HWSW Informatikai Kerekasztal: Egy BM-es informatikai tender margójára - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (8 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Egy BM-es informatikai tender margójára Vélemények Értékeld a témát: -----

#101 Felhasználó inaktív   Rat^ 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 18. 09:04

Idézet: asdf - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 9:42

Barmikor. 2470-es Glacialtech coolert sztem masodik telefonra kapsz...

Jó hír, hogy lehet kapni.

1. verzió.
Közel 0.5-1 óra alatt letelefonálom, 40 percet odaautózom, 20 percet sorbanállok, kérek számlát, 40 percet visszaautózom, 15 perc alatt kicserélem, 15 perc alatt feladom a könyvelésre a számlát, 25 perc alatt megkapom a pénztárból a KP-s számla ellenértékét.

Nem beszélek az üzemanyagköltségről, cca 3 óra alatt elintéztem a hűtőventi cserét, olcsón megúsztuk.

2. verzió
- Jó napot kívánok, Dell / HP /IBM szervíz.
- Jó napot kívánok, SN:123456, hűtőventillátor problémám van.
- Rendben, a technikus ma 3-ig, (ha 11-ig adom le a hibát) / holnap reggel 9-ig (ha később) megérkezik, köszönjük hogy hívott.

majd kényelmesen hátradőlök, és aláírom a technikus munkalapját miután elvégezte a munkát.

És akkor ezt szorozd meg 150 géppel. (vagy amennyivel gondolod). Add össze a költségeket, a ráfordított időt, és azt a 10%-ot, amivel ezek a gépek drágábbak egy noname vasnál. És mindezt 3 évre kivetítve. Hány local IT guy kell az 1. és a 2. verzióban? Nekik milyen fizujuk van?

Félreértés ne essen, nem a kíírást védem. Csak szeretném megmuttani, hogy egy nagyobb cégnél vannak bizonyos szempontok, amik egy "brand" gép és annak support-ja felé dőlnek...

#102 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 05. 18. 09:11

Rat, de a szubjektív nem is erre hívta fel a figyelmet, ha jól értelmeztem, hanem a szakmailag agyatlan feltételekre. Az itaniumos szakasz például még egy kezdőtől is közröhely tárgya lenne itt a fórumon. Nem azzal van a gond, hogy nagyobb cégek nyernek és nem a garázstuning, hanem hogy látszólag testreszabott az ajánlat egy része, másrészt elmebeteg konfigokat kérnek. A MI PÉNZÜNKÖN. Mielőtt valaki megjegyezné, az EU-s pénzek is a mi pénzünk, csak ott már a többi 24 állam polgárai is verhetnék az asztalt, ha tudnának róla és érdekelné őket.

#103 Felhasználó inaktív   Rat^ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 09:13

Idézet: special - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 10:11

Rat, de a szubjektív nem is erre hívta fel a figyelmet, ha jól értelmeztem, hanem a szakmailag agyatlan feltételekre.

Ebben teljesen igazad van, így kezdtem a kommentemet én is.
csak ugye találkoztunk itt a fórumban néhány nem idevaló elképzeléssel, lásd OLP és tsi.
Ezért gondoltam, hogy megvillantom az érem másik oldalát is. A szakmailag agyatlan feltételek pedig világosak azt gondolom mindenki számára...

#104 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 05. 18. 09:14

Rat, ok, korrekt.

#105 Felhasználó inaktív   McKinley 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 18. 10:25

Idézet: Rat^ - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 8:51

Összegezve:
Azzal semmi gond, hogy egy tenderen bármelyik német/japó/francia cég gépeit válasszák. Azzal sincs gond, hogy WinXp home-al. Azzal sincs, hogy relatív erős vasat választanak, ugyanis 3-5 éves ciklusra akarják használni.

A gond azzal van, hogy túlzottan erősek a vasak, nem a  célnak megfelelőek, esetleh szelektívek, azaz bizonyos gyártókat eleve kizárnak, avagy bizonyos területen csak csillogó villogó dolgokat mutatnak.

Na azt hiszem ennyit akartam hozzáfűzni, bocs ha untattam valakit.

Üdv

Szia!

Ebben teljesen egyetértek. De a gond azzal van, hogy olyan feltételeket szabnak ami kizárja az összes céget és szemmel láthatóan 1 cégnek van megírva a tender. Ami ugye nem közbeszerzés.
    A másik, pedig, hogy a

Idézet

túlzottan erősek a vasak
enyhe kifejezés, mert az office tuti hogy pár év múlva is szépen el fog futni egy celeron 2800-ason vagy ne adj isten egy sempron 2800+ on. A lényeg, hogy a sok giga ram és a szigorúan p4(vagy Intel xeon :confused: ) teljesen fölösleges befektetés. A laptopokról már nem is beszélek.
A cserélhető objekítves digifényképezőgéppel maximálisan egyetértenék HA az a határörségnek menne mondjuk éjszakai fényképezésre. De arra ott az éjjellátó és ezek a gépek csak apucinak kellenek fényképezni a kisdedet otthon.
Ha meg márkás gépet akarnak, mondjuk dellt akkor szóljanak a dellnek és ne egy harmadik személyen keresztül rendeljék meg, aki még ráteszi a hasznát. Gondolom azt meg lehet csinálni, hogy írok a dellnek, az ibm-nek meg az anyámkínyának és amelyik a legjobb ajánlatot adja azt fogadom el. Ez lenne a tisztességes. :(

#106 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 10:58

Idézet: McKinley - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 11:25

Gondolom azt meg lehet csinálni, hogy írok a dellnek, az ibm-nek meg az anyámkínyának és amelyik a legjobb ajánlatot adja azt fogadom el. Ez lenne a tisztességes. :(

Ezt hivjak meghivasos tendernek... es az emberek ezt altalaban meg gyanusabbnak tartjak.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#107 Felhasználó inaktív   McKinley 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 11:25

Idézet: Samott - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 11:58

Ezt hivjak meghivasos tendernek... es az emberek ezt altalaban meg gyanusabbnak tartjak.

Samott

Köszi.  Nem tudtam :)

#108 Felhasználó inaktív   sbazsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 11:41

Idézet: McKinley - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 10:25

Ha meg márkás gépet akarnak, mondjuk dellt akkor szóljanak a dellnek és ne egy harmadik személyen keresztül rendeljék meg, aki még ráteszi a hasznát.
Gondolom azt meg lehet csinálni, hogy írok a dellnek, az ibm-nek meg az anyámkínyának és amelyik a legjobb ajánlatot adja azt fogadom el. Ez lenne a tisztességes. :(

régebben volt a hp-nál olyan, hogy havi 100 eft, 3gép+server, supporttal.
de nem ez a lényeg, hanem hogy a hp-nál rendeltük meg, talán velük szerződtunk, de az egyik talán kventa vagy ki szállította/telepítette szerelte az egészet.
és ez ha jól tudom, így megy az ilyen tendereknél. az alvállalkozókkal csináltatják meg

vagyis ebben az esetben a "harmadik személy" haszna ugyanúgy benne van a buliban.
Ha egyszer sok pénzem lesz, veszek egy tavat, és elnevezem Fárasznak. Ez lesz a Fárasztó
Snoopy | Fülemüle Étterem | Anna Hotel

#109 Felhasználó inaktív   Rat^ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 12:40

Idézet: sbazsi - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 12:41

...hanem hogy a hp-nál rendeltük meg, talán velük szerződtunk, de az egyik talán kventa vagy ki szállította/telepítette szerelte az egészet...

Ez igaz, pl Dell-nél m.o. nem direkt ország, tehát a dell-től közvetlen nem kapsz semmit. Ha dell-t rendelsz, akkor a pl a Humansoft fogja ellátni a support-ot, és a gépeket is ő hozza ki. Az EUR árlistához képes, (amit pl németországban kapnál) 5%-al kapsz itt magasabb árat, mint corporate, ami tartalmazza a szállítás a telephelyed ajtajáig. Ellenben a garanciát +ban kell fizetned, ami egy dell gépnél 120USD 3 évre (nex business day - on site).

De u.e. megy HP-nél is, azzal a különbséggel, hogy vásárolhatsz a disztributortól is közvetlen (lsd: Ingram Micro) Ebben az esetben garanciád van, ellenben az ingramnak nincs support-ja (Ő a disztri). Ezért érdemes mondjuk elmenni a Sprint-hez (Kventa-hoz, igény szerint), hogy az 5-10%-ukért adják a supportot.

Sorolhatnám még Epson termékekre, IBM-re, és minden nagy, neves gyártóra...

#110 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 16:04

Idézet: Rat^ - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 7:51

Szoftver:
Létezik olyan fogalom, hogy Microsoft Enterprise Agreement. (Továbbiakban EA). Az EA kötésének alapfeltétele, hogy a gépen bármilyen 32bit-es OEM oprendszer telepítve legyen. Ez jelen esetben lehet WinNT4 (!!!), Win2k, WinXp Home, Win XP Prof. Mivel manapság már csak utóbbit lehet hivatalosan venni (a többiből max elfekvő készlet van), a jó választás a WinXP Home.

Tehát mindent összevetve, cca 30 gép felett mindenféleképpen a legolcsóbb megoldás az, hogy a gépek WinXP home-al "érkeznek" (sosem lesz rajtuk az), majd az EA megkötésével gondoskodunk a platformlicenszekről.

tudod ez gyonyoru. addig oke, hogy ceges esetben ez megteszi, mert az EA lekoltsegelheto ezzel a trukkel, de a kozszferaban kicsit necces, szvsz. a 'sosem lesz az rajtuk' a legszebb. innentol kezdve a dolog kezd szigoruan a fellegalitas hataran mocorogni, masfelol az M$ elad egy csomo XPHome licenszet, ami sosem kerul felhasznalasra. namost jo kerdes az, hogy a magyar kozallapotokat tekintve ezek a lic-ek hol is landolnak.... ittnost ugye arrol van szo, hogy kozbeszerzunk. tovabba allami szervezet is ugyanazo szisztema szerint 'koltsegel le' mint egy vallakozas?

de valo igaz, nem ez a fo problema. a fo problemat en ott latom, hogy:

a) valaki szabadulni akar az elfekvo itaniumos keszleteitol
b) valakik kozpenzen akarjak megoldani csemeteik megfelelo jatekelmenyet a ws class gepek parameterei nagyon eziranyban hajaznak
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#111 Felhasználó inaktív   sbazsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 16:39

Mondjuk teljesen logikus. Ha dolgozom egy cégnél, elvárható, hogy a munkám elvégzéséhez szükséges feltételeket megteremtse a munkaadó. Sőt, ha kedves, akkor gondoskodik a kikapcsolódásomról is. (sok ilyen van, a multiknál kondibérlet és társai) És hogy ezt pl notebook formájában teszi, amin akár játszani/filmet nézni is lehet?

Nem értem, hogy akkor a filmek/játékok miért nincsenek benne a pályázati anyagban.

Elvégre a mi érdekünk, hogy a "munkásemberek" kipihentek legyenek, és jól végezzék a dolgukat.

Többek között úgy, hogy tőlünk nem messze, két utca sarkánál nincs kint a parkolni lehet tábla. Már vagy ki tudja mióta. (Faterom sem emléxik, hogy valaha lett volna.) Érdekes módon mindig is parkoltak ott autok. De valakit most elkezdett zavarni.

Akkor már vegyünk nekik két darab mobilt, az egyiket helyezzék fel valahova, és a másikról hivogassák....
:down:  :down:  :down:
Ha egyszer sok pénzem lesz, veszek egy tavat, és elnevezem Fárasznak. Ez lesz a Fárasztó
Snoopy | Fülemüle Étterem | Anna Hotel

#112 Felhasználó inaktív   Rat^ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 18:56

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 17:04

tudod ez gyonyoru. addig oke, hogy ceges esetben ez megteszi, mert az EA lekoltsegelheto ezzel a trukkel, de a kozszferaban kicsit necces, szvsz. a 'sosem lesz az rajtuk' a legszebb. ...masfelol az M$ elad egy csomo XPHome licenszet, ami sosem kerul felhasznalasra. namost jo kerdes az, hogy a magyar kozallapotokat tekintve ezek a lic-ek hol is landolnak.... tovabba allami szervezet is ugyanazo szisztema szerint 'koltsegel le' mint egy vallakozas?

Tehát még1x, ha nem lettem volna világos:

- Az OEM WinXP home licensz jogosít fel arra, hogy EA-t köthess, tehát a licensz nem vész el! (Sőt, hála MS-nek, hogy nem pro-t kell venni alapnak)
- Az OEM WinXP home matricának a gépre ragasztva kell lennie
- Állami szervezetre is azonos könyvelési szabályok vonatkoznak, azaz tömören:
----A költség ÁFA-stul azonnal leírható, csökkenti az adóalapot.
----Az állóeszköz ÁFA-ja azonnal leírhazó, a nettó értéke 2-3-5-10 éven át ÉCS-zik (értékcsökken). Utána ha 0-ás könyvi értéke van, selejtezni lehet. De! Ebben az esetben az ÉCS futamideje alatt adózol azután az üsszeg után, amit már kifizettél, hiszen az adóalapodat csak az ÉCS mértékében csökkenti. A selejtezési procedúráról inkább nem is írok....

Csakhogy az árakhoz közelebb kerüljünk:

EA használatával 3 évre kalkulálva egy alap irodai rendszert
(WinXP Pro, Office Pro, SQL CAL, Exchange CAL)

XP Home: cca 20e nettó
Éves EA a fenti termékekre/gép: cca 40e nettó (durván 200 gépes bázissal számolva)
Ez mindösszesen a 3 év alatt 150k szoftver költség MS oldalról.

Ellenben hagyományos - nem sírok a home miatt - OEM licenszeléssel:
XP Pro cca 30e nettó
Office Pro cca 70e nettó
SQL CAL cca 30e nettó
Exchange CAL cca 20e nettó
Ez szintén durván 150e forint.

namost a 2 között mi a különbség? Ugye a könyvelési részét ugorhatjuk, azt az előbb láttuk. Az EA viszonylatában tegyük fel, hogy beszerzek első évben 100 gépet, megkötöm az EA-t, majd év közben 50-et, majd köv év közben még 50-et. Ezesetben 3 évig fizetem 100 gépre, 2 évig +50 gépre, 1 évig ++50 gépre a fenti licenszdíjat. Ha egy gép megdöglik, kidobom, hozom az újat, csak az OEM lic XP home lic legyen rajta, és nincs gond.  Ha új office vagy windows verzió jön, nincs gond, feltelepítem, a licenszdíjam egy forintot sem változik. upgrade-elem a szerveremet exchange 2k-ról 2k3-ra, nincs gond, a CAL-om a platformlicensz miatt érvényes (SQL-re ugyanez)

A második esetben, abban a pillanatban, amikor megveszem a vasat, ki kell csengetnem a 150k-t a szoftverek OEM verziójára. A költségek ütemezésére nincs módom. Ha egy vas megdöglik, kidobom, és vele együtt kidobtam az összes rá aktivált licenszemet, ugyanis az OEM már az alaplap cseréjével is érvényét veszti. Azaz elbuktam a 150k-t. Ha új windows vagy office verzió jön ki, esetleg upgrade-elem a szervereimet? Akkor a komplett gépparkomat licenszelhetem újra, vagy a gépek teljes életciklusa alatt maradnak az OEM szoftverek rajtuk... (ami a CAL-oknál elég nehézkes, ha szerverrel mennék előre)

Tehát a WinXP home igenis jó választás. A HW követelményekről pedig már megemlékeztünk...

#113 Felhasználó inaktív   Rat^ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 19:02

Ja, azt elfelejtettem, hogy ezek corporate viszonylatban érvényes árak. Állami szervezet az EA árából még kap egy igen jelentős engedményt, amit az OEM-ben nem tud érvényesíteni....

Kiszolgáló oldalon, az állami szervezetek a legnagyobb select szerződésnél is kedvezőbb áron kapják a licenszeket, ami a full product ár kb 10-30%-a. (azaz 70-90% kedvezmény)

#114 Felhasználó inaktív   altair_best 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 20:34

Idézet: Rat^ - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 20:02

Ja, azt elfelejtettem, hogy ezek corporate viszonylatban érvényes árak. Állami szervezet az EA árából még kap egy igen jelentős engedményt, amit az OEM-ben nem tud érvényesíteni....

Nagyon jol összefoglaltad a kormányzati licencelés lényegét, de a jelen pályázattal kapcsolatban csak annyi a bibi, hogy felinstallálva kérték az XP Home oprendszert. Nem átadott IMAGE filet-t , hanem amit te hozol OEM-ben. A többiek már emlitettek jó pár furcsa szempontot a kiirásban ezeket most nem ismételném hanem még egyet hozzá raknék mert ugy láttam még nem szerepelt. Vajon miért kell egy átlag gépbe előirni 500 W teljesitményü tápegységet ? :respect:

#115 Felhasználó inaktív   Zoli_The_Hun 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 05. 18. 20:40

Szisztok,

Azt hiszem technikailag én se tudtam volna jobban összefoglalni a dolgot. Grat Rat^! :respect: 

Én is ismerem a nagycégek működését, volt hozzájuk szerencsém. Meg a supporthoz is.
Pontosan így megy ez. Egyébként általában meghívásos tenderekkel választja
ki a multi a beszállítót. Illetve globális cég révén, akár lehet közvetlenül a gyártótól
venni/rendelni. Fix áron, az erre a célra fentartott B2B site-okon. Ezen rendszert
pl. Dell és a HP is üzemelteti. Az ő dolga, hogy az ott megrendelt cuccokat fizikailag
kivel szállítatja le, ill. a garanciát mely helyi cégen keresztül valósítja meg. (Érdekes
még a Cisco megoldása is. Smartnet rulz, bár drága)

Sajna ebből a kiírásból egy levehető: hogy valaki megint a tisztességes szint felett
gazdagodik, nulla hozzáadott értékkel.  :(  Ez az igazi gond. Másrészt néhány technikai
követelmény is érdekes.

Zoli_The_Hun

#116 Felhasználó inaktív   Zoli_The_Hun 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 05. 18. 20:43

Idézet: altair_best - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 20:34

... Vajon miért kell egy átlag gépbe előirni 500 W teljesitményü tápegységet ? :respect:

Hi,

Esetleg SLI? Kell az oda.  :D  Mivel fogják tolni a Q4-et? Előre kell tervezni, na.
Később akár upgrade tendert is ki lehet írni rá. Ha marad még elkölthető keret.

Zoli_The_Hun

#117 Felhasználó inaktív   piedone19 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 19. 10:26

Azért a minisztérium pofátlansága az nagyon határtalan...

#118 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 05. 19. 10:26

Idézet: McKinley - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 11:25

A másik, pedig, hogy a  enyhe kifejezés, mert az office tuti hogy pár év múlva is szépen el fog futni egy celeron 2800-ason vagy ne adj isten egy sempron 2800+ on. A lényeg, hogy a sok giga ram és a szigorúan p4(vagy Intel xeon :confused: ) teljesen fölösleges befektetés.

Ezzel nem értek egyet, saját bőrömön tapasztalom, hogy egy 2ghz-es Celeron iS hulladék!!!! A másik szintén nem állja meg a helyét, mert még 256 rammal is nagyobb excel táblák és egyáltalán az op rendszer nagyon belassul!!!

Inkább vennének AMD alapút (a Sempron jobb mint a Celó), és minden gépbe elég lenne 512 ram, és a "megmaradt" pénzt fordíthatnák a honvédségi géppark felújítására is, esetleg a határőrségekére... mert azok sincsennek a helyzet magaslatán vsz.

Amúgy valóban, lehet, hogy még 128 mega is túlzás volt, mert van sok 32-64 mega ramos PII szintű (vagy ne adj' Isten Celeron) gép nagyon sok helyen (most az iskolákat vagy közkönyvtárakat ne vegyük bele, mert úgy még siralmasabb lenne a helyzet)

Üdv!
"Azt szeretném ha az én gépem... Penge képek, élethű hang és tökéletesen gyors 3-D. AMD Nekem is!" :D

#119 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 19. 10:50

Idézet: Bujdy - Dátum: 2005. máj. 17., kedd - 14:12

Ez a léneg, így az tud nyerni, akit ők akarnak...
Lásd MÁV tender...
lehet kéne szólni az Index-nek is? :think:

MÁV-os tenderrel mi volt? Arról nem hallottam...

#120 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 19. 10:53

Idézet: Sipi- - Dátum: 2005. máj. 19., csütörtök - 11:50

MÁV-os tenderrel mi volt? Arról nem hallottam...

Az elővárosi vasúti szerelvényekről szóló tenderről cikkezik az egész sajtó úgy 2-3 hete. Közbeszerzési Döntőbizottság megtiltotta a MÁVnak a szerződéskötést... Valahol itt kezdődött...

Téma megosztása:

• (8 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.