Mandriva Linux (Mandrake) Vélemények-Kérdések-Problémák
Elküldve: 2006. 03. 01. 21:08
Valaki tudna nekem segíteni hogy: Hogyan tudok ATI Drivert telepíteni Mandrake Linux 10.2-re?
Tudom-tudom. Gondoljátok megint egy szerencsétlen suta lama aki nem olvas soha.
Én olvastam egész pontosan ezt: ATI Driver telepítés(HUP.HU)
Meg is csináltam de volt 2 problémám és azokkal nemtudok mit kezdeni.
Ha valaki tudna segíteni azt nagyon meghálálnám.
Lécci írjatok egyszer msn-en: chrystopher-nike@hotmail.com
vagy icq-n: 222-112-405
Ha Linuxozok fent leszek icq-n is!
Előre is thx!
Üdv,
Chrystopher

RAM:4GB 1333Mhz/DDR3 | Power:Chieftec 400W | Display: Fujitsu Siemens 19" Wide-LCD & LG 42" LED TV
HDD/SSD: Transcend 128GB[SandForce SF-2281VB1] no HDD. Only Cloud-storageOperating System: Windows 8.1/64 & OSX 10.8.2
Elküldve: 2006. 06. 08. 11:44

Gabi
Elküldve: 2006. 06. 08. 12:20
Gabi
Elküldve: 2006. 07. 26. 11:31
Mandriva linux 2006 Free-t használok amibe 3.4 es KDE van...
A kérdés az hogy érdemes váltani 3.5.3 -masra ? (mivel az most a legfrissebb)
Nézegettem pár képet de ANNYIRA nagy külömbséget nem láttam a 2 közt...
Megéri piszkálni ?

Szerkesztette: nirenzo 2006. 07. 26. 11:32 -kor
Elküldve: 2006. 09. 03. 12:51
Idézet: nirenzo - Dátum: 2006. júl. 26., szerda - 10:31
Ha a mostani jól működik akkor szerintem nem...
Ha sikerül a csere, akkor szvsz semmivel nem lesz jobb, ha meg nem akkor pedig csak a szívás van vele.
Elküldve: 2006. 10. 13. 20:13
Idézet: Equinox - Dátum: 2006. okt. 12., csütörtök - 5:37
Na akkor mandriva linux 2007 powerpack:
Felraktam csalodtam, ennyi...
GNOME-ot hasznalok, gdm, compiz+xgl..., NVIDIA driver, amit adtak hozza:
-log out utan nem tudok semmien userkent belepni X-be, hibauzenetekkel kifagy
-X neha magatol ujraindul, foleg ha visszakapcsolok console-ra
-SB Liva 5.1 hangkartyam hasznalhatatlanul szarul szol, 2006-ban jobb volt
ket hatso hangszoro nem szol, center meg csak sistereg
-rpmdrake ugy szar ahogy van, bar telleg hasznos hogy egy ablakbol lehet
instalalni meg leszedni
de pl. most meg nem lehet egy egesz kategoriat kijelolni, pedig lehetett
-gnome-power-manager nincs benne semmilyen menuben
-a menu editor nem mukodik akarmit csinalok nem lehet hozzadni hozza elemeket,
csak torolni
-nincs nalam a lista, A4 es lapnyi bugot talaltam most nem jut tobb eszembe.
Bocs a helyesirasert meg a stilusert... Faradt vagyok.
Tapasztalatokat varom, stb...
Csak azt nem ertem hogy miert kell hozzanyulni ahhoz ami mar mukodik.
Elküldve: 2006. 10. 13. 21:00
Elküldve: 2006. 10. 14. 14:15
Mindegy, szóval kénytelen voltam neten utánakeresni és letölteni, ez viszont pont az igazán kezdőkkel szemben óriási nagy szopatás, mert ők enélkül kismillió program (többek között a vga driver) telepítésekor el fognak vérezni...
Most pedig a rövid hiszti után leírom amit eddig "tapasztaltam"
(A gép: Athlon64,Nforce4,integrált hang és lan,6800GT és a 4CDs Free-t telepítettem)
A kernel-source, és néhány szükséges X library felpakolása után telepítettem a gyári NVidia drivert (X86_64-1.0-8774)(sztem célszerű az nvidia hivatalos drivereit letölteni és azt használni). A gép teljesen stabil, egyáltalán nem fagy, Quake3, Enemy Territory, Tux Racer tökéletesen mennek. (3d desktopot még nem próbáltam)
KDE-t használok, a 2007 alapértelmezett "ia ora" nevű témája szvsz tök béna, de szerencsére néhány perc alatt helyre lehet pofozni a kinézetét az appearance & themes környékén turkálva.
Az alaplapi háló és hangkártya is tökéletesen megy, igaz csak egy sztereó fülhallgatóval próbáltam, de azzal jól szól.
Mplayert általában forrásból szoktam telepíteni, de tegnap a csomagok között kutatva találtam mplayer és mplayer-gui-t is, gondoltam kipróbálom, hogy mennyire használható. Sztem ez is teljesen rendben van, a gui, feliratok, osd tökéletesen működik, avi, wmv, dvd lejátszás is csont nélkül megy.
Konzol váltás, X kilépés/indítás is ok, eddig ezzel sem volt semmi gondom.
Egyelőre ennyi, az én tapasztalataim pozitívak.
Elküldve: 2007. 01. 06. 02:46
Bár pár napja az UHU 2.0 felbosszantott, most azért a Mandriva kap egy esélyt.
Szóval, letöltöttem a Mandriva Linux 2007 One-t, azaz az egylemezes "live" (és egyben "install") verziót.
A rendszert a korongról elindítva eddig pozitív a benyomás.
Az eszközöket felismerte, a vezérlőközpontban ott virít, hogy a videokártya egy geforce 7300gs, s ráadásul van benne alapból nvidia driver, legalábbis a képernyőnyi nv logó gondolom erre utal.
A kérdésem az volna, hogy a négylemezes Mandriva Linux 2007 Free vajon tartalmazza ezt a drivert vagy azt "csak" a fizetős csomagokban keressem?
Szerkesztette: scaurus 2007. 01. 06. 02:52 -kor
Elküldve: 2007. 01. 07. 15:19

Elküldve: 2007. 01. 07. 23:02
Idézet: padawan - Dátum: 2007. jan. 7., vasárnap - 15:19

Nem lesz.
A négy cd letölt, md5 checksum ellenőriz, .iso-kat kíir, visszaellenőriz, telepít, telepítés végén újraindít, s lőn:
bootolás közben lefagy.
Nem grafikus felületről indítva kiderül, hogy nem képes csatolni azokat a partíciókat (/,swap,/home), amiket a telepítő hozott létre, majd a hibaüzenetben a "kernel panic" sor után nincs semmi, csak reset gomb.
Félnapi próbálkozás után semmi eredmény.
A merevlemez jó, mert az xp nem talált hibát, Uhu is felment rá korábban, a fentieket követően az egylemezes One is települt, de az meg ilyen apróságokkal nem bírkózott meg, mint audio cd lejátszása (nem csatolta fel automatice a cd-t), a lejátszóban lévő hangerő csúszkára a hangerő nem változott.
Úgyhogy Mandriva legyalulva.
Elküldve: 2007. 01. 08. 10:53
Particioknal mit ir ki?
Ilyen infok nelkul nemtud senki sem segiteni

Audio CD-ket nemkell felmountolni egyebkent, masreszt meg kell hozza cd-rom <-> hangkartya kabel.
(Kiveve pl. XMMS Digital Audio akarmi beallitasaval)
Elküldve: 2007. 01. 08. 12:02
Idézet: scaurus - Dátum: 2007. Jan. 6., Saturday - 3:46
Nemtom, ennek igy nincs ertelme szerintem

Ha jo neked a windows akkor a linux ugyse fog tetszeni addig amig elnem toltesz vele huzamosabb idot. A fentebb emlitett hibak (amik lehet, hogy 5 mp alatt megoldhato), meg csak ahhoz vezetnek, hogy "a linux szar mert kernelpa'nik".
U.I.: Ez nem ellened iranyulo 'tamadas' volt, hanem olyan filozofiai eszmefuttatas.
Elküldve: 2007. 01. 08. 12:13
Idézet: padawan - Dátum: 2007. jan. 8., hétfő - 10:53
Particioknal mit ir ki?
Ilyen infok nelkul nemtud senki sem segiteni

Tudom, hogy ennyi infó kevés, de igazából nem érdekes, mert nem akarom feltétlenül megoldani, csak műkedvelő jelleggel próbálgatok úgy a Suse 7.3 óta linuxokat (Gentus, Red Hat, Mandrake/Mandriva, Suse, Uhu) több-kevesebb sikerrel.
Mint "látens windows júzernek", nekem csak annyiban jelent alternatívát a linux, hogy, ha grafikus felületű telepítés ("next-next-next-ok") után működik, akkor működik, ha nem müködik, akkor nem érdekel.
(Minimális parancssortól nem ijedek meg, tehát nem arról van szó, hogy nem vagyok képes egy kofig fájlt kézzel (át)írni, eszköz meghajtót, vagy mondjuk az Adobe honlapjáról a Firefoxhoz flash player plug-int parancssorból telepíteni, hanem NEM akarok ilyennel foglalkozni.)
Idézet
(Kiveve pl. XMMS Digital Audio akarmi beallitasaval)
Van hangkártya kábel, grafikus felületről nem volt hajlandó sem adat cd-t csatolni, sem zenét játszani.
Egyébként köszi a segítséget, ez az a hozzállás, ami igazából vonzóvá teszi ezt a MÁSIK világot!

Szerkesztette: scaurus 2007. 01. 08. 12:13 -kor
Elküldve: 2007. 01. 08. 18:55
Idézet: scaurus - Dátum: 2007. jan. 8., hétfő - 12:13
Ez nem baj, de ebben az esetben azért lehet, hogy nem nagyon érdemes vele időt töltened, egész egyszerűen azért, mert az igény nehezen kivitelezhető.
Ennek két alapvető oka van:
-Az egyik, hogy azért az alapvetés bizony az, hogy az ember terminálból buzerálja a rendszert. Természetesen vannak mindenféle guis beállító dolgok mindenhez, de ezek -- saját tapasztalataim szerint -- elég változatos minőségűek (értsd ezalatt, hogy igen változatos bughalmaz mind

-miszerint is aki alaposabban ért hozzá, annak fingja nincs ezekről a szarokról, és csak a konzolos megoldásban tud többnyire segíteni, ami meg neked lesz macerákos => szenvedés mindkét oldalról.
Szóval ha mégis, akkor olyat tegyél fel, amilyen a szomszédnak van, akitől könnyen lehet így is kérdezni

Nem mondom egyébként, hogy nem lehet bemákolni, és nextnextfinish módon működő rendszert kapni, és aztán remekül ellenni pl a kdevel, ami bizony nagyon sokat tud, de ha valami malőr van, akkor mindig szenvedés jön, mert közel sem ismered annyira a rendszered alapjait, mind látens win userként a wint ismeri az ember.
Our shadows taller than our soul.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2007. 01. 12. 00:40
Idézet
Gihi, hajra konzolhuszarok!

Idézet
Itt akkor mas gond van, ha adatot se.
Idézet
Meg az amikor konzolbol (nem framebuffer

Szerkesztette: padawan 2007. 01. 12. 00:42 -kor
Elküldve: 2007. 12. 29. 15:53
Működik még ez a Mandriva projekt?

Karcos a CD? DIY videjó. :)
2004 Matts Sport 500