Idézet: ZXer - Dátum: 2006. máj. 3., szerda - 17:53
Egyetértek a leírtakkal, egy kivétellel: Az, hogy valaki nem 5 év alatt csinál meg egy diplomát, nem feltétlen jelenti azt, hogy nem érdemli meg. Számtalan oka lehet, hogy miért nem halad a normál tempóban, például mert muszáj dolgoznia mellette, de az is lehet, hogy máshol is tanul. A kreditrendszer éppen emiatt lett kitalálva. Ha az általad leírt módokon szankcionálnák a bukásokat, tárgyújrafelvételeket, mindjárt egy csomó probléma megoldódna és semmi probléma nem lenne a kreditrendszerrel.
Azért írtam hat évet, nem ötöt. Elég sok támogatást kapnak a diákok ahhoz, hogy ne kelljen feltétlen dolgozniuk az iskola mellett. Aki egyszerre két iskolát végez, annak elég érdekesen marad ideje szerintem dolgozni érdemben. Ettől függetlenül ma egy rakat pénz elmegy olyan 'diákokra' akik az egyre puhuló feltételek között lavírozgatnak, tötymörögnek 7-8évet egy iskolával. Ha nem is feltétlen 6 évbe, de valami értelmes keretbe kéne szorítani a maximumot, mert ma leginkább azért ilyen sok, hogy az egyetem minél tovább kapja a stexet a csonthülyék után is, akik egy rigorózusabb rendszerben az első évben irreverzibilisen kipotyognának.
Most mintha az utólagos megfizetéssel próbálkoznának (szdsz), amibe egyelőre nem nagyon találok kivetnivalót. A felsőoktatást mindenképpen szűkíteni kéne, mert lassan input-output menedzser BSc képzés is lesz portásoknak.
Az havi 10-15ezres tandíj (mszp) megoldásnál jobbnak tartom az előbbit, bár ezek mind csak pletykák, de megszorításokra (kormányzati retorikával: reformokra) mindenképp szükség van.