HWSW Informatikai Kerekasztal: - = Tuningolás kezdőknek # II. = - - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (79 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

- = Tuningolás kezdőknek # II. = - Értékeld a témát: -----

#201 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 13. 07:51

Idézet: Reason - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 17:16

Helló!

Elöször is konfigom a követekező ABIT AN8 Fatal1ty, A64 3700+, 2X512 A-data ddr566. A problémám az lenne, hogy a memoria nem akar még az spd közelében sem működni. Ez lehet, hogy az én inkompetenciám következménye. Szóval a én úgy gondlotam amikor megvettem  a cput és ramot, hogy az alábbi értékeken fogom használni az előzetes tájokozodás után. 10*285hz, cpuV 1.575,  nfV 1.6,  ddr400, htszorzó 3X, ddrV 2.65, Clocks: 3-3-3-6 2T. A proccszor stabilan megy 2950 1.575 feszültséggel  ddr333-on. Ebből arra következtettem, hogy memóriaval lehet a gond. A kérdésem, az, hogy valóban az én tudatlanságom miatt nem megy még a gyári spd-n se a memóra és ha valóban  ez a probléma akkor mit állítsak dram konfigurációnál?

üdv: Reason

A ramnak adjál kapásból 2,75V-ot, de ha az sem elég akkor 2,8-at. A bordák úgyis hűteni fogják nem lesz vele gond. A64-es rendszerekben viszont ilyen ram fesszel sajna nem szoktak menni a ramok annyira.
Valamint a biosban nagyon sok féle memória időzítés van, és bizony a működés szempontjából azok is fontosak nem csak az általad említett 5 érték. Azokat is célszerű manual belőni és nem auto-n hagyni, bár sajna némelyikről az embernek lövése sincs, hogy mire jó, de az alap spd-ből kiindulva lehet vele valamit kezdeni.
Ha úgy sem megy, akkor pedig benne van, hogy a proci memóvezérlője nem szeret ilyen memóórajelet kezelni.
My photos

#202 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 13. 07:54

Idézet: kicibico - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 22:33

Sziasztok! Help me!

Nemtom lehet-e belinkelni más oldalról, hanem majd törölje az admin!  :p

http://prohardver.hu...d=20&id=443&p=3

Tehát, ami ebben a tesztben szerepel GeIL Value Dual Channel PC3200 időzitése nagyobb mint az enyém, igy nekem nem ez a ramom van, ennél 1 kicsivel gyorsabb.
Amint a tesztben látod DDR522-t is vitte a másik, érdemes nekem addig kihajtani, vagy 500 elég?  :rolleyes:  :rolleyes:

Megpróbáltam felhúzni 500-ra. Mindent jól belőttem, HT timingeket arra, amit irtak a rosszabb geil ramokra, bár ugyanazok a nevűek nem is szerepeltek a listában!  Aztán mikor bootolt a gép kiirta, hogy a windows/system32/system vagy mi sérült és windows cd-t kér meg stb. Visszatettem 400-ra és parázva reboot, hogy meghalt-e a winem.. Na nem halt meg, de idegesit hogy nembirja 500-at.
Esetleg valaki hozzáértő?!?!  :think:   :respect:

Attól, hogy egy tesztben egy bizonyos példány annyit megy az egyáltalán nem garancia arra, hogy amit a boltban megveszel az is tudni fogja azt.
Próbáld meg lépésről lépésre tuningolni a ramot tehát nézd meg meddig viszi és játsz az időzítésekkel és a ram fesszel, amikor valahol megtorpansz.
My photos

#203 Felhasználó inaktív   Borsii 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 15. 12:27

Sziasztok! A témában kezdő vagyok, ezért végigolvastam a hozzászolásokat majd az olvasottakat átültettem a gyakorlatba. A következő eredményeket/értékeket kaptam:

Biosban: HT Frequency ratio: 3×
Cpu Clock: 280
Current DDR Speed: 464
Cpu/DDR clock ratio: 2/1.66
Cpu voltage: 1.550 v
DDR voltage: +0.1
HT-Link voltage: Normal

Everest:CPU órajel: 2533 MHz 
            Memória olvasás: 3415 MB/mp
            Memória írás: 1285 MB/mp
            Memória késleltetés: 46.7 ns
            CL-RCD-RP-RAS: 2.5-4-4-9

Szerintetek van valami amit rosszul állítottam be vagy rosszak az értékek? Köszönöm.
Gigabyte GA-K8NSC-939, AMD Athlon 64 Venice S939 DH-E3,  2×Kingmax 512 MB  400 MHz

#204 Felhasználó inaktív   SereG 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 03. 16. 10:44

Sziasztok! Szükségem lenne egy kis help-re. A közelmúltban vásároltam egy gépet, paraméterei a következőek: Asus A8V K8T800Pro; AMD Athlon64 3000+ Venice (S939); 2x256 TwinMOS DDR (Dual); WD 36,7 Gb Sata HDD (10k rpm). A gondom az, hogy (alapból) 1,8 GHz-en működik a processzor. Ezt ugyan több módon is fel tudom vinni amellett, hogy a default 1,4V proc. fesz-t, a 2,5V DDR fesz-t és egyebek mellett a default-on 200-as FSB értéket megemelem, de valami baja mindíg van. Addig jutottam, hogy 2,25 Ghz-en (250-es FSB (default 9x szorzó)) tökéletesen ment a gép egészen addig, míg nem akartam vele valamit csinálni. Pl elindítottam Photoshop-ot, és sima mezei feladatra képtelen volt, ue. Corel esetén is. Hol az egér fagyott be mindennel együtt, hol kék halál. A végén addig jutottam, hogy manuálisan már semmit nem állítottam be, hanem a bios-ban az "AI overclock" lehetőségei közül a 3-10%-os overclok közül már egyiken se volt hajlandó működni. Sima 1,8 GHz-en megy csak hibátlanul. Ennyit viszont simán kihoztam az előző AthlonXP 2000+ -omból is. Van valakinek vmi ötlete? Előre is köszi, üdv!

#205 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 16. 12:41

Idézet: Borsii - Dátum: 2006. márc. 15., szerda - 13:27

Sziasztok! A témában kezdő vagyok, ezért végigolvastam a hozzászolásokat majd az olvasottakat átültettem a gyakorlatba. A következő eredményeket/értékeket kaptam:

Biosban: HT Frequency ratio: 3×
Cpu Clock: 280
Current DDR Speed: 464
Cpu/DDR clock ratio: 2/1.66
Cpu voltage: 1.550 v
DDR voltage: +0.1
HT-Link voltage: Normal

Everest:CPU órajel: 2533 MHz 
            Memória olvasás: 3415 MB/mp
            Memória írás: 1285 MB/mp
            Memória késleltetés: 46.7 ns
            CL-RCD-RP-RAS: 2.5-4-4-9

Szerintetek van valami amit rosszul állítottam be vagy rosszak az értékek? Köszönöm.

Teljesen jól állítottad be viszont egy dolgot nem igazán értek. Ha jól látom 2x512 ramod van, ezeket te nem hajtod dualban? Csak azért, mert a mért olvasás/írási sebbességeid alalpján single channel sebességnek felelnek meg.

A memó késleltetési érték is teljesen normális. Szóval ha dualba menne, akkor az írásnak és olvasásnak is a mostaninak úgy a 180-90%-ának kéne lennie.
My photos

#206 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 16. 12:44

Idézet: SereG - Dátum: 2006. márc. 16., csütörtök - 11:44

Sziasztok! Szükségem lenne egy kis help-re. A közelmúltban vásároltam egy gépet, paraméterei a következőek: Asus A8V K8T800Pro; AMD Athlon64 3000+ Venice (S939); 2x256 TwinMOS DDR (Dual); WD 36,7 Gb Sata HDD (10k rpm). A gondom az, hogy (alapból) 1,8 GHz-en működik a processzor. Ezt ugyan több módon is fel tudom vinni amellett, hogy a default 1,4V proc. fesz-t, a 2,5V DDR fesz-t és egyebek mellett a default-on 200-as FSB értéket megemelem, de valami baja mindíg van. Addig jutottam, hogy 2,25 Ghz-en (250-es FSB (default 9x szorzó)) tökéletesen ment a gép egészen addig, míg nem akartam vele valamit csinálni. Pl elindítottam Photoshop-ot, és sima mezei feladatra képtelen volt, ue. Corel esetén is. Hol az egér fagyott be mindennel együtt, hol kék halál. A végén addig jutottam, hogy manuálisan már semmit nem állítottam be, hanem a bios-ban az "AI overclock" lehetőségei közül a 3-10%-os overclok közül már egyiken se volt hajlandó működni. Sima 1,8 GHz-en megy csak hibátlanul. Ennyit viszont simán kihoztam az előző AthlonXP 2000+ -omból is. Van valakinek vmi ötlete? Előre is köszi, üdv!

A ramot, hogy állítottad be?
A 400-as ram még ha twinmos-is nem fog 500-on menni. Ha nem tetted meg eddig, akkor oszd vissza a ramot és adj neki feszt, mert ma már 2,6-2,7V-ot illik adni a ramoknak, valamint az időzítéseit is jobb kézzel belőni mint automatán a gépre hagyni, hogy garázdálkodjon vele. A kék halál egyébként leggyakrabban a ramok miatt van.
My photos

#207 Felhasználó inaktív   SereG 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 03. 16. 12:53

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2006. márc. 16., csütörtök - 13:44

A ramot, hogy állítottad be?
A 400-as ram még ha twinmos-is nem fog 500-on menni. Ha nem tetted meg eddig, akkor oszd vissza a ramot és adj neki feszt, mert ma már 2,6-2,7V-ot illik adni a ramoknak, valamint az időzítéseit is jobb kézzel belőni mint automatán a gépre hagyni, hogy garázdálkodjon vele. A kék halál egyébként leggyakrabban a ramok miatt van.

A ram defaultja 2,6V, feltettem 2,7-re is, majd 2,8-ra is. Ez utóbbi esetben bios reset kellett, annyira meghalt. Kézzel limitáltam egyébként a ramot 400 MHz-re, és utána nyúltam fsb-hez (alap 200-ról fokozatosan 250-ig, mindegyik esetnél pocsék volt valami). Mostmár hallottam azt is, hogy HT-t vegyem vissza 1000-ről 800-ra, ramot pedig 333-ra. Remélem beválik...

#208 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 16. 13:05

Idézet: SereG - Dátum: 2006. márc. 16., csütörtök - 13:53

A ram defaultja 2,6V, feltettem 2,7-re is, majd 2,8-ra is. Ez utóbbi esetben bios reset kellett, annyira meghalt. Kézzel limitáltam egyébként a ramot 400 MHz-re, és utána nyúltam fsb-hez (alap 200-ról fokozatosan 250-ig, mindegyik esetnél pocsék volt valami). Mostmár hallottam azt is, hogy HT-t vegyem vissza 1000-ről 800-ra, ramot pedig 333-ra. Remélem beválik...

Az a ramot 400-ra fixálás nálad mit jelent? Mert ha az órajelét 400-ra állítottad az azt eredményezi, hogy szépen 1:1-ben hajtod az fsb-vel, tehát a procival együtt azt is tuningoltad. Ha visszaveszed 333-ra, akkor is húzod a ramot, de csa 400:333 arányban, tehát 250-es fsb-nél kb 416-on fog menni a ram.
My photos

#209 Felhasználó inaktív   SereG 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 03. 16. 13:11

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2006. márc. 16., csütörtök - 14:05

Az a ramot 400-ra fixálás nálad mit jelent? Mert ha az órajelét 400-ra állítottad az azt eredményezi, hogy szépen 1:1-ben hajtod az fsb-vel, tehát a procival együtt azt is tuningoltad. Ha visszaveszed 333-ra, akkor is húzod a ramot, de csa 400:333 arányban, tehát 250-es fsb-nél kb 416-on fog menni a ram.

Úgyértem, hogy be volt állítva alapból az "Auto", de választható volt még a "Limit" is. Ezt választva felajánlotta a 233, 266, 333, 400 Mhz-eket. Én 400-ra tettem tekintve, hogy elméletileg 400-as a ram. Ezt követően nyúltam az fsb-hez. Valszeg itt b*sztam el?

#210 Felhasználó inaktív   gnoll2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 03. 16. 15:15

nekem egy olyan problemám lenne hogy a magfeszt v.miért nem tom változtatni. aa lapom egy gigabyte 7n-400l és egy 3200+sempron van benne. ja még annyi hogy kb mennyi a max amit ebböl a prociból ki lehet hozni? thx

#211 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 16. 15:52

Idézet: SereG - Dátum: 2006. márc. 16., csütörtök - 14:11

Úgyértem, hogy be volt állítva alapból az "Auto", de választható volt még a "Limit" is. Ezt választva felajánlotta a 233, 266, 333, 400 Mhz-eket. Én 400-ra tettem tekintve, hogy elméletileg 400-as a ram. Ezt követően nyúltam az fsb-hez. Valszeg itt b*sztam el?

Ahogy mondod. Mivel a ram órajele mindenképpen az fsb valamilyen arányából áll elő. Régebben jóval egyértelműbb volt ez a kérdés, mert volt egy szó, hogy fsb ram ratio és egy arányt határoztál meg teszemazt 4:5 meg ilyenek. Ma meg jönnek itt a ram frekikkel, ami elég idétlen, mert a 400 jelenti az fsb-vel azonos ram órajelet, míg a 333 pedig egy 6:5 arányt jelent, míg a 266 pedig nagyjából 6:4-et, szóval elég elég idióta dolog ez.
My photos

#212 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 16. 15:55

Idézet: gnoll2 - Dátum: 2006. márc. 16., csütörtök - 16:15

nekem egy olyan problemám lenne hogy a magfeszt v.miért nem tom változtatni. aa lapom egy gigabyte 7n-400l és egy 3200+sempron van benne. ja még annyi hogy kb mennyi a max amit ebböl a prociból ki lehet hozni? thx

Na amikor már sempron-ok kerültek a k7-be akkor ott elvesztettem a fonalat, így fogalmam sincs, hogy mit jelent a 3200-es sempron. azt tudom, hogy az utsó bartonnak azonos volt a modellszáma és a fölé már nem sokkal lehetett tuningolni, szóval sokra ne számíts. Hogy miért nem tudsz vcore-t emelni a procinak azt pedig a lapod bios leírásából próbáld megfejteni.
My photos

#213 Felhasználó inaktív   SereG 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 03. 16. 18:18

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2006. márc. 16., csütörtök - 16:52

Ahogy mondod. Mivel a ram órajele mindenképpen az fsb valamilyen arányából áll elő. Régebben jóval egyértelműbb volt ez a kérdés, mert volt egy szó, hogy fsb ram ratio és egy arányt határoztál meg teszemazt 4:5 meg ilyenek. Ma meg jönnek itt a ram frekikkel, ami elég idétlen, mert a 400 jelenti az fsb-vel azonos ram órajelet, míg a 333 pedig egy 6:5 arányt jelent, míg a 266 pedig nagyjából 6:4-et, szóval elég elég idióta dolog ez.

Nos visszavettem 333-ra a RAM-ot, a HT-t 800-ra, az fsb-t pedig fel 265 (x9) -re. Meg se mukkant. A RAM-ot tovább csökkentve 266-ra viszont elindult, 2,4 GHz-en ment a proci, de a teszteredmények alapján elméletileg majdhogynem 1000-el lassabb volt a memória olvasás, és szintén lényegesebben kisebb értéket képviselt az írás is, tehát fsb-t visszavettem 10-el 255-re, így 2,3 Ghz-et kaptam. RAM-ot fel 333-ra, és boot. Úgy tűnt minden frankó, de a szokásos fagyás történt úgy negyedóra múlva. Minden megállt, se egér, se semmi nem mozdult. FSB szintén vissza 10-el, 245-ön 2,2 Ghz, most úgytűnik minden megy, legalábbis eddig nem állt le. Ez lehet a maximum? :$

#214 Felhasználó inaktív   Borsii 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 01:03

Idézet

Teljesen jól állítottad be viszont egy dolgot nem igazán értek. Ha jól látom 2x512 ramod van, ezeket te nem hajtod dualban? Csak azért, mert a mért olvasás/írási sebbességeid alalpján single channel sebességnek felelnek meg.    A memó késleltetési érték is teljesen normális. Szóval ha dualba menne, akkor az írásnak és olvasásnak is a mostaninak úgy a 180-90%-ának kéne lennie.

Azért megy single-ben, mert úgy rémlett hogy ha tuningolok akkor nem szabad dualban használni a ramokat. Köszi az észrevételt, már állítom is dualba! :bolond:
Gigabyte GA-K8NSC-939, AMD Athlon 64 Venice S939 DH-E3,  2×Kingmax 512 MB  400 MHz

#215 Felhasználó inaktív   syab19 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 22. 12:40

Talán ide illenek a kérdéseim, elnézést ha mégse. :omg:
Szóval tudtok olyan progit ajánlani win*** alá, ami kijelzi a hőmérsékleteket?
És melyik alegjobb, esetleg ha több is van.

Nah meg egy olyan progi kéne, vagy vmi amivel az alaplap PCI - AGP - PCI-E frekiket lehet mérni, mert van egy olyan sanda gyanúm, hogy hiába állítom be fix-re, az mégis változik.

Válaszotokat előre is köszönöm!!!! :respect:

#216 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 22. 12:58

Idézet: SereG - Dátum: 2006. márc. 16., csütörtök - 19:18

Nos visszavettem 333-ra a RAM-ot, a HT-t 800-ra, az fsb-t pedig fel 265 (x9) -re. Meg se mukkant. A RAM-ot tovább csökkentve 266-ra viszont elindult, 2,4 GHz-en ment a proci, de a teszteredmények alapján elméletileg majdhogynem 1000-el lassabb volt a memória olvasás, és szintén lényegesebben kisebb értéket képviselt az írás is, tehát fsb-t visszavettem 10-el 255-re, így 2,3 Ghz-et kaptam. RAM-ot fel 333-ra, és boot. Úgy tűnt minden frankó, de a szokásos fagyás történt úgy negyedóra múlva. Minden megállt, se egér, se semmi nem mozdult. FSB szintén vissza 10-el, 245-ön 2,2 Ghz, most úgytűnik minden megy, legalábbis eddig nem állt le. Ez lehet a maximum? :$

A ramod ennyit tud ez van, valszeg nem a procin múlik. Milyen időzítéseken próbáltad hajtani a ramot?
My photos

#217 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 22. 13:02

Idézet: syab19 - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 13:40

Talán ide illenek a kérdéseim, elnézést ha mégse. :omg:
Szóval tudtok olyan progit ajánlani win*** alá, ami kijelzi a hőmérsékleteket?
És melyik alegjobb, esetleg ha több is van.

Nah meg egy olyan progi kéne, vagy vmi amivel az alaplap PCI - AGP - PCI-E frekiket lehet mérni, mert van egy olyan sanda gyanúm, hogy hiába állítom be fix-re, az mégis változik.

Válaszotokat előre is köszönöm!!!! :respect:

Hőmérsékeletet nagyon sok progi már, általában már az alaplapokhoz mellékelt softverek között is van ilyen, de akár az everest is tudja.

a pci ügyben nehezebb a helyzet, mert elég kevés progi méri pl a sandra ki tudja írni, de én már sokszor tapasztaltam, hogy az ilyen diag progit az alaplap úgy átvágta a palánkon, hogy csak lestem, mert totál fals pci és agp órajeleket írtak ki, mert van amelyik az fsb-ből számol és elfeljti, hogy a lap meg függetlenül kezeli.
szóval megbízhatót nem tudom mi tud.
My photos

#218 Felhasználó inaktív   FRankie27 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 03. 22. 17:16

Sziasztok.

Elég kezdő vagyok, tuning téren és segítség kéne...
A procim egy Celeron 2 giga, vettem hozzá 1gb (400mhz)Kingmax ramot. A gondom az, hogy a ramom nem akar menni 333-on (ez a max amit az alaplapom támogat, 533 fsb esetén), de még csak fel sem ajánlja mint választási lehetőséget... Ez még ha jól tudom nem is lenne csoda mert a proci így csak 400 fsb - lenne, de - meg van húzva 2660 mhz-re, ami ugye 133 fsb x 4=533 fsb...

És mégse tudom a ramot belőni 333-ra. Nem tudja valaki, hogy mit bénázok el? :)

A válaszokat előre is THX, FRankie.

#219 Felhasználó inaktív   syab19 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 22. 22:12

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 14:02

Hőmérsékeletet nagyon sok progi már, általában már az alaplapokhoz mellékelt softverek között is van ilyen, de akár az everest is tudja.

a pci ügyben nehezebb a helyzet, mert elég kevés progi méri pl a sandra ki tudja írni, de én már sokszor tapasztaltam, hogy az ilyen diag progit az alaplap úgy átvágta a palánkon, hogy csak lestem, mert totál fals pci és agp órajeleket írtak ki, mert van amelyik az fsb-ből számol és elfeljti, hogy a lap meg függetlenül kezeli.
szóval megbízhatót nem tudom mi tud.

Köszi a helpet!!!
:respect:
Tudsz esetleg priviben néhány progi nevet?
hátha felteszek párat, azt csak le tudok vonni egy következteteést, vagy átlagolok :D

#220 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 07:55

Idézet: FRankie27 - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 18:16

Sziasztok.

Elég kezdő vagyok, tuning téren és segítség kéne...
A procim egy Celeron 2 giga, vettem hozzá 1gb (400mhz)Kingmax ramot. A gondom az, hogy a ramom nem akar menni 333-on (ez a max amit az alaplapom támogat, 533 fsb esetén), de még csak fel sem ajánlja mint választási lehetőséget... Ez még ha jól tudom nem is lenne csoda mert a proci így csak 400 fsb - lenne, de - meg van húzva 2660 mhz-re, ami ugye 133 fsb x 4=533 fsb...

És mégse tudom a ramot belőni 333-ra. Nem tudja valaki, hogy mit bénázok el? :)

A válaszokat előre is THX, FRankie.

Szerintem erre az alaplapod manualja fogja megadni a választ, hogy mit hogyan állítsál a biosban.
My photos

Téma megosztása:

• (79 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.