Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 17:04
tudod ez gyonyoru. addig oke, hogy ceges esetben ez megteszi, mert az EA lekoltsegelheto ezzel a trukkel, de a kozszferaban kicsit necces, szvsz. a 'sosem lesz az rajtuk' a legszebb. ...masfelol az M$ elad egy csomo XPHome licenszet, ami sosem kerul felhasznalasra. namost jo kerdes az, hogy a magyar kozallapotokat tekintve ezek a lic-ek hol is landolnak.... tovabba allami szervezet is ugyanazo szisztema szerint 'koltsegel le' mint egy vallakozas?
Tehát még1x, ha nem lettem volna világos:
- Az OEM WinXP home licensz jogosít fel arra, hogy EA-t köthess, tehát a licensz nem vész el! (Sőt, hála MS-nek, hogy nem pro-t kell venni alapnak)
- Az OEM WinXP home matricának a gépre ragasztva kell lennie
- Állami szervezetre is azonos könyvelési szabályok vonatkoznak, azaz tömören:
----A költség ÁFA-stul azonnal leírható, csökkenti az adóalapot.
----Az állóeszköz ÁFA-ja azonnal leírhazó, a nettó értéke 2-3-5-10 éven át ÉCS-zik (értékcsökken). Utána ha 0-ás könyvi értéke van, selejtezni lehet. De! Ebben az esetben az ÉCS futamideje alatt adózol azután az üsszeg után, amit már kifizettél, hiszen az adóalapodat csak az ÉCS mértékében csökkenti. A selejtezési procedúráról inkább nem is írok....
Csakhogy az árakhoz közelebb kerüljünk:
EA használatával 3 évre kalkulálva egy alap irodai rendszert
(WinXP Pro, Office Pro, SQL CAL, Exchange CAL)
XP Home: cca 20e nettó
Éves EA a fenti termékekre/gép: cca 40e nettó (durván 200 gépes bázissal számolva)
Ez mindösszesen a 3 év alatt 150k szoftver költség MS oldalról.
Ellenben hagyományos - nem sírok a home miatt - OEM licenszeléssel:
XP Pro cca 30e nettó
Office Pro cca 70e nettó
SQL CAL cca 30e nettó
Exchange CAL cca 20e nettó
Ez szintén durván 150e forint.
namost a 2 között mi a különbség? Ugye a könyvelési részét ugorhatjuk, azt az előbb láttuk. Az EA viszonylatában tegyük fel, hogy beszerzek első évben 100 gépet, megkötöm az EA-t, majd év közben 50-et, majd köv év közben még 50-et. Ezesetben 3 évig fizetem 100 gépre, 2 évig +50 gépre, 1 évig ++50 gépre a fenti licenszdíjat. Ha egy gép megdöglik, kidobom, hozom az újat, csak az OEM lic XP home lic legyen rajta, és nincs gond. Ha új office vagy windows verzió jön, nincs gond, feltelepítem, a licenszdíjam egy forintot sem változik. upgrade-elem a szerveremet exchange 2k-ról 2k3-ra, nincs gond, a CAL-om a platformlicensz miatt érvényes (SQL-re ugyanez)
A második esetben, abban a pillanatban, amikor megveszem a vasat, ki kell csengetnem a 150k-t a szoftverek OEM verziójára. A költségek ütemezésére nincs módom. Ha egy vas megdöglik, kidobom, és vele együtt kidobtam az összes rá aktivált licenszemet, ugyanis az OEM már az alaplap cseréjével is érvényét veszti. Azaz elbuktam a 150k-t. Ha új windows vagy office verzió jön ki, esetleg upgrade-elem a szervereimet? Akkor a komplett gépparkomat licenszelhetem újra, vagy a gépek teljes életciklusa alatt maradnak az OEM szoftverek rajtuk... (ami a CAL-oknál elég nehézkes, ha szerverrel mennék előre)
Tehát a WinXP home igenis jó választás. A HW követelményekről pedig már megemlékeztünk...