Hú, lehet, hogy ez lesz az én routerem?
Az a helyzet, hogy egy nagyon megbízhatóan működő ipcop disztrib most a tűzfal/router nálunk, de albérletet szeretnénk kiadni, és az ügyön nagyot lendítene egy wireless internet. Mivel egy AP majdnem annyiba kerül, mint egy router, gondoltam, miért ne vennénk azt. Viszont nagyon fontos, hogy rendesen le lehessen korlátozni az albérlő sebességét, hogy ne legyen belőle szívás. Ahogy olvasom, az újabb gyári firmwarek már tudnak ilyet. De lenne pár kérdés:
* Még mindig fennáll, hogy ha lekorlátozom a sebességet, akkor két gép közti másolás is lassú lesz?
* Megoldható valahogy, hogy minden ip-re tegyek egy bizonyos forgalomkorlátot, és kiemeljek pár címet (illetve inkább mac-et), akiknek nagyobb sávszélességet kapnak? Vagyis hogy ha okoskodik az emberke, és kézzel átállítja az ipt, akkor is kapjon forgalomkorlátot. Nyilván, ha egy ipt adok neki, és csak arra teszek limitet, az elég könnyen kijátszható...
* Mint hallom, elég gyenge a jele. Azt meg lehet csinálni, hogy lecsavarozom az antennát, és kábellel elvezetem a jelet mondjuk 5-10m-rel arrébb, és oda telepítek egy antennát? Régi házban lakom, szerintem elég izmosak a falak (bár tégla, nem vasbeton), szerintem sokat fog. Ha pedig nem, akkor minél közelebb teszem a felhasználási területhez, annál jobban levehetem a "térerőt", hogy ne lopják a netet.
* Ez a sok extra cucc (Samba, meg ilyenek) nem rontja a biztonságot? Az ipcopnál nagyon paráznak a Samba telepítésétől, hogy mekkora biztonsági rés... És egyébként is, mennyire megbízható ennek a tűzfala?
* Nem router specifikus, de valahogy meg lehetne oldani, hogy ő ne lássa a mi gépeinket? Azon kívül, hogy mindent jelszóval védek.
Azt hiszem, elsőre ennyi. Remélem, lesz valakinek türelme válaszolni

.