HWSW Informatikai Kerekasztal: Macintosh, OS X, váltás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (7 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Macintosh, OS X, váltás

Szavazás: Miért nem váltasz Mac-re? (99 felhasználó adott le szavazatot)

Miért nem váltasz Mac-re?

Vendégek nem láthatják a szavazást.
Voks

#81 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 04. 01:20

Idézet: Melinda - Dátum: 2005. jún. 3., péntek - 18:25

Ne haragudj, ezekből melyik nem igaz?

Windowst nem próbáltál felrakni? ;)

Melinda tuché :) :respect:
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#82 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 07:34

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2005. jún. 3., péntek - 23:30

Na szavaztam én is. Részemről csak anyagi okokból nem tudok váltani, pedig szívesen megtenném, csak amit megvennék az egy 2GHz single vagy erősebb dual masina, de ez már mindegyik fél milla fölött van (ésakkor még költeni kéne rá).
Az osx-et azért szeretem, mert a linuxot is szeretem, csak arra nincs fotosop. Kicsit bővebben: az hogy bsd alapú már önmagában egy nagy plusz pirospont számomra. Ha kell előveszem a konzolt, használhatok unixos utilokat, parancsokat, nem egy elcseszett sérülékeny adatbázisban van tárolva az összes beállításom, hanem rendes konfig fájlokban, nincsenek meghajtó betűjelek, van /etc meg home :) stb. És a unix alapokon ráadásul van egy szép _egységes_, gyors, jól átgondolt GUI. Meg az is tetszik -ami mások szerint hátrány-, hogy nincs annyi hardver, viszont ami van, az úgy működik, ahogy kell, minden klappol mindennel, szépen össze vannak csiszolva a dolgok.
Mindemellett megbízhatóságra a windowsal sincs bajom, jelenleg egy 3 éves windows installom (xp sp1-2 nélkül) van. Igen, 3 éve nem lett újratelepítve, és pont olyan jó mint újkorában, sosem volt vírusom, gyors, nincs semmi gond, működik ez is ahogy kell, csak a másik jobban tetszik. Ennyi.
(Az egészhez hozzáteszem, hogy még linuxot is szívsebben használnék, mint windowst, szerintem egy gnome desktop már most szebb és "user friendlibb", egységesebb kiézetű, mint a windows XP, és még fejlődik.., csak pont nincsenek rá azok a programok, ami nekem kellenek, de mikor "hobbiból" elindítom az ubuntut, már jobban érzem magam.)

Egy az egyben ez az en velemenyem is. Nagyon koszonjuk, hogy ily' szepen leirtad.
En is orommel inditok el egy Gnome-ot, vagy legalabb Enlightenment-et, XFCE-t.

Jo lenne, ha a kinaiak vagy a marslakok tenyleg csinalnanak vegre egy olyan rendszert, ami mindenhol fut es mindent futtat :D

#83 Felhasználó inaktív   biker 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 08:19

Idézet: H.Andras - Dátum: 2005. jún. 3., péntek - 21:58

Melinda: alapbol tamogatja az OS X az 5 gombos gorgos egeredet. En is egy Logitech MX 1000-est hasznalok a gepemen, es meg csak driver se kell hozza :)

és nem azért, mert usboverdrive-od van???

#84 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 09:30

Én is szavaztam. Szerintem is drága a felhasználhatóság szempontjából. Biztos vannak olyan (speciális) alkalmazások, ahol kényelmesebb, gyorsabb vele dolgozni. Nekem XP és Linux is van fenn a gépemen.  Az alábbi konfigon sose volt kék halál, vagy fagyás, rendszer összeomlás. XP-t főképp játékra használom ill. speciális más oprendszeren nem használható programok.Pl. mobil telefon menedzselésére. Ugye ezek a programok sajnos csak Win-re vannak. Minden másra ott a Linux. Igaz a Debiant egy átlagnál magasabb tudást igényel, de ma már vannak olyan distribúciók, amik ugyanolyan egyszerűen feltelepíthetők mint egy XP vagy OSX.
Szerintem a MAC még túl drága harwdare. Az OSX meg számomra (és szerintem a többség számára) nem nyújt akkora többletet, hogy megérné rákölteni annyi pénzt...
Amit néha Mac-esektől hallok "újdonságokat" néha csak nevetek rajta. Pl. hogy mekkora nagy újdonság, hogy a PDF formátumot alapból tudja olvasni, meg konvertálni nem kell hozzá Acrobat reader. :)
Hozzá tenném, hogy a KDE 3.x-es verzió, ami már jó pár éve kint van alaból tudja ezt.  :respect:
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#85 Felhasználó inaktív   H.Andras 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 09:50

Idézet: biker - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 7:19

és nem azért, mert usboverdrive-od van???

Nem. Minek az? Radugod az egeret es megy. Az exposet meg a dashboardot ratettem 4 gombra, aztan szeva :)

#86 Felhasználó inaktív   Kelt 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 04. 10:20

Bár a válaszok erősen irányítottak szavaztam. Már váltottam, elégedett vagyok. Mert váltottam, elégedett vagyok de dolgozok mindkét rendszeren című válasz nincs.

Másrészt pedig:

Idézet

Amit néha Mac-esektől hallok "újdonságokat" néha csak nevetek rajta. Pl. hogy mekkora nagy újdonság, hogy a PDF formátumot alapból tudja olvasni, meg konvertálni nem kell hozzá Acrobat reader. :)
Hozzá tenném, hogy a KDE 3.x-es verzió, ami már jó pár éve kint van alaból tudja ezt.  :respect:

Mac Os X 10.0 - teljes pdf supporttal: 2001 március
Mac Os X 10.1 - 2001 október
Kde 3.0 - 2002 április

Azt hiszem ezzel a pdf-fel kicsit mellényúltál.

szerkesztve: sikerrel inzertáltam kétszera quote-ot.

Szerkesztette: Kelt 2005. 06. 04. 10:23 -kor

#87 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 06. 04. 10:20

Jónéhányan emlegetitek ezt a "csicsa" szót, de árulja már el valaki, hogy pontosan mit jelent mert én grafikus létemre nehezen bírkozom meg a szó értelmezésével... bár megpróbálom leírni, hogy az én olvasatomban mit jelent eme szócska.
Nálam ez valami túltolt, esetenként felesleges, - hivalkodó - megoldásokkal tarkított, hatásvadász jelenség valamilyen létrehozott alkotásban. Nemritkán 'olcsó' kivitelben...

De HOL VAN ILYEN AZ OSX-ben emberek?!
Hol?

Egyetlen kivétel van, és ha valaki ezt hozza példának, akkor egyet kell értsek vele és ez a Dashboardon lévő RIPPLE effekt. Ez tényleg felesleges, és hatásvadász trükk, noha jól néz ki.
De egyetlen dolog miatt ráhúzni a vizes lepedőt az OS-re teljesen nonszensz.
BTW... a Panther idején is állandóan ezt lehetett hallani innen-onnan, mint kritikát - noha a 10.3-as OSX-ben még Ripple effekt sem volt. (Dashboard hijján) :)

Uraim, az OSX alapvető megjelenését a szakmában minimál design-nak hívják.

A csicsa azért rossz szó rá, mert ami egyszerű és szép, arra a legritkább esetben mondják ezt a jelzőt.
Azért mert nem talpas betütípust használ alapban a böngésző (igen, erre a Microsoftnál 2005-ben sem jöttek rá - hogy a talpas fontok monitoron kevésbé olvashatóak, ellenben nyomtatásban a talpas a JOBB!), azért mert megfelelőek a sortávok a leugró menük között, azért mert jobban néznek ki az ikonok, az ablakfejlécek, a gombok - és egyáltalán összhangban van az egész megjelenés, azért mert egy szép és letisztult design-ra épül?
Ezért csicsás?

Várom a példákat arra vonatkozólag, hogy hol van csicsa az OSX-ben.
Nagyon kíváncsi vagyok.
RDaneel_hu

#88 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 10:21

kötözködésmentes kérdés:
contextmenu-e van már macen? (csak a cégnél látott egygombos imac egérből kiindulva :))

mellesleg én szavaztam: szivesen váltanék, mert mindig szerettem az alternativ platformokat, de számomra a mac semmi olyat nem nyujt, amit ha megvenni akarnék, ne ölném a pénzem inkább windows-ba.

másrészt valaki megmutathatná nekem, vagy szóban leirhatná, hogylehet mac-en JÁTSZANI és nem "játszani" mint pécén, bár csak ugy evo kirohanásai miatt :)
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#89 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 10:38

Idézet: kAy - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 11:21

kötözködésmentes kérdés:
contextmenu-e van már macen? (csak a cégnél látott egygombos imac egérből kiindulva :))

Classic-OS-en is volt, ha jól emlékszem, bár ott biztosan valamit kellett csinálni ahhoz, hogy müködjön egy kétgombos egér.
OSX alapból tudja és a menütartalom is változtatható - bár én még nem ügyeskedtem ezzel.
Szerintem aki 2005-ben egygombos egeret használ, görgő nélkül azért az húzós. :)
Nekem spec. Logi MX300 van, OSX alapból kezeli az összes nyomható és görgethető dolgot rajta. :)
RDaneel_hu

#90 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 10:41

Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 11:38

Szerintem aki 2005-ben egygombos egeret használ, görgő nélkül azért az húzós. :)

pedig a cégnél van egy mac user, aki egy pofás kis imac-et használ az imac csodás, kerek kis egygombos egerével :)
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#91 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 10:43

Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 11:20

Hol?

Engem speciel sose zavart a csicsa, izles dolga az egesz, de sztem eros tulzas minimalnak nevezni az OSX alap kinezetet.

Csicsanak nevezheto a sok kek gel button, a piros, sarga, zold gombok az ablak fejleceben. A pirosnak peldaul van ertelme, de a sarga es a zold gombok miatt meginkabb jatek-OS hangulata lesz.
Regebben pl a vonalkas jaguar skin is egy paranyit csicsanak nevezheto volt, plusz az atlatszo fejlecek, amire H.Andras folyton ugy hivatkozik, hogy bezzeg az Apple rajott, hogy baromsag volt...
Aztan ott van a genie effect, amikor lekuldesz egy ablakot a dokkba... Csicsa.
A bazinagy, fotorealisztikus ikonok: csicsa, semmi koze a minimalhoz. Van errol egy iras, miert baromsag a fotorealisztikus ikon, majd megkeresem.
Van meg mas is, de most nem folytatom.

#92 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 10:50

Idézet: kAy - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 11:41

pedig a cégnél van egy mac user, aki egy pofás kis imac-et használ az imac csodás, kerek kis egygombos egerével :)

Az az Apple történelmében a legszarabb egér.  :) (szerintem)
Bár az újak sem jobbak.  :confused: :rolleyes:

Szerencse, hogy bármit megeszik a rendszer mostanság.
RDaneel_hu

#93 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 10:56

Idézet: ion - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 11:43

Engem speciel sose zavart a csicsa, izles dolga az egesz, de sztem eros tulzas minimalnak nevezni az OSX alap kinezetet.

Csicsanak nevezheto a sok kek gel button, a piros, sarga, zold gombok az ablak fejleceben. A pirosnak peldaul van ertelme, de a sarga es a zold gombok miatt meginkabb jatek-OS hangulata lesz.

No épp ezért van lehetőség az Appearance fülnél a "Graphite" szinekre.
Eltünnek a színes gombok és a kék gél is.
BTW... a Windows XP-t is mindig SILVER-re állítottam, minimál fejléccekkel, mert az a 25 pont vastagságú sötétkék design egy hányinger.  :p
De az XP is elég szép a SILVER design-nal.

Genie effect szerintem nem csicsa, abszolút nem zavaró és teljesen dinamikusan teszi le az ablakot.
A Ripple már gáz szerintem is - bár biztos ki lehet kapcsolni valahol.
A fotorealisztikus ikonok szintén nem zavaróak, bár abban igazad van, hogy bizony feleslegesen nagyra sikerült csinálni őket - bár a méretük állítható.
RDaneel_hu

#94 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 11:01

Allitani sokminden allithato, csak az kerdes, hogy milyen melysegig.
Windows-nal pl tobb mindent lehet allitgatni, mint OS X-nel, de a legjobban az egyes unix alapu rendszerekre irt ablakkezeloket lehet testreszabni.
Kar, hogy a "nagyok" azt hiszik, a konzisztencia annyira fontos, hogy a testreszabhatosagot kell felaldozni erte...

#95 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 11:09

Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 10:20

Maximálisan egyetértek. :respect: (bár a minimál design kicsit túlzás volt :) )

A másik amin mindig röhögök, hogy sokan akik az osx-et csicsásnak találják, otthon szarrá skinezik a windowsukat -csak azt ugye nem lehet rendesen-, meg telepakolják a desktopot samurize-val (vagymiaz), DOCK-al, dropshadow utilokkal, PNG ikonokkal, stb. Néha olyanokat látni, hogy majd leborulok a székről, érdemes benézni a windozos "kinek milyen a desktopja") topicba. Melette meg ott dübörög a moddolt PC, halálfejes-neoncsöves-világítóventis kivitelben :D (ott is vannak azért jók, szóval akinek nem inge...)
-ZsOlTi-

#96 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 11:17

zZsOlTi, mar mer ne lehetne rendesen szkinezni a windozt? Az egyetlen dolog, ami nem klappol, hogy a GDI nem eleg ehhez, de attol meg teljesen jol mukodik az egesz. A WindowBlinds pl hardware-es gyorsitast hasznal. A samurize-zal semmi gond nincsen, tok jol vegzi a dolgat, a dock-klonok is teljesen rendben vannak, egyik jobb a masiknal. Komolyan.
Nekem sem tetszik az ott lathato desktopok 99%-a, nem az en izlesem, de nem kell kirohogni senkit. Ez ugyanolyan szenvedely, mint amikor valaki mindenbol Apple-t vesz: apple keyboard, apple eger, apple monitor, apple ipod... Van, aki meg mindenbol a moddoltat szereti :D

Szerkesztette: ion 2005. 06. 04. 11:18 -kor

#97 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 11:31

Idézet: Kelt - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 11:20

Bár a válaszok erősen irányítottak szavaztam. Már váltottam, elégedett vagyok. Mert váltottam, elégedett vagyok de dolgozok mindkét rendszeren című válasz nincs.

Másrészt pedig:

Mac Os X 10.0 - teljes pdf supporttal: 2001 március
Mac Os X 10.1 - 2001 október
Kde 3.0 - 2002 április

Azt hiszem ezzel a pdf-fel kicsit mellényúltál.

szerkesztve: sikerrel inzertáltam kétszera quote-ot.

Akkor igazi szakértők lehetnek azok is akik, mostani újdongágként adták elő!! :rolleyes:
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#98 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 11:34

Idézet: ion - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 12:17

zZsOlTi, mar mer ne lehetne rendesen szkinezni a windozt? Az egyetlen dolog, ami nem klappol, hogy a GDI nem eleg ehhez, de attol meg teljesen jol mukodik az egesz. A WindowBlinds pl hardware-es gyorsitast hasznal. A samurize-zal semmi gond nincsen, tok jol vegzi a dolgat, a dock-klonok is teljesen rendben vannak, egyik jobb a masiknal. Komolyan.
Nekem sem tetszik az ott lathato desktopok 99%-a, nem az en izlesem, de nem kell kirohogni senkit. Ez ugyanolyan szenvedely, mint amikor valaki mindenbol Apple-t vesz: apple keyboard, apple eger, apple monitor, apple ipod... Van, aki meg mindenbol a moddoltat szereti :D

Lehetni lehet, és vannak tényleg nagyon COOL cuccok hozzá, de akkor az MS miért nem integrál egyet bele a Windozba? Legalább egyet ami tényleg baromi jól néz ki.
Nem hinném, hogy nem tudják megfizetni. :)

Félreértés ne essék, én is össze-vissza toldoztam-foldoztam a Windows-t, de egy átlag user nem fog ilyenekkel szarakodni. Meg merem kockáztatni, hogy még SILVER-re sem fogja átállítani, hanem marad a kék, bazinagy fejléces Win-skin.

És igenis jól kell kinéznie alapból, mert elég sok embernek nincs izlése - vagy szar. :)
Elég csak kimenni az utcára és körbenézni. :p :)

Nekem sem az a dolgom, hogy az izlésemet ráeröltessem másokra, hanem a lehetséges, jól kinéző dolgokból segítsek neki választani.
RDaneel_hu

#99 Felhasználó inaktív   Kelt 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 04. 11:37

Idézet: Lenny - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 12:31

Akkor igazi szakértők lehetnek azok is akik, mostani újdongágként adták elő!! :rolleyes:

Van egy olyan szakasza az apple-re váltásnak, amikor az ember csak az osX-ről képes beszélni, és masszívan hisz abban, hogy isten macen rajzolta a világot, azért ilyen élesek a színei.
Ebben a fázisban képes marhaságok közlésére nagy mennyiségben. ;)

#100 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 11:38

Idézet: Lenny - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 12:31

Az már más kérdés, hogy a 10.3-as PDF olvasója (Apple Preview app), a megjelenenésekor igencsak lassúcska volt.
ma már szépen fut, de még mindíg lassabb mint az Adobe olvasója.
RDaneel_hu

Téma megosztása:

• (7 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.