Egy rövid szubjektív vélemény a múlt péntek óta használt TN+filmes tft-ről:
Színek
1. A fekete az nem az "igazi". Teljesen sötét környezetben látszik, hogy az inkább szürkés-kékes.
Ha van a helyiségben háttérvilágítás, akkor már sokkal jobb a helyzet, a fekete az feketének néz ki, ráadásul ilyenkor a sötét területeken nem tükröződik vissza a környezet annyira, mint a crt-nél.
2. Néztem most nyáron készült fotókat, azokon nekem a színek teljesen korrektnek tűntek, az ég kék a fű zöld

és az ismerős használati tárgyaink színe is teljesen olyan, mint a valóságban. A képek kontrasztosak és
nagyon élesnek tűntek

a korábbi crt-s megjelenítéshez képest.
Nem szerkesztgettem, nagyítottam a képeket, csak teljes képernyőn nézegettem őket. A színek beállításánál hagytam mindent a gyári állapotban. (R/G/B - 50/50/50)
Fényerő, kontraszt
Ugye ezt mindenki a saját ízlésének megfelelően állítja be. Én a NaturalColor segédprogrammal lőttem be, ott 80 lett a kontraszt és 70 a fényerő egy 100-as skáláról. Tehát még itt is van tartalék, he esetleg kell. Nekem teljesen sötétben a nagyobb fényerő már nem esik jól.
Képgeometria
Egyszerűen
tökéletes, fenomenális, nincs mit hozzáfűzni.
Betekintési szögek
1. Vízszintes: akár jobbról, akár balról nézzük a panelt kb. 15 foktól már változik a szín/kontraszt/fényerő ugyanolyan mértékben mindkét irányból.
Ez engem egyáltalán nem zavar, mivel szinte mindig szemből nézem a monitort.
2. Föggőleges: itt kissé eltérően változik a kép felülről illetve alulról nézve. Alulról nézve tovább láthatóak az eredeti színek és kissé jobban sötétedik a kép. Felülről nézve korábban elveszti a kép a kontrasztját és megváltoznak az eredeti színek is, "inverzesedik" a kép.
Ez a jelenség a legzavaróbb számomra, mert
normál távolságból nézve a monitort a képernyő felső és alsó területén észrevehető különbségek vannak az ugyanolyan színű területek árnyalata között. Bár ez a különbség lehet kb. max. 5% - nekem mégis észrevehető.
Válaszidő
Az eddig játszott FPS-ekben (COD2, QUAKE4, FEAR) én nem vettem észre utánhúzást, de talán egy gyors autóverseny alkalmasabb ennek kimutatására.
Viszont az egyik játékban úgy emlékszem láttam az overdrive-os PVA-s panelokra jellemző fehér keretes anomáliát, akkor ezek szerint ez a panel is "overdrive"-os.