Tőzsde, befektetés pénz, kockázat, mi és hogy....
Elküldve: 2009. 03. 07. 11:36
Elküldve: 2009. 03. 07. 11:44
Idézet: Csiresz - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 11:18
Hát még annak, aki nem dobta ki őket 13xx-nál, hanem várt 1500ig
Vagy az egyszerűbb megoldás hogy bennfentes
bezony, olyan mint a póker, hogy eldobtam tegnap a 9,10 nem azonos szín lapokat, majd a végére kijött hogy full-om lett volna és 4 all-in volt bent abban a körben, bátornak kell lenni néha :Đ
ellenben h már be van harangozva, akkora nyerésre már nem lehet hajazni.
Elküldve: 2009. 03. 07. 12:15
Idézet: MarKinG - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 11:44
ellenben h már be van harangozva, akkora nyerésre már nem lehet hajazni.
nemtom, hogy milyen a profi póker, de a tőzsde sztem nem szerencsejáték, legalábbis én próbálom tudatosan csinálni a dolgaimat.
Elküldve: 2009. 03. 07. 12:26
Idézet: fLeSs - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 12:15
Elvileg hosszú távon a póker sem a szerencséről szól.
Nekem is lenne kérdésem. Ha én mondjuk szeretnék hosszútávra befektetni részvénybe, mindenképp kell nekem valamilyen befektetési számla? Mert lehet feleslegesek lennének a real-time adatok, meg a sok egyéb. Vagy nem éri ez meg? De gondolom de.
Más:
Csak elvi síkon az osztalék fizetés, hogy zajlik? Ezt hogyan kezelik ezek az online rendszerek? Erről nem találtam még semmit.
Köszönöm!
Elküldve: 2009. 03. 07. 12:37
Idézet: Ndrew - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 13:26
Nekem is lenne kérdésem. Ha én mondjuk szeretnék hosszútávra befektetni részvénybe, mindenképp kell nekem valamilyen befektetési számla? Mert lehet feleslegesek lennének a real-time adatok, meg a sok egyéb. Vagy nem éri ez meg? De gondolom de.
Más:
Csak elvi síkon az osztalék fizetés, hogy zajlik? Ezt hogyan kezelik ezek az online rendszerek? Erről nem találtam még semmit.
Köszönöm!
Ha magyar picon nézelődsz akkor tudom ajánlani a KBC Equitast.
0Ft szlanyitás, 0ft számlavezetés, 0,25%os brokidíj. Ha realtime nem kell akkor praktikusan nem kerül semmibe hogy részvényt vettél (csak a 0,25%).
Egyébként ez a szerencsejáték sztem OTP-ra nagyon igaz, teljesen függetlenül mozog mindentől. Néha a szar hírekre is emelkedik, néha zuhan rá mint a kő, van amikor meg a külföldi zöld számokra is. Abszolut nem lehet kiszíűrni belőle semmit. Ez a cik hogy kezdjük el venni az OTP-t, mert Csányi azt mondta hogy már emelkedni fog kb a vicc kategória
Osztalékfizetést kihagytam, sztem úgy hogy ha az osztalékfizetés napján van vmennyi részvényed, akkor jóváírják a számládra. Kacérkodom én is a Telekommal, de ez is olyan hogy lehet hogy 440-ig is lemegy
Szerkesztette: Csiresz 2009. 03. 07. 12:40 -kor
Elküldve: 2009. 03. 07. 12:47
senki sem lát a jövőbe.
Elküldve: 2009. 03. 07. 13:19
Idézet: Csiresz - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 12:37
0Ft szlanyitás, 0ft számlavezetés, 0,25%os brokidíj. Ha realtime nem kell akkor praktikusan nem kerül semmibe hogy részvényt vettél (csak a 0,25%).
Egyébként ez a szerencsejáték sztem OTP-ra nagyon igaz, teljesen függetlenül mozog mindentől. Néha a szar hírekre is emelkedik, néha zuhan rá mint a kő, van amikor meg a külföldi zöld számokra is. Abszolut nem lehet kiszíűrni belőle semmit. Ez a cik hogy kezdjük el venni az OTP-t, mert Csányi azt mondta hogy már emelkedni fog kb a vicc kategória
Osztalékfizetést kihagytam, sztem úgy hogy ha az osztalékfizetés napján van vmennyi részvényed, akkor jóváírják a számládra. Kacérkodom én is a Telekommal, de ez is olyan hogy lehet hogy 440-ig is lemegy
Kösz szépen!
Egyelőre mindenre választ kaptam. Na majd agyalok még.
Elküldve: 2009. 03. 07. 13:33
Idézet: fLeSs - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 11:07
btw kötve hiszem, hogy 6%-ot emelnek az alapkamaton, mert azzal gyakorlatilag leállítanák a magyar gazdaságot, már a jelenlegi kamatok is túl magasak a hitelfelvevők számára.
A micsodát teszik tönkre?
Egyébként ez a borzasztó nagy probléma... hogy üres zsebbel, brutális adóssággal állunk ilyen helyzetben, ahol a gazdaság pörgetésére olyan extra pénzek kellenének, amivel a most jól álló usa is a mi adósságszintünkre kerülne.
1. Nálunk eleve nem a jó gazdaságot kellene megmenteni.
2. És mi már eleve halálra el vagyunk adósodva e nélkül is.
Ennyi a különbség.
Szvsz a +600bp iszonyú nagy, ha pletykaként terjedt is ilyen ezen a héten, tuti, hogy az egész még nincs beárazva az állampapírokban... mondjuk a fele saccra. De az is sanszos amit írsz, hogy nem is lesz ilyen emelés. Bár most tényleg vmi nagy lépés kellene, hogy meg is látszódjon a forinton, mert ha itt marad akkor tényleg kritikus szinteket kezd ütni ami további lavinát indíthat. De akkor sem tartom valószínűnek én sem a 600-at...
Idézet: Csiresz - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 11:18
Hát még annak, aki nem dobta ki őket 13xx-nál, hanem várt 1500ig
Jah, ezt mondtam én is. Ha reggel ott lettem volna akkor short és utána longoltam is volna tuti... de ha már bevásároltam volna akkor is kizárt, hogy záróig tartom, mikor megállt, lassan csorgott utána fél napig 1290 alatt.
Szvsz profin hasonló. Risk/reward alapú valószínűségekre építve. Kiegészítve játékelmélettel: a többiek figyelésével és a blöffel.
Idézet: fLeSs - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 12:47
senki sem lát a jövőbe.
6000-nél mondta először, hogy az OTP ilyen áron ajándék.
Idézet: Ndrew - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 12:26
Nekem sem volt még osztalékfizetésem, de a következő módon megy:
Automatikus az egész, egyszerűen ha van részvényed, akkor az osztalékfizetés napján a brókercég jóváírja a számládon a már levont adó nélkül az összeget. Szóval az adózással és annak lejelentésével sem kell foglalkoznod. Csak kapod a pénzt.
Az fontos még, hogy osztalékot akkor kapsz, ha a "ex-date"-en (hogy hívják ez magyarul?) a birtokodban vannak a papírok. Vagyis nem a fizetés napján, hanem előtte X nappal kell birtokolni a papírt. De ezt osztalék kihirdetésnél mindig közlik.
Pl. Idén a TKOM:
"Az Igazgatóság javaslata szerint osztalékra azon részvényesek lesznek jogosultak, akik 2009. április 29-én értékpapírszámlájukon Magyar Telekom részvénnyel rendelkeznek. Az osztalék kifizetésének javasolt kezdő napja 2009. május 7."
Vagyis ha ápr. 29-én van TKOM-od akkor 30-án el is adhatod, májusban meg fogod kapni az osztalékot utána. (Egyébként emiatt nyilván ápr. 30-án kevesebbet is fog érni a papír az ápr 29-i áránál kb. az osztalékkal.
Elküldve: 2009. 03. 07. 13:40
Idézet: MarKinG - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 10:29
És az milyen érdekes, hogy az önkényes brókercéges szabályok mégis érnek valamit...
Pl. KBC-nél egy ideje be van vezetve, hogy TDT-re (napon belüli tőkeáttételes pozi) van egy napi limit. Ha bizonyos mennyiségűt nyitnak, akkor aznap már nem lehet többet. Egyszerűen, mert a volatilitás miatt brutális a kockázatú lehet a sok pozi, amit még aznap muszáj zárni. (A TDT lehet tőkeáttételes is, ez is növeli a kockázatot). Nyilván ezzel a brókercég saját magát is védi, mert belefuthatna sok napon belül 0 alá futó ügyfélbe, akiket ő finanszírozhatna utána...
De azért a befektetőt is védi ilyen alapon. Pl. shortot csak TDT-re lehet nyitni... tegnap mi lett volna, ha -9%-ból +5-6%-nál, meredek emelkedés után mondjuk meg lehet még shortolni napon belül az OTP-t. Szerintem sok KBC-s megjátszotta volna és lett is volna benne ráció ennyi és olyan heves mozgás után. De ugye utólag látjuk, hogy mi lett volna a vége. Fél vagyonok mentek volna el délután 1-2 óra alatt.
Elküldve: 2009. 03. 07. 16:35
mint más is írta, a póker se az.
ha megnézed a top játékosokat, akkor látszik hogy van egy élmezőny, ami nagyjából fix. persze némi szerencse is kell hozzá, de tőzsdéhez is.
póker is kőkeményen kockázetkezelésről szól akár csak a tőzsde.
"akár hétfő de. is vehetnék állampapírt"
persze vehetnél, de úgy értettem, hogy a délutánt már csak megvárod, hisz veszteni valód nincs azzal.
600 pont tényleg durván hangzik, és én se számítok ennyire, de 400 pontot simán el tudok képzelni.
Elküldve: 2009. 03. 07. 16:44
Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 13:33
Automatikus az egész, egyszerűen ha van részvényed, akkor az osztalékfizetés napján a brókercég jóváírja a számládon a már levont adó nélkül az összeget. Szóval az adózással és annak lejelentésével sem kell foglalkoznod. Csak kapod a pénzt.
Az fontos még, hogy osztalékot akkor kapsz, ha a "ex-date"-en (hogy hívják ez magyarul?) a birtokodban vannak a papírok. Vagyis nem a fizetés napján, hanem előtte X nappal kell birtokolni a papírt. De ezt osztalék kihirdetésnél mindig közlik.
Pl. Idén a TKOM:
"Az Igazgatóság javaslata szerint osztalékra azon részvényesek lesznek jogosultak, akik 2009. április 29-én értékpapírszámlájukon Magyar Telekom részvénnyel rendelkeznek. Az osztalék kifizetésének javasolt kezdő napja 2009. május 7."
Vagyis ha ápr. 29-én van TKOM-od akkor 30-án el is adhatod, májusban meg fogod kapni az osztalékot utána. (Egyébként emiatt nyilván ápr. 30-án kevesebbet is fog érni a papír az ápr 29-i áránál kb. az osztalékkal.
Kösz szépen, így már teljesen ok. Erről az ex-date ről tudtam, az is ok.
Elküldve: 2009. 03. 07. 17:49
Idézet: Ndrew - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 12:26
Más:
Köszönöm!
KBC-nél (equitas) ha nem kérsz real-time adatokat, akkor 0 forint a havidíj, tehát hosszú távú befektetésnek is tudod használni.
Osztalékfizetés: én zwack után kaptam már (elő)osztalékot. Semmi különös, a megadott napon nálam kellett, hogy legyen a részvény és adott napig nem lehetett eladni. Az ostalék meg egyszercsak megjelent a tőzsdés számlán. Jövő év elején meg kapni fogok róla adóbevalláshoz való papírt. Jah, és a 10%-os adót már levonták előre.
Elküldve: 2009. 03. 07. 17:56
Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 13:33
Pl. Idén a TKOM:
Vagy nem. Pl. Zwack ahogy kihirdették az 1300 forintos osztalékot, akkor felment 10ezerről egészen 14ezerig is (egy napig volt 14e, de 13 maradt az átlag kb.) Ahogy megtörtént a kifizetés, akkor sem esett vissza jelentősen, csak pár napja (pedig az osztalékot még februér elején kifizették).
Elküldve: 2009. 03. 07. 20:31
Idézet: Sipi- - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 17:56
Lehet, hogy van ilyen de nem normális.
Talán az illikviditása miatt volt ilyen? Vagy nem tudom...
Elküldve: 2009. 03. 08. 10:47
Idézet: Sipi- - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 17:49
Osztalékfizetés: én zwack után kaptam már (elő)osztalékot. Semmi különös, a megadott napon nálam kellett, hogy legyen a részvény és adott napig nem lehetett eladni. Az ostalék meg egyszercsak megjelent a tőzsdés számlán. Jövő év elején meg kapni fogok róla adóbevalláshoz való papírt. Jah, és a 10%-os adót már levonták előre.
Neked is köszönöm!
Elküldve: 2009. 03. 08. 22:39
Idézet: WiZARD - Dátum: 2009. márc. 6., péntek - 17:49
na megint hülye voltam.
pénteken nyitni kellett volna 313-314 körüli eurhuf-nál
most 308,5...
remélem reggelig visszagyengül 310-311 fölé.
Elküldve: 2009. 03. 09. 00:52
Idézet: WiZARD - Dátum: 2009. márc. 8., vasárnap - 21:39
pénteken nyitni kellett volna 313-314 körüli eurhuf-nál
most 308,5...
remélem reggelig visszagyengül 310-311 fölé.
Már 310,5 , ha még ébren vagy : )
Elküldve: 2009. 03. 09. 08:34
Idézet: NightLord - Dátum: 2009. márc. 9., hétfő - 0:52
most meg már 308 alatt...
307 alatt
306 alatt
1 year ago RBS paid $100bn for ABN Amro.
For this amount it could now buy:
Citibank $22.5bn
Morgan Stanley $10.5bn
Goldman Sachs $21bn
Merrill Lynch $12.3bn
Deutsche Bank $13bn
Barclays $12.7bn
And still have $8bn change......which you would be able to pick up GM, Ford, Chrysler and the Honda F1 Team...
Szerkesztette: WiZARD 2009. 03. 09. 08:46 -kor
Elküldve: 2009. 03. 09. 08:52
Idézet
Lemaradtam valamiről? A MOL is meghirdette már az osztalékát?

Súgó
A téma zárva.