HWSW Informatikai Kerekasztal: Windows Vista - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (82 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Windows Vista avagy Longhorn

#121 Felhasználó inaktív   stephano_evb 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 23. 08:09

Azért bennem még felmerült 1-2 kérdés a Vista-val kapcsolatban.

Nem tudom, ki emlékszik a dologra, több újság hasábjain is megjelent. A dolog lényege, hogy a Microsoft a 'Longhorn'-ra egy olyan ígéretett tett, hogy viszonylag sok játék játszható lesz telepítés nélkül (amit a Windows 95-re is ígértek). Ez igazából mára megvalósult, de csak olyan egyszerű játékoknál, amiket amúgy se kellett volna telepíteni. (Manó* típusú játékoknál  :) ) Másrészt egy olyan központi "My Games" mappa, amiben a játékokra vonatkozó beállításokat egyszerűen, egy helyről végezhetjük el. Nem szoktam a gépemet játékra használni, de egyértelmű, hogy a játékosoknak megkönnyítené az életét.

A második dolog, ami eszembe jutott, az a Sparkle, amit a ms a macromedia flash elenfelének (ne adj isten kitúrására) talált ki. Erről azóta sem tudtunk meg semmit, mióta felröppent a hír. Mindenesetre a felhasználóknak jó lesz ez, a macromedia-nak (azaz adobe) már kevésbé.

Úgy tudom, hogy a vista internet explorer-je egy különösen kicsi jogokkal felruházott fiókkal fog futni, ami így megakadályozza a kártékony kódok számítógépünkre települését. Ezzel kapcsolatban egy fontos kérdés, hogy vajon más böngészők is futhatnak majd ezzel a fiókkal? Mert ha nem, akkor a Microsoftot könnyen meggyanusíthatják azzal, hogy ki akarja túrni a piacról többi böngészőt.

Az egyik legnagyobb biztonsági fejlesztés az lenne, ha a linuxokból megszokott felhasználói jogok a vista-ban is visszaköszönnének. Gondolok itt arra, ha a felhasználó egy rendszerközeli műveletet akar végezni, akkor a root jelszavát kelljen beírnia. Paul Thurrott winsupersite oldalán találkozhattunk egy ilyen képernyőképpel, amit azóta a Microsoft kérésére el kellett távolítania sajnos.

A 'your potential, our passion' ( http://www.microsoft.com/mscorp/innovation...ntial/main.html ) bemutatóban ha jól emlékszem Microsoft Research-ös emberke beszél a jelenleg fejlesztés alatt álló technológiákról (amik a research.microsoft.com -on is megtalálhatóak), úgymint a hang- és gesztusfelismerés, vagy egy új, rendezhető taskbar, a social computing, és a fényképek rendezésében segítő szoftver, ami képes felismerni az arcokat, vagy tájakat. Vajon ezek a technológiák már elérhetőek lesznek a Vista-ban? (ha a wallop-ba van valakinek meghívója, az küldhet :) )

Mindenesetre úgy gondolom, hogy a Vista egy nagyon izgalmas lehetőségekkel teli rendszer lesz, bár az 5048-as build-ben még nagyon látszik, hogy van mit fejleszteni. A sajátgépben a lent található színes csík, és a helykihasználást szerintem még nagyon át kell gondolni.

#122 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 23. 10:47

Idézet: stephano_evb - Dátum: 2005. júl. 23., szombat - 9:09

Úgy tudom, hogy a vista internet explorer-je egy különösen kicsi jogokkal felruházott fiókkal fog futni, ami így megakadályozza a kártékony kódok számítógépünkre települését. Ezzel kapcsolatban egy fontos kérdés, hogy vajon más böngészők is futhatnak majd ezzel a fiókkal? Mert ha nem, akkor a Microsoftot könnyen meggyanusíthatják azzal, hogy ki akarja túrni a piacról többi böngészőt.

Ezt most XP alatt Guest userként futtatott IE alól írom. A RunAs elvileg tetszőleges programmal működik, ha nem, az már a program hibája.

Idézet: stephano_evb - Dátum: 2005. júl. 23., szombat - 9:09

Az egyik legnagyobb biztonsági fejlesztés az lenne, ha a linuxokból megszokott felhasználói jogok a vista-ban is visszaköszönnének. Gondolok itt arra, ha a felhasználó egy rendszerközeli műveletet akar végezni, akkor a root jelszavát kelljen beírnia. Paul Thurrott winsupersite oldalán találkozhattunk egy ilyen képernyőképpel, amit azóta a Microsoft kérésére el kellett távolítania sajnos.

A superuser egyértelmű visszalépés lenne az NT után. Az ilyen felpromptolás access denied után eddig is lehetséges volt, láttam már installert bekérni a rendszergazdai jelszót, mikor userként akartuk telepíteni. Sajnos azt az adott programnak kell tudnia, hogy milyen jogokkal akar futni, erre pedig a fejlesztők nem mindig fordítanak figyelmet (Aztán a user kénytelen rendszergazdai jogokkal belépni).

Szerkesztette: Hasse 2005. 07. 23. 10:54 -kor

#123 Felhasználó inaktív   stephano_evb 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 23. 11:26

Idézet

Sajnos azt az adott programnak kell tudnia, hogy milyen jogokkal akar futni, erre pedig a fejlesztők nem mindig fordítanak figyelmet (Aztán a user kénytelen rendszergazdai jogokkal belépni).

Sajnos nem csak a 3rd party fejlesztők, de a Microsoft sem fordított eddig figyelmet arra, hogy a komoly biztonsági kockázatot jelentő programok csak guest fiókkal fussanak.
Lehet, hogy félreértek valamit, akkor légyszives javíts ki: ha egy programot Runas-al guestként futtatok, akkor elvileg  semmilyen más jogot nem kap a guest jogokon kívül? Mert az előbb próbáltam a Firefoxot futtatni guest fiókkal, és simán hozzáfért a rendszergazdai fiókok tartalmához, míg a Windows-ba vendég fiókkal belépve nem. Az Internet Explorer tényleg úgy működik, ahogyan mondtad. Amúgy be lehet állítani, hogy mindig így fusson?

Ennek ellenére mégis úgy érzem, hogy nem kéne a felhasználóknak mindig rendszergazdai fiókkal futkározni. Csak annyi kéne, hogy a windows alapból korlátozott fiókat ad a usereknek, és 1 szinttel feljebb lépnénk..

(Helyesbítek, a firefox mégis fut runas guest módban, csak nem zártam be előtte a meglévő firefoxokat)

Szerkesztette: stephano_evb 2005. 07. 23. 11:34 -kor

#124 Felhasználó inaktív   H.Andras 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 23. 13:57

Rajottem! Az 5 legnagyobb problema kezdobetuibol lett osszerakva a nev :)

V iruses.
I nfections.
S pyware.
T rojans.
A dware.

#125 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 23. 13:59

Idézet: stephano_evb - Dátum: 2005. júl. 23., szombat - 12:26

Az Internet Explorer tényleg úgy működik, ahogyan mondtad. Amúgy be lehet állítani, hogy mindig így fusson?

Mondjuk egy C:\WINDOWS\system32\runas.exe /user:Guest /savecreds "C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE" parancsikon a legjobb, második futtatásra már tényleg csak rá kell kattintani, aztán megy. Userként használva meg ugyanez mehetne modjuk rendszergizával az mmc.exe, regedit, control.exe, egyéb toolokra (biztonsági okokból savecreds nélkül).

#126 Felhasználó inaktív   Eiki 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 23. 14:58

Idézet: H.Andras - Dátum: 2005. júl. 23., szombat - 14:57

V iruses.
I nfections.
S pyware.
T rojans.
A dware.

Ez legalább szellemes :) Egyébként Verdi neve is valami hasonlóan áll össze...

#127 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 23. 20:26

Kép
:D  :rolleyes:
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#128 Felhasználó inaktív   Eisenhower 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 24. 10:24

en_avalon_indigo_redist_beta1_RC.iso

egy direkt link ^.^

Release notes

fogalmam sincs mi ez ^^ de ha valaki tudja megoszthatja velem^.^ :D

Szerkesztette: Eisenhower 2005. 07. 24. 10:30 -kor

ASUS P5K-E Wifi App Edition : C2D E8500 @ 4300 : 2x2GB G.Skill 1000 : Sapphire Radeon HD4870 512MB  : Nec AD7170S : Pioneer DVR-215 : Logitech G5 : Antec P182 Case : SB X-Fi Music  250GB Hitachi Sata

ERROR: A Windows nemtalálja a Windows-t A folytatáshoz inditsa el a Windows-t!

#129 Felhasználó inaktív   stephano_evb 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 24. 10:25

Idézet: Eisenhower - Dátum: 2005. júl. 24., vasárnap - 11:24

en_avalon_indigo_redist_beta1_RC.iso

Release notes

fogalmam sincs mi ez ^^ de ha valaki tudja megoszthatja velem^.^

A Vista prezentációs rétegének bétája.
Ha fejlesztő vagy, érdemes kipróbálni :)

#130 Felhasználó inaktív   Eisenhower 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 24. 10:39

Idézet: stephano_evb - Dátum: 2005. júl. 24., vasárnap - 11:25

A Vista prezentációs rétegének bétája.
Ha fejlesztő vagy, érdemes kipróbálni :)

valahogy nem vagyok az ^^ :D azthittem ez az a beta amti aug.3-ra ígérnek. kíváncsi vagyok milyen az uj csapás ^.^
ASUS P5K-E Wifi App Edition : C2D E8500 @ 4300 : 2x2GB G.Skill 1000 : Sapphire Radeon HD4870 512MB  : Nec AD7170S : Pioneer DVR-215 : Logitech G5 : Antec P182 Case : SB X-Fi Music  250GB Hitachi Sata

ERROR: A Windows nemtalálja a Windows-t A folytatáshoz inditsa el a Windows-t!

#131 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 24. 10:42

V iruses.
I nfections.
S pyware.
T rojans.
A dware.

:lol: :D
macbook air 2014

#132 Felhasználó inaktív   Rhino666, az médium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 24. 11:02

Még mindig fantáziadúsabb, mint a HosszúPöcs! :omg:
Rhino666

#133 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 24. 11:27

Rajottem!

sztem meg a neten talaltad valahol ;) kar, hogy az i beture nem talaltak olyan szot, ami tenyleg belepasszol a sorba.

de ennyi erovel a mekk is mozaikszo: milliomos arisztokratak computere... vagy a tiger: tularazott igenytelen gepekre elkeszitett rancfelvarras :lol:

#134 Felhasználó inaktív   bjmatt 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 24. 13:47

Sziasztok!

A Vista audio/midi rendszeréről/támogatásáról hol lehet valami infot találni?

előre is kösz

Máté

#135 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 24. 14:26

Probald meg a microsoft winfx newsgroups-on.

#136 Felhasználó inaktív   bjmatt 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 24. 14:36

Idézet: ion - Dátum: 2005. júl. 24., vasárnap - 13:26

Probald meg a microsoft winfx newsgroups-on.

Kösz, találtam olvasnivalót!  :respect:

#137 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 24. 18:54

Idézet: H.Andras - Dátum: 2005. júl. 22., péntek - 22:35

Tegyel ki egy bongeszo ablakot, fele egy masik mondjuk explorer ablakot, es rangasd meg folotte kicsit az egerrel. Kozben nezd meg a CPU hasznalatot. 70 %? 100? ez neked gondolom normalis, mert meg nem hasznaltal mast.

Nalam 0%, igaz, kikapcsoltam az effekteknel a "show window contents while dragging"-et :D

#138 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 24. 19:04

Idézet: ion - Dátum: 2005. júl. 24., vasárnap - 19:54

Nalam 0%, igaz, kikapcsoltam az effekteknel a "show window contents while dragging"-et :D

:rolleyes:  :omg:  :D  :D
macbook air 2014

#139 Felhasználó inaktív   H.Andras 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 24. 19:56

Idézet: ion - Dátum: 2005. júl. 24., vasárnap - 17:54

Hiaba, a Magyar ember mindig is szerette megkerulni a problemat :)

#140 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 24. 19:59

Idézet: H.Andras - Dátum: 2005. júl. 24., vasárnap - 20:56

Hiaba, a Magyar ember mindig is szerette megkerulni a problemat :)

Foleg ilyen hatalmas problemat :)

Téma megosztása:

• (82 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.