HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik II.

#2421 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 10. 08:02

Sziasztok!

Régebben sokat néztem a Imaging-Resource oldalt, ahol jó tesztek voltak a különféle vázakról. Most újra rápillantottam és felfedeztem egy külön csak lencsékkel foglalkozó oldalukat, az SLRgear.com oldalt.

Nagyon ötletets. Kikeresed a lencsét és egy 3D-s grafikonnal szemléltetik a különféle fókusztávolságoknál és blendéknél elérhető élességet. Van két csúszka és azt tologatva dinamikusan változik a diagram, ki tudod deríteni, hogy az adott fókusztávon mire számíthatsz.

Például most engem nagyon foglalkoztat a Tokina 12-24 lencséje, mert ilyen látószögre vágyom és jó képminőségre. Látható, hogy mondjuk 12mm-en f4-en még nem olyan jó, de f5.6-on már sokkal jobb. F8 a sweet spot, f11-en már romlik a helyzet. Szépen vizuálisan fel lehet deríteni a lencse képességét, nem kell hosszú agyalás hozzá. Én nagyon vizuális vagyok, ezért nekem segít a dolog.

És természetesen vannak hagyományos szöveges review-k is, mint mondjuk a Fototippen vagy a Fredmirandán. Mellesleg még egy árkeresőt is integráltak a felületbe, hogy legyen összehasonlítási alap. Elég jó kis kezdeményezés, hájli rikommendid.  :up:

Mindjárt megsasolom a Sigma 15-30 obit is, mert még nem vetettem el teljesen. De a kromatikus aberrációt leszámítva a Tokina most előlépett az első helyre nálam. Le kell tesztelni ezt is.

Üdv!
.
.
.

#2422 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 09:05

"1Dmk2nél tutira, custom functions"
aha. es a Nikon F5-on is lehet allitani. de mit csinal az egyszeru halando? ;)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2423 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 10:06

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 10:05

"1Dmk2nél tutira, custom functions"
aha. es a Nikon F5-on is lehet allitani. de mit csinal az egyszeru halando? ;)

Elkezd gyűjteni. :D
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#2424 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 11:28

Idézet: Thrawn - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 11:06

Elkezd gyűjteni. :D

F5-ot mar utanaddobjak bagoert, szoval nem elerhetetlen :)

#2425 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 12:11

hat azert a "bagoert" meg mindig komplett dslr vazat vesz az ember objektivvel.. raadasul ez itt most ugye digitalis topic. az f5-ot termeszetesen ugy ertettem, hogy az arra epulo, es valoszinuleg az az utani vazakra igaz ez. (hogy melyekre igaz, arrol fogalmam sincs. csak az f5-rol tudom.) azokat meg azert eleg nehez bagoert beszerezni.
a forum ma:

#2426 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 14:46

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 13:11

hat azert a "bagoert" meg mindig komplett dslr vazat vesz az ember objektivvel.. raadasul ez itt most ugye digitalis topic. az f5-ot termeszetesen ugy ertettem, hogy az arra epulo, es valoszinuleg az az utani vazakra igaz ez. (hogy melyekre igaz, arrol fogalmam sincs. csak az f5-rol tudom.) azokat meg azert eleg nehez bagoert beszerezni.

Lattam mar F5-ot (hasznalt) tobbszor olcsobban, mint D70-et szóval csak itthon magas az ar... Off befejezve :)

#2427 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 14:49

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 7:02

Például most engem nagyon foglalkoztat a Tokina 12-24 lencséje, mert ilyen látószögre vágyom és jó képminőségre. Látható, hogy mondjuk 12mm-en f4-en még nem olyan jó, de f5.6-on már sokkal jobb. F8 a sweet spot, f11-en már romlik a helyzet.

Szia Donphobos!
Nekem van Tokina 12-24-em. Elégedett vagyok vele, F4-en szerintem sem az igazi, de tájképhez ki használ alacsony rekeszt? Ha kell, fel kell nyomni az ISO-t vagy állvány. Felépítése jó, nem kotyog, masszív darab (520gr ha jól emlékszem). Kellemes súlya van, se nem nehéz, se könnyű. Leginkább tájképnél jó a nagylátó része, 12-n az épületeket eléggé zúzza  :Đ .
Jó, hogy van 24-es része. Én is gondolkoztam a Sigma 15-30 és a Tokina között, végül a Tokina mellett döntöttem (ár, nagylátóbb, méret, súly, filterméret) + jó véleménnyel voltak mások is ez iránt a Tokina iránt. Az előbbi leveledben filóztál az FF-es nagylátókról is...Ha FF, akkor 17-40L. Én szinte biztos, hogy maradok az 1,6X-os szorzónál, így könyebb volt döntenem. A Tokina is megy FF-en, de csak 16-18-tól használható, ha minden kötél szakad. Viszont, ha tudok venni, pl. 5D-t vagy 6D-t, akkor tudok venni 17-40L-et is és eladom a Tokinát max...
A Tokinával még nem lőttem nagyon sokat, de: valóban könnyű a nappal szembekerülni (csillanás), de nem vészes. A fókuszt se mondanám lassúnak. 24-es állásban embert fotózni se vészes. Ha van kérdésed az Obival kapcsolatban, ne kímélj.  :)

#2428 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 15:22

Idézet: mtubi - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 14:49

Szia Donphobos!
Nekem van Tokina 12-24-em. Elégedett vagyok vele, F4-en szerintem sem az igazi, de tájképhez ki használ alacsony rekeszt? Ha kell, fel kell nyomni az ISO-t vagy állvány. Felépítése jó, nem kotyog, masszív darab (520gr ha jól emlékszem). Kellemes súlya van, se nem nehéz, se könnyű. Leginkább tájképnél jó a nagylátó része, 12-n az épületeket eléggé zúzza  :Đ .
Jó, hogy van 24-es része. Én is gondolkoztam a Sigma 15-30 és a Tokina között, végül a Tokina mellett döntöttem (ár, nagylátóbb, méret, súly, filterméret) + jó véleménnyel voltak mások is ez iránt a Tokina iránt. Az előbbi leveledben filóztál az FF-es nagylátókról is...Ha FF, akkor 17-40L. Én szinte biztos, hogy maradok az 1,6X-os szorzónál, így könyebb volt döntenem. A Tokina is megy FF-en, de csak 16-18-tól használható, ha minden kötél szakad. Viszont, ha tudok venni, pl. 5D-t vagy 6D-t, akkor tudok venni 17-40L-et is és eladom a Tokinát max...
A Tokinával még nem lőttem nagyon sokat, de: valóban könnyű a nappal szembekerülni (csillanás), de nem vészes. A fókuszt se mondanám lassúnak. 24-es állásban embert fotózni se vészes. Ha van kérdésed az Obival kapcsolatban, ne kímélj.  :)

Szia!

Köszönöm a beírást! Nagyon gondolkozom az obin, mert több szempontot is figyelemmel kell kísérni. Egyrészt van a jövőállóság. Másrészt van a közvetlen használhatóság.

Az elsőből következik a full-frame használhatóság. Ez számomra csak vágyálom. Az 5D elérhetetlen jelenleg, filmes vázzal pedig nagyon módjával tudok csak kiegyezni. Azt tudom magamról, hogy gyakorlatilag nem használnám, nincs meg már az a lelkesedés, hogy hordanám a filmet előhívatni, aztán szkenneltetni. Atom sok idő, sok távolság, pénz is. Mert szívesen diáznék, de azt is tudom, hogy az előhívás után gyakorlatilag azonnal kell szkennelni, mert különben jön a harc a karcokkal és a porral. Egy jó szkenner (Minolta Scan Elite 5400) egy vagyon. Be kell kalibrálni, a monitort is, mindent. Aztán megtanulni szkennelni, kockánként fél óra csak a benyomás. Aztán jön a feldolgozás. Gépem sincs hozzá, barátnőm gépe nem bírná el a 40 Mpixeles tiffeket. Időm pedig még annyi sincs sajnos. Tehát ez csak lottó 5-ös esetén jönne össze. Olcsók a filmes vázak, de nem használnám. Úgy viszont rettentő drága.
Az 5D és társai elérhetetlenek. És akkor még csak a vázról beszéltem. Egy ilyen vázon a 17-40 is csapnivaló, csak nézd meg a hivatalos oldalon a példaképeket. Siralmas, oda már komoly obi kell, valami fix 20-as vagy 24-es, ha nagylátózni akarok. Az is egy vagyon. Tehát maradok én is 1.6x-es sokáig.

Ezért aztán a teljes képkörös obik nem is olyan fontosak, ha jobban átgondolom. Igaz, hogy a váz cserélődik, az obi marad, de azért nem olyan gyors a folyamat.

A második pont a közvetlen használhatóság. Olyan obi kellene, ami nem tombol a becsillanástól, tehát trükkös fényviszonyok között is használható. Tudom, hogy az extrém nagylátó hihetetlen kihívások elé állít mindnekit (a tervezőket is), ezért a flare még mindig mumus. De azért jó kordában tartani.
Ha a 17-40-et preferálnám, akkor az jó lenne alap obinak (28-135 helyett), de ahhoz most nekem nagyon drága és nem nagylátó. Kezd nagylátó lenni, de nem az. Éppen csak súrolja annak a határát, mert 28 mm elég sovánka. Ha már nagylátó, akkor legyen inkább 24 mm (Sigma 15-30), de inkább 20 alatt. És itt jön be a képbe a Tokina. A Sigma 10-20-al ellentétben ez tényleg össze van rakva. Jó a fényereje, az ára és a képminősége is.

Néztem a processzált képeket a photozone.de oldalon és nagyon tetszik. Megkockáztatom, hogy jobb a képe, mint a 17-40-nek (a kastély fala, a rácsos ablakkal a bástyánál). Ráadásul f5.6-tól már nagyon jó lesz, f8 és f11 (fókusztávtól függően különböző) pedig hihetetlen jó a kép.

És nekem ez kell. Jó kép, széles látószög. Szóval gyanús, hogy előrelépett az obi holtversenybe a Sigmával. Le szeretném tesztelni. Ráérel egyik hétvégén egy tesztlövésre? Hoznék 10D vázat és Zenitar obit, meg állványt. Lecövekelnénk valami helyen (mondjuk Lánchíd vagy akárhol) és lőnénk teszteket. Főleg RAW és akkor kipróbálnám a kromatikus aberráció eliminációját is.

Küldök délután privit!
Üdv!
.
.
.

#2429 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 15:45

hat azert az a minolta eleg nagyagyu scanneleshez, annal olcsobban is meg lehet azert (szerintem) uszni. es mi a gond a 40Mpixeles keppel? 240M a merete, jo, ahhoz 512M ram kicsit sovanyka, de 1G-val semmi gond nem kene, hogy legyen. (az en scannerem felbontasa a fele: 2700dpi, az szerintem mar a szemcse hataran van dianal, es 512M RAMmal vigan scannelek be egesz csikot.) meg hogy fel ora egy kocka?? sok lesz az.. persze tobbszoros scanneleskor biztos, de hat azt nem csinalja az ember az osszes kockaval!!

(nem rabeszelni akarlak a filmre, bar jo dolog az, csak furcsaltam egy-ket kijelentesed.)
a forum ma:

#2430 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 16:04

Idézet: mtubi - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 15:49

Szia Donphobos!

Szia!

Tudnál néhány teljes méretű képet feltenni valahová? Engem is érdekel a Tokina, főleg a CA-ra lennék kíváncsi, eltúlozzák-e a beszámolók, vagy sem? A másik jelöltem a Canon 10-22, ami nagyon jónak tűnik a teszteket olvasgatva, de akkor tényleg maradnom kell az EF-S kompatibilis vázaknál.

Szerk: ha van valakinek EF-S 10-22, hasonló kérésem lenne, esetleg egy rövid értékeléssel együtt.

Szerkesztette: Thrawn 2006. 05. 10. 16:09 -kor

S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#2431 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 17:22

Nagylátó ügyben ITT érdemes megsasolni Százbolha kartárs tesztképet...
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#2432 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 19:00

Idézet: Thrawn - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 15:04

Tudnál néhány teljes méretű képet feltenni valahová? Engem is érdekel a Tokina, főleg a CA-ra lennék kíváncsi, eltúlozzák-e a beszámolók, vagy sem?

Volt tárhelyem, de törölték, miután "töltögettek" onnan  :(. (nem FTP-ztem, csak annak vették)
Már nem emlékszem hol volt, 500 megás korlát volt, hová tudnék feltölteni és belinkelni?
(már a belinkelés technikájára sem emlékszem...)  :(

Szerkesztette: mtubi 2006. 05. 10. 19:00 -kor

#2433 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 19:03

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 14:22

Küldök délután privit!

Válaszoltam... :p
Amúgy Thrawn és is jöhetne megnézni, ha akarja. (elvileg jővő hét szombat Bp.)
Persze Ti is hozhattok 1-2 Obit, hogy megnézhessem  :D .

#2434 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 20:53

Idézet: mtubi - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 20:03

Válaszoltam... :p
Amúgy Thrawn és is jöhetne megnézni, ha akarja. (elvileg jővő hét szombat Bp.)
Persze Ti is hozhattok 1-2 Obit, hogy megnézhessem  :D .

Ha 20-a szombat, akkor én be tudok szállni a Sigma 15-30-cal. Ha valaki hoz állványt, akkor lehet csinálni összehasonlító házitesztet világosban is, meg este a Lánchídnál is nagylátókínzó fényeknél. :Đ.
Ha addig megjön a Kenko Pro300 2x-ező, azt is ki lehet próbálni.

Mailben küldjél full képeket (eszpe kukac mail pont datanet pont hu), és felteszem a hwswdslr.uw.hu-ra. (~110MB szabad)
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#2435 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 20:58

ketszerezot nagylatora???  :bolond:  :p  :Đ
a forum ma:

#2436 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 05. 10. 21:01

Idézet: eszpe - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 21:53

Ha addig megjön a Kenko Pro300 2x-ező, azt is ki lehet próbálni.

Egy jó kétszerezőt én is kipróbálnék, ha lehetek pofátlan. Huszadikáig akár az állványom is meglehet.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2437 Felhasználó inaktív   happy-boy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 21:11

mikor egy viszonylag sötét helyen vagytok és készítetek egy fotót amiben egy ablak is benne van, amin át kintről jön be fény, akkor hogy oldjátok azt meg h az ablak ne égjen ki, lehessen látni mondjuk hogy valaki benéz az ablakon ?

#2438 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 21:19

spot fenymeres; vagy expoziciokorrekcio.
a forum ma:

#2439 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 21:23

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 21:58

ketszerezot nagylatora???  :bolond:  :p  :Đ

Nem, kétszerezőt a Lánchídra. :) 70-200-ra gondoltam, és ha Thrawn is tudna jönni, akkor össze lehet hasonlítani a 70-200 + 2x-ezőt a 100-400-zal. (mazochistáknak 100-400 2x-ezővel teszt is lehet, ekv 1280mm.) :p
Tudom, hogy 50-100 mm alatt nincs értelme, és a fix teléket szokták konverterezni, de néhányan használják a Kenko 2x + 50/1.8 vagy 100/2.8 macro vagy Sigma 105/2.8 macro párost, és ezeknek így is elég jó képük van.
(mondjuk úgyse fogom kibírni, hogy ne próbáljam ki a 2x-ezőt a 28-135-ön IS-sel. :)  :p
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#2440 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 21:34

28-135-re nem megy rá a Canon kétszerező. Max közgyűrűvel, de akkor meg nem lesz végtelen tartomány.

Téma megosztása:

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.