HWSW Informatikai Kerekasztal: A latin nyelv - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A latin nyelv avagy kell ez még nekünk? Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   anyaanya 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 09. 17. 10:04

A lányomék a 8 osztályos gimiben 5. óta tanulnak latint. 6. év végén vizsgázni kellett belőle, azóta fakultációként lehet választani. Náluk ez kötelező, mert az öfő a latintanár :)
Tavaly a fak.-ban már jószerivel művészet-történetet tanultak, de fordítás is volt bőven. A cél az, hogy 11.-ben 3-5 ember nyelv-vizsgát tegyen belőle.... :eek:
Amikor 5.-ben elkezdték, elhatároztam, hogy vele együtt tanulok én is, és így önszorgalomból ragad majd rám is valami. Hát a x-edik declinatio-nál feladtam, eléggé hiányzott hozzá a magyarázat. :omg:  :D Viszont latin mondásokban jó vagyok :D
"Minden lány királylány, és a lányok cukorból meg virágból vannak." Zsul

#42 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 09. 17. 22:40

Idézet: Nevergone - Dátum: 2007. szept. 15., szombat - 16:00

Szerintem is tanuljunk halott és nem fejlődő nyelveket... mivel van elég sok az egyetemes világtörténelemben, nem is értem, hogy miért ragadtunk le pont ennél...
...

A nyugati kultúrában a latin nem csak egy kihalt nyelv.
A történészek sincsenek meg nélküle, hisz durván a reneszánszig szinte kizárólag latin nyelvű források vannak - s ezek jelentős része nincs meg magyarul.
Ráadásul a latin nemcsak egy nyelvismeret, hanem sokkal jobban összetapad a görög/római kultúrával, mint bármelyik élő nyelv a saját kultúrájával, s ennek a kultúrának ismerete nélkül a képzőművészeti alkotások sokkal kevesebbet mondanak, pl a Horatiusok esküje c. képhez nem hátrány tudni, kik voltak a Horatiusok s ez egy latint tanult embernek evidens.
(Persze ugyanez vonatkozik a Biblia ismeretére, nem vallásos ember számára sem hátrányos, ha ismeri a legfontosabb alakokat, történeteket, mert ezek nélkül az európai festészet XIX. sz előtti remekei nem biztos, hogy teljes mélységükben érthetőek...)

Egyébként nem sokkal nehezebb, mint bármelyik másik nyelv, pl. igeidőkben a spanyolban, de az angolban sincs hiány...

Szerkesztette: scaurus 2007. 09. 17. 22:41 -kor

"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#43 Felhasználó inaktív   BBalazs_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 18. 09:43

Az angol nyelv is rengeteg latin kifejezest vett at valtozatlan formaban, ill. piciket torzitva. A szaknyelvi (pl. biologiai) angol pedig a kulcsszavaknal ezeket hasznalja - gondolom tradicionalis okokbol - ezek egyertelmubbek, mint a 'koznyelvbol' beszivargo egyeb szavak.
Alopecia perniciosa

#44 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 18. 10:31

Idézet: anyaanya - Dátum: 2007. szept. 17., hétfő - 11:04

A lányomék a 8 osztályos gimiben 5. óta tanulnak latint. 6. év végén vizsgázni kellett belőle, azóta fakultációként lehet választani. Náluk ez kötelező, mert az öfő a latintanár :)
Tavaly a fak.-ban már jószerivel művészet-történetet tanultak, de fordítás is volt bőven. A cél az, hogy 11.-ben 3-5 ember nyelv-vizsgát tegyen belőle.... :eek:
Amikor 5.-ben elkezdték, elhatároztam, hogy vele együtt tanulok én is, és így önszorgalomból ragad majd rám is valami. Hát a x-edik declinatio-nál feladtam, eléggé hiányzott hozzá a magyarázat. :omg:  :D Viszont latin mondásokban jó vagyok :D

Nem helyeslem... Elöször olyan nyelvet kellene megtanulni aminek hasznát veheti az életben (bizonyos területeken persze a latin is hasznos, sőt szükséges, de attól még messze van a lányod szvsz). Ha ez megvan, akkor lehet esetleg olyat tanulni ami érdekli, pl latint ha az tetszik neki. De holt nyelvet kötelezően tanítani általánosban? elképesztő... :rolleyes:
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#45 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 11. 10. 10:09

Alíz Csodaországban első 6 fejezete latinul:

Lewis Carroll: Alicia In Terra Mirabili

http://www.farid-haj...s/al-index.html

Plusz ha valakit érdekel még, megjelent a legújabb (33.) Asterix album latinul:

Kép

#46 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 28. 10:43

Idézet

Duis dolore dolor ullamcorper eros molestie dolor feugiat illum nostrud et vel sit et iusto veniam augue eu in nisl iusto lobortis vulputate, aliquam, laoreet. Odio adipiscing eros, minim, vel veniam hendrerit, dolore te quis suscipit dolor consequat hendrerit consequat ex diam nonummy ad et dolor tation esse eu ut. Dolore aliquip in eu velit facilisi dolore, tincidunt esse, nostrud qui veniam.

Nibh vulputate odio nulla in consequat magna ullamcorper elit duis consectetuer et ad. Luptatum zzril nulla et vero vero nonummy at amet, vulputate eum consequat exerci ea duis nulla blandit minim praesent, duis tincidunt delenit eum dolore. Aliquip vero, augue consequat autem velit blandit suscipit accumsan commodo enim exerci dolor, veniam dolore dignissim vulputate ut quis amet zzril. Autem wisi iriure dolore blandit illum at volutpat, feugiat. Eros volutpat ipsum in dolor ex minim nisl ut. Facilisis, exerci wisi odio zzril consequat blandit consequat molestie nisl nulla ut nibh, ea in odio nostrud, at ut erat odio et wisi, ut accumsan sed. Consequat hendrerit eum qui te nulla, duis zzril iusto esse.

Magna eu ut ullamcorper aliquip in eu velit facilisi dolore, tincidunt esse, nostrud qui veniam, praesent nibh at vero praesent commodo exerci aliquam. Elit enim facilisi vel illum dignissim luptatum tation delenit laoreet duis et augue nulla lobortis ut laoreet quis ad feugiat ut luptatum consequat. Praesent te erat iriure qui feugait sit aliquip eros aliquam odio accumsan ea commodo duis eu, delenit, consequat facilisis, in. Dolore nulla adipiscing dolore iusto facilisis praesent dignissim autem vel dolore facilisis. Illum vel, et sed nisl, eros in lorem qui eros augue luptatum, dolor dolor, facilisis ut lorem enim iriure euismod delenit iusto molestie sit velit iusto.

Lobortis in odio nostrud, at ut erat odio et wisi, ut accumsan sed. Consequat hendrerit eum qui te nulla, duis zzril iusto esse. Esse magna vel, in dolore duis vel feugait dolore ut ullamcorper suscipit, luptatum minim feugait et suscipit vulputate odio. Praesent in consequat magna ullamcorper elit duis consectetuer et ad feugiat zzril nulla et vero vero.

At nulla lobortis ut laoreet quis ad feugiat ut luptatum consequat lobortis te erat iriure qui feugait sit. Vero eros aliquam odio accumsan ea commodo duis eu, delenit, consequat facilisis, in tation nulla adipiscing dolore iusto facilisis praesent dignissim. Wisi vel dolore facilisis dolore vel, et sed nisl, eros in lorem qui eros augue luptatum, dolor dolor, facilisis ut lorem enim.

Euismod blandit consequat molestie nisl nulla ut nibh, ea in odio nostrud, at ut erat odio et wisi, ut accumsan sed nonummy hendrerit. Consequat qui te nulla, duis zzril iusto esse nulla magna vel, in dolore duis vel feugait dolore ut ullamcorper suscipit, luptatum minim. Veniam et suscipit vulputate odio nulla in consequat magna ullamcorper elit duis consectetuer et ad feugiat zzril nulla et. Duis vero nonummy at amet, vulputate eum consequat exerci ea duis nulla blandit minim praesent, duis. Iriure delenit eum dolore ex vero, augue consequat autem velit. Commodo suscipit accumsan commodo enim exerci dolor, veniam dolore dignissim vulputate ut quis amet zzril ipsum wisi iriure dolore blandit illum at volutpat, feugiat elit.

Ipsum lorem qui eros augue luptatum, dolor dolor, facilisis ut lorem enim iriure euismod delenit. Molestie molestie sit velit iusto aliquip lobortis consectetuer adipiscing eros, minim, vel veniam hendrerit, dolore te quis suscipit dolor consequat hendrerit consequat ex diam nonummy. Zzril et dolor tation esse eu ut ullamcorper aliquip in eu velit.

Dolore ullamcorper suscipit, luptatum minim feugait et suscipit vulputate odio nulla in consequat magna ullamcorper elit duis consectetuer et. Dignissim feugiat zzril nulla et vero vero nonummy at amet, vulputate eum consequat exerci ea duis nulla blandit minim. Te, duis tincidunt delenit eum dolore ex vero, augue consequat autem velit blandit suscipit accumsan commodo enim exerci. In, veniam dolore dignissim vulputate ut quis amet zzril ipsum wisi iriure dolore blandit illum at volutpat, feugiat elit volutpat ipsum in. Eros ex minim nisl ut duis, exerci wisi odio.

Consequat euismod delenit iusto molestie sit velit iusto aliquip lobortis consectetuer adipiscing eros, minim, vel veniam hendrerit, dolore te quis suscipit dolor. Hendrerit hendrerit consequat ex diam nonummy ad et dolor tation esse eu ut ullamcorper aliquip in eu velit facilisi dolore, tincidunt esse, nostrud. Feugait veniam, praesent nibh at vero praesent commodo exerci aliquam vel enim facilisi vel illum dignissim luptatum. Nulla delenit laoreet duis et augue nulla lobortis ut laoreet quis ad feugiat ut luptatum consequat lobortis te erat iriure. Eum feugait sit aliquip eros aliquam odio accumsan ea commodo duis eu, delenit, consequat facilisis, in tation nulla adipiscing dolore iusto facilisis praesent dignissim autem.

Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#47 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 12. 18. 10:34

Heveny tesztelés közben akadtam a következő szövegre mint egy készülő ügyfélszolgálati portál vázára aggatott kis életcsomóra. Annyira megdöbbentettaz eset, hogy arra gondoltam, megtudom miről szól. Tud valaki segíteni?

Idézet

Erant tollit impedit est ad, in cum brute erant. Eos ut tibique convenire, mei saperet voluptua invenire cu, eu eos brute nulla quaeque. Justo doctus patrioque eu sit, in sit modus sonet simul, tota habeo sed no. Et tritani legimus mea. Et his mediocrem conclusionemque, animal complectitur no vim. Vim an liber mentitum.

Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#48 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 18. 17:09

ez nem az a szoveg amit a nyomdaszok hasznalnak a hely kitoltesere?
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#49 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2008. 01. 01. 16:04

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. dec. 18., kedd - 10:34

Heveny tesztelés közben akadtam a következő szövegre mint egy készülő ügyfélszolgálati portál vázára aggatott kis életcsomóra. Annyira megdöbbentettaz eset, hogy arra gondoltam, megtudom miről szól. Tud valaki segíteni?

Idézet

Erant tollit impedit est ad, in cum brute erant. Eos ut tibique convenire, mei saperet voluptua invenire cu, eu eos brute nulla quaeque. Justo doctus patrioque eu sit, in sit modus sonet simul, tota habeo sed no. Et tritani legimus mea. Et his mediocrem conclusionemque, animal complectitur no vim. Vim an liber mentitum.

10 év alatt megkopott emlékeim alapján semmi értelmeset nem sikerült kihámoznom belőle, ami két dolgot is jelenthet:
- annyira megkopott a tudásom, hogy egy esetleg elvontabb és/vagy középkori (azaz nem klasszikus ókori) szöveget nem vagyok képes értelmezni,
- valójában semmi értelme sincs.

Hátha valaki tud többet/mást mondani.

#50 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2008. 01. 02. 00:30

A két infó eléggé összecseng, köszönöm a segítséget-

#51 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2008. 08. 09. 10:57

Egy jópofának tűnő blog:

http://laudator.blog.hu/

#52 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 02. 06. 09:33

A fentebb hivatkozott blogon találtam erre:
http://www.inrebus.c...togenerator.php

#53 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2011. 07. 23. 14:39

Üzenet megtekintéseIdézet: gazdi - Dátum: 2007. 12. 18. 11:34

Heveny tesztelés közben akadtam a következõ szövegre mint egy készülõ ügyfélszolgálati portál vázára aggatott kis életcsomóra. Annyira megdöbbentettaz eset, hogy arra gondoltam, megtudom mirõl szól. Tud valaki segíteni?

Lorem ipsum generátor: techline.hu/kiprobaltuk/20110720_lorem_ipsum.aspx

hu.wikipedia.org/wiki/Lorem_ipsum

Szerkesztette: scaurus 2011. 07. 23. 14:45 -kor

#54 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2011. 07. 23. 18:50

Üzenet megtekintéseIdézet: scaurus - Dátum: 2011. 07. 23. 15:39

Igen, azóta (közel három és fél év) megtaláltam a megoldást, de a generátorok még jól jöhetnek. Köszönöm. :up:

#55 Felhasználó inaktív   Destriant 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2013. 07. 07. 05:36

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a "magyarok nyila" (egyes szám) kifejezést hogyan kell leírni. A wiktionary szerint a nyíl részes esete sagittae, de a sagittae hungarorum már nem biztos, hogy jó.
Továbbá érdekelne még, hogy a hungarorum mennyiben változtatja meg az előtte álló szó esetét (pl az ignis hungarorumnak van-e értelme).

#56 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2013. 07. 07. 19:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Destriant - Dátum: 2013. 07. 07. 06:36

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a "magyarok nyila" (egyes szám) kifejezést hogyan kell leírni. A wiktionary szerint a nyíl részes esete sagittae, de a sagittae hungarorum már nem biztos, hogy jó.
Továbbá érdekelne még, hogy a hungarorum mennyiben változtatja meg az előtte álló szó esetét (pl az ignis hungarorumnak van-e értelme).

1.) De miért akarsz részes esetet, amikor a "nyila" birtokos jelzővel, ugyan, de alanyesetben áll.

A nyíl alanyesete egyes számban: sagitta.

2.) A birtokos (hungarorum) miért változtatná meg a birtok (ignis) nyelvtani esetét?

Nyelvtanilag az ignis hungarorum, a magyarok tűze jelentéssel bír, hogy a középkori latin használta-e ebben a formában, az más kérdés.

Szerkesztette: scaurus 2013. 07. 07. 19:24 -kor

#57 Felhasználó inaktív   Destriant 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2013. 07. 08. 01:03

Üzenet megtekintéseIdézet: scaurus - Dátum: 2013. 07. 07. 19:24

1.) De miért akarsz részes esetet, amikor a "nyila" birtokos jelzővel, ugyan, de alanyesetben áll.

A nyíl alanyesete egyes számban: sagitta.

2.) A birtokos (hungarorum) miért változtatná meg a birtok (ignis) nyelvtani esetét?

Nyelvtanilag az ignis hungarorum, a magyarok tűze jelentéssel bír, hogy a középkori latin használta-e ebben a formában, az más kérdés.

Tehát akkor a magyarok nyila sagitta hungarorum?

#58 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2013. 07. 09. 11:18

Üzenet megtekintéseIdézet: Destriant - Dátum: 2013. 07. 08. 02:03

Tehát akkor a magyarok nyila sagitta hungarorum?

Igen

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó