HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a GPS navigációról - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (79 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a GPS navigációról (hátha nem csak én küszködök...)

#1221 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 04. 16. 14:19

Idézet: Thrawn - Dátum: 2009. ápr. 16., csütörtök - 12:56

Köszönöm szépen, ezt még nem olvastam. :respect:

Sajnos ez is csak utal az érintőképernyő esetleges sérülékenységére, a koszos kézzel tapizásra ki sem tér (lehet, nem is igazán probléma, csak én fújom fel). A másik jelölt nekem is a 60CSx, bár én nem megyek beülős kötélen lógós Tátra túrára. Hát, lehet, hogy az Oregon lesz. :think:  Odaverésre meg vigyázok, ha az objektívjeim még nem vertem oda sehová, talán erre is tudok majd figyelni. :)

Ha a vizet bírja - a teszt szerint igen - akkor a piszkosmancs sem lehet nagy gond... de persze egy plusz fóliát is lehet rá rakni. Csak ne az itthon kapható, annak csúfolt hártyákat.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#1222 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 17. 16:09

Idézet: Thrawn - Dátum: 2009. ápr. 16., csütörtök - 11:56

Köszönöm szépen, ezt még nem olvastam. :respect:

Sajnos ez is csak utal az érintőképernyő esetleges sérülékenységére, a koszos kézzel tapizásra ki sem tér (lehet, nem is igazán probléma, csak én fújom fel). A másik jelölt nekem is a 60CSx, bár én nem megyek beülős kötélen lógós Tátra túrára. Hát, lehet, hogy az Oregon lesz. :think:  Odaverésre meg vigyázok, ha az objektívjeim még nem vertem oda sehová, talán erre is tudok majd figyelni. :)

Sokáig volt 60CSx-em, szó szerint elpusztíthatatlan. Estem-keltem vele, megúsztattam, megfagyasztottam de mindent túlélt. Az utódát még nem találtam meg, de valszeg egy Colorado (300) lesz. Én tartok minden érintőképernyős kütyütől, ha túráról van szó. Ha nem lenne egy Otterboxom a mostani átmeneti PDA-s túra-navigációm már többszörösen széthullott volna... :)
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#1223 Felhasználó inaktív   kerax 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2009. 04. 18. 16:51

Sziasztok..Van valakinek BluePanther v350..mert ilyen kütyüm van és az a problémám hogy feltelepítem a softvert ahogy elő van irva és mikor elinditom ezt irja ki:INIT API..erre kellene megoldás..
Előre is köszönöm...  :think:

#1224 Felhasználó inaktív   Fenyo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 27. 22:42

A QuickGPS nevű progi valójában milyen adatokat tölt le? Annyit tudni, hogy a GPS műholdak adatait, de konkrétan miket?

#1225 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 27. 23:07

Idézet: Fenyő - Dátum: 2009. ápr. 27., hétfő - 23:42

A QuickGPS nevű progi valójában milyen adatokat tölt le?

A GPS műholdak kétfajta jelet sugároznak, az almanacot és az ephemerist. Az almanac a műholdak tervezett pályaadatait tartalmazza, és pár havonta frissül. Az ephemeris az almanachoz képest jóval pontosabb, aktuális pályaadatokat közli, és fél óránként frissül. Amikor a GPS "hidegindul" (cold start), meg kell keresnie egy műholdat, hogy letölthesse róla az ephemerist, ami alapján a többi holdat már nem kell egyenként megkeresnie, hanem van egy viszonylag pontos képe arról,  hogy merre lehetnek. A legtöbb navigációs szoftverben van műholdtérkép, az ez alapján készül.

A GPS holdak szinkronizációjához és a pályamódosításokhoz szükség van követőállomásokra, amelyek folyamatos kapcsolatban vannak a holdakkal. Az assisted GPS megoldások, mint a QuickGPS, interneten keresztül, a követőállomásoktól szerzik be az ephemeris adatokat, nem kell holdat találniuk, ami a hidegindítás leglassabb része.

#1226 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 10. 19:48

Mostanában többször voltam az Írott-kőn, és a GPS szerint 888 méter magas. Papír szerint 884 m magas. Jó, 4 méter tévedés, GPS nem pontos, belefér. Azonban ahányszor arra járok, és tiszta idő, stb. (tehát optimális vétel) mindig 888 métert ír ki a GPS (ott fák sincsenek).

Namost, lehet ilyen, hogy megnőtt a hegy? Vagy mi lehet?

A nem pontosság amit a GPS produkl, annak nem kéne mindig ugyanakkora értéket mutatnia egy ponton, nem? tehát akkor lenne egyszer, 880, másszor 885, stb.

ötletek?
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#1227 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 10. 20:15

Idézet: charlie - Dátum: 2009. máj. 10., vasárnap - 20:48

Namost, lehet ilyen, hogy megnőtt a hegy? Vagy mi lehet?

A GPS nem tengerszint feletti magasságot mér (ráadásul az sem egyértelmű, lásd Paks vagy Nyugati tér), hanem egy ideális forgási ellipszoid feletti magasságot. A valódi geoid ettől eltér (ezt a jelenséget nevezik geoidundulációnak, ez viszonylag állandó érték, India mellett a legkisebb, -120 m körül, Új-Guineánál a legnagyobb, +80 méter, Magyarországon átlagosan 40-45 méter), ezt a térképszoftvereknek figyelembe kell venniük. Mivel nincs a Föld minden pontjáról pontos mérés, ezért az ismert pontok közötti részt statisztikai adatokkal "töltik ki", úgyhogy pár méteres eltérés simán előfordulhat. A profi GPS-ekbe ezért szerelnek barométeres magasságmérőt is.

#1228 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 10. 20:57

áá, én úgy gondoltam ,hogy úgy számítja ki, hogy ismert a műhold magassága, és a vevő ebből számolja ki, hogy milyen messze van a műholdtól, és így meglesz a magasság.

(mondjuk, mellékesen az Írottkő magasságára több érték is előfordul a neten, 882-885m-ig)

#1229 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 10. 21:21

Idézet: charlie - Dátum: 2009. máj. 10., vasárnap - 21:57

áá, én úgy gondoltam ,hogy úgy számítja ki, hogy ismert a műhold magassága, és a vevő ebből számolja ki, hogy milyen messze van a műholdtól, és így meglesz a magasság.

Igen, így is csinálja. Viszont a műhold a saját magasságát nem az aktuális geoidhoz igazítja (ez lehetetlen, rengeteg pályamódosítással járna), hanem az azt közelítő ideális testhez, amit viszont kiválóan lehet modellezni, de értelemszerűen pontatlanabb, amit kliensoldalon kell kiküszöbölni az ismert pozíció alapján.

#1230 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 11. 07:00

Idézet: debaj - Dátum: 2009. máj. 10., vasárnap - 22:21

Igen, így is csinálja. Viszont a műhold a saját magasságát nem az aktuális geoidhoz igazítja (ez lehetetlen, rengeteg pályamódosítással járna), hanem az azt közelítő ideális testhez, amit viszont kiválóan lehet modellezni, de értelemszerűen pontatlanabb, amit kliensoldalon kell kiküszöbölni az ismert pozíció alapján.

a 0m magasságot miért nem veszik úgy, hogy az egy szabályos gömb? és akkor mindenhol ugyanott lenne a 0m, meg a 100m, stb.

#1231 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 11. 07:34

talan azert, mert kilometeres kilengesek lennenek a tengervizszinthez kepest...?
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1232 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 11. 09:54

Idézet: charlie - Dátum: 2009. máj. 11., hétfő - 8:00

a 0m magasságot miért nem veszik úgy, hogy az egy szabályos gömb? és akkor mindenhol ugyanott lenne a 0m, meg a 100m, stb.

Miért tennék? A Föld nem szabályos gömb alakú. Ráadásul a mostani módszernél nem lenne annyival kényelmesebb, amennyivel pontatlanabb.

#1233 Felhasználó inaktív   nagyjani20 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 05. 24. 08:30

Idézet: Tom-y - Dátum: 2009. febr. 11., szerda - 15:39

Eccerű.Igo8 mappát átnevezed mobilenavigator-ra.A benne lévő application.dat-ot mobilenavigator.exe-re.A sys.txt-ben az exe elérési útvonalát átírod úgy,hogy a "vége" a mobilenavigator.exére mutasson.Ennyi.Alapból tudja kezelni a PNA-d felbontását,(480*272)így azzal már nem kell tökölni.Persze lehet még finomkodni a sys.txt-ben,de ez már másik történet. ;)
Az iconx-en is igo fut,hasonló módon telepítve.
Biztonsági másolatot érdemes készítened.

Hello! Az lenne a kérdésem, hogy valaki le tudná-e írni, hogy a txt fájlban pontosan mit kell módosítani, ugyanis nem sikerült megtalálnom, ha már kérdezték előttem, sorry.

#1234 Felhasználó inaktív   Fenyo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 25. 04:18

Idézet: debaj - Dátum: 2009. ápr. 27., hétfő - 23:07

A GPS műholdak kétfajta jelet sugároznak, az almanacot és az ephemerist. Az almanac a műholdak tervezett pályaadatait tartalmazza, és pár havonta frissül. Az ephemeris az almanachoz képest jóval pontosabb, aktuális pályaadatokat közli, és fél óránként frissül. Amikor a GPS "hidegindul" (cold start), meg kell keresnie egy műholdat, hogy letölthesse róla az ephemerist, ami alapján a többi holdat már nem kell egyenként megkeresnie, hanem van egy viszonylag pontos képe arról,  hogy merre lehetnek. A legtöbb navigációs szoftverben van műholdtérkép, az ez alapján készül.

A GPS holdak szinkronizációjához és a pályamódosításokhoz szükség van követőállomásokra, amelyek folyamatos kapcsolatban vannak a holdakkal. Az assisted GPS megoldások, mint a QuickGPS, interneten keresztül, a követőállomásoktól szerzik be az ephemeris adatokat, nem kell holdat találniuk, ami a hidegindítás leglassabb része.

Aham.

Én csak azt nem értem, hogy minek ez a sokféle adat, bonyolult működés.
Előre tervezett útvonalon mennek a műholdak, és mindig ugyanazokat a pályákat járják be, nem?
Mi a fenének kell ezt sugározni, ha egyszer ki is lehet számolni az aktuális időből, hogy kb hol lehet a műhold.
De mondok jobbat: Mi a francért nem rakják a műholdakat geoszinkron pályára, ahogy a TV-s műholdakat is? (képzeljétek el, ha a parabolaantennát naponta kéne forgatgatni... :D )
És akkor nem kéne sose semmit se töltögetni, se számolgatni, mindig pontosan ugyan ott lenne az összes műhold. Há' nem sokkal egyszerűbb?

Meg mi az, h keres egy műholdat? Egy holdnak a jeleit vagy fogja, mert van jel, vagy nem, mert nincs. Mit kell azon keresgélni? (az meg a másik, hogy állítólag a hold a saját pontos pozícióját is sugározza párban a saját azonosítójával)

#1235 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 25. 06:43

"ha egyszer ki is lehet számolni az aktuális időből, hogy kb hol lehet a műhold."
azt ki. de Te hol vagy, azt nem tudod! tudod pont erre hasznaljak! :p

a geostacionarius palya meg egy sikban van, abbol nem nagyon lehet terbeli helyzetet szamolni.
a forum ma:

#1236 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 25. 08:27

Idézet: Fenyő - Dátum: 2009. máj. 25., hétfő - 5:18

...
Mi a fenének kell ezt sugározni, ha egyszer ki is lehet számolni az aktuális időből, hogy kb hol lehet a műhold. ...

Kérdésem, hogy mit jelent az aktuális idő?
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1237 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 25. 08:31

Én csak azt nem értem...

Nem, úgy tűnik, nagyon-nagyon sokmindent nem értesz. :) Hiába tudják, hogy hol kéne lennie egy műholdnak, ha egyszer nem ott van. Az időmérésnek meg marha pontosnak kell lennie, itt már mikromásodperce vans nagyságrendről van szó. A GPS-nek elég komoly szakirodalma van, érdemes olvasgatni, ha érdekel a téma.

Idézet

És akkor nem kéne sose semmit se töltögetni, se számolgatni, mindig pontosan ugyan ott lenne az összes műhold. Há' nem sokkal egyszerűbb?

És akkor a Föld tökéletes gömb alakú lenne, egy nap pontosan 24 órából állna, a valószínűségszámítást meg el lehetne felejteni, mert véletlen események nem léteznének.

A holdak geoszinkron pályán vannak, csak épp az eltéréseket nem korrigálják rendszeresen (üzemanyagpocséklás), hanem a műhold folyamatosan jelenti, hogy merre jár. De ha tudsz valami módszert, amivel állandó felügyelet és korrekció nélkül pontosan egy helyben tudsz tartani egy műholdat, küldd át PM-ben, és osztozzunk a Nobel-díjon. :)

#1238 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 25. 08:37

...

Meg mi az, h keres egy műholdat? Egy holdnak a jeleit vagy fogja, mert van jel, vagy nem, mert nincs. Mit kell azon keresgélni? (az meg a másik, hogy állítólag a hold a saját pontos pozícióját is sugározza párban a saját azonosítójával)

Pontosan miért is lenne egyszerűbb, ha a műholdak relatíve nem mozdulnának a Földhöz képest? A szemlélő pozícióját valahogyan akkor is meg kell határozni, tök mindegy, hogy a holdak hol vannak... Ahogy bogdan kolléga is írta.

A holdak keresése pedig éppen a jel befogását jelenti, meghatározva azt, hogy az melyik holdról érkezik. Ezt azért ki kell szűrni az éterből, mivelhogy nem csak 1 darab hold van... Nem gondolod át, pedig nem ártana.

A holdak nemcsak a saját pozíciót sugározzák, hanem a pontos időt is, ezzel visszakanyarodok az előbbi postban feltett kérdésemre. Ugyanis az óráknak egyeztetve kell lenniük, keményen. A jelkésések elég nagy hibát okoznak a mérésben. Amíg néhány másodperc eltérés a karóránkon jelentéktelennek tűnik, addig itt, a sok kilométeres távolságok plusz sztratoszféra plusz akármi miatti késések következtében keletkezett hiba nagysága jelentős lehet: mi van, ha csupán 100 métert tévedne alapból a GPS? Használhatatlan lenne!

Ha a műhöld nem sugározná a pozícióját, hanem azt ki lehetne számolni, akkor a kis PNA eszköznek bizony elég komoly számításokat kellene végeznie, ráadásul az összesnek... :)

Így meg viszonylag egyszerű művelettel (min. 3 ponttól mért távolság) meghatározható a szemlélő pozíciója. Asszem ez geometriailag érthető kell legyen.

Szerkesztette: Warrior 2009. 05. 25. 08:40 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1239 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 25. 08:40

Warrior: egy elore egyeztetett univerzalis ido. ezt merik a gps vevok, es ehhez kepest szamolnak! (nem vagyok en ennyiro okos am a temaban, de epp most olvastam egy szakdolgozatot, ami jobban/rosszabbul osszeszed egy csomo dolgot.)

debaj: mi ez a goszinkron, amirol irtok? nem geostacionarius az? mert ezek a muholdak joval alacsonyabban repulnek, es nem geostacionarius palyan, az tuti. ugyanis mozognak a foldhoz kepest. egy muhold meg egyebkent igen pontosan ott marad a palyajan kulonosebb korrekcio nelkul (ez a fizika.. Nobel dij nem jatszik, mert Newton bacsi beelozott.) es szerintem igenis lehet tudni, hogy hol vannak. es ha az ember TUDNA, hogy o hol van, akkor ezeket a muholdakat is konnyen megkereshetne. csak ugye az az alap problema, hogy nem tudja! ;)

(off: valodi veletlen esemeny pediglen van, ajanlom a magfizikat es a kvantumfizikat. de ez abszolute nem ide tartozik. egyebkent a pszeudoveletlenekre is jol mukodik a valoszinusegszamitas. de ez sem tartozik ide.)

Warrior 2: 100m tevedes egyeltalan nem rossz, a korai helymeghatarozok 500m pontossaguak voltak. tengerhalyozasra kituno!

sajat poziciojat a muhold nem adja at, egy csomagot ad at idoszakonkent az osszes muhold korulbeluli helyzeterol. amit o ad az egy idoszinkronjel. ennek a kesesebol, illetve a kulonbozo muholdak kesesenek osszevetesebol szamol a vevo.

Szerkesztette: bogdan 2009. 05. 25. 08:44 -kor

a forum ma:

#1240 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 25. 08:42

Idézet: bogdan - Dátum: 2009. máj. 25., hétfő - 9:40

Warrior: egy elore egyeztetett univerzalis ido. ezt merik a gps vevok, es ehhez kepest szamolnak! ...

Bocsánat, nekem tiszta ez, Fenyő kollégának szegeztem kérdésem, hogy mit tartana "aktuálisnak".

És igen, tulajdonképpen a kérdés a rossz végén fogalmazódott meg: valóban nem a holdak helyzete a fontos a szemlélő számára, hanem a sajátja... Azt pedig "háromszögelni" a legegyszerűbb. Mármint elméletben. :)

Szerkesztette: Warrior 2009. 05. 25. 08:47 -kor

Téma megosztása:

• (79 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.