HWSW Informatikai Kerekasztal: CAD alkalmazások: avagy CRT vagy TFT? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

CAD alkalmazások: avagy CRT vagy TFT? Javaslatok, tapasztalatok, minden érdeke Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   bkoxi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 09. 13. 21:17

:confused: Üdv Mindenki!

Lassan megérett a jó öreg monitorom cseréje, és most hezitálok, hogy mit kéne választanom.
Mivel a gépet az idő 90%-ban CAD alkalmazásokra használom, ezért kiváncsi vagyok, kinek van gyakorlati tapasztala a TFT monitorokkal. Volt nálam egy 12ms-os Samsung SyncMaster 913V tesztelésre de csak rossz tapasztalatom volt vele. pl. a rajzok lassú mozgatásánál a kép durván vibrált, mintha mm-enként újrarajzolta volna a képet, ill. a kép roh@dt pixelesnek tűnt, még max anti-aliasing beállításokkal is, főleg mikor egy vonal nem teljesen függőleges, hanem egy hajszálnyit el van forgatva.
A (mások által) sokat szidott LG-FLATRONOMMAL ilyenek nem fordulnak elő.

Használ valaki közületek tervezőszoftvereket (CATIA, Pro-E, SolidEdge, ACAD, stb.) TFT monitoron?
Ha igen milyen monót használtok? Nekem legalább 19"-os kéne. (méghogy a méret nem számít  :cool: )
Nem azért cseréltettem le a szemeimet, hogy valami vibráló vacak megint tönkrevágja!!

#2 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 13. 21:58

Üdv!
Én nem CAD-ezek,de próbálok kicsit segíteni.
Tudtommal a TFT-nek van egy natív felbontásuk,ha ettől eltérsz tr.gya lesz a képük.
Ha jól emlékszem 17"-nál 1280*1024 a felbontás,19"-nál 1600*1200.
Nem fontos a gyors TFT neked,inkább a magas kontrasztarány figyeld ha már LCD-nél maradsz.
Bár ha a modelt gyorsan megforgatod...
Én ma se vennék még LCD-t,inkább egy 21"-os CRT-t pl ezt NEC
Ránézésre profinak tűnik,de van ennél jobb is biztosan.
Közeljövőben megjellenek a hibrid LCD-k és a OLED-es monitorok is.Én az utóbbihoz fűzök nagy reményeket,mert a kontrasztarány =/jobb mint a CRT-nél,vertikális képfrissítés több kHz-is lehet,színmélység szintén nagyon jó,sorolhatnám még...
Hank

#3 Felhasználó inaktív   bkoxi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 09. 13. 22:19

Kösz!

Asszem a nativ felbontásra volt állítva, és így sem volt az igazi (finoman szólva)
Bár most már egyre inkább éled bennem a gyanú, hogy a sysad nem a megfelelő drivert használta (hacsak a WinXP-ben nincs benn).
Egyébként a feketéje kimondottan jó volt.

Te Hank! A hozzászólásod alján láttam vmi vízhűtéses linket (vagy azt a rendszer automatikusan beszúrja, mint reklám  :confused: ?). Nincs tapasztalatod véletlenül a Peltier-elemekkel? 

#4 Felhasználó inaktív   richies 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 14. 06:59

én inventorozok egy 17-es princeton tft-n :D
ezelőtt samsung 1100p-,n s 959nf-en tettem ,de 19-es tft-n is nyomtam.
hosszútávra nekem a crt elvette az energiám, szemem lefáradt...
ja, milyen videokarival nyomod?
most a 17-esen megnéztem 8-os AA-val, és elég jó a képe....
én majd 19-es tft-t veszek CAD-hez tuti :)
all bitches

#5 Felhasználó inaktív   bkoxi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 09. 14. 09:56

Idézet: richies - Dátum: 2005. szept. 14., szerda - 7:59

ja, milyen videokarival nyomod?

MSI NX 6600GT, PCI-E csatolóval, 128MB RAM
Jó kis kártya (nekem legalábbis), bár soha nem benchmarkoltam :up:
A konfigom egyébként: P4@3,0GHz, ASUS "mittoménmilyen" alaplap, 2GB PC3200 RAM

#6 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 14. 15:52

Belehet állítani mindenféle dolgot  a fiókodban.Jobb felső oldalon van hogy Beállítások,jól átbogarászod és itt
lehet linket is csinálni a PÜ-d után.
Foglalkoztam peltieres cuccokkal.Vízzel,léggel hűtöttem,hőszivattyúként,hűtésként használtam,stb.
Mi érdekel a témában?Mostanság a heatpipekészítés foglal le,arról is tudnék mesélni...
Hank

#7 Felhasználó inaktív   bkoxi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 09. 14. 17:54

Idézet: Hank - Dátum: 2005. szept. 14., szerda - 16:52

Foglalkoztam peltieres cuccokkal.Vízzel,léggel hűtöttem,hőszivattyúként,hűtésként használtam,stb.
Mi érdekel a témában?Mostanság a heatpipekészítés foglal le,arról is tudnék mesélni...
Hank

Már belestem a beállítások oldalra, csak még nem volt lelkierőm tüzetesebben foglalkozni vele.
(néha dolgozni is muszáj :bolond: )

A hűtésre visszatérve, két dolog miatt merült fel bennem a Peltier-elem használata.
1. Rohadtul kezd idegesíteni a gépem állandó zúgása (nem csapágyas a venti, azt meghallanám)
2. Kint az üzemben CNC-gépek vezérlőszekrényének hűtésére keresünk valami alternatívát. A jelenlegi levegőkeringetéses hűtéssel az a baj, hogy szegény szekrény telemegy mndenféle szutyokkal, és a vezérlőkártyák néha elszállnak (értsd eldurrannak) tőle. Valami olyan megoldás kell, amivel szinte hermetikusan lezárhatom a szekrényt. A vízhűtéstől tartok, mert ha ott bennt eldurranna a vízcső, az 10Milla HUF!!!    :banghead: . A profi ipari cuccok ára meg 1milla körül van. Mi megpróbálnánk kihozni kevesebből...
Sz'al ez van
A peltier egy lehetséges megoldás lenne, csak úgy tudom sz@r a hatásfoka, viszont kis méretű, és szinte örökéletű.

De kezdünk letérni a topic eredeti témájáról...

Vki más esetleg, aki CADezik TFT-n?

#8 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 14. 17:58

Idézet: Hank - Dátum: 2005. szept. 13., kedd - 22:58

...
Tudtommal a TFT-nek van egy natív felbontásuk,ha ettől eltérsz tr.gya lesz a képük.
Ha jól emlékszem 17"-nál 1280*1024 a felbontás,19"-nál 1600*1200....

19"-nál már nem feltétlenül, az enyémnek pl. 1280x1024 :)
Léteznek már profi TFT-k kifejezetten CAD-hez, de nagyon drágák. A többi nem nagyon alkalmas CAD-re, na persze Trabant-tal is el lehet jutni a görög tengerpartra. :)

bkoxi, ha érdekel, van egy profi Eizo FlexScan-em eladó, teljesen zsír, azaz nem lestrapált, 4 éves, Franciaországból. 21", pureflat! >>T962<< nagyon baráti áron, ha érdekel akkor keress meg priviben.

Szerkesztette: Omega 2005. 09. 14. 18:00 -kor

#9 Felhasználó inaktív   Hubert 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 15. 12:59

Idézet: bkoxi - Dátum: 2005. szept. 13., kedd - 20:17

:confused: Üdv Mindenki!

Lassan megérett a jó öreg monitorom cseréje, és most hezitálok, hogy mit kéne választanom.
Mivel a gépet az idő 90%-ban CAD alkalmazásokra használom, ezért kiváncsi vagyok, kinek van gyakorlati tapasztala a TFT monitorokkal. Volt nálam egy 12ms-os Samsung SyncMaster 913V tesztelésre de csak rossz tapasztalatom volt vele. pl. a rajzok lassú mozgatásánál a kép durván vibrált, mintha mm-enként újrarajzolta volna a képet, ill. a kép roh@dt pixelesnek tűnt, még max anti-aliasing beállításokkal is, főleg mikor egy vonal nem teljesen függőleges, hanem egy hajszálnyit el van forgatva.
A (mások által) sokat szidott LG-FLATRONOMMAL ilyenek nem fordulnak elő.

Használ valaki közületek tervezőszoftvereket (CATIA, Pro-E, SolidEdge, ACAD, stb.) TFT monitoron?
Ha igen milyen monót használtok? Nekem legalább 19"-os kéne. (méghogy a méret nem számít  :cool: )
Nem azért cseréltettem le a szemeimet, hogy valami vibráló vacak megint tönkrevágja!!

Az általad jelzett dolgok azért vannak mert a TFT tuéles képet ad, azaz pixel az pixel, nem összemosódó valami, mint a CRT-n. Nyilván hogy 1280 x 1024-ben egy ekkora képernyon a pixel látható és a közel vízszintes vagy függoleges vonalak lépcsosek lesznek. Ezen 2D élsimítással lehet valamelyest segíteni, szerintem ehhez profi VGA kell (Quadro vagy FireGL)

Amit mondhatok, hogy meg lehet szokni, ha muszáj, mindenképp sokkal jobb  a szemnek, távolról sem  fárad annyira.

Szerkesztette: Hubert 2005. 09. 15. 13:04 -kor

Next stop, Wonderland.

#10 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 15. 20:37

Az is sokat számít, hogy dvi-n v. dsubon használtad. Mivel a 913V csak dsubos igy ne vonjál le messzemenő következtetéseket, előbb nézzél meg egyet dvi-n. Nekem 710T-n nem volt gondom autocad-del, persze nem tudom te mit használsz.

#11 Felhasználó inaktív   bkoxi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 09. 16. 08:58

Azt ne felejtsd el, h. a 710T nél 17"-re jut 1280x1024, míg 913V-nél 19"-re!
A kétszeres jelátalakításból (digitálisból-analóg, majd analógból-digitális) származó veszteség úgy tudom inkább a színekre van hatással.

#12 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 16. 09:06

Idézet: bkoxi - Dátum: 2005. szept. 16., péntek - 8:58

Azt ne felejtsd el, h. a 710T nél 17"-re jut 1280x1024, míg 913V-nél 19"-re!
A kétszeres jelátalakításból (digitálisból-analóg, majd analógból-digitális) származó veszteség úgy tudom inkább a színekre van hatással.

Nem, ha rádugom dsubra a monitort akkor szinte minden mellett lesz egy kis szellemkép ami igen
zavaró, dvi esetén ilyen nincsen. Szineknél nem vettem észre különbséget.

Én nem dolgozok 3d-ben igy az antialasing dolgot nem tudom megmondani, hogy pixeles-e vagy sem.

#13 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 16. 10:34

Idézet: Hank - Dátum: 2005. szept. 13., kedd - 22:58

Ha jól emlékszem 17"-nál 1280*1024 a felbontás,19"-nál 1600*1200.

a 19-es TFT natívja is 1280x1024.

#14 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 16. 10:38

Emlékeim szerint...Ezek szerint 21"-nak a natív felbontása 1600*1200.
Mindenesetre mostanában nem veszek LCD-t,megvárom a CRT-mel az OLED-es monitorokat.
Hank

#15 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 16. 10:50

Én modellezésre használom a monitort és teljesen meg vagyok vele elégedve.
Amikor megvettem és bekapcsoltam a monitort, akkor azon gondolkodtam, hogy esetleg valahogy vissza kéne cserélni sima CRT-re, mert kicsit zavart a fentebb írt dolog, hogy nagyon lassú ablakmozgatásnál kicsit furcsa lesz pl az írott szöveg. Szerencsére nem vittem vissza, és 2-3 nap alatt hozzászoktam, szó szerint egy kicsit se zavaró. Én is meglepődtem rajta, de tényleg így van. :)
A kép azért tűnik pixelesnek, mert jó! CRT-nél lehetnek fókusz és konvergencia gondok, ami miatt a kép nem olyan éles, nem látszódnak annyira a pixelek. TFT-nél viszont nincs ilyen probléma, minden pixel a helyén van, a kép tökéletes. Szóval ezt negatívumként fog fel, hanem úgy, hogy eddig a CRT volt rossz. ;)
Sokan írják, hogy bezzeg a kontraszt így meg úgy (szerintem sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mit jelent a kontraszt). Ez is butaság szerintem, egy 1000:1 kontrasztarányú monitoron nagyon jó a kép, teljesen jó a fekete. Este, ha nincs más fényforrás, csak a monitor, akkor látni, hogy világít a kép kicsit, de egyáltalán nem durván. Az meg a másik, hogy ilyen szinte soha nem fordul elő, mert ki néz egy tök sötét szobában egy tök fekete képernyőt? Nappal természetesen soha nem látni ezt, a fekete koromfekete, egy hajszálnyit se világít.
Tervezésre nagyon használható a TFT. A meló 90%-ában wire vagy wire+shade módban forgatok modelleket és semmi bajom a képel, pedig ez a monitor csak 25 milis.
Nem bántam meg, hogy TFT-t vettem. :)

#16 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 16. 11:02

Idézet: Hank - Dátum: 2005. szept. 16., péntek - 11:38

Emlékeim szerint...Ezek szerint 21"-nak a natív felbontása 1600*1200.
Mindenesetre mostanában nem veszek LCD-t,megvárom a CRT-mel az OLED-es monitorokat.
Hank

Igaz viszonylag ritkább a 20 colos TFT, de ezeknek is 1600x1200 a natívja.

Az OLED-re ne várj, csak ha nagyon türelmes vagy. Még jópár évig nem lesz belőlle piacképes termék.

#17 Felhasználó inaktív   Vertigo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 16. 12:07

Jo ideje en is TFT -n is dolgozom, es teljesen jo, ha az embernek eppen nem kritikusan szinerzekeny dolgot kell csinalnia (oda kell a crt kontrollnak), de 3D -ben tervezeshez, 2D -ben vektoros dolgokhoz, meg retushoz is boven jo...

Nekem a reces vonal meg egyszer sem tunt fel, DVI -n hajtom (MVA, 25ms), 75Hz -en, igy megkisebb az utanhuzasa, mint 60Hz -en (ne kerdezd miert, nem tudok ra logikus magyarazatot) illetve kikapcsolt vsync -nel kevesbbe toredezik a kep...

Wireframe -re visszaterve, speciel engem az opengl antialias -os modja az ami kifejezetten zavar (vastag, mosott vonalak, na meg a cleratype is a fontoknal...)

Szerkesztette: Vertigo 2005. 09. 16. 12:11 -kor

#18 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 16. 12:53

Idézet: Vertigo - Dátum: 2005. szept. 16., péntek - 13:07

Wireframe -re visszaterve, speciel engem az opengl antialias -os modja az ami kifejezetten zavar (vastag, mosott vonalak, na meg a cleratype is a fontoknal...)

Engem is nagyon zavar szerkesztés közben az antialiasing, soha nem kapcsolom be. Ugyanez vonatkotik a cleartype-ra is. :)

#19 Felhasználó inaktív   rulla 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 16. 13:09

Idézet: richies - Dátum: 2005. szept. 14., szerda - 7:59

hosszútávra nekem a crt elvette az energiám, szemem lefáradt...

Tessék néha pislogni is monitor előtt. ;)
The blood of martyrs is the seed of the Imperium.

#20 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 25. 09:24

Idézet: rulla - Dátum: 2005. szept. 16., péntek - 14:09

Tessék néha pislogni is monitor előtt. ;)

Játék közben néha kimarad a pislogás :)

De az a tft-n is ugyanúgy szárítja a szemet.
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó