Idézet: mtubi - Dátum: 2006. máj. 12., péntek - 19:31
....
Aztán kiváncsi vagyok ki mit mond rá...még csak ismerkedek az obival, azt vegyétek bele...
77-es Slim Hoya cirkuláris polárszűrővel használom...
Szia!
Nos, sikerült lehúzni és megnézni a képeket. Köszönöm a feltöltést!
Úgy tűnik első blikkre, hogy az obi a széleken nagyon keni a képet. Aztán rájöttem, hogy ez a kromatikus aberráció számlájára írható. Persze keni is, mert ilyen látószögnél (12 mm-en) már nagyon torzul minden, de a lilás-kékes köd ott van az élek körül. Erre lenne gyógyír a RAW-mód és a megfelelő processzálás.
Van egy kép, amikor bal oldalon valami épület van, jobbról pedig süt a nap, de benne a képben. Dícséretes a flare hiánya, gyakorlatilag nincs is. Jó egy pici, de nagyon kevés. Ez nagyon nagy plusz számomra.
Az élesség állítása szerintem ennél az obinál már necces. Te AF-ben használod, ugye? Mert néha szerintem a kézi élességállítás jobb lenne. Van olyan, hogy a téma kicsit mintha életlen lenne, mert mást fogott meg a gép. Mondjuk f11-es rekesznél az AF már kábé 2 méterig "él", utána neki végtelen van. Ilyen esetekben én inkább kézzel élesítenék a végtelenre. Szerintem ez segítene. Ezt majd mindenképpen leteszteljük a nagy tesztnél.
Amikor az asszonykát fotóztad, akkor látszik, hogy szépen rajzol az obi középen, a kapucni kis szőrei és a hajszálak is jól láthatóak. 100%-on néztem, CRT monitoron, tehát viszonylag aprólékosan. A széleken a kromatikus aberráció tényleg erős, de ezt a megfelelő konverter kiszedi pikk-pakk.
Szóval nekem nagyon használhatónak tűnik az obi. Egy dolog kritikus (kettő): a fénymérés, mert ilyen hatalmas térnél már nagyon eltérő fényerők lehetnek a kockán belül. A másik az élességállítás, de ezt meg könnyen lehet kezelni, mert csak a gyűrűt kell tologatni és már lehet is tekergetni. Szóval mindenképpen kíváncsi vagyok most már az élő találkozásra.
Még nézegetem majd a képeket!
Üdv!
.
.
.