Sziasztok!
A leírásomban szereplő konfigban az alaplap-proci-memória két hete van meg. Múlthéten csak az "FSB" emelésével stabilan fel tudtam húzni 3.1GHz-re és ment is stabilan, de hétvégén ki akartam próbálni, hogy tudom-e feljebb tornászni. Kipróbáltam az AMD OverDrive 'Auto Clock' funkcióját úgy, hogy közben a BOINC dolgozott 3 magon és az Everest stabilitás tesztje is futott. 225MHz-nél fagyott a gép úgy, hogy pici piros négyzetek jelentek meg a képernyőn. Reboot után az AMD OverDrive a 223MHz-et jelezte az utolsó stabil frekinek. Ezt beállítva 2 napig ment rendesen a gép aztán piros négyzetekkel lefagyott. Azóta kipróbáltam a 215MHz-et (kb. 1 óra után piros négyzetek), majd a 210MHz-et (kb. 1,5 óra után piros négyzetek), tehát az addig stabil 3.1GHz-et sem bírja már.
BIOS-ban egyébként mindent AUTO-ra állítva everest szerint ~201MHz az "FSB" és a proci 2812-2820 MHz között ingadozik, de én úgy emlékszem, hogy a kezdeteknél - mikor meg lett a cucc - stabilan tartotta az órajelet. Ha BIOS-ban direktbe beállítom a 200MHz-et és 14x szorzót, akkor everestben stabil. Csak így az EPU nem működik. Bár ezt sem értem, hogy AUTO-ra állítva sem megy most rendesen az EPU, mert hiába nyomok kalibrálást benne, mindig TU-154 módban van akkor is, ha a gép nem csinál semmit és a magok kihasználtsága max 1%. Csak akkor áll emberkébe, mikor kalibrál, vagy akkor, ha kézzel állítom be. És mindezt az első fagyás óta.
Mi lehet ez?
Egyébként a táp 20 tűs, nem 24.
És még egy adalék, hogy előtte 3,1 GHz-en a BOINC 3 darab 'Climateperdiction.net' csomag számítására 550 óra körüli időt írt, de most alapfrekin ~1700 órát ír, ami azért túl drasztikus lassulás ahhoz képest, hogy "csak" 300MHz-el lassabb. Olyan, mintha sokkal lassabb lenne. De lehet, hogy csak véletlen.
Egy másik kérdés a memóriára vonatkozik. Ezek 1600MHz-es tuning memóriák. Az Everest ír egy profilt az 1600MHz-es beállításokra:
Idézet
Extreme Memory Profile:
Profil neve Enthusiast (Certified)
Memória sebessége DDR3-1600 (800 MHz)
Feszültség 1.65 V
@ 800 MHz 9-9-9-27 (CL-RCD-RP-RAS) / 37-88-2-5-12-6-6 (RC-RFC-CR-RRD-WR-WTR-RTP)
@ 533 MHz 6-6-6-18 (CL-RCD-RP-RAS) / 25-59-2-4-8-4-4 (RC-RFC-CR-RRD-WR-WTR-RTP)
Feltételezném, hogy ez nem csak információ, hanem egyben elő is lehet csalogatni valahogyan és nem kell mindent kézzel beállítgatni. Vagy ez csak Intelnél működik? Esetleg ez valóban csak információ lenne, hogy a gyárban ezekkel a beállításokkal ment és ezeket kell/lehet beállítani?
Szerkesztette: Mumtaz 2010. 01. 27. 08:53 -kor