HWSW Informatikai Kerekasztal: CAD alkalmazások: avagy CRT vagy TFT? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

CAD alkalmazások: avagy CRT vagy TFT? Javaslatok, tapasztalatok, minden érdeke Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   gnme 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 25. 10:50

Idézet: bkoxi - Dátum: 2005. szept. 13., kedd - 22:17

:confused: Üdv Mindenki!

Lassan megérett a jó öreg monitorom cseréje, és most hezitálok, hogy mit kéne választanom.
Mivel a gépet az idő 90%-ban CAD alkalmazásokra használom, ezért kiváncsi vagyok, kinek van gyakorlati tapasztala a TFT monitorokkal. Volt nálam egy 12ms-os Samsung SyncMaster 913V tesztelésre de csak rossz tapasztalatom volt vele. pl. a rajzok lassú mozgatásánál a kép durván vibrált, mintha mm-enként újrarajzolta volna a képet, ill. a kép roh@dt pixelesnek tűnt, még max anti-aliasing beállításokkal is, főleg mikor egy vonal nem teljesen függőleges, hanem egy hajszálnyit el van forgatva.
A (mások által) sokat szidott LG-FLATRONOMMAL ilyenek nem fordulnak elő.

Használ valaki közületek tervezőszoftvereket (CATIA, Pro-E, SolidEdge, ACAD, stb.) TFT monitoron?
Ha igen milyen monót használtok? Nekem legalább 19"-os kéne. (méghogy a méret nem számít  :cool: )
Nem azért cseréltettem le a szemeimet, hogy valami vibráló vacak megint tönkrevágja!!

Hi,

én Matrox dualhead kártyáról dupla Elsa-kat (2x21coll) használok a cégnél immát három éve és az égvilágon semmi baja nincsen a szememnek.

Csakhát az elsa magánembernek megfizethetetlen. A kép tökéletes rajtuk, még trinitron monitoron sem láttam olyan képet ...

Valszeg nem véletlen hogy a cég nem tft monitorokon terveztet. A tft még nagyon a jövő zenéje. A jövőben meg több elternatívája is lesz, lehet elsüllyed mielőtt kifejlesztenék.

:)

#22 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 25. 11:02

Idézet: gnme - Dátum: 2005. szept. 25., vasárnap - 11:50

Valszeg nem véletlen hogy a cég nem tft monitorokon terveztet. A tft még nagyon a jövő zenéje. A jövőben meg több elternatívája is lesz, lehet elsüllyed mielőtt kifejlesztenék.

Nem hát. :)
Három éve 2 darab 21-es TFT monitor nagyon drága volt, nem érte volna meg.
A helyzet most is hasonló, két 21-es CRT fele annyi mint egy darab 21-es TFT.
A TFT már nagyon is jelen, és teljesen jó alternatíva. Nincs velük semmi gond.

#23 Felhasználó inaktív   Vertigo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 29. 11:57

Idézet: gnme - Dátum: 2005. szept. 25., vasárnap - 11:50

Hi,

én Matrox dualhead kártyáról dupla Elsa-kat (2x21coll) használok a cégnél immát három éve és az égvilágon semmi baja nincsen a szememnek.

Csakhát az elsa magánembernek megfizethetetlen. A kép tökéletes rajtuk, még trinitron monitoron sem láttam olyan képet ...

...emlekeim szerint viszont mintha mar az ELSA nem letezne (avagy mas kezbe kerult?), mind1, lenyegtelen!

Az hogy a szemed nem romlott annak csak orulj, mondjuk sajna a hosszu idon keresztuli egy melysegi sikra valo fokuszalas az egyik legnagyobb baratja a szemromlasnak, ez sajna crt -n, tft -n, plazman, stb -n is ott van...

Ellenben a TFT nem lovi tele porral a szemed, nem vibral (120Hz -et is eszleli az agy, es zsiibasztja a szemizmokat hosszutavon), nehezebben szarad ki, gyullad be, farad el, igy kimelobb...

CAD -et tekintve szerintem mar az aron kivul nincs mas elonye a crt -nek, igy picit nekem savanyu a szolonek tunik a hozzaszolasod...

u.i.
cegnel en is crt -n dolgozok de egyreszt vannak olyan grafiai melok amikor fontos a szin, masreszt itt sem az a jellemzo, hogy dobalnak a 21" -es TFT -ket, es az atomeromu teljesitmenyu gepeket... (igy kesz megvaltas hazaerni, a kellemes moncsi, es a 3x gyorsabb gep ele)

Szerkesztette: Vertigo 2005. 09. 29. 12:02 -kor

#24 Felhasználó inaktív   bkoxi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 05. 08:53

Kösz az infókat Uraim!

Úgy tűnik erősen megoszlanak a vélemények a témában, úgyhogy magamnak kell kikísérleteznem, h. melyik megfelelő.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az IT beszállítónk tud kipróbálásra hozni különböző monitorokat teljesen ingyen, és most ígért nekem egy 19"-os, 4 ms(!)-os  monyót, DVI bemenettel.  :D  :D  :D
Ha itt lesz a cucc, és kipróbáltuk, akkor majd írok róla.

#25 Felhasználó inaktív   c0ke 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 05. 09:05

Idézet: bkoxi - Dátum: 2005. okt. 5., szerda - 9:53

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az IT beszállítónk tud kipróbálásra hozni különböző monitorokat teljesen ingyen, és most ígért nekem egy 19"-os, 4 ms(!)-os  monyót, DVI bemenettel.  :D  :D  :D

az jo szar lesz. quake3ra biztos jo, de nem munkara. az en tft-mnek szebb szinei vannak, mint a 22"-os tervezomonitoromnak. panel kerdese az egesz, de vmi putto TN vagy MVA panellel sehova nem fogsz jutni.
what the fuck is WTF?

#26 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 05. 09:27

MVA-t ne hasonlitsuk a TN-hez.
Utobbi Quake-re tokeletes, munkara alkalmatlan.
Elobbi meg forditva.

#27 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 05. 09:48

Idézet: nyunyu - Dátum: 2005. okt. 5., szerda - 10:27

Elobbi meg forditva.

Mára már ez se igaz, az MVA-k szépet gyorsulatak, jók már játékra is.

#28 Felhasználó inaktív   Manitou 2 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 05. 10:16

Idézet: bkoxi - Dátum: 2005. szept. 13., kedd - 20:17

Lassan megérett a jó öreg monitorom cseréje, és most hezitálok, hogy mit kéne választanom.
Mivel a gépet az idő 90%-ban CAD alkalmazásokra használom, ezért kiváncsi vagyok, kinek van gyakorlati tapasztala a TFT monitorokkal. Volt nálam egy 12ms-os Samsung SyncMaster 913V tesztelésre de csak rossz tapasztalatom volt vele. pl. a rajzok lassú mozgatásánál a kép durván vibrált, mintha mm-enként újrarajzolta volna a képet, ill. a kép roh@dt pixelesnek tűnt, még max anti-aliasing beállításokkal is, főleg mikor egy vonal nem teljesen függőleges, hanem egy hajszálnyit el van forgatva.

Használ valaki közületek tervezőszoftvereket (CATIA, Pro-E, SolidEdge, ACAD, stb.) TFT monitoron?
Ha igen milyen monót használtok? Nekem legalább 19"-os kéne. (méghogy a méret nem számít  :cool: )
Nem azért cseréltettem le a szemeimet, hogy valami vibráló vacak megint tönkrevágja!!

Gépész vagy? Haver használ ilyen progikat amit felsoroltál. Majd megkérdezem mi a tapasztalata, éppen pár hete vett egy 105e FT-os Samsung 19"-os TFT 8ms..stb.előtte meg egy LG Flatron 700B-vel tolta.

Én is használok CAD-et de nem  olyat mint te.  2D ben és 3D-ben is rajzolok, én elégedett vagyok a monitorommal.

#29 Felhasználó inaktív   c0ke 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 05. 11:18

Idézet: nyunyu - Dátum: 2005. okt. 5., szerda - 10:27

Elobbi meg forditva.

ez eroteljesen attol fugg, hogy milyen munkara hasznalod.. de pl photoshop melora egyik sem alkalmas, maradjunk ennyiben.  :cool:
what the fuck is WTF?

#30 Felhasználó inaktív   kacsaba 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 10:31

Hali!

Újabb szempont:
a TFT-nek, vagy a CRT-nek hosszabb az élettartama? Most ment tönkre egy SONY CRT monitor, ami az elmúlt kb. 5 év mind a 365 napjának 24 órájában ment (biztonsági rendszer komponense).

Érdemes kísérletezgetni TFT-vel, hátha van olyan, amelyik versenyre kelhet ezzel, vagy reménytelen?

És be tud égni egy TFT? (A most gallyra ment crt-vel ilyen gond nem volt)
Hogy gondoljátok?

#31 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 10:54

Idézet: c0ke - Dátum: 2005. okt. 5., szerda - 11:18

ez eroteljesen attol fugg, hogy milyen munkara hasznalod.. de pl photoshop melora egyik sem alkalmas, maradjunk ennyiben.  :cool:

:offtopic:
Hehe... ettol fuggetlenul az Axelspringer helyeken 17"os Sony TN paneles moncsikkal dolgoznak a fotosok is. :D

De meg szerencse, hogy nyomtatasban ugysem azt kapja, amit monitoron lat. Igy feleslegesen minek gurcolni ilyen aprosagokkal? :D  (Mondvan a nepnek tok 8 milyen arnyalatu voros a fejlec, stb stb... nomeg amilyen papirra toljak, jujj.)
:offtopic:

Otthon Samsung Syncmaster 1200Nf-et es 959NF-et hasznalok... Vennek en TFT-t, ha egy 22"os valtozatot megkapnek 200ezer alatt. Ha ez igy lesz, akkor majd cserelek. Addig sajna nem... Sem meretben sem minosegben nem akarok visszalepni. A 24"os Dell moncsival szemezgetek, de nagyon draga. Nomeg kicsit lassucska is. (igaz, az animaciot is meg a szineket is lehet ellenorizni egy controll TV-n, de az nagyon lelassutja a munkamenetet.)
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#32 Felhasználó inaktív   richies 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 13:05

majd be tudok számolni nemsokára cad téren, régen 959nf-em  volt, most 970p-m  :smoker:
all bitches

#33 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 15:15

Idézet: bkoxi - Dátum: 2005. szept. 13., kedd - 21:17

Sziasztok!

Itt a cégnél IBM gépek vannak, 20"-os TFT monitorral. A típusa Aida szerint L200P és IBM4160, ha ez mond valamit. Ráírva nincs semmi sajnos. 1600x1280 a natív felbontása, érdekes módon analóg kábellel megáll a tudománya 1280x1024-en, akkor homályos is egy kicsit. Viszont DVI kábellel atomjó. Nem tudom, hogy mennyi a kontraszt aránya és a frissítési sebessége sem ismert előttem, de egész napot lehet bámulni (kis szünetekkel) és nem leszek tőle zombi.

Előtte egy gömbölyű 17"-os Dell volt, na azt gyűlöltem. Otthon 22"-os Iiyama CRT van, ezért tudom nagyon értékelni az új TFT-t a munkahelyen. Kábé fél éve használom és szerintem munkára ez az ideális méret. Az A/1-es rajzokat is lehet kezelni, a 17"-os monitor a 800x600-as felbontásával egy rémálom volt. Bár lehetett 1024-en is használni, de ott már csak 85Hz-en ment (látom a vibrálást sajnos) és homályos volt. Így aztán maradt a 800x600 és a "kulcsluk üzemmód" Pro/E alatt.

Szerintem a Viewsonic táján érdemes próbálkozni. Az előző cégnél ilyenek voltak, de "csak" 17"-os, viszont a P sorozatból. Annak is kellemes a képe.

Kipróbáltam az általad vázolt kritikus szituációkat egy kompresszor rajzon és nem vettem észre zavaró jelenséget. A gép elég erős alatta (grafkártyát nem számítva), talán ez is segít (3.2 Ghz-es Xeon P4, 2 giga ram, Quadro FX 1100).

Otthonra én megelédednék egy 17"-os jobb Viewsonic monitorral, mert oda elég az 1280x1024, bár otthon nem tervezek. Ha munka, akkor ilyen 20"-os, ami 1600-at is visz.

Remélem, hogy segítettem valamit.
Üdv!
.
.
.

#34 Felhasználó inaktív   gnme 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 23:39

Idézet: bkoxi - Dátum: 2005. okt. 5., szerda - 9:53

Kösz az infókat Uraim!

Úgy tűnik erősen megoszlanak a vélemények a témában, úgyhogy magamnak kell kikísérleteznem, h. melyik megfelelő.

Ha itt lesz a cucc, és kipróbáltuk, akkor majd írok róla.

Jó szerencsét!

Tisztelet a gépésznek kolléga!

21 coll alatt körülbelül szart sem érnek a monitorok, lásd napi használat cégnél.

Én dupla 22 colos CRT megoldást ajánlok ha a cég fizeti. (dualhead)

Meg amúgy is...

CATIA V4, V5
Pro/E

Vivát (pinát)  gépész!

:respect:

#35 Felhasználó inaktív   bkoxi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 02. 16:22

Nos Uraim, részemről jelenleg eldőlt a helyzet, ugyanis kaptam egy Samsung SyncMaster 930BF-et és most ezen nyomom. Ez is vibrál egy kicsit, de csak egész lassú mozgásnál, úgyhogy együtt lehet vele élni. Azért továbbra is kiváncsi vagyok a tapasztalataitokra!

#36 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 02. 16:31

Idézet: bkoxi - Dátum: 2005. dec. 2., péntek - 17:22

Nos Uraim, részemről jelenleg eldőlt a helyzet, ugyanis kaptam egy Samsung SyncMaster 930BF-et és most ezen nyomom. Ez is vibrál egy kicsit, de csak egész lassú mozgásnál, úgyhogy együtt lehet vele élni. Azért továbbra is kiváncsi vagyok a tapasztalataitokra!

EZAZ!!!!EZ A TOPIC HIÁNYZOTT.
Én caden nyomom az ipart immáron 5 kemény éve.Nekem is crt monitorom volt.Aztán nyáron beruháztam sztán vettem egy Samsung 193P-t.Ezerszer jobb dolgozni rajta, pedig a matrox g 450 felettébb idejétmúlt.És én is két monitoron dolgozom.De a topic elején sorolt problémák egyikével sem találkoztam.
Úgyhogy ma rendeltem komplett cuccot egy gf 6800 gt-vel.
Szóval cad ügyben én aszondom TFT.
Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA

Bravo

#37 Felhasználó inaktív   jajistenem 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 01. 09. 14:09

Szép napot mindenkinek!

Szeretném megosztani veletek az én tapasztalataimat, bár csak amolyan láma vagyok e téren, pár dologgal én is foglalkoztam. Több éve foglalatoskodtam 3D ben, eleinte CRT-vel, ami nagyon jó volt, szép volt a kép meg minden. Első monitorom egy IBM P50 volt elég sokáig ment majd amikor lehalt vettem egy iyama monitort persze még mindíg CRT. Sok éven keresztül használtam ezeket ( tegyük hozzá az első monitort még a 486 os időben vettem :p ), tökéletesen mentek CAD CAM programok végül eljutottam arra a szintre hogy szinte alig látok. A CRT -k eredménye a szemem tökéletes elromlása volt. Mára vettem egy Samsung SyncMaster 730BF et, ezt ugyan nem rég vettem, de kifogástalanul tudok vele dolgozni, AutoCAD, SWIFT, FLASH, és más modellező CAD ek is tökéletesen mennek szinte vibrálás nélkül. DVI - nasználom egy 9600 os ATI val. Én mára egyértelműen a TFT -t ajánlanám akármiléyen CAD programhoz. Persze az igazi a már sokak álltal említett 2 monitoros megoldás.
Remélem valaki számárahasznos amiket leírtam!

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó