HWSW Informatikai Kerekasztal: SATA <-> SATA2 - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (11 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

SATA <-> SATA2 Kompatibilitás Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 10. 04. 19:14

Igen, ilyen van. Az NCQ elvben nem kötődik sata-verzióhoz, létezett már a sata150 esetében is és lehet is használni. Elvben nem vezérlőfüggő, mert ez a vinyó saját magánakciója, ott történik helyben az optimalizálás, én így tudom :think: . A 150M/s-es csatornát ne sajnáld, nem venni észre a gyakorlatban. 16M cache esetén nagyon minimális hatása lehet, hogy nem 100, hanem 50ms alatt ürül ki a lemez gyorsítótára (amit közben ismét fel kell tölteni).
A mai csúcs scsi 15krpm-es vinyók 110MB/s felett tudnak, sata felületen a 60-70MB/s a mai csúcs, ha jól tévesztek.
szerk. jól, tudnak 80-at is :Đ

Szerkesztette: didyman 2005. 10. 04. 19:16 -kor

Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#22 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 19:15

Idézet: erdoke - Dátum: 2005. okt. 4., kedd - 20:10

Hát azt nem is fogod megismerni, hacsak nem akkor, amikor tököl az elérés. :D

:confused:
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#23 Felhasználó inaktív   erdoke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 04. 19:23

Idézet: didyman - Dátum: 2005. okt. 4., kedd - 20:15

:confused:

Amikor egyszerre sok kis fájl elérése a cél (pl. tipikusan szerverkörnyezetben), akkor jelentős haszna lehet az NCQ-nak. Átlagos otthoni felhasználásnál jobban megérzed az egyetlen lekérésben bekövetkező késést, amit az extra elektronika okoz. Bár ezt kb. ellensúlyozza az, hogy a SATA-II HDD-k általában újabb generációs lemezekre épülnek (125 GB/tányér vs. 80-100 GB/tányér).
A WD egyenesen kihagyta a PC-be szánt merevlemezeiből ezt a hangzatos fícsört, mert értelmetlennek tartja.
Én is kikapcsoltam az összes vinyómon. :D

#24 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 19:33

Így értem, ebben igazad lehet, de otthon is adódhat úgy, hogy egyszerre sok kérés kerül a vinyóhoz, ha az ember kicsit jobban dolgozik a géppel.tipikus, egyszeri gép esetében tényleg nincs sok értelme.

#25 Felhasználó inaktív   keeper2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 06. 19:35

Nem siratom a nyamvadt 150 megás átviteli sebességet, mert mint írtam is, még ez is nagyon sokkal felette van annak, amit a vinyók fizikailag ki tudnak magukból préselni. Kb olyan, mintha átépítenék hatalmas költségből az ország egész úthálózatát, hogy a mainál kétszer gyorsabb sebességgel közlekedhessenek rajta a kocsik, ellenben, csak olyan kocsi létezne, ami a mai sebességlimitnél nem tud gyorsabban menni. A 60-70 mega tényleges átvitel nagyjából helyes.
Az ncq-t nem tudom, gyorsít-e valamit, elvben, ha rengeteg kis fájllal vacakolok, akkor lehet egy picike előnye.

#26 Felhasználó inaktív   [Fishi] 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 08. 02:06

Sziasztok!

Szeretnék sulinetben vinyót venni, viszont VT8237-es déli hidam van. Most akkor ne is álmodjak a T7K250-ről, nem fogom tudni működésre bírni? Vagy ha a feature toollal sata1-re van állítva a vinyó, akkor megy? Próbálta már vki?
Dare2Live (dvd lemezekről): "elképzelhető, hogy 100 év múlva is megtudom nézni amit ma kiírok?"
perempe: "Te valószínűleg már nem. Bár ahogy manapság az orvostudomány fejlődik..."

#27 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 08. 06:45

Hmmm..Pont a múltkor néztem meg a Hita oldalát ezügyben és ott írták pont, hogy a vinyók sata1 módban köszönnek el a gyártól és a feature tool-lal tudod átállítani sata2-re.

Keeper2: Pontosan, jó példa :) . Annyi apró kivétellel, hogy a traffipax az eddigi 130 helyett 260-nál lövi le a cache-ből jövő gyorshajtókat :Đ .
Múltkor szintén néztem egy tesztet és a srác teljesen csalódott volt, hogy a sata2 nem hozott értékelhető gyorsulást :Đ .

#28 Felhasználó inaktív   DViD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 09. 00:20

Idézet: didyman - Dátum: 2005. okt. 8., szombat - 7:45

Hmmm..Pont a múltkor néztem meg a Hita oldalát ezügyben és ott írták pont, hogy a vinyók sata1 módban köszönnek el a gyártól és a feature tool-lal tudod átállítani sata2-re.

Keeper2: Pontosan, jó példa :) . Annyi apró kivétellel, hogy a traffipax az eddigi 130 helyett 260-nál lövi le a cache-ből jövő gyorshajtókat :Đ .
Múltkor szintén néztem egy tesztet és a srác teljesen csalódott volt, hogy a sata2 nem hozott értékelhető gyorsulást :Đ .

Hehe, szerettem volna ezt beirni... Erre Te mar megint...  :reklamacio:  :D

De, lenyeg a lenyeg, mukodik tokeletesen, immaron SATA2-es a vinyom.. :)

Kis fajloknak gyorsabb... ;)

#29 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 10. 13:51

A témát olvasva felmerült bennem, hogy az új vinyóm amit vettem, talán SataII.

És igen, az. :)

Samsung HD120IJ

A topichoz azért kapcsolódik, mert:

- nem ismeri fel a vinyókat a lap bootkor, csak ha boot után, mikor nem tud semmiről boot-olni a gép, nyomok egy reset-et vagy egy ctrl+alt+del-t
- Viszont ez után teljesen jól működik.

Elvileg a lapom nem támogatja a SataII-t, KT800Pro chipset...

Üdv!
"Azt szeretném ha az én gépem... Penge képek, élethű hang és tökéletesen gyors 3-D. AMD Nekem is!" :D

#30 Felhasználó inaktív   sz9 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 20:36

Hali!
HA van valakinek SATA II-es vinyója (esetleg SATA I) és vezérlőkártyán (150Mb/sec átivtelű,mert még csak ilyen van) keresztül használja,mert nincs az alaplapján SATA csatlakozó,az írja meg hogy vált be neki a dolog,mert nagyon érdekelne!!!VOltak,vannak vele problémák?

#31 Felhasználó inaktív   kraftxld 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 23:04

Idézet: sz9 - Dátum: 2005. Oct. 13., Thursday - 21:36

Hali!
HA van valakinek SATA II-es vinyója (esetleg SATA I) és vezérlőkártyán (150Mb/sec átivtelű,mert még csak ilyen van) keresztül használja,mert nincs az alaplapján SATA csatlakozó,az írja meg hogy vált be neki a dolog,mert nagyon érdekelne!!!VOltak,vannak vele problémák?

Tökéletesen működött. De sataII kártya igencsak parasztvakítás, mert a PCI busz maximális adatátviteli sebessége 133MB/sec (nem mintha bármely sata vinyó akár ennek a közelében is lenne :Đ)
MCSE+M/S, MCITP

#32 Felhasználó inaktív   DViD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 23:53

Idézet: kraftxld - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 0:04

Tökéletesen működött. De sataII kártya igencsak parasztvakítás, mert a PCI busz maximális adatátviteli sebessége 133MB/sec (nem mintha bármely sata vinyó akár ennek a közelében is lenne :Đ)

Ennyi erovel a SATA1 is.. :p

#33 Felhasználó inaktív   sz9 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 11:54

HAa létezik ilyen,h SATA II vezérlőkártya az tényleg csak parasztvakítás lehet (én még ilyet nem láttam),valóban a PCI határozza meg,h mennyi lesz a végső átviteli sebesség(persze csak ha több menne rá mint amit a PCI tud,ha kevesebb akkor meg annyi amennyi)....Én eddig csak sima SATA vezérlőt láttam,az max 150Mb/sec -ot tud....
AZt mondtad,h nálad tökéletesen működött....esetleg arról is van tapasztalatod,h  az oprendszer telepítésénél is felismeri illetve nincs gubanc vele?
Elmondom miért kérdezem és hogy is értettem ezt:ata 133-as vezérlőkártyát próbáltam egyszer egy régebbi gépbe tenni és az alaplap felismerte,de a telepítésnél nem látta rajta keresztül a Winchestert....ettől félek,h a mostani gépemnél is ez lesz.
Abit NF7-es alaplapom van,ebben még nincs SATA.Most akarok még egy winyót venni bele,és gondoltam jobbat veszek,h még pár év múlva is megállja a helyét.(WD200/250GB SATAII)

#34 Felhasználó inaktív   kraftxld 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 12:20

Idézet: sz9 - Dátum: 2005. Oct. 14., Friday - 12:54

HAa létezik ilyen,h SATA II vezérlőkártya az tényleg csak parasztvakítás lehet (én még ilyet nem láttam),valóban a PCI határozza meg,h mennyi lesz a végső átviteli sebesség(persze csak ha több menne rá mint amit a PCI tud,ha kevesebb akkor meg annyi amennyi)....Én eddig csak sima SATA vezérlőt láttam,az max 150Mb/sec -ot tud....
AZt mondtad,h nálad tökéletesen működött....esetleg arról is van tapasztalatod,h  az oprendszer telepítésénél is felismeri illetve nincs gubanc vele?
Elmondom miért kérdezem és hogy is értettem ezt:ata 133-as vezérlőkártyát próbáltam egyszer egy régebbi gépbe tenni és az alaplap felismerte,de a telepítésnél nem látta rajta keresztül a Winchestert....ettől félek,h a mostani gépemnél is ez lesz.
Abit NF7-es alaplapom van,ebben még nincs SATA.Most akarok még egy winyót venni bele,és gondoltam jobbat veszek,h még pár év múlva is megállja a helyét.(WD200/250GB SATAII)

Telepítéskor F6-al be kell neki adagolni floppy-n a drivert, és szépen megy.
MCSE+M/S, MCITP

#35 Felhasználó inaktív   saxus 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 14. 22:12

Pont ma vettem két 200 GB-s Samsungot (7200/8Mb) amit Silicon Images 3112 SATARaid karival próbáltam meghajtani, mivel viszonylag régi a gépem [Epox 8KTA3L+ (Via KT133A); 1.3-s TBird; 256SD], de valamiért nem akar menni. Mondták IRC-n, hogy a Samsungok nagyon halkak, de szerintem ez inkább fel se pörög. Legalábbis nem igazán érzem, hogy remegne, vagy valami. Igen, táp be van dugva :).

Már indításkor érdekességeket csinál, ugyanis a boot előtt előjön a vezérlőkari, hogy a RAID beállításhoz nyomjam le a CTRL+S-t vagy az F4-t, de az viszont azt írja, hogy "Device not found, press a key to contiune". Csak azt nem értem miért nem megy. Elvileg 3 órával azelőtt az egyik vinyó már ment.

Van valakinek valami tippje, hogy miért nem megy?

#36 Felhasználó inaktív   dr.PAra 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 22:25

Idézet: saxus - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 23:12

Pont ma vettem két 200 GB-s Samsungot (7200/8Mb) amit Silicon Images 3112 SATARaid karival próbáltam meghajtani, mivel viszonylag régi a gépem [Epox 8KTA3L+ (Via KT133A); 1.3-s TBird; 256SD], de valamiért nem akar menni. Mondták IRC-n, hogy a Samsungok nagyon halkak, de szerintem ez inkább fel se pörög. Legalábbis nem igazán érzem, hogy remegne, vagy valami. Igen, táp be van dugva :).

Már indításkor érdekességeket csinál, ugyanis a boot előtt előjön a vezérlőkari, hogy a RAID beállításhoz nyomjam le a CTRL+S-t vagy az F4-t, de az viszont azt írja, hogy "Device not found, press a key to contiune". Csak azt nem értem miért nem megy. Elvileg 3 órával azelőtt az egyik vinyó már ment.

Van valakinek valami tippje, hogy miért nem megy?

Lehet hülyeség, de nem lehetséges, hogy a táp nem bírja szuflával a +2 hdd-t...  :think:

#37 Felhasználó inaktív   saxus 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 14. 22:37

Idézet: -=PAraNOia=- - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 23:25

Lehet hülyeség, de nem lehetséges, hogy a táp nem bírja szuflával a +2 hdd-t...  :think:

Nem hiszem. Direkt azért vettem 420W-s tápot. Amúgy próbáltam úgy is, hogy mindent lehúzok, és csak egy SATA-s vinyót rakok rá, de úgy sem  :(

300W-s táppal elment a Radeon9600XT, előbb említett cuccok, NEC DVD író, NEC CD író (már csak olvasni tud, be kellene pozícionálni a lézert), 40 Gb-s D740X-s Maxtor és 80 Gb-s Samsung vinyó.

A 300W-s táppal még a CD író helyett 200-s Samsung párosítás ment a boltban - legalábbis azt mondták, mert látni nem láttam, pedig szerettem volna...

#38 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 00:17

Nem egészen. A déli hídba inetgrált vezérlők már nem a PCI buszon osztoznak:
Kép

A vinyók ettől függetlenül valóban nem elég felnőttek ekkora sávszélességhez. Egyedül a vinyón lévő cache tud kiürülni/megtelni jóval hatékonyabb sávkihasználással.

#39 Felhasználó inaktív   kraftxld 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 00:19

Idézet: didyman - Dátum: 2005. Oct. 15., Saturday - 1:17

Nem egészen. A déli hídba inetgrált vezérlők már nem a PCI buszon osztoznak:

A vinyók ettől függetlenül valóban nem elég felnőttek ekkora sávszélességhez. Egyedül a vinyón lévő cache tud kiürülni/megtelni jóval hatékonyabb sávkihasználással.

PCI slotba illeszthető kártyákkal kapcsolatban írtam a fentieket. Természetesen ha a déli hídba van integrálva a vezérlő, akkor teljes sebességgel megy a dolog.
MCSE+M/S, MCITP

#40 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 02:19

:omg: :hemuveg:
Éjjel van.

Téma megosztása:

• (11 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó