HWSW Informatikai Kerekasztal: Államháztartástan II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (103 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Államháztartástan II. Értékeld a témát: -----

#961 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 11. 23:20

Idézet: El Kebir - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 22:05

nem biztos, hogy a kínai típusú (tartósan gyenge pénz, nagy mennyiségű export)  gazdasági modelnek örülnél...(rabszolgabérért te se dolgoznál szívesen)

amíg pl japánban már évek óta nagyon erős a pénz...(ráadásul szinte minden alapanyagot importálnak) ....

talán a portfólión volt erről egy írás is, hogy a versenyképességet nem célszerű a "gyenge" pénzzel létrehozni, mert az csak konzerválja a gazdaság rossz szerkezetét, nem fejlődik a nagyobb hozzáadott értéktermelés felé. (hiszen minek pl az innováció, ha megvan a profit a deviza jobb átváltási arányából is...)

Ezek teljesen más történelmi helyzetű országok, kár velük hasonlítani. Azt pedig, hogy Kínában mennyire számít éhbérnek az ottani iparban adott fizetés, nem tudom.

#962 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 23:21

Idézet: El Kebir - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 22:09

a hiány önmagában nem csinál semmit, akár kicsi, akár nagy....(igaz, ha nagy, akkor fentartásának költségei vannak, dehát Mo gazdag ország)

Ezt ne nekem mondd, mert én tudom. De mivel magyarázod Warton és Pikkolo csodálkozását, hogy most is van / lesz növekedés? Sőt, az életben is találkoztam olyannal, aki szó szerint hülyének nézett, mert ekkora hiány mellett mertem gazdasági növekedéssel beszélni.

#963 Felhasználó inaktív   El Kebir 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 23:46

normális országban a hiteleket szerkezetátalakításra, reformokra veszi fel az ország, Magyarország 2001-től kezdődő hitelállománynövekedésére, amennyire én elfogultan meg(el)ítélem, nem ez a jellemző, itt 1 kampányra, 2x100 napra, azután még 1 kampányra vettek fel jellentős összegeket....ami miatt az nem is segíti a gazdaság növekedését, csak lassítja.

Szerkesztette: El Kebir 2007. 01. 12. 00:39 -kor

"Csak egy igazság létezik. A változatai - valótlanságok."
„Az ember akkor igazán ember, amikor játszik”
F. Schiller
„azelőtt kell cselekednünk, hogy valami drasztikus és visszafordíthatatlan megtörténik, nem pedig utána, mert akkor már nem biztos, hogy kontrollálni tudjuk.”
"A kommunista időkben nem számított, hogy alkalmas vagy-e egy munkára, csak az, hogy hűséges elvtárs vagy-e. Ma ugyanez van. Csak ma nem jó elvtársnak, hanem jó barátnak kell lenned."
Zsigerbeszéd http://server1.freep...ilmek&Itemid=54

#964 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 00:26

Én csak kérdeztem, de lehet, hogy igazatok van és van/lesz növekedés. Igazándiból nem is ez a baj, hanem pontosan az, amit El Kebir is feszeget, hogy a hosszútávra való tervezésnek a szikráját sem látni. Jönnek különböző ötletek, amik abszolút nincsenek végiggondolva, illetve végig van gondolva, de csak politikai szempontból. Pl.: Áfa mizéria. Kampányról kampányra élünk.

#965 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 08:45

Idézet: El Kebir - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 22:05

talán a portfólión volt erről egy írás is, hogy a versenyképességet nem célszerű a "gyenge" pénzzel létrehozni, mert az csak konzerválja a gazdaság rossz szerkezetét, nem fejlődik a nagyobb hozzáadott értéktermelés felé. (hiszen minek pl az innováció, ha megvan a profit a deviza jobb átváltási arányából is...)

Erről többek között már itt is volt 'írás'. Minden egyoldalú megközelítés hibás. A túlértékelt valuta ugyanúgy káros, mint az alulértékelt.

Infláció+forinterősödés együtt - jelenleg megint az erős túlértékeltség felé tart a HUF. Jó lenne, ha mondjuk nyárra visszamászna min. 260-270 közé, stabilan. Őszre meg még egy tízessel fentebb.
Elköltöztem :-)

#966 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 10:32

Idézet: Carmaged - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 0:21

Ezt ne nekem mondd, mert én tudom. De mivel magyarázod Warton és Pikkolo csodálkozását, hogy most is van / lesz növekedés? Sőt, az életben is találkoztam olyannal, aki szó szerint hülyének nézett, mert ekkora hiány mellett mertem gazdasági növekedéssel beszélni.

Az 1-2%-ot nem nevezném növekedésnek.

#967 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 10:34

Idézet: Rive - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 9:45

Infláció+forinterősödés együtt - jelenleg megint az erős túlértékeltség felé tart a HUF. Jó lenne, ha mondjuk nyárra visszamászna min. 260-270 közé, stabilan. Őszre meg még egy tízessel fentebb.

Ócsítani kell, mert ebbe beledöglünk, ugye?

#968 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 10:44

Idézet: Pikkolo - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 10:34

Ócsítani kell, mert ebbe beledöglünk, ugye?

Ja, de csak szép lassan. Beledögleni is lassan, ócsítani is lassan.

#969 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 11:21

Idézet: Pikkolo - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 10:32

Az 1-2%-ot nem nevezném növekedésnek.

Link?

#970 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 11:22

Idézet: Rive - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 8:45

Megtudtál valami újat vagy csak a tavalyi év tapasztalatai alapján mondod? :think: Régebben senki nem mert pontos értékeket mondani, hogy mi lenne a kívánatos árfolyam, te sem. Ezért kérdem.

#971 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 11:35

Ezt a 250-255 korulit el tudom fogadni, hogy kenyelmetlen az exportoroknek (oket pedig ugye szeretni kell) de a 280-as forintnal en mar kenyelmetlenul ereztem magam, ott azert eleg sok csak kulfoldrol beszerezheto dolog araban erzodott a novekmeny. Szoval az a "tizessel fentebb" szvsz nem kellene megegyszer.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#972 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 01. 12. 11:35

Idézet: Carmaged - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 11:22

Megtudtál valami újat vagy csak a tavalyi év tapasztalatai alapján mondod? :think: Régebben senki nem mert pontos értékeket mondani, hogy mi lenne a kívánatos árfolyam, te sem. Ezért kérdem.

Múlt év, plusz hasraütés  ;)  :Đ

#973 Felhasználó inaktív   El Kebir 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 11:36

Idézet: Carmaged - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 11:21

Link?

Igen! (a kormány)  :Đ

Kép
"Csak egy igazság létezik. A változatai - valótlanságok."
„Az ember akkor igazán ember, amikor játszik”
F. Schiller
„azelőtt kell cselekednünk, hogy valami drasztikus és visszafordíthatatlan megtörténik, nem pedig utána, mert akkor már nem biztos, hogy kontrollálni tudjuk.”
"A kommunista időkben nem számított, hogy alkalmas vagy-e egy munkára, csak az, hogy hűséges elvtárs vagy-e. Ma ugyanez van. Csak ma nem jó elvtársnak, hanem jó barátnak kell lenned."
Zsigerbeszéd http://server1.freep...ilmek&Itemid=54

#974 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 12:42

Idézet: Samott - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 11:35

Ezt a 250-255 korulit el tudom fogadni, hogy kenyelmetlen az exportoroknek (oket pedig ugye szeretni kell) de a 280-as forintnal en mar kenyelmetlenul ereztem magam, ott azert eleg sok csak kulfoldrol beszerezheto dolog araban erzodott a novekmeny. Szoval az a "tizessel fentebb" szvsz nem kellene megegyszer.

Samott

Nemtom. Ha nem lesz, az ugye a ~10% infla mellett azt jelenti, hogy a belföldi áruk ca. ugyanennyivel lesznek drágábbak a külföldiekhez képest.

#975 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 13:51

Rive mostmar 5. eve van az, hogy a 250-260-as sav a forint egy konvergencia tartomanya. kilendul innen atmenetileg de vissza is ter. szerintem ez az erteke nagyjabol, ergo teljesen felesleges tulertekeltsegrol beszelni.

sajnos az inflacio megin technikai jellegu, oka a kormany hosszutavu balfaszsaga kizarolag. el kellene kerulni hogy az okorsegek sorozata miatt szenvedjen a gazdasag.

sajnos - az elomunka adoinak emelese, a csokkeno foglalkoztatottsag, es a tamogatasi rendszerek dirac stilusu megnyirasa (egy soft landing mingig elonyosebb, volt ra 2 ev) szepen irrealis berigenyeket gerjesztettek a szagszervezetek koreben. 10%-os bernovekmeny egyszeruen irrealis es infla spiralt indit. persze megertheto ha az embereket azzal ingerlik, hogy a 2000Ftos havi hev berlet a gyereknek mostantol 7000Ft
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#976 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 13:52

Idézet: Samott - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 11:35

Ezt a 250-255 korulit el tudom fogadni, hogy kenyelmetlen az exportoroknek

exportalasbol kozvetlenul kb 400-600 ezer ember el. a tobbivel mi lesz? ;)

#977 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 14:11

Idézet: Rive - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 12:42

Nemtom. Ha nem lesz, az ugye a ~10% infla mellett azt jelenti, hogy a belföldi áruk ca. ugyanennyivel lesznek drágábbak a külföldiekhez képest.

nembaj Rive, most hogy Jarai megy, fel lehet tolteni az MT-t galambokkal :D

#978 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 14:14

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 13:51

Rive mostmar 5. eve van az, hogy a 250-260-as sav a forint egy konvergencia tartomanya. kilendul innen atmenetileg de vissza is ter. szerintem ez az erteke nagyjabol, ergo teljesen felesleges tulertekeltsegrol beszelni.

Az alatt az öt év alatt volt uszkve 30% körüli szumma infláció. Ennyivel lettek drágábbak a belföldi cuccok a küföldieknél, itthon is, kint is.

Francokat nincs értelme túlértékeltségről beszélni.

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 13:52

exportalasbol kozvetlenul kb 400-600 ezer ember el. a tobbivel mi lesz? ;)

Jujj.

Szerkesztette: Rive 2007. 01. 12. 14:15 -kor

#979 Felhasználó inaktív   Yorg 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 14. 09:49

Régi interjú, de ideillik:

Ön szerint mennyinek kellene lennie a kamatnak, és milyennek kellene lennie a forintárfolyamnak az euróhoz viszonyítva?

- Erre lehet mondani egy számot, amit azonban szakmailag nem lehet alátámasztani. A modern világban ugyanis az árfolyamot nem elsosorban az áruvilág, hanem inkább a pénzvilág határozza meg. Sokkal nagyobb a pénz- és a tokepiac forgalma, mint az áruforgalom. A magyar export-importnál sokkal jelentosebb a pénzügyi mozgás a forint körül. Vagyis én nem értek egyet azokkal, akik azt mondják, hogy nekünk egy jóval gyengébb forint elonyösebb lenne az export miatt. Sajnos ez nem igaz. A forint tényleg túl eros, de ez inkább a kamatok miatt érdekes nekünk, és nem az export miatt. A magyar export 90 százaléka olyan termékekben testesül meg ugyanis, amelyekben igen jelentos az import is. Ha a forint eros az exportban, akkor eros az importban is. És ha gyenge, akkor gyenge az exportban is és az importban is. Nem befolyásol alapvetoen. Amit valóban súlyosan érint, az a turizmus és a mezogazdaság. De a mezogazdasági export a magyar exportnak ma már csak 6-7-8 százaléka, tehát - már bocsánat - nem nagyon jelentos tétel. És érinti a kisebb cégek beszállítási lehetoségeit, a kizárólag hazai eroforrásból készülo exportját vagy például a szellemi exportot.

- Az euró kontra dollár árfolyama is jelentosen befolyásolja az exportálók helyzetét.

- A dollárért exportálókét. Akik például orosz piacra vagy Amerikába, Ázsiába exportálnak, mert nekik nem elég, hogy a forint nagyon eros az euróhoz képest, az euró is pokoli eros a dollárhoz képest, és ez a ketto együtt már valóban nagyon sok. A dollár majdnem ötven százalékot vesztett az értékébol az elmúlt négy év alatt, ami például a gyógyszeripar oroszországi exportjában hihetetlen veszteségeket eredményezett. A magyar porcelániparnak vagy az üvegiparnak is, ahonnan nagyrészt angolszász területekre exportálnak, óriási a jövedelemkiesése. De ezzel Magyarország nem tud mit kezdeni, ehhez nekünk semmi közünk. Persze a forint lehetne egy kicsit gyengébb, olyan 250 forint körüli, de ennél érdemben nem lesz gyengébb. Ha Magyarországon épeszu gazdasági politika van, akkor a külföldi befektetok, a pénzügyi befektetok jönnek. Ok abban gondolkodnak, hogy ez az ország megy a monetáris unióba, a forintból euró lesz, és addig a forint minden évben erosebbé válik. Magyarul jobb befektetés a forint, mint az euró, és még pluszban van rajta jelenleg 400-500-700 bázispontnyi kamattöbblet. Hát persze, hogy ide fektetnek be! És ha befektetnek, akkor a forint eros is marad. Egyébként annak is, hogy a lakosság euróban finanszírozza magát, az a következménye, hogy eros a forint. Mert ez azt jelenti, hogy euróhitelt vesznek föl, de átváltják forintra, tehát a pénzpiacon megjelenik most már évente több milliárd euró, ami automatikusan erosíti a forintot. Tehát jobb, ha tudomásul vesszük, hogy a magyar forint épeszu gazdaságpolitika esetén eros marad.

LINK

#980 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 20:47

Idézet: Warton - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 0:26

Én csak kérdeztem, de lehet, hogy igazatok van és van/lesz növekedés. Igazándiból nem is ez a baj, hanem pontosan az, amit El Kebir is feszeget, hogy a hosszútávra való tervezésnek a szikráját sem látni. Jönnek különböző ötletek, amik abszolút nincsenek végiggondolva, illetve végig van gondolva, de csak politikai szempontból. Pl.: Áfa mizéria. Kampányról kampányra élünk.

politikailag sincs végigondolva, itt még mindig a pénzlenyúlás megy :omg: úgy látom :(

erős-gyenge forint: ha arra gondolok hogy aug-ban 280 körül járt, októberben a gyújtogatások és tüntetések alatt 265-270 körül és még hozzáteszem a makro sarokpontokat akkor akárhogy is nézem nemtom mire vélni a mostani 250-255 körüli árfolyamot.
"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

Téma megosztása:

• (103 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.