Elküldve: 2005. 06. 07. 16:59
Elnézést mindenkitől, ha olyasmit írok, ami már sokszor elhangzott, de csak az előző topik 75. oldalától olvastam a hozzászólásokat.
Lehet, hogy nagyon mellé hajítom a kalapácsot, de én szerintem ez a döntés igen is az MS elleni komoly támadás és nem is rossz. Az OSX-ről mindenhol hozsannákat zengenek, hogy milyen jó és milyen felhasználó barát. Az Apple eddig is egy csomó PC-s alkatrészt használt, komoly gyártóktól, tehát ott nem lehet driver vagy hardverkomponens gond, ráadásul ezek már KÉSZEN VANNAK, nem most kezdik fejleszteni őket. A kérdés az alaplap.
A nagy alaplap gyártók viszont - ha jól tudom - a videokártya bizniszben is mind érdekeltek, tehát már meg lehet a kapcsolatuk Almáékkal, ráadásul szinte mind kijött az utóbbi időben valamilyen komplett vagy barebone rendszerrel (Asus, MSI, Gigabyte, Aopen, Abit). Vagyis fel lehetnek készülve egy "OSX Ready" komplett gép gyártására. Az eredmény: stabil, összehangolt alkatrészekből felépített, az azonos PC-nél egy picivel drágább konfig, amit az Apple marketingjével nagyon jól el lehet adni - gyakorlatilag 0 extra költséggel. Ez alól csak az lenne kivétel, ha az együttműködésben benne lenne az is, hogy csak az Intel implementálhatja a saját alaplapjaira az OSX futtatást - de ez szerintem gazdasági őrültség.
Az MS alig gyárt (pc-re) hardvert, még is betegre keresi magát, döntően az oprendszer elterjedtsége miatt. Az Apple hardverek a relatíve kis sorozat miatt hiába drágábbak, a haszon nem sokkal lehet rajtuk több az ipari átlagnál. Az Apple-nek itt többen is két meghatározóját emlegették, a dizájnt és az OS-t. Szerintem mellé kell tenni a stabil hardvert is - de az már mindegy, hogy az a hardver mitől stabil! Most az Apple-nek lehetősége van rá, hogy egy átlagos brand PC ára körül, azzal azonos teljesítményű, de a Windows-nál sokkal jobb oprendszert futtató gépet kínáljon. Jól jár ő, mert a nagyobb mert megnő a szoftver árbevétele, a puristák pedig úgy is csak apple gépen akarják majd futtatni az OSX-et. Jól járnak a kiválasztott partnerek, akiknek - az Intellel közösen? - licencelik az OSX Ready gépek gyártási jogát, hiszen szinte 0 plusz költséggel nem egy drága, ablakos PC-t, hanem egy olcsó és stabil MAc-et árulnak majd, ráadásul a kiemelt nagyok így lerázhatják a prémium szegmens felé törekvő konkurrenciát is.
A vevők pedig, ha nem lesz érdemi árkülönbség, áttéríthetők lesznek az új platformra. Elég megnézni a Firefox sikerét - jó böngésző, de annyival jobb, hogy ekkora legyen a penetrációja ilyen rövid idő alatt. Az Apple évtizedekig fényezte az exkluzivitás és a tökéletességre törekvés - sokszor persze hamis - glóriáját, míg az MS az utóbbi időben sikeresen küzdötte le magát az Erőszakos Nagy Szargyártó imidzsébe. Szerintem Karácsonyra a boltokban lesznek az Inteles Mac-ek és komoly tarolás veszi majd kezdetét.
Uff, én beszéltem. (bocs, hogy ilyen sokat!)