregény).

#3419 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 08. 23:58

Üzenet megtekintéseIdézet: avmanster - Dátum: 2012. 11. 08. 08:38

msn-en, vagy telefonon nem tudsz diagnosztizálni, javítani? mittomén ráteszik a mobilt a laposra, lelkére beszélsz szegénynek, esetleg energetizálsz egy kicsit emeltdíjas árban.. te lehetnél a laptopoknak suttogó.

Tedd a kezed a cédére.

#3420 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 09. 00:43

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 11. 08. 23:58

Tedd a kezed a cédére.

Igen, ez így jól kezdődik (rituálé rész).
Innen jön a lényeg, az információval való hatás (a mit és hogyan (miben és milyen kódolásban) suttogás).

Szerkesztette: Gyula2222 2012. 11. 09. 00:44 -kor

Téma megosztása:

• (185 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 169
  • 170
  • 171
  • 172
  • 173
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.