HWSW Informatikai Kerekasztal: Legális DVD másolása - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Legális DVD másolása

#21 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 08. 22. 12:53

Idézet: avman - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 13:35

>>Az (1) bekezdés alkalmazásában műszaki intézkedésnek minősül minden eszköz, termék, alkatrész, eljárás, illetve módszer, amely arra szolgál, hogy a szerzői jog megsértését megelőzze vagy megakadályozza."<<<
nos, ez inkább jogi kérdés és csűrés- csavarás.
véleményem szerint amennyiben a magáncélú másolatot készítek audiovizuális termékről,  egy saját példányról, ami ebben az országban törvényadta jogom és nem pedig lehetőségem (bár erről erősen megoszlanak a vélemények, de mivel ugye a sarcot beszedik az adathordozókra, így azt gondolom ez bizony nem lehetőség, hanem jog), akkor nem sértek meg szerzői jogot, mivel a szerzői jogi tv-ben benne van a legális saját használatú másolatkészítés. mivel így a másolat mindképp legális lesz, akkor tehát milyen "szerzői jog megsértéséről" beszélünk??? vagy akkor hogy is kerül rá az a fránya másolásvédelem? vagy tudnom kell-e erről, h egy adott, egyébként teljesen legális (bár most a decrypterrel gondok voltak) program mit csinál egy adott adathodozóval, miközben én csak kattintgatok?
persze teljesen más ez mondjuk egy szofver esetén vagy valamilyen ps2-es belső cucc esetén.
megnéznék már egy szerzői jogi pert egy topügyvéddel a milliós gázsijú brancsból h szedik ízekre ezekt az elavult, homályos, sokszor egymást kizáró  szerzői jogi törvényeket.
ha jól tudom franciaországban a másolásvédelmet próbálják meg illegálissá nyilvánítani
és ami teljesen szánalmassá teszi az egészet, h ez bizony eddig nem vetette vissza a filmkalózkodást, max arra jó h elvileg kriminalizálja a társadalom 2/3-adát.
az a baj, h a fogyasztóvédelmeben nincs pénz...

Cilinder, amúgy meg használj gúglit.

A magáncélú másolás azaz a szabad felhasználás jogszerű és ezzel nincs is semmi gond. Viszont ha az adott audiovizuális termék (audioCD, DVD-VIDEO, stb.) másolásvédelemmel van ellátva mely 1db másolat elkészítését sem teszi lehetővé akkor ha ezt Te feltöröd azaz olyan programmal másolod ami feltöri a védelmet jogsértést követsz el. A jogsértés nem a másolásra vonatkozik hanem a védelem feltörésére.
Az üres adathordozók utáni jogdíjat nem a vásárlónak kell fizetnie hanem forgalmazónak. Mivel a forgalmazónak ez plusz kiadás ami a bevételt csökkenti ezért áthárítja a vásárlókra.
Tehát üres adathordozóra jogdíjat csak forgalmazás esetén kell fizetni azaz ha Te külföldről megveszed és magad használod fel akkor nem kell jogdíjat fizetni. Ha viszont Te ezt Magyarországon eladod akkor már fizetned az adathordozó típusa szerinti összeget.
Javaslom nézd meg a szerzői jogoknál az idevágó részeket.

Szerk:
Idézet az Artisjus oldalról:

"A kereskedő felelőssége

A meg nem fizetett jogdíjért felel az üres kép-, illetve hanghordozó összes belföldi forgalmazója, így például az a nagykereskedő vagy kiskereskedő is, aki olyan hordozót forgalmaz, amelyre a jogdíjat nem fizették meg.

A kereskedők tehát akkor nem kötelesek a jogdíj megfizetésére, ha csak olyan hordozókat vesznek át beszállítóiktól, amelyre a jogdíjfizetés megfelelően megtörtént. A jogdíj megfizetését az írható CD és DVD lemezek, valamint az integrált tárolóegységgel rendelkező zenelejátszók (pl. mp3-lejátszók) esetében a megfelelően felragasztott, "ARTISJUS" védjegyet tartalmazó hologramos matrica megfelelően igazolja.
"

"Miért kell fizetni az "üres" CD-k, DVD-k után szerzői jogdíjat?

A magáncélú másolatkészítést a szerzői jogi törvény viszonylag széles körben lehetővé teszi. Ez azonban csak úgy lehetséges, ha azoknak a műveknek az alkotói, jogosultjai, amelyek a törvény alapján így másolhatóak, legalább részbeni kártalanításban részesülnek. A jog nem akarja a magánszemélyeket a másolatkészítések miatt folyamatosan ellenőrizni, ezért azokat kötelezi átalány jellegű fizetésre, akik olyan hordozókat gyártanak, forgalmaznak, amelyek lehetővé teszik a magáncélú másolatkészítést.

Ki köteles a jogdíj megfizetésére?

A hordozók gyártója, importőre, forgalmazója, és az a kereskedő, aki olyan hordozót forgalmaz, amelyre az előbbiek elmulasztották a jogdíj megfizetését.
"

Szerkesztette: wpepi 2005. 08. 22. 13:33 -kor

#22 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 22. 13:00

Idézet: latency - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 13:41

És amúgy ki a franc foglalkozik azzal, ha a saját eredeti dvd-met másolom saját magamnak és az legális vagy illegális-e?! Tojni rá magasról, a másolásvédő nagyokosok meg menjenek a sunyiba :o

Mondjuk ha valami miatt rendőrségi eljárás folytán házkutatást tartanak akkor már nem mindegy.
Arról nem is beszélve, hogy a notórius letöltögetők akik különböző file cserélőkön keresztül töltögetnek mindenféle anyagokat és a hálózat lebukik akkor számíthatnak egy kis rendőrségi zaklatásra ami ugye házkutatás formájában szokott megtestesülni (mivel a letöltő hálózaton a letöltő személyről információ tárolódik ezért pillanatok alatt megtalálhatók azok akik a hálózaton töltögettek). Ha ilyen esetben találnak egy rakás másolt filmet melyeknek az eredeti forgalomban lévő valamint a tulajdonodban lévő példányai másolásvédettek akkor még ezt is a nyakadba varrják.

Szerkesztette: wpepi 2005. 08. 22. 13:01 -kor

#23 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2005. 08. 22. 13:58

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 13:53

Javaslom nézd meg a szerzői jogoknál az idevágó részeket.

javaslom fogadj fel egy jogászt és röhögve rámutat a visszásságokra.
- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#24 Felhasználó inaktív   GTamas 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 22. 14:12

Idézet: PPeter - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 13:13

De sértesz, mivel a CSS védelmet kvázi "feltöri" a program, valamint a DVD-ken már elérhető az úgynevezett DRM, tehát csak olyan védett lemezt szabadna lemásolni, amelyen a copyright jelzés engedélyezi egy darab másolat létrehozását. Ha ez a jelzés nem ilyen a lemezen (a CSS védett lemezek 99%-a nem ilyen), akkor ILLEGÁLIS a másolat készítése.

Koszonom a kiigazitast, akkor en tudtam rosszul.
Ma sem keltem fel hiaba ...  :D

Udv, Tamas

#25 Felhasználó inaktív   GTamas 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 22. 14:14

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 13:26

Amire Te gondolsz az a macrovision ami a képi másolást nem teszi lehetővé azaz képrögzítő berendezéssel nem lehet másolatot készíteni (pld. asztali DVD felvevővel, videomagnóval, stb.).
Amiről itt szó van az a lemez másolását megakadályozó ill. korlátozó védelem. Ahhoz, hogy egy védett lemezt le tudj másolni fel kell törni a védelmet és ezzel követsz el jogsértést. (ha nem törné fel a program a védelmet akkor nem tudná lemásolni)

OK, vilagos.

Koszi,
Tamas

#26 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 22. 14:24

Idézet: avman - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 14:58

javaslom fogadj fel egy jogászt és röhögve rámutat a visszásságokra.

Nincsenek visszásságok. A fentebb berakott idézet szerzője ezt tökéletesen megfogalmazta.
"...a magáncélú másolás nem fogyasztói jog, csupán egy megengedő kivétel a szerzői jog alól"
A másolásvédelemnek többféle formája van. Van olyan, hogy csak megadott példány készíthető de van olyan is, hogy egy sem. De ez nem csak a DVD-nél van így hanem a digitális műholdas MPEG2 rendszereken is ahol ha másolásvédelemmel sugározzák a műsort akkor ott meg van határozva, hogy hány másolta készíthető. Pld. rögzíted asztali DVD felvevővel majd DVD- vagy +RW lemezre másolod a felvevővel de onnan már nem tudod tovább másolni mert csak arra van jogod, hogy egy példányban másold.
szerk:

Idézet

egy saját példányról, ami ebben az országban törvényadta jogom és nem pedig lehetőségem (bár erről erősen megoszlanak a vélemények, de mivel ugye a sarcot beszedik az adathordozókra, így azt gondolom ez bizony nem lehetőség, hanem jog), akkor nem sértek meg szerzői jogot, mivel a szerzői jogi tv-ben benne van a legális saját használatú másolatkészítés. mivel így a másolat mindképp legális lesz, akkor tehát milyen "szerzői jog megsértéséről" beszélünk???

Csak azt hagyod ki a számításból, hogy a másolásvédelem nem azért kerül fel, hogy a vásárló azaz az aki megvette ne tudja lemásolni hanem azért, hogy többszörözés csak a szerző engedélyével történjen azaz a másolásvédelmi technológia felhasználásával korlátozza a szerző a másolási jogokat. És ha elolvasod, hogy a szabad felhasználásról mit ír az szj akkor ott sehol nem találsz olyat, hogy ez kötelezően megadott jog és ez minden magyar állampolgárt felhatalmaz másolásra ha megvásárolta a művet.

"33. § (1) A szabad felhasználás körében a felhasználás díjtalan, és ahhoz a szerző engedélye nem szükséges. Csak a nyilvánosságra hozott művek használhatók fel szabadon e törvény rendelkezéseinek megfelelően.

(2) A felhasználás a szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezések alapján is csak annyiban megengedett, illetve díjtalan, amennyiben nem sérelmes a mű rendes felhasználására és indokolatlanul nem károsítja a szerző jogos érdekeit, továbbá amennyiben megfelel a tisztesség követelményeinek és nem irányul a szabad felhasználás rendeltetésével össze nem férő célra.
"

Mivel a másolásvédelemmel ellátott művekre nem alkalmazható a 33. § ezért ha feltöröd a védelmet akkor jogsértést követsz el a 95. § értelmében.

"95. § (1) A szerzői jog megsértésének következményeit kell alkalmazni minden olyan cselekményre - ideértve eszközök gyártását és forgalmazását, szolgáltatások nyújtását is -, amely jogosulatlanul teszi lehetővé vagy könnyíti meg a szerzői jog védelmére szolgáló hatásos műszaki intézkedések megkerülését, és amelynek a műszaki intézkedés megkerülésén kívül nincs számottevő gazdasági jelentősége, illetve célja. ......."

Idézet

ebben az országban törvényadta jogom és nem pedig lehetőségem

Mutass nekem olyan magyar törvényt ahol ezt leírták. Nincs olyan, hogy törvényadta jogod van lemásolni bármit is. Amire lehetőséged van az a szabad felhasználás melyet magáncélra alkalmazhatsz de csak akkor ha ezt nem korlátozza semmi. Ismétlem lehetőség és nem állampolgári jog.

Szerkesztette: wpepi 2005. 08. 22. 14:49 -kor

#27 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 22. 15:21

Sziasztok!

Bár én indítottam a témát - elsősorban technikai jelleggel - arra azonban továbbra sem kaptam megfelelő választ (útmutatót), hogy hogyan szabadulhatok meg a nemkívánt részektől.
Mint már említettem én a DVDFab Platinum programot használnám a másolásra (még nem használtam), de a programban nem találtam olyan opciót, mint például.: reklámeltávolítás.

Ezért szeretném, ha valaki tudna ebben segíteni.

Cilinder

#28 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 22. 15:31

Idézet: Cilinder - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 16:21

Sziasztok!

Bár én indítottam a témát - elsősorban technikai jelleggel - arra azonban továbbra sem kaptam megfelelő választ (útmutatót), hogy hogyan szabadulhatok meg a nemkívánt részektől.
Mint már említettem én a DVDFab Platinum programot használnám a másolásra (még nem használtam), de a programban nem találtam olyan opciót, mint például.: reklámeltávolítás.

Cilinder

Olyanokat nem is fogsz találni, hogy "reklámeltávolítás" mert ilyen nincs a programokban.
A nem kellő Title-ket valamint feliratokat és hangsávokat veheted ki. De ha elolvasod a program help-jét meg a readme-t akkor biztos rátalálsz.

#29 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 22. 15:54

Szia!

Igen, megnéztem, és azt nem lehet, amit én szeretnék.
Van ugyanis két lehetőségem:
1. A fő film másolása (ha nem fér ki egy DVD lemezre, akkor két lemezre vágja szét minőség romlás nélkül).
2. A teljes DVD másolása (ha nem fér ki egy DVD lemezre, akkor két lemezre vágja szét minőség romlás nélkül).
:reklamacio:

De még arra sem tudom a választ, hogy ha csak a fő filmet másolom, akkor az lejátszható lesz-e egy asztali lejátszóban. Egyátalán kell valamire figyelni DVD másoláskor, vagy sem; mindegy hogy számítógépen nézem, vagy asztali lejátszon?
:think:

Cilinder

#30 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2005. 08. 22. 16:16

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 15:24

Nincsenek visszásságok.

muhahahaha.
tudod én egy olyan világban élek, ahol tocsik márta nem bűnös, kulcsár attila háziőrizetben van, oj simpson nem gyilkos, michael j. pedig normálisan közeledik a gyermekek felé. és sorolhatnám napestig. a jog nem visszás, röhög a vakbelem.
az egész istenverte szerzői jogi szabályozás az internettel, másolásvédelemmel, artisjusos matricával, régiókóddal és ezzel az egész hányással olyan kusza, visszás és túlzó, rendezetlen, h csak még. de azért hajrá, légy jogkövető. és hadd idézzek klasszikusokat: te magadtól vagy ilyen hülye vagy csak itt gyakorolsz?
amúgy meg cilinder:
decrypter >> iso, dvd-shrink, kipipálod vagy reauthor módban bedobálod ami kell, összreakod dvd9 módban iso-ba bemountolod és kettészeded. vagy tömörítgeted, ha egyrétegűre akarsz írni.

Szerkesztette: avman 2005. 08. 22. 16:19 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#31 Felhasználó inaktív   IRON STORM 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 22. 20:35

Idézet: Cilinder - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 14:21

Sziasztok!

Cilinder

Használj DVDRemake progit. el tudod távolítani a reklámokat meg a sok vackot ami rajta van feleslegnek.

mondjuk ezután még nem fog ráférni 4.7 lemezre, ezért össze kell tömörítened valamivel. mondjuk clone dvd-vel.

#32 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 22. 20:40

Szia!

Mindjárt letöltöm és kipróbálom.

Cilinder

#33 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 22. 21:35

Sziasztok!

Na, most végre megoldottam a feladatot!  :p

A feladat: a reklámok eltüntetése.
A megoldás: először a CloneDVD-vel - a reklámot kihagyva - elmentettem iso fájlként a DVD lemez tartalmát, majd a DVDFab Platinum programmal két DVD lemezre elosztva kiírtam.

Most, már csak egy kérdésem van, hogy az asztali DVD lejátszó képes a DVD lemezt menü nélkül lejátszani, vagy sem.

Cilinder

#34 Felhasználó inaktív   IRON STORM 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 22. 21:56

Igen képes lejátszani menü nélkül is.

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2