Idézet: Vulpes - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 14:19
Nekem a sokat vitatott, gyárilag még passzív Chaintech VNF4 Ultra-m van.
Ilyen borda van rajta. Elöl-hátul ventillátoros, jól szellőző házban újrapasztázás után eddig bírja a 260-as HTT-t, de tesztüzemben 280-on is gond nélkül beindult.
Én sokáig Nforce 3-as alaplapon és AGP-s videókártyán gondolkodtam, épp azért, mert azt lehet passzívan hűteni. Egész addig, amíg tegnap megtudtam, hogy a
Gigabyte K8N Ultra-9-es (nálunk Ultra-939 néven fut) passzív hűtéssel rendelkezik. Mindehhez találtam passzív hűtésű X800-as (síma) grafikus kártyát 42 nettóért (kiskerben), így aztán nem haboztam tovább és megrendeltem a gépemet.
Az alábbi konfigot állítottam össze. Ja igen, ezúton köszönöm mindenkinek aki tanácsokkal segített 1-2 hónappal ezelőtt, azóta ötöltem rajta.
Gigabyte K8N Ultra-9 (passzív chipset hűtés)
Athlon 64 3200+
Coolink BAT1VS
2x512 Kingmax HC 500 MHz
Gigabyte X800 128 MByte (passzív hűtésű)
Chieftec Bravo ház
Chieftec 420 W táp
NEC 3520
Hitachi 160 GByte
Samsung 193P
Ez összesen 300 nettóba kerül. Jó kis pénz, de szerintem a legtöbb részegységgel ki lehet húzni 3-4 évig. Ilyenek az alaplap, memória, hűtés, ház, táp és DVD író. Ha nagy szükség lesz kakaóra, akkor másfél év múlva veszek bele egy X2-es processzort, meg egy új grafikus kártyát. A monitorral meg akár 5 évig is lazán megleszek.
Az jól látszik gondolom, hogy minél halkabb rendszert akartam építeni. Persze még lehetett volna tovább halkítani (passzív táppal és vízhűtéssel vagy passzív procihűtéssel), de a dual-core processzoros jövő miatt inkább az aktív alaktrészek mellett döntöttem, a vízhűtés meg az ára miatt esett ki (és persze ez a passzív tápra is igaz).
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor