HWSW Informatikai Kerekasztal: Megint egy új gép... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (142 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Megint egy új gép... II. ide nézz be először, ha új gépet akarsz Értékeld a témát: -----

#81 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 10. 18:03

Idézet: looser_k - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 14:23

Segítőkész (önzetlen) önkéntes  :cool:    segítségét keresem - KÉREM- számítógépem öszeszereléséhez.  ...ha egyáltalán van ilyen kategória.  Akinek ez jó buli, az jöjjön!
Az alkatrészek megrendelése folyamatban van... Főleg a részleteket illetően jöhet majd jól a segítség. kb még egy hétig Pesten leszek. A64 pci-expresszes konfig

A64-et szerelni nem nagy művészet. Dobozos procihoz még szerelési útmutatót is mellékelnek.
A bővítőkártyákat csak be kell nyomni a helyükre (kell hozzá némi erő), és rögzíteni őket a házon kialakított csavarfuratokba (vagy műanyag klipszekkel - háza válogatja).
Az alaplap becsavarozása sem nagy művészet, akárcsak a memória behelyezése a megfelelő foglalatba.
Fontos: ne legyen rajtad műszálas ruha, és lehetőleg ne műszálas szőnyegen állva szerelj! Szerszámok: keresztfejű csavarhúzó (kb. 4-5 mm-es méretű fejjel), kombi fogó.

Egy rövid összeszerelési útmutató (hogy ne kelljen feleslegesen csavarozni):

1. Az alaplapba be kell tenni a procit. A foglalat oldalán levő kart állítsd függőleges állásba (a pontos leírás az alaplap kézikönyvében). A procinak ellenállásmentesen be kell mennie. Ha nem megy, akkor nem jó irányban akarod behelyezni, esetleg az egyik lába kissé ferdén áll. A ferde lábat óvatosan ki lehet egyengetni körömheggyel, vagy pl. bankkártyával :). Ezután a kart visszahajtva a proci rögzül.
2. Szereld fel a hűtőt (erre is van útmutató a hűtő vagy a proci útmutatójában). Gyári hűtőnél ez egy kar lehajtását jelenti. Arra kell csak figyelni, hogy a hűtő egyik széle se akadjon fenn a kereten, mert akkor nem illeszkedik.
3. Helyezd be a memóriát az alaplapba. A foglalaton, illetve a modul érintkezősorán levő bevágásokra figyelj, csak egyféle módon illeszkedik jól.
4. Most vedd elő a házat, szedd le mindkét oldalát.
5. Jumpereld be az optikai meghajtó(ka)t, és a HDD-(ke)t, ha PATA HDD-t használsz. Jumperelési útmutató általában magán az eszközön van, de az alaplap kézikönyve is tartalmazhat erre való utalást. Csavarozd be a HDD-(ke)t és az optikai meghajtó(ka)t a neked tetsző helyekre (azért próbáld ki, hogy a kábelek elérik-e őket). Ha van/lesz FDD-d, akkor azt is.
6. Most tedd be az alaplapot a házba. Ha nincsenek előre becsavarozott fém távtartók a házban, akkor előbb azokat kell becsavaroznod (ehhez egy kombinált fogóra lesz szükséged). Ahol az alaplapon furat van, és az egyezik az házon levő furatok valamelyikével, akkor oda távtartó kell. Rögzítsd csavarokkal az alaplapot. Ahol nincs a házon furat, oda műanyag távtartót kell tenni az alaplapba (a házhoz kaptál ilyeneket).
7. Tedd be a videokártyát az egyik PCI-E 16x foglalatba. Előtte a ház hátoldalán a megfelelő takarólemezt el kell távolítanod (kicsavarozni vagy kitörni). A kártyát moderált erővel, de határozottan a helyére kell nyomni, ezután rögzíteni a házhoz is. Ugyanígy helyezd be a többi bővítőkártyát is (ha vannak).
8. Most jön a kábelezés. Az optikai meghajtókat, HDD-t, FDD-t össze kell kötni az alaplappal. Ha PATA HDD-d van, akkor célszerű az egyes IDE portra kötni, míg az optikai meghajtót a kettesre. SATA HDD esetén az optikai maradjon a kettes IDE porton. A masternek jumperelt eszközöket az IDE-kábel végére kell kötni, általában a fekete színű csatlakozóra, míg a slave eszköz kerül a középső, szürke csatlakozóra. Az alaplapba a kék csatlakozó megy. Az IDE kábel pirossal jelölt szála mindig az egység tápbemenete felőli oldalra kerül, az alaplapon pedig az 1-essel jelölt oldalra! SATA eszköznél nincs ilyen mizéria, ott egy kábelre egy eszköz a rend.
9. Csatlakoztasd a tápegységből érkező kábelkorbácsokat szép sorban. Először az alaplapba kell betenni a tápellátó csatlakozókat (egy nagyméretű, téglalap alakú és egy közel négyzet alakú csatlakozó van). Az alaplap kézikönyve erre is tartalmaz útmutatást. Be kell még kábelezni a meghajtókat, és típustól függően a VGA-t. Minden csatlakozó csak egyféleképpen csatlakoztatható, erőltetni csak annyira szabad, hogy biztonságosan rögzüljön.
10. Ezzel lényegileg kész, lehet bedugni a monitort, billentyűzetet és a hálózati 230 V-os kábelt a gépbe. Nagy levegő és bekapcsolás. Ha minden oké, akkor POST-ol a gép, majd keresi az oprendszert. Ekkor rendben is vagy. Szereld össze a házat, és kész, telepítheted az oprendszert. Ha nem indul, vagy nem talál meg egy-két eszközt, akkor nézd meg a kontaktusokat. Szerelés közben előfordulhat, hogy a már csatlakoztatott kábelek kicsúsznak a foglalatból. Az is előfordulhat, hogy a BIOS-ban be kell állítani egyet s mást, bár általában elindul minden a gyári alapbeállításokkal (legfeljebb lassú lesz). Ha az FDD ledje folyamatosan világít, akkor az adatkábelét meg kell fordítani (kikapcsolás után).

Ha még így is félsz az összeszereléstől, inkább kérd meg valamelyik boltot, ahol alkatrészt veszel, hogy szereljék össze! Párezer forintért akkor is megteszik, ha csak egyvalamit vásárolsz ott, és a szerelésre még garanciát is fogsz kapni. Ha sokmindent (vagy éppen mindent) egy helyen veszel, akkor meg külön díjazás nélkül is össze szokták rakni a gépet, ha kéred.

Esetleg, ha csütörtökre meglesznek az alkatrészek, és elhozod Budaörsre őket, segítek összerakni. De csak csütörtökön érek rá, pénteken vagy pl. a hétvégén nem. :)

Szerkesztette: Telcontar 2005. 05. 10. 18:19 -kor

... a trip back in time is all I need ...

#82 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 18:17

Idézet: shark7 - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 17:24

Hello!
Tudnátok nekem ajánlani alaplapot amin van integrált vga??? socket A-s legyen. Árban max 15!
csak internetre lenne hasznalva a gep. lenyeg hogy ujabb 5-6 évig eldöcögjön...

udv k7

Például EHHEZ mit szólnál?

#83 Felhasználó inaktív   Csücsök 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 21:46

Idézet: Telcontar - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 19:03

A64-et szerelni nem nagy művészet...

Ez korrekt útmutató!!!  :respect:
Nem gondolkodtál azon, hogy vmi gyártóhoz szegődni manual-okat szerkezgetni??? :D

Ui.: a félreértések elkerülése végett, hozzátenném, hogy szándékosan hagytam csak ennyit az idézetből!!! Nem b@sz@kodás végett!!! :up:

Szerkesztette: Csücsök 2005. 05. 10. 21:48 -kor

Múltkor beállított hozzám egy T-Rex és Hamlet! Volt nagy dínóm, dánom!

#84 Felhasználó inaktív   DViD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 22:18

Őha, szép manual, Telcontar.. ;) :cool2:

#85 Felhasználó inaktív   Ati04 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 11. 11:30

Sziasztok!

Most vásárolnék alaplapot és kíváncsi lennék a véleményetekere!

Alaplap: ASUS A8V Deluxe Socket 939 ATX, Athlon 64/64FX 1MB cache -sel,
VIA K8T880 PRO chipset, 4 DDR DIMM max. 4GB PC3200/2700/2100/PC1600 Dual Channel
DDR SDRAM, 5PCI, 1AGP 8X, 3 UDMA66/100/133 Bus Master IDE, 8USB 2.0, 1p/1S,
PS/2 bill/egér, ATX Realtek ALC850 8ch audio 7.1 dekódolás, Gigabit LAN, 4X Serial ATA,
RAID, 2X IEEE1394. + AMD Athlon 3000 BOX S939 Proci. =65.125ft

Meglévő
Samsung 512 MB (1 rows, 4 banks) memória,
Videókártya ATI Radeon 9600PRO 256MB 8X AGP

Megvehetem-e az alaplapot+procit? úgy, hogy utánna nyugodtan tudjak aludni,
jól fogok vásárolni???????????????? Vagy csőbe húztak, ja egy ösmerős ajánlotta!

Előre is köszi a véleményeket!!!!!!!
Asus A8V Deluxe, AMD Athlon 64 3000+ venice, 2*512 Kingston 400Mhz, GECube ATI Radeon 256MB

#86 Felhasználó inaktív   =Oli= 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 12:39

Szerintem sok érte a 65k, boltba sincs ennyi, a lap a kékhalban 28, a proc 33k bruttó.

#87 Felhasználó inaktív   ^Sunrise^ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 12:44

Ja, de ez dobozos proci, hutovel, 33k-ert boltokba sokszor csak OEM-kent aruljak.

Ha nem is a legolcsobb ajanlat, de azert nem is irrealisan sok erte. Ha esetleg tudsz alkudni belole, akkor 2-3e ft-tal olcsobban lenne az igazi.
÷ Gigabyte N650SLI-DS4 ÷ Intel C2D E2140 1.6@3Ghz ÷ Kingmax 4GB DDR2-800 ÷ Sapphire X1950XT 256MB ÷ Western Digital 250GB + Hitachi 500GB ÷ LG-H42L/LG-4163B ÷ Enermax Noisetaker 475W ÷ Lian Li PC-V1200B ÷ Samsung 40" LE40R72B ÷

Passzív vízhűtés lépésenként, képekben

#88 Felhasználó inaktív   looser_k 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 11. 18:36

Idézet: Telcontar - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 19:03

Esetleg, ha csütörtökre meglesznek az alkatrészek, és elhozod Budaörsre őket, segítek összerakni. De csak csütörtökön érek rá, pénteken vagy pl. a hétvégén nem. :)

Köszönöm szépen a bátorítást és az útmutatót! Sajnos az alaplap beszerzése csúszik vagy 3 hetet  :( , így a szerelés is. Addig remélem nő az önbizalmam is, abbahagyom az izgulást és nekivágok egyedül. Az utolsó adu ásznak pedig megjegyezlek téged  ;)

Szerkesztette: looser_k 2005. 05. 11. 18:38 -kor

#89 Felhasználó inaktív   DViD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 20:05

Idézet: looser_k - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 19:36

Köszönöm szépen a bátorítást és az útmutatót! Sajnos az alaplap beszerzése csúszik vagy 3 hetet  :( , így a szerelés is. Addig remélem nő az önbizalmam is, abbahagyom az izgulást és nekivágok egyedül. Az utolsó adu ásznak pedig megjegyezlek téged  ;)

Nem izgulj.. :)

Amit tudok ajanlani:
3dgameman oldala, o videos review-okat csinal, anno en is abbol "tanultam".. :)

#90 Felhasználó inaktív   monolith 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 20:17

Telcontar nem értem teljesen a manualodat a gépösszerakáshoz. Az újonnan vett házamban, amibe majd egy hét múlva beleépítem az av8-at, van ilyen kiugró, meg nem kiugró alaplapi furat. Mindösszesen 3db műanyag távtartó pöcköt kaptam hozzá. Most akkor milyen csavar kell melyik lyukba? Most tényleg. A távtartó műanyagokat a púpos furatba kell illeszteni, aztán az alaplapot rá, vagy hogy van, segits már léci. :confused:  :confused:  :confused: kicsit bővebben
"Quality products,Customer satisfaction"
is a philosophy that guides all that we do at MSI.

#91 Felhasználó inaktív   ^Sunrise^ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 20:40

Idézet: authenticDViD - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 21:05

Nem izgulj.. :)

Amit tudok ajanlani:
3dgameman oldala, o videos review-okat csinal, anno en is abbol "tanultam".. :)

Ja, sztem is egesz korrekt oldal, latni nehany jobb cumot "kezkozelbol" :)
÷ Gigabyte N650SLI-DS4 ÷ Intel C2D E2140 1.6@3Ghz ÷ Kingmax 4GB DDR2-800 ÷ Sapphire X1950XT 256MB ÷ Western Digital 250GB + Hitachi 500GB ÷ LG-H42L/LG-4163B ÷ Enermax Noisetaker 475W ÷ Lian Li PC-V1200B ÷ Samsung 40" LE40R72B ÷

Passzív vízhűtés lépésenként, képekben

#92 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 20:54

Idézet: monolith - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 21:17

Telcontar nem értem teljesen a manualodat a gépösszerakáshoz. Az újonnan vett házamban, amibe majd egy hét múlva beleépítem az av8-at, van ilyen kiugró, meg nem kiugró alaplapi furat. Mindösszesen 3db műanyag távtartó pöcköt kaptam hozzá. Most akkor milyen csavar kell melyik lyukba? Most tényleg. A távtartó műanyagokat a púpos furatba kell illeszteni, aztán az alaplapot rá, vagy hogy van, segits már léci. :confused:  :confused:  :confused: kicsit bővebben

Kétfajta távtartót kellett, hogy kapjál. Az egyik a műanyag, a másik sárgaréz vagy acél (de mindenesetre fém). Ez utóbbi csavarmenetes, és van a tetején egy szintén csavarmenetes furat. A fém távtartókat kell becsavaroznod a házba azokon a pozíciókon, ahová majd az alaplapnak is furata kerül. Tehát alaplap nélkül nem tudsz felkészülni. A furatok helye ugyan szabványos, de hogy melyik furat van meg valójában, és melyik nem, az alaplaponként / házanként változó. A dolog egyszerű - be kell próbálni az alaplapot a még üres házba (a legjobb, ha a tápegységet is kiszeded a szerelés idejére, hogy a kábelek ne zavarjanak), és meg fogod látni, hogy hol van egyezés. Átlagosan kb. 6-7 db egyezésre számíthatsz, ennyivel már korrekten  rögzül az alaplap. Ezekbe a fém távtartókba ugyanis csavarral kell rögzíteni a deszkát - ezért van a tetejükön a menetes furat. A csavarokat szintén a házhoz szokták mellékelni (általában M3-as csavarok, de a menetemelkedés megintcsak lehet változó).
A maradék alaplapi furatokat célszerű a műanyag távtartókkal alátámasztani, hogy egy esetleges későbbi szerelésnél (pl. memóriabővítésnél vagy proci ill. VGA cserénél) az alaplap túlzott meghajlítását és ebből fakadó károsodását (hajszálrepedések) elkerüld.

Szerk.: hiányzó betű. :)

Szerkesztette: Telcontar 2005. 05. 11. 21:20 -kor

#93 Felhasználó inaktív   monolith 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 21:11

Őszintén megmondva én kaptam 3db műanyagot, meg kb egy zsák csavart. de mindegyik csavar, egyik sem távtartó, mindkét oldalán menetes ahogy írtad. Normális ez? ASz alaplap dobozában lesz ilyen távtartó, vagy mehetek visza reklamálni hogy nem kaptam ilyen biszbaszt. Ez tényleg mindegyik csavar.

#94 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 21:19

Idézet: monolith - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 22:11

Őszintén megmondva én kaptam 3db műanyagot, meg kb egy zsák csavart. de mindegyik csavar, egyik sem távtartó, mindkét oldalán menetes ahogy írtad. Normális ez? ASz alaplap dobozában lesz ilyen távtartó, vagy mehetek visza reklamálni hogy nem kaptam ilyen biszbaszt. Ez tényleg mindegyik csavar.

Az alaplaphoz aligha kapsz távtartót. :(
Ami neked kellene, az egy szabályos hatszög alapú hasábot formáz, aminek az alján van egy csavarmenetes pöcök, :) a tetején meg egy lyuk. Ha ilyened tényleg nincs, akkor a boltban vagy egy bontóban szerezheted be. Megjegyzem, nem vet túl jó fényt a házad gyártójára, ha ezt kispórolták a dobozból. :reklamacio:

#95 Felhasználó inaktív   monolith 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 21:40

Hát mondjuk ez csak egy JNC. Nincs pénztárcám 20000-ért házat venni. De tudom mire gondolsz, van is olyanom otthon, akkor majd beleépítem. Tényleg kellett volna kapnom ilyet? De nem azért vannak ilyen kis púpok a ház belső oldalán, hogy nem kell távtartó, hanem ezek kb annyit tartanak ki, mint az a pöcök. hm? :confused:  :confused:

#96 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 21:48

Idézet: monolith - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 22:40

Hát mondjuk ez csak egy JNC. Nincs pénztárcám 20000-ért házat venni. De tudom mire gondolsz, van is olyanom otthon, akkor majd beleépítem. Tényleg kellett volna kapnom ilyet? De nem azért vannak ilyen kis púpok a ház belső oldalán, hogy nem kell távtartó, hanem ezek kb annyit tartanak ki, mint az a pöcök. hm? :confused:  :confused:

Nem jó ötlet távtartó nélkül beszerelni az alaplapot - zárlat lesz a vége. Akár van púp, akár nincs. Körülbelül sejtem, milyen púpok lehetnek. Azokba kellene a távtartókat becsavarozni - van a közepükön egy lyuk, ugye? Ez esetben a rövidebb változatban gyártott távtartókat kellett volna kapnod - de hát JNC. :rolleyes:

#97 Felhasználó inaktív   monolith 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 21:52

Igen van a közepükön lyuk, azokra gondoltam. De akkor majd szerzek ilyen távtartót, És akkor azokat a púposba, vagy a nem púpos lyukakba tegyem bele? hm? :confused:  :confused:

#98 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 22:06

Idézet: monolith - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 22:52

Igen van a közepükön lyuk, azokra gondoltam. De akkor majd szerzek ilyen távtartót, És akkor azokat a púposba, vagy a nem púpos lyukakba tegyem bele? hm? :confused:  :confused:

Csak oda tegyél, ahol az alaplapon is van lyuk. :) Egyébként valószínűleg a púpok közepébe kell betenni a távtartókat - sacc/kb. 4-5 mm-es magasságúakra lesz szükséged (a magasság a csavarmenetes rész nélkül értendő). Akkor jó a beszerelés, ha a helyükre betett bővítőkártyák hátoldali takarólemezei szépen felfekszenek a ház hátoldalán levő, nekik kialakított peremre.

#99 Felhasználó inaktív   monolith 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 22:11

Nyílván nem állok neki fúrni. De akkor jó, megnyugodtam, akkor majd ezekre figyelek. Még alaplapot meg procit nem tettem be, azért kérdezgetek ennyit. mÁs egyebet már szereltem, abban még hiba nem volt. Azt mondod hogy kb olyan 6-7 lyukat kell összepászítani, ha az alaplapnak is van ennyi ugye? :hemuveg:  :hemuveg:  :hemuveg:  :hemuveg:  :hemuveg:  :hemuveg:  :hemuveg:

#100 Felhasználó inaktív   DViD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 22:19

Nem szeretnek kötekedni, meg elbatortalanitani sem, de hogyha ennyire tapasztalatlan vagy, eloszor inkabb kerj meg valakit, hogy mutassa meg, mi fan terem egy osszeszereles...

Téma megosztása:

• (142 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.