HWSW Informatikai Kerekasztal: SuSE Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

SuSE Linux SuSE Linux Értékeld a témát: -----

#941 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 04. 20:13

Idézet: Szolti - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 20:38

Letöltöttem a firefox telepítőjét (firefox-1.5.0.6.tar.gz) ezt most hogyan kell feltelepíteni? kicsomagoltam és nincsn benne semmi configure blabla fájl...
Tudom láma vagyok, de valahol el kell kezdeni...
Tehát kitömörítem valahová és ennyi? Melyik könyvtárba tömörítsem? /usr/bin/firefox? vagy /opt/firefox?

Nagyon távol áll töllem ez a linux világ, de érdekel a dolgo (még :))

Nem tiszta számomra ez a linuxos program telepítgetés...pl javítsatok ki ha nem jók tudom, de pl ha ebben az előbb említett *.gz-ben lenne configure akkor a következőt kellene tennem:
-kitömörítem (mondjuk már ez sem tiszta hogy hová tömörítem ki... de legyen mondjuk az a könyvtár ahová letöltöttem /home/szolti/firefox downloads) itt akkor keletkezik egy firefox könyvtár benne egy rakás fájl-al
-beleleépek ebbe a könyvtárba és ./configure ; make; make install
Ekkor az történt hogy feltelepült az adott program ugye? De hová települ ilyenkor? Törölhetem ilyenkor ezt a könytárat amiből isnstalláltam?
Nagyon szájbarágos ez tudom...de halvány lila gőzöm sincs a telepítés fojamatárol és szeretném tudni hogy hogyan is van ez...
Mielőtt válaszoltok számoljatok el tízig :))  THX

Az a baj, hogy annyira nem vagy képbe, hogy így még segíteni is nehéz. Legalább az alapokat meg kéne tanulni, ez máshogy nem fog menni. Ha rászánod magad egy kis olvasgatásra, akkor hamar eligazodsz majd a rendszerben.

Programot telepíteni több féle képpen lehet. Amit te mondtál (./configure stb) az akkor van, ha valaminek a forrás -source- fájljait töltötted le egy csomagban, ilyenkor forrásból "telepíted", azaz fordítod le magadnak a kérdéses programot. Csak így lehet, hogy egyből falakba ütközöl, úgyhogy inkább felejtsd el egyelőre. Ráadásul amit letöltöttél - gondolom a firefox.com-ról -, az nem valószínű, hogy forrás csomag. Kicsomagolod és futtathatod a benne lévő firefox scriptet, DE ez nem a helyes módja a telepítésnek! Minden linuxnak van valamilyen csomagkezelője, azzal célszerű az adott linux disztribúcióhoz készült csomagokat telepíteni, upgradelni. SuSE-ban nem tudom mi van erre a célra (Yast, YOU?).

A fenti felbontás problémádhoz kapcsolódóan pl első körben meg kéne próbálni a gyári nvidia drivert felrakni (nem az nvidia.com-ról, hanem a suse-hez készült csomagot).
-ZsOlTi-

#942 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 20:26

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 20:13

Az a baj, hogy annyira nem vagy képbe, hogy így még segíteni is nehéz. Legalább az alapokat meg kéne tanulni, ez máshogy nem fog menni. Ha rászánod magad egy kis olvasgatásra, akkor hamar eligazodsz majd a rendszerben.

Programot telepíteni több féle képpen lehet. Amit te mondtál (./configure stb) az akkor van, ha valaminek a forrás -source- fájljait töltötted le egy csomagban, ilyenkor forrásból "telepíted", azaz fordítod le magadnak a kérdéses programot. Csak így lehet, hogy egyből falakba ütközöl, úgyhogy inkább felejtsd el egyelőre. Ráadásul amit letöltöttél - gondolom a firefox.com-ról -, az nem valószínű, hogy forrás csomag. Kicsomagolod és futtathatod a benne lévő firefox scriptet, DE ez nem a helyes módja a telepítésnek! Minden linuxnak van valamilyen csomagkezelője, azzal célszerű az adott linux disztribúcióhoz készült csomagokat telepíteni, upgradelni. SuSE-ban nem tudom mi van erre a célra (Yast, YOU?).

A fenti felbontás problémádhoz kapcsolódóan pl első körben meg kéne próbálni a gyári nvidia drivert felrakni (nem az nvidia.com-ról, hanem a suse-hez készült csomagot).

Szóval az elméletem nem volt helyes a "kitömörítem aztán futattom" dologgal kapcsolatban :) ok, hát ez van. Nos a Yast2-ben van ilyen hogy szoftver telepítése eltávolítása de ezt fogalama sincs hogyan kell rábírni hogy a letöltött firefox fájt föltelepítse...ha rákeresek program frissítéseknél  a firefoxra akkor csak valami 1.0.8.-ast talál, tehát ez az út nem járható. Ezzela  szoftver telepítése eltávolítása csodával pedig egyszerűen nem lehet ezt a fájlt telepíteni, gondoltam majd jól beimportálom aztán telepítem...de nem nem lehet beimportálni sem.
Elolvastam a readme-et abban ennyi van:

For information about installing, running and configuring Firefox
including a list of known issues and troubleshooting information,
refer to: http://getfirefox.com/releases/

Szóval, hogyan kell használni ezt a csomagkezelőt? Köszi

#943 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 20:30

Más: gondoltam hallgatok egy kis zenét olvasgatás közben, mert ha már a szemem kifolyik ettől a betűtípustól akkor legalább ne csendben üljek itt, elindítottam az amaroK lejátszót (ez volt a médei lejátszás alatt....ez legalább fel van telepítve ezzel nem kellett szenvednem) és azt vettem észre hogy amikor vége a számnak akkor leveszi a hangerőt... ez mitől van? elég idegesítő hogy minden szám után kattingatni kell...

#944 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 22:06

Idézet: Szolti - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 21:26

Szóval az elméletem nem volt helyes a "kitömörítem aztán futattom" dologgal kapcsolatban :) ok, hát ez van. Nos a Yast2-ben van ilyen hogy szoftver telepítése eltávolítása de ezt fogalama sincs hogyan kell rábírni hogy a letöltött firefox fájt föltelepítse...ha rákeresek program frissítéseknél  a firefoxra akkor csak valami 1.0.8.-ast talál, tehát ez az út nem járható. Ezzela  szoftver telepítése eltávolítása csodával pedig egyszerűen nem lehet ezt a fájlt telepíteni, gondoltam majd jól beimportálom aztán telepítem...de nem nem lehet beimportálni sem.

Szóval, hogyan kell használni ezt a csomagkezelőt? Köszi

Már meg ne haragudj érte, de hihetetlenül tájékozatlan vagy.
Kis olvasnivaló: (ha már a süsülinuxot választottad)
http://en.opensuse.o...to_openSUSE.org
http://en.opensuse.o...ge_Repositories
Ezen az oldalon találod ezt a sort:
"Current versions of mozilla.org projects (use 10.0 for stable releases and experimental/10.0 for pre-releases): On a mirror directory /projects/mozilla"

Ismerkedj meg a yast - telepítési források modullal.
Ezt használva nálam a firefox verziószáma 1.5.0.6.
Ennél újabb ma estig nincs, ha jól tudom..... ;)

#945 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 22:14

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 22:06

Már meg ne haragudj érte, de hihetetlenül tájékozatlan vagy.
Kis olvasnivaló: (ha már a süsülinuxot választottad)
http://en.opensuse.o...to_openSUSE.org
Ezen az oldalon találod ezt a sort:
"Current versions of mozilla.org projects (use 10.0 for stable releases and experimental/10.0 for pre-releases): On a mirror directory /projects/mozilla"

Ismerkedj meg a yast - telepítési források modullal.
Ezt használva nálam a firefox verziószáma 1.5.0.6.
Ennél újabb ma estig nincs, ha jól tudom..... ;)

Nem haragszom meg érte de ezzel nem sokat segítettél, tudom hogy az 1.5-ös a legújabb a firefoxbol, de mondom rákeresek és ezt az 1.0.8-at dobaj ki...ennyi. nem kell hozzá sok ész tudom, ed nem lehet másképp csinálni, rákattintok online frissítésre...keresés és ezt dobja, ki bepipálom frissítse és b@szik... érted.

De nézegetem még...azért köszi a linket
A hang problémára mit mondasz?

Szerkesztette: Szolti 2006. 08. 04. 22:21 -kor

#946 Felhasználó inaktív   a-tika 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 04. 22:20

Idézet: Szolti - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 21:26

Szóval az elméletem nem volt helyes a "kitömörítem aztán futattom" dologgal kapcsolatban :) ok, hát ez van.

Hello!

Ha használatba akarod venni a letöltött firefoxot (firefox-1.5.0.6.tar.gz), akkor nem kell bonyolult dolgokat tenni...
Kezdetnek tegyük fel a következőt: Csak ki akarod próbálni... :) 'tartós' használatra nem javasolnám a módszert csak némi dokumentáció olvasás után...
1. hozd létre a /home/szolti/Programok könyvtárat
2. tömörítsd ki a firefoxot a /home/szolti/Programok/firefox könyvtárba
3. cd /home/szolti/Programok/firefox/plugins
4. for i in /usr/lib/browser-plugins/* ; do ln -s ${i} ; done
elméletileg SuSE 10.0 alatt ott vannak a browser-plugin-k... ne kelljen már nélkülöznünk :)
5. futtatás a teljes elérési uttal: /home/szolti/Programok/firefox/firefox
kipróbálni jó, ha nem oké, innen minden további szívfájdalom nélkül letörölhető...

( mondjuk én az /opt/firefox-1.5.0.6 alatt tartom... )

ja, kötelező olvasmány: http://hu.opensuse.org :)

Üdv: A-tika

Szerk:
Na látom, lemaradtam... ha meguntad a 'gányolást', térj át a YAST-ra...

Szerkesztette: a-tika 2006. 08. 04. 22:28 -kor

#947 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 22:24

Idézet: a-tika - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 22:20

Hello!

Ha használatba akarod venni a letöltött firefoxot (firefox-1.5.0.6.tar.gz), akkor nem kell bonyolult dolgokat tenni...
Kezdetnek tegyük fel a következőt: Csak ki akarod próbálni... :) 'tartós' használatra nem javasolnám a módszert csak némi dokumentáció olvasás után...
1. hozd létre a /home/szolti/Programok könyvtárat
2. tömörítsd ki a firefoxot a /home/szolti/Programok/firefox könyvtárba
3. cd /home/szolti/Programok/firefox/plugins
4. for i in /usr/lib/browser-plugins/* ; do ln -s ${i} ; done
elméletileg SuSE 10.0 alatt ott vannak a browser-plugin-k... ne kelljen már nélkülöznünk :)
5. futtatás a teljes elérési uttal: /home/szolti/Programok/firefox/firefox
kipróbálni jó, ha nem oké, innen minden további szívfájdalom nélkül letörölhető...

( mondjuk én az /opt/firefox-1.5.0.6 alatt tartom... )

ja, kötelező olvasmány: http://hu.opensuse.org :)

Köszi, azt már kipróbáltam hogy kitömörítem és elindítom, így teljesen ok volt..ezért nem értem ezt a Yast varázsolgatást...bár biztos bemásolgatja ide oda a fájlokat linkekekt stb... köszi a segítséget.

#948 Felhasználó inaktív   a-tika 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 22:35

Idézet: Szolti - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 23:24

Köszi, azt már kipróbáltam hogy kitömörítem és elindítom, így teljesen ok volt..ezért nem értem ezt a Yast varázsolgatást...bár biztos bemásolgatja ide oda a fájlokat linkekekt stb... köszi a segítséget.

Hello!

Azért van egy-két hatalmas különbség a két módszer között, amiről nem szabad elfelejtkezni!
Ha a targézát teszed fel, akkor az müködni fog, de neked kell figyelni mindig rá, a rendszer nem fog tudni róla...
Ha csomagból pakolod fel a progikat, akkor a rendszer figyeli a függőségeket, frissítéseket, stb...
Ismerd el, nem elhanyagolható...

#949 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 22:51

Idézet: a-tika - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 22:35

Hello!

Azért van egy-két hatalmas különbség a két módszer között, amiről nem szabad elfelejtkezni!
Ha a targézát teszed fel, akkor az müködni fog, de neked kell figyelni mindig rá, a rendszer nem fog tudni róla...
Ha csomagból pakolod fel a progikat, akkor a rendszer figyeli a függőségeket, frissítéseket, stb...
Ismerd el, nem elhanyagolható...

Persze hogy elismerem :) előbb is azt mondtam hogy biztos bemásolgat ide oda ..... ami viszont érdekes az ez:

Linux/GTK2

Extract the tarball in the directory where you want to install Firefox:
tar -xzvf firefox-1.5.0.5.tar.gz
This will create a firefox subdirectory of that directory.

Firefox oldalán volt...akkor ezek szerint ők csak azt mondják hogy kitömörítem aztán kész...ezzel nem azt akarom mondai hogy ez az Ok hanem hogy ezért gondoltam azt hogy így kell ezt cvsinálni az elején, ha jól lát a yast csak rpm-et kezel, honnan tudok firefox-ot tölteni rpm-ben?

#950 Felhasználó inaktív   a-tika 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 23:06

Idézet: Szolti - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 23:51

Firefox oldalán volt...akkor ezek szerint ők csak azt mondják hogy kitömörítem aztán kész...ezzel nem azt akarom mondai hogy ez az Ok hanem hogy ezért gondoltam azt hogy így kell ezt cvsinálni az elején, ha jól lát a yast csak rpm-et kezel, honnan tudok firefox-ot tölteni rpm-ben?

Hello!

Firefox-ék nem foglalkoznak minden Linux disztróval külön (kár)... ezért náluk egy olyan módszer van, ami elméletileg mindenhol müxik...
Ha elolvasod Macskajancsi hozzászólását figyelmesen, akkor a http://en.opensuse.o...ge_Repositories oldalon van szó a mozilláról is... javaslom tanulmányozd a YaST csomagkezelését, pl. hogyan lehet hozzáadni telepítési forrásokat...
pl:
YaST -> Telepítési forrás hozzáadása -> Hozzáadás -> FTP ->  Szerver neve:ftp.novell.hu, könyvtár a szerveren: pub/mirrors/ftp.suse.com/projects/mozilla/10.0 ( azt hiszem, ez most nem biztos...) -> OK
majd Szoftver telepítése,eltávolítása -> és ezek után már jönnie kell az 1.5.0.6-os firefox-nak...

de ha összerakod az URL-t:ftp://ftp.novell.hu/pub/mirrors/ftp.suse.com/projects/mozilla/10.0
máris a Kánaán jött el...  de ne kérdezd, hogyan kell egy rpm-et telepíteni :)

#951 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 23:23

Idézet: a-tika - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 23:06

Hello!

Firefox-ék nem foglalkoznak minden Linux disztróval külön (kár)... ezért náluk egy olyan módszer van, ami elméletileg mindenhol müxik...
Ha elolvasod Macskajancsi hozzászólását figyelmesen, akkor a http://en.opensuse.o...ge_Repositories oldalon van szó a mozilláról is... javaslom tanulmányozd a YaST csomagkezelését, pl. hogyan lehet hozzáadni telepítési forrásokat...
pl:
YaST -> Telepítési forrás hozzáadása -> Hozzáadás -> FTP ->  Szerver neve:ftp.novell.hu, könyvtár a szerveren: pub/mirrors/ftp.suse.com/projects/mozilla/10.0 ( azt hiszem, ez most nem biztos...) -> OK
majd Szoftver telepítése,eltávolítása -> és ezek után már jönnie kell az 1.5.0.6-os firefox-nak...

de ha összerakod az URL-t:ftp://ftp.novell.hu/pub/mirrors/ftp.suse.com/projects/mozilla/10.0
máris a Kánaán jött el...  de ne kérdezd, hogyan kell egy rpm-et telepíteni :)

:) köszi a segítséget és a türelmet is  :respect:

hang problémára esetleg valami ötlet? :)

#952 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 23:49

Idézet: Szolti - Dátum: 2006. aug. 5., szombat - 0:23

hang problémára esetleg valami ötlet? :)

Holnap tele leszek ötletekkel, de most álmos vagyok, meg főleg lusta.  ;)

#953 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 05. 12:05

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 23:49

Holnap tele leszek ötletekkel, de most álmos vagyok, meg főleg lusta.  ;)

ok :)
bénázok még kicsit aztán ha nem megy akkor majd elképzelhető hogy kérdezek :p

#954 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 05. 17:42

Na itt is vagyok, valahogy gondoltam hogy nem fog ez olyan egszerűen menni...
Tehát a probléma: nvidia drivert akartam telepíteni, de a következő lett belőle:

Letöltöttem az nvidia oldalárol a következőket:
NVIDIA-Linux-x86_64-1.0-8756-pkg2
NVIDIA-Linux-x86_64-1.0-8762-pkg2

Azért szedtem le mind a 2-t mert a 8762-el nem ment elsőre...de mint később kiderült a 8756 sem akart menni. Tehát letöltöttem majd:

telinit 3
sh NVIDIA-Linux-x86_64-1.0-XXXX-pkg2 -q
ekkor szépen elindult a telepítő, licensz elfogadás következett, itt kezdődtek a prblémák. El akartam fogadni a licenszt, de érdekes nézett ki az egész...bal oldalt volt 2 gomb (vagyis inkább felirat, Accept és Do not Accept vagy valami hasonló) kurzot billenytyűkkel lehetett közöttük vállogatni, de ilyenkor már ugyan abban a sorban ehol ezek az Accept szövegek voltak, mellettük jelent meg még 1x hogy Accept.... ezzel végül is még meg tudtam volna békélni :) de ekkor jött az hogy:

No matching recomplied kernel interfaces was found the NVIDIA ftp sites. This means that installer will need to compile a kernel interface for xour kerner. (Vagy valami ilyesmi, természetesen nem volt ennyire olvaható az egész...egyben volt az egész nem voltak szóközök és egy-két szó elég olvashatatlan volt, mert alatta volt a licensz szerződés szövege.)

Itt annyit tudtam tenni hogy nyomtam egy OK-t

Majd jött ez:
ERROR: Installation has failed. Please see the file '/var/log/nvidia-installer.log' for details. You may find suggestion fixing installation problems in the README available on the linux driver page at www.nvidia.com.

Megnéztem a log fájlt, abban az volt hogy nem Ok a GCC, ezért frissítettem/letöltöttem minden GCC-t, ezután ismét megpróbáltam azt hogy
sh NVIDIA.....
de ismét nem sikerült a telepítés, megint megnéztem a log fájlt és ez volt benne:

Using: nvidia-installer ncurses user interface
-> License accepted.
-> No precompiled kernel interface was found to match your kernel; would you li
ke the installer to attempt to download a kernel interface for your kernel f
rom the NVIDIA ftp site (ftp://download.nvidia.com)? (Answer: Yes)
-> No matching precompiled kernel interface was found on the NVIDIA ftp site;
this means that the installer will need to compile a kernel interface for
your kernel.
-> Performing CC test with CC="cc".
ERROR: The kernel header file
    '/lib/modules/2.6.13-15.11-default/build/include/linux/kernel.h' does
    not exist.  The most likely reason for this is that the kernel source
    path '/lib/modules/2.6.13-15.11-default/build' is incorrect.  Please
    make sure you have installed the kernel source files for your kernel and
    that they are properly configured; on Red Hat Linux systems, for
    example, be sure you have the 'kernel-source' RPM installed.  If you
    know the correct kernel source files are installed, you may specify the
    kernel source path with the '--kernel-source-path' command line option.
ERROR: Installation has failed.  Please see the file
    '/var/log/nvidia-installer.log' for details.  You may find suggestions
    on fixing installation problems in the README available on the Linux
    driver download page at www.nvidia.com.

Hogyan tovább? THX

#955 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 05. 18:08

Idézet: Szolti - Dátum: 2006. aug. 5., szombat - 18:42

Hogyan tovább? THX

Inkább hogyan vissza.  ;)
A süsü 10.0-ban menj a yast - szoftver - online update modulba, találsz olyat, hogy 'download nvidia driver'. Jelöld be, okézd le. Felrak egy parancsfájlt.
Amikor újraindítod a gépet, a driver hopp, már működik is.

Úgy is el lehet indulni, ahogy csináltad, itt a leírás.
http://www.suse.de/~...ller-HOWTO.html

De nálad nincs telepítve a kernel-source.
Ezt pótold, utána buherálhatsz, ha a fentebb leírt kétkattintásos módszer túl egyszerűnek tűnik.  ;)
A kernel-source rajta van a telepítőn, keresd meg a yast - szoftver telepítése modulban, jelöld ki, telepítsd.
Utána nyomj egy online update-et, mert a lemezen levő kernelt azóta már frissítették - ha nem azonos verziójú a kernel meg a kernel-source, akkor ugyanitt el fogsz akadni, más hibajelzéssel.

#956 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 05. 18:42

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. aug. 5., szombat - 18:08

Inkább hogyan vissza.  ;)
A süsü 10.0-ban menj a yast - szoftver - online update modulba, találsz olyat, hogy 'download nvidia driver'. Jelöld be, okézd le. Felrak egy parancsfájlt.
Amikor újraindítod a gépet, a driver hopp, már működik is.

Úgy is el lehet indulni, ahogy csináltad, itt a leírás.
http://www.suse.de/~...ller-HOWTO.html

De nálad nincs telepítve a kernel-source.
Ezt pótold, utána buherálhatsz, ha a fentebb leírt kétkattintásos módszer túl egyszerűnek tűnik.  ;)
A kernel-source rajta van a telepítőn, keresd meg a yast - szoftver telepítése modulban, jelöld ki, telepítsd.
Utána nyomj egy online update-et, mert a lemezen levő kernelt azóta már frissítették - ha nem azonos verziójú a kernel meg a kernel-source, akkor ugyanitt el fogsz akadni, más hibajelzéssel.

Ok, köszi sikerült , el sem hiszem :)

mondjuk a Sax2 még mindig azt írja ki hogy VESA framebuffer graphics....mikor Gigabyte 7900Gt-m van, na de mindegy, lehet ennek így kell lennie, a lényeg hogy most már megy 1600*1200-ban és a beállításainál van egy rakás lehetőség amit lehet konfigurálni (NvAGP, TVOverScan stb) nem úgy mint eddig (eddig 3 volt). nem mintha piszkálgatnám ezeket :)

De kérdeznék is valamit :)
1. a desktop-on lévő ikonokkal ha elindítok egy alkalmazást akkor az egér kurzor mellett elkezd pattogni az alkalmazás ikonja...de nem minden alkalmazásé, pl amit én telepítettem (firefox) az nem...ezt be lehet valahol állítani?

2. hiányolja a firefox a flash playert pedig föl van telepítva, ha pedig teelpíteni akarom akkor azt mondja hogy:
Your architecture, \'x86_64\', is not supported by the  Your architecture, \'x86_64\', is not supported by the Macromedia Flash Player installer.

3. hogyan rakom be ezt telepítési forrásnak? (nem akarja elfogani...biztos én bénázok megont):
http://ftp.gwdg.de/p...te/10.0/deltas/

THX még 1 a türelmet és a segítséget.

Szerkesztette: Szolti 2006. 08. 05. 19:38 -kor

#957 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 05. 19:49

a 2-es kérdésre azt a választ találtam hogy nem készít a macromedia 64 bites böngészőhöz flash palyert... igaz ez?

#958 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 05. 20:11

Idézet: Szolti - Dátum: 2006. aug. 5., szombat - 19:42

De kérdeznék is valamit :)
1. a desktop-on lévő ikonokkal ha elindítok egy alkalmazást akkor az egér kurzor mellett elkezd pattogni az alkalmazás ikonja...de nem minden alkalmazásé, pl amit én telepítettem (firefox) az nem...ezt be lehet valahol állítani?

2. hiányolja a firefox a flash playert pedig föl van telepítva, ha pedig teelpíteni akarom akkor azt mondja hogy:
Your architecture, \'x86_64\', is not supported by the  Your architecture, \'x86_64\', is not supported by the Macromedia Flash Player installer.

3. hogyan rakom be ezt telepítési forrásnak? (nem akarja elfogani...biztos én bénázok megont):
http://ftp.gwdg.de/p...te/10.0/deltas/

1. Nem lehet beállítani. Akkor nem "pattog", ha indításkor betöltődik. Ne törődj vele, vedd úgy, mintha szórakoztató dizájn lenne.  ;)
2. Egyelőre sajna nem műxik. Lehet, hogy holnap már igen - a fejlesztőkön múlik.
3. Miért kell ez telepítési forrásnak? Semmi értelme.
Az online update-ben kiválasztod a neked szimpatikus szervert. Ez nem kell.
Telepítési forrásnak add meg az itt található helyeket:
http://en.opensuse.o...ge_Repositories (már amiből van 64bites)
kde-core packages
latest kde applications
Current versions of mozilla.org projects

packman
guru

meg amire még szükséged van.

#959 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 06. 15:25

Ismét van egy láma kérdésem, mp3-at akarok hallagatni, de a következő problémákba futottam:
- amaroK: minden szám kezdéseker leveszi a hangerőt némára, 5.1-es rendszernél nem szólnak a hátsó hangfalak
- Xmms: hasonlóan amaroK-hoz itt sem szólnak a hátsó hangfalak, nem tudok a playlistba betölteni egy egész könyvátrat, tehát pl van egy mp3 könyvtáram amiben van 10-15 szám, akkor ebből megnyitáskor maximum 1-et rak be a playlistba...

Ez a hátsó hangszóró nem szólós probléma azért érdekes mert ha pl azért nem szolna mert valahol csak streo-ra van állítva...de nem így van, bár lehetnem vettem valamit észre, de van egy dekóderem a hangfal és a hagkártya között szóval ha stereo jel jön ki akkor is zólnia kellene a hátsóknak is...
Audigy2 ZS hangkártya/Creativ DDTS 100 decoder/Altec Lansing ADA995 hangfal

Azt olvastam hogy föl kel telepíteni az mplayert az magával húz minden olyan cucott ami után Ok lesz az mpr lejátszás Suse alatt...de amikor telepíteni akarom akkor függőségi probléma van:

#### YaST2 conflicts list - generated 2006-08-06 16:18:57 ####

libdirectfb-0.9.so.22()(64bit) nem el�het?
    Ig�yli:
        MPlayer ig�yli a k�etkez?t: libdirectfb-0.9.so.22()(64bit)
    Probl�a felold�a:
        ( ) Mind a(z) 2 probl�� csomag elt�ol��a
            Ne telep�se a k�etkez?t: MPlayer
            Ne telep�se a k�etkez?t: mplayerplug-in
        ( ) Az tk�� figyelmen k�l hagy�a � rendszer-inkonzisztencia kock�tat�a
MPlayer 1.0pre8-5 tk��
    Ig�yli:
        mplayerplug-in ig�yli a k�etkez?t: MPlayer
        mplayerplug-in ig�yli a k�etkez?t: MPlayer
    Feloldatlan el?felt�elek:
        MPlayer ig�yli a k�etkez?t: libdirectfb-0.9.so.22()(64bit)
    Probl�a felold�a:
        ( ) Ne telep�se a k�etkez?t: MPlayer
        ( ) Az eml�ett csomag elt�ol��a
            Ne telep�se a k�etkez?t: mplayerplug-in
        ( ) Az tk�� figyelmen k�l hagy�a � rendszer-inkonzisztencia kock�tat�a

#### YaST2 conflicts list END ###

Ezek alapján nem igazán értem mit kelelne tenni, azt mondja: probléma feloldása egyik lehetőség, mind a két csomag eltávolítása, na ennek mi értelme? Éppen ezt akarom telepíteni...ezzel jól meg van oldva a probléma...
Másik lehetőség: az ütközés figyelmen kívül hagyása stb...ez is szép egy dolog...szóval az a két lehetőség van hogy vagy nem telepítem vagy telepítem de összeborul a rendszer...
Gondoltam rákeresek erre a bdirectfb-re meg is találtam, de ez is fölhozott egy rakás függőségei problémát...és természetesen hasonló "okos" ötleteket adott a hiba elhárítására.

Kérdés tehát hogyan telepítsem az mplayert?

:offtopic:
Hogy írjak valami jót is :) végre olyan a desktopom amilyennek szeretném, 1600*1200, driver is fenn van, végre a betűk is olvashatóak, szép élesek, nem olyan (számomra sokszor) olvahatalnaok, vastagok, elmosottak mint amilyen az alp telepítés után. Itt nézelőttem:
http://en.opensuse.org/Optimal_Use_of_MS_T...Desktop_on_SuSE

Nos, remélem tudtok segíteni, előre is köszi.

Szolti

#960 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 06. 15:55

Más: susewatcher szól minden nap hogy van frissítés...érdemes midnen nap frissíteni a kernelt? Mennyire van ez ellenőrizve? Nem tudom ezzel szétcseszni a rendszert? THX

Téma megosztása:

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.