Idézet: mtubi - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 14:49
Szia Donphobos!
Nekem van Tokina 12-24-em. Elégedett vagyok vele, F4-en szerintem sem az igazi, de tájképhez ki használ alacsony rekeszt? Ha kell, fel kell nyomni az ISO-t vagy állvány. Felépítése jó, nem kotyog, masszív darab (520gr ha jól emlékszem). Kellemes súlya van, se nem nehéz, se könnyű. Leginkább tájképnél jó a nagylátó része, 12-n az épületeket eléggé zúzza :Đ .
Jó, hogy van 24-es része. Én is gondolkoztam a Sigma 15-30 és a Tokina között, végül a Tokina mellett döntöttem (ár, nagylátóbb, méret, súly, filterméret) + jó véleménnyel voltak mások is ez iránt a Tokina iránt. Az előbbi leveledben filóztál az FF-es nagylátókról is...Ha FF, akkor 17-40L. Én szinte biztos, hogy maradok az 1,6X-os szorzónál, így könyebb volt döntenem. A Tokina is megy FF-en, de csak 16-18-tól használható, ha minden kötél szakad. Viszont, ha tudok venni, pl. 5D-t vagy 6D-t, akkor tudok venni 17-40L-et is és eladom a Tokinát max...
A Tokinával még nem lőttem nagyon sokat, de: valóban könnyű a nappal szembekerülni (csillanás), de nem vészes. A fókuszt se mondanám lassúnak. 24-es állásban embert fotózni se vészes. Ha van kérdésed az Obival kapcsolatban, ne kímélj.

Szia!
Köszönöm a beírást! Nagyon gondolkozom az obin, mert több szempontot is figyelemmel kell kísérni. Egyrészt van a jövőállóság. Másrészt van a közvetlen használhatóság.
Az elsőből következik a full-frame használhatóság. Ez számomra csak vágyálom. Az 5D elérhetetlen jelenleg, filmes vázzal pedig nagyon módjával tudok csak kiegyezni. Azt tudom magamról, hogy gyakorlatilag nem használnám, nincs meg már az a lelkesedés, hogy hordanám a filmet előhívatni, aztán szkenneltetni. Atom sok idő, sok távolság, pénz is. Mert szívesen diáznék, de azt is tudom, hogy az előhívás után gyakorlatilag azonnal kell szkennelni, mert különben jön a harc a karcokkal és a porral. Egy jó szkenner (Minolta Scan Elite 5400) egy vagyon. Be kell kalibrálni, a monitort is, mindent. Aztán megtanulni szkennelni, kockánként fél óra csak a benyomás. Aztán jön a feldolgozás. Gépem sincs hozzá, barátnőm gépe nem bírná el a 40 Mpixeles tiffeket. Időm pedig még annyi sincs sajnos. Tehát ez csak lottó 5-ös esetén jönne össze. Olcsók a filmes vázak, de nem használnám. Úgy viszont rettentő drága.
Az 5D és társai elérhetetlenek. És akkor még csak a vázról beszéltem. Egy ilyen vázon a 17-40 is csapnivaló, csak nézd meg a hivatalos oldalon a példaképeket. Siralmas, oda már komoly obi kell, valami fix 20-as vagy 24-es, ha nagylátózni akarok. Az is egy vagyon. Tehát maradok én is 1.6x-es sokáig.
Ezért aztán a teljes képkörös obik nem is olyan fontosak, ha jobban átgondolom. Igaz, hogy a váz cserélődik, az obi marad, de azért nem olyan gyors a folyamat.
A második pont a közvetlen használhatóság. Olyan obi kellene, ami nem tombol a becsillanástól, tehát trükkös fényviszonyok között is használható. Tudom, hogy az extrém nagylátó hihetetlen kihívások elé állít mindnekit (a tervezőket is), ezért a flare még mindig mumus. De azért jó kordában tartani.
Ha a 17-40-et preferálnám, akkor az jó lenne alap obinak (28-135 helyett), de ahhoz most nekem nagyon drága és nem nagylátó. Kezd nagylátó lenni, de nem az. Éppen csak súrolja annak a határát, mert 28 mm elég sovánka. Ha már nagylátó, akkor legyen inkább 24 mm (Sigma 15-30), de inkább 20 alatt. És itt jön be a képbe a Tokina. A Sigma 10-20-al ellentétben ez tényleg össze van rakva. Jó a fényereje, az ára és a képminősége is.
Néztem a processzált képeket a photozone.de oldalon és nagyon tetszik. Megkockáztatom, hogy jobb a képe, mint a 17-40-nek (a kastély fala, a rácsos ablakkal a bástyánál). Ráadásul f5.6-tól már nagyon jó lesz, f8 és f11 (fókusztávtól függően különböző) pedig hihetetlen jó a kép.
És nekem ez kell. Jó kép, széles látószög. Szóval gyanús, hogy előrelépett az obi holtversenybe a Sigmával. Le szeretném tesztelni. Ráérel egyik hétvégén egy tesztlövésre? Hoznék 10D vázat és Zenitar obit, meg állványt. Lecövekelnénk valami helyen (mondjuk Lánchíd vagy akárhol) és lőnénk teszteket. Főleg RAW és akkor kipróbálnám a kromatikus aberráció eliminációját is.
Küldök délután privit!
Üdv!
.
.
.