UPS
Elküldve: 2003. 05. 11. 00:31
tobb helyen lattam hogy surge arrest-et es smart ups-t egyutt hasznalnak, vagyis a surge-re van rakotve a smart.
en csak huledeztem, de nem pancserokrol van szo.
en ugy tudtam hogy az emi/rfi szurest az ups is elvegzi, szoval arra lennek kivancsi, hogy minek a plusz surge arrest.
(mondjuk azt eszrevettem, hogy smart ups ide vagy oda, ha a hutoladam bekapcsol, akkor a szunetmentesre kotott tv-n megjelenik egy kis zavar)
ha ez tulfesz, az ups-nek ezt akkor is kellene szabalyoznia, nem?
vagy csak paranoia a surge es a smart egyuttes hasznalata?
ko
Elküldve: 2003. 05. 15. 18:20
idézet:
Ezt írta hajjack:
szevasztok!
tobb helyen lattam hogy surge arrest-et es smart ups-t egyutt hasznalnak, vagyis a surge-re van rakotve a smart.
en csak huledeztem, de nem pancserokrol van szo.
en ugy tudtam hogy az emi/rfi szurest az ups is elvegzi, szoval arra lennek kivancsi, hogy minek a plusz surge arrest.
(mondjuk azt eszrevettem, hogy smart ups ide vagy oda, ha a hutoladam bekapcsol, akkor a szunetmentesre kotott tv-n megjelenik egy kis zavar)
ha ez tulfesz, az ups-nek ezt akkor is kellene szabalyoznia, nem?
vagy csak paranoia a surge es a smart egyuttes hasznalata?
ko[/quote]
Mivel az ups tenyleg rendelkezik a surge kepesegeivel(is) ezert szerintem csak azert hasznaljak, mert egy szuro az kb 10000ft az ups meg 100 000 korul van, szoval a villamot inkabb a szuro fogja meg es menjen tonkre, minthogy az ups haljon meg...
(Ez csak a sajat velemenyem volt, lehet, hogy van ertelmesebb indok is, bar ketlem)
Elküldve: 2003. 05. 15. 22:37
Vidéki étterem, de jól fel vannak szerelve. Az éttermi rendszert tőlünk vették, tudtuk mi kell a pusztába.
Powerware szünetmentesek (9-es sorozat), tavaly kialakított villámvédelem, megfeleő biztosítás.
Étterem melletti trafóházba belevágott a villám.
A szünetmentes túlélte, gép túlélte (1 vinyó bekrepált (mirror volt). Az éttermi terminálok meghaltak (mert arra már nem jutott a powerware-ből, így kapott egy-egy meglévő apc420-as UPS-t).
Most jön a poén: tavaly telepítették a villámvédelmet: azt mondja az ürge aki telepítette x millióért " hát ez csak 60%-ban nyújt védelmet".
Ennyi erővel elég egy biztosítás és egy jó UPS.
(Persze a biztosító nem kötne jó villámvédelem nélkül semmit az fix)
Viszont a tanulság: a drága szünetmentes sem mindig elég.
Ugyanis egy Powerware9-es UPS árából veszek kb 3 ugyanakkora APC-t is. És még azon is átment a villám.
Elküldve: 2003. 05. 16. 03:06

Na jo, legalabb nem egett le a haz.
Kulonben mi kell a pusztaba? Kolompolo ups?

Antimatavfan: dehat milyen villamot? ha a halozaton jon a villam, es valaki tizujjas akciojatekot jatszik, akkor meg o is kaphat az egi csodabol...szerintem akkor minden szarra megy.
Nezegettem a leirasokat es tenyleg csak az ups vedelmere lehet gondolni, ebben igazad van.
Elküldve: 2003. 05. 16. 07:12
idézet:
Ezt írta hajjack:
Fodudu: Multkor a kemenysepro (nagy szakember :!) mondta hogy a villamharito kulonben vonzza a villamot, szoval ha meg egy kripli is van a kornyeken, akkor jo esellyel a villamot hivtak meg vacsorara az emlitett etteremben.)
[/quote]
már bocs, de mire való a villámhárító?
egy sík területen, ha egy fa áll, akkor abba fog belevágni a villám.
mindig az épp legmagasabb objektumba.
ezért szerelik fel villámhárítóval az épületeket, úgy, hogy az magasabb legyen, mint a védendő épület.
ebből következően mondhatjuk bátran, hogy a villámhárító vonzza a villámot.
természetesen előfordulhat, hogy a közeli, magasabb távvezeték oszlopot veszi célba a villám, és akkor jöhet az elektromos hálózat felől az "áldás".
Elküldve: 2003. 05. 17. 14:44
idézet:
Ezt írta joe39:
természetesen előfordulhat, hogy a közeli, magasabb távvezeték oszlopot veszi célba a villám, és akkor jöhet az elektromos hálózat felől az "áldás".[/quote]
Mint a fentebb említett esetben is megtörtént.
Elküldve: 2003. 05. 26. 11:20
Én is most abban gondolkodok, hogy UPS-t kéne vegyek, vagy van külön szinuszjelre specializálódott gép/szerkezet, ami esetleg megfelelne a gépemnek, hogy ne menjenek benne tönkre alkatrészek.
Tapasztalatom szerint, elég gyakran van áramingadozás, és ezt akarom javítani. Van mikor olyan időszakra ment el az áram, hogy a régi Celeron gépem újraindult magától.
A mostani gépem egy AMD 2100+ ASUS A7N8X Deluxe lappal, megspékelve egy winyó vezérlővel, egy GF4 Ti4200-essel, plusz egy FalconRock II-es hűtő, a videókártyán egy Thermaltake hűtő G4-es. A tápegység Chieftec 420 W-os össz. teljesítményű. 4 winyó volt, és lesz újra a gépben, egy CDíró és egy DVDmeghajtó. Még valószínű, hogy pár hónap múlva beteszek még 2 winchestert.
A jelenlegi winchesterek: 2 db 120-as Seagate, 1 db 40-es Maxtor (5400-as), és most gariztatom a 7200-es 40 gigás maxtort, amit lehet hogy csak nagyobbra tudnak cserélni már.
A monitor kb. 90 W-ot fogyaszt, elég régi, de nekem pont megfelel (17").
Azon is gondolkodtam esetleg, hogy megéri UPS-t venni, és csinálja a finomítást hozzá, értem ezalatt, hogy online pl. meg hogy tud szinuszos jelet javítani.
Viszont a kérdés az, hogy pl. kell-e nekem ilyen. Sajna nem vagyok hardwares szakember, aki megállapítja első ránézésre, hogy ennek a tápegységnek csak a szinuszos jel megfelelő, vagy jó a négyszögletes.
Találtam egy cikket egy számítástechnikai újságban, amiben azt ecseteli a cikk írója, hogy egyes gépeknek nem jó a szinuszos jel, másiknak meg a négyszögletes, mert az pillanatok alatt tönkrevágja.
Ugyan a tápegység gariba menne, de feleslegesen nem akarok kidobni pénzt, és nem is akarok 100e Ft-ért venni pl. egy APC UPS-t ami már szinuszos és online együtt, és nagyon sok mindenre képes.
Csak annyit kérnék, hogy ténylegesen hozzá értők meg tudnák-e mondani, hogy pl. ha be akarok ruházni egy UPS-re akkor nekem érdemes-e szinuszosat venni, vagy elég a négyszögletes, illetve hogy online-t érdemes-e venni, mert olyan szakitól már hallottam dolgokat, hogy az 586-osnak (hol van az már? :rolleyes

Előre is köszönöm, ha hozzá értő emberek, sokat tapasztalt, vagy szakmája és tapasztalat útján mondana pár szót, és adna tanácsot, hogy mit érdemes venni.
Azt gondolom, hogy 500 VA alatt nem szabad gondolkodnom.
Üdv, Alamos.
Elküldve: 2003. 05. 26. 14:17
idézet:
Ezt írta Alamos:
Találtam egy cikket egy számítástechnikai újságban, amiben azt ecseteli a cikk írója, hogy egyes gépeknek nem jó a szinuszos jel, másiknak meg a négyszögletes, mert az pillanatok alatt tönkrevágja.[/quote]
Az ilyen ne dugja be a gepet a konnektorba, mert onnan is szinuszt kap
Kapcsolouzemu tapoknak elvileg mindegy, hogy a bemenet szinusz, vagy negyszogjellel kozelitett szinusz (+1,0,-1,0,+1,0...), ugyis egyeniranyitjak az elso lepesben.
Ellenben a valtoaramu villanymotorral szerelt gepeknek nem. (pl. nyomtatok)
Offline UPS eleg lehet, ha a gep tapegysegeben levo pufferkondi kepes addig tarolni a villanyt, amig a szunetmentes at nem kapcsol akku uzemmodra. (altalaban ~5 periodus, ~0.1 sec), ha nem kepes ennyi ideig tarolni, akkor reboot lesz az eredmeny.
Nagy fogyasztasu gep eseten, mint a tied, ezt ketlem.
Online-nal nincs ilyen problema, hiszen az UPS kimeneten mindig van kakao.
500VA? Picit kevesnek tunik, max 350W-tal terhelheted.
Hasonlo kiepitettsegu gepemet fogalmam sincs meddig viszi a Smart600-asom, mert nem volt akkora aramszunet fel eve
De azt ketlem, hogy 10 percnel tovabb birna a 21"-essel.
[ 2003. május 26.: nyunyu szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 05. 26. 15:11
idézet:
Ezt írta Alamos:
Helloztok!
... ...
Előre is köszönöm, ha hozzá értő emberek, sokat tapasztalt, vagy szakmája és tapasztalat útján mondana pár szót, és adna tanácsot, hogy mit érdemes venni.
Azt gondolom, hogy 500 VA alatt nem szabad gondolkodnom.[/quote]
Üdv, Alamos!
A méret kiválasztásához [url="http://"http://www.apc.com/sizing/selectors.cfm"]itt[/url] találsz számoló programot.
Ma már a legtöbb BACK-UP UPS is színuszt utánzó, lépcsős kimeneti feszültséget ad.
Nyomtatót csak az UPS erre való, nem szünetmentes, de túlfeszültségvédett csatlakozójára szabad kötni.
Ha feszültségingadozásra gyanakszol, pl. az izzólámpa hunyorog, felfénylik, ellenőriztesd a helyi villamosművekkel az elektromos bekötést ha teheted, és válasszd a szükséges teljesítményű típusból az AVR (automatikus feszültség-szabályozású) verziót.
Üdv.
Elküldve: 2003. 06. 22. 16:22
Kaptam egy céges selejtezésből származó régi UPS-t. Semmi adat nincs rajta, hogy mit tud, ezért leirom milyen.
-mérete mint a régi fekvőházak, laposabb persze
-Stand by UPS, ennyi van ráirva, meg egy Albacomp matrica van az elején.
-Egy ledsor mutatja hogy mennyi szufla van még, kis aranyos grafikon is van mellé rajzolva. 3 kimenet, AC, UPS1, UPS2. Van egy Alarm reset gomb is rajta.
Nem kérdéses, hogy az akksiknak már rég annyi benne, de ez nem is érdekes. Mi az esélye, hogy van benne túláramvédelem? Feszstabilizátor gondolom van.
Ha valakinek ismerősnek hangzik a cucc, vagy neadjisten van is neki, mondja el lécci mit tud.
Elküldve: 2003. 06. 24. 18:42
Vegigolvastam a topicot, es lattam, h tobbszor is felmerult a modemeknek (es egyeb nem kapcsolouzemu tappal rendelkezo cuccoknak) UPS-rol valo uzemeltetesenek problemaja.
Ha jol veszem ki az elhangzottakbol, akkor ez akkor jelent problemat, hogyha az UPS kimenete csak kozelitoleg szinusz) (Stepped approximation to a sinewave), vagyis pl APC Back-Ups es Pro, es egyes Smartok, de azoknal, amelyeknel mar szinusz a kimenet, vagyis Smart 700-tol felfele, mar az ilyen eszkozok is mukodhetnek UPS-rol. Jol ertettem?
Koszi
Elküldve: 2003. 06. 24. 21:36
idézet:
Ezt írta sz:
Sziasztok.
Vegigolvastam a topicot, es lattam, h tobbszor is felmerult a modemeknek (es egyeb nem kapcsolouzemu tappal rendelkezo cuccoknak) UPS-rol valo uzemeltetesenek problemaja.
Ha jol veszem ki az elhangzottakbol, akkor ez akkor jelent problemat, hogyha az UPS kimenete csak kozelitoleg szinusz) (Stepped approximation to a sinewave), vagyis pl APC Back-Ups es Pro, es egyes Smartok, de azoknal, amelyeknel mar szinusz a kimenet, vagyis Smart 700-tol felfele, mar az ilyen eszkozok is mukodhetnek UPS-rol. Jol ertettem?
Koszi[/quote]
Hello!
Igen jol erted. Bar szerintem kozelitett sinusrol is elmegy egy modem, bar tenyleg a tiszta sinusos az igazi, en is ilyet nyuzok![]()
Elküldve: 2003. 06. 25. 13:32
Elküldve: 2003. 06. 25. 13:38
Milyen celt szolgalna az UPS ?(hany percet kene birnia?)
udv fram
[ 2003. június 25.: fram szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 25. 21:11

[ 2003. június 25.: csige szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 25. 21:58
idézet:
Ezt írta csige:
Hát legalább annyit hogy ki tudjak lépni mindenből, és lekapcsoljam a gépet. Kb 2-3 perc.
[ 2003. június 25.: csige szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
ezt jópár mai szünetmentes egység a hozzáadott szoftver segítségével megteszi helyetted.
soros, vagy usb porton.
Elküldve: 2003. 06. 25. 22:45
idézet:
Ezt írta csige:
Helló! Segítsetek! Akarok venni egy UPS-t de fogalmam sincs hogy milyet és mekkorát vegyek. Szgép (360W) és a monitor(120W) lenne rákötve. 500 VA-s elég vagy kevés??[/quote]
x VA kapacitas: 0.7*x W terhelhetoseg
Tehat az en Smart600-asom terhelhetosege 420W.
Errol megy a mostani Amd-s kalyham+21" monitor, saccra lehet vagy 350W osszfogyasztasom.
Fogalmam sincs meddig birja, mert nem volt mostanaban 2masodpercesnel hosszabb aramszunet.
Kene vmi XP alatt mukodo PowerChute, ami megmondja, mekkora a tapom aktualis terheltsege, de ugye ilyen nem letezik a szunetmentesemhez![]()
Elküldve: 2003. 06. 26. 21:26
idézet:
Ezt írta nyunyu:
x VA kapacitas: 0.7*x W terhelhetoseg
Tehat az en Smart600-asom terhelhetosege 420W.
Errol megy a mostani Amd-s kalyham+21" monitor, saccra lehet vagy 350W osszfogyasztasom.
Fogalmam sincs meddig birja, mert nem volt mostanaban 2masodpercesnel hosszabb aramszunet.
Kene vmi XP alatt mukodo PowerChute, ami megmondja, mekkora a tapom aktualis terheltsege, de ugye ilyen nem letezik a szunetmentesemhez[/quote]
ha ap600-asod van fekudj ra a test gombra 4-5 mp-re.
led magyarazat:
[]500VA
[]400VA
[]300VA
[]200VA
[]100VA
Elküldve: 2003. 07. 21. 20:02
Szia mindenkinek!
Szunetmentes tappal rendelkezokk segitseget szeretnem kerni.
A gondom a kovetekezo: nagyon barati aron jutottam a fent emlitett tipusu taphoz, viszont drivert nem tudok hozza szerezni!
Meg a gyarto honlapjan sem! Apcc.com
Amit talaltam az mind Usb-n keresi a tapot.Lehetoseg sincs a com portos beallitasra.
Ami bonyolitja a temat az az hogy Xp-t hasznalok.
Amit talaltam az vagy a tapot nem talalja vagy az oprendszer nem teteszik neki.
Eddig a legjobb eredmeny az az volt hogy a szoft megtalalta a tapot es kesz .Se konfig se semmi.....
Ha valaki tud segiteni azt nagyon meg koszonnem!!!!
Ui:Sima comportos cable eleg vagy valami specko kabel kell?
[ 2003. július 25.: Assy szerkesztette a hozzászólást ]