- = Tuningolás kezdőknek # II. = -
Elküldve: 2007. 08. 27. 10:31
Egy 965P-DS3 lapom van, egy E4300-zal, 2x1GB 667Mhz-es A-data memóriával. Próbáltam kicsit tuningolni a gépet, előzör nem tudtam semennyivel feljebb húzni, mindig egyből elszállt, utána a PCI frekvency-t feljebb vitttem 1-gyel, akkor jó volt, sikerült 3,3Ghz-ig húzni a procit, úgy hogy stabil volt. Illetve azt hittem hogy stabil, egy napi tesztelés alatt nem fayott ki, egyszer viszont újraindításnál be se bootolt a gép, a BIOS-ig se jutotam el, BIOS resettel skerült csak megoldani. Ez a probléma még mindig fennáll, ha akár 300mhz-el feljeb viszem az órajelet, nem bírja a gép. Feszültséget először nem emeltem, aztán miután nem indult, egy kicsit adtam mindennek, de hiába. Valami ötlet?
Elküldve: 2007. 08. 27. 11:29
Idézet: petyus_ - Dátum: 2007. aug. 27., hétfő - 11:31
Egy 965P-DS3 lapom van, egy E4300-zal, 2x1GB 667Mhz-es A-data memóriával. Próbáltam kicsit tuningolni a gépet, előzör nem tudtam semennyivel feljebb húzni, mindig egyből elszállt, utána a PCI frekvency-t feljebb vitttem 1-gyel, akkor jó volt, sikerült 3,3Ghz-ig húzni a procit, úgy hogy stabil volt. Illetve azt hittem hogy stabil, egy napi tesztelés alatt nem fayott ki, egyszer viszont újraindításnál be se bootolt a gép, a BIOS-ig se jutotam el, BIOS resettel skerült csak megoldani. Ez a probléma még mindig fennáll, ha akár 300mhz-el feljeb viszem az órajelet, nem bírja a gép. Feszültséget először nem emeltem, aztán miután nem indult, egy kicsit adtam mindennek, de hiába. Valami ötlet?
Ram időzítések, ramfesz?
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2007. 08. 27. 13:18
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2007. aug. 27., hétfő - 11:29
Pontosan nem emlékszem, hogy mennyi volt, már vagy egy hónapja nem próbálkoztam, az biztos h egy kicsit emeltem feszen, az időzítésekkel meg játszogattam, próbáltam minél "lazábbra" állítani, de nem segített.
Elküldve: 2007. 08. 28. 08:28
Idézet: petyus_ - Dátum: 2007. aug. 27., hétfő - 14:18
A 350-es táp mennyira bírja tartani a feszeket terhelésre? Elvileg egyébként elégnek kéne lennie. Picit több fesz 101-es pcie órajel jó ram beállítások (gyári ajánlás szerint) és ram órajel kézi beállítása (oszd visszább a tuninghoz) meg kellene hoznia a várva várt eredményt.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2007. 09. 01. 15:54
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2007. aug. 27., hétfő - 6:59
Igen lefixáltam és így is most meg már azt értem el hogy még az alap beálításnál is gyengébb lett hiába bios resizem nem állítja vissza 7x-re és így gyengébb lett :confused:
Elküldve: 2007. 09. 02. 14:26
Nekem 965PDS3 lapom van E4400-zal (2GB Geil, X1950Pro).
A kérdésem az, hogy gondolhatok-e tuningra egyáltalán, mert az alaplapi chipset bordája már terhelés nélkül is süti a kezemet.. Everest 45 fokra mondja. A két proci magot meg terhelés nélkül 50 fok köré.
Elküldve: 2007. 09. 03. 06:59
Idézet: T-lore - Dátum: 2007. szept. 2., vasárnap - 15:26
Nekem 965PDS3 lapom van E4400-zal (2GB Geil, X1950Pro).
A kérdésem az, hogy gondolhatok-e tuningra egyáltalán, mert az alaplapi chipset bordája már terhelés nélkül is süti a kezemet.. Everest 45 fokra mondja. A két proci magot meg terhelés nélkül 50 fok köré.
Ne hülyéskedj ezt a rendszert kötelező tuningolni!
A procinak még gyári hűtéssel közel 3G-t kellene bírnia, akár többet. Az 50C terhelés nélkül kicsit soknak tűnik. Mivel hűtöd? A felrakást meg kéne nézni, mert valami nem ok. Ha tuninggal terhelve felmegy 70-re az rendben van, de tuning nélkül üresen 50 az furi.
Álalánosságban a gépházad szellőzése meg van oldva? Jól szellőző ház esetén a chipset hűvösebb lenne, de ha ez meg van oldva (hátul van elég melegkiszívó venti), akkor egy lassú csendes ventit érdemes lehet a chipset közelébe rakni, hogy lefújja ról a meleget és pikk pakk megoldódik a gondod. Nem is kell rászerelni csak oda fújjon valami.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2007. 09. 03. 07:00
Idézet: tRoY - Dátum: 2007. szept. 1., szombat - 16:54
Más ötletem nincs, talán tegyél be néhány fényképet a biosról (minden tuning és mem beállításos képernyőjéről) és hátha kiszúrunk valamit amire nem gondoltunk.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2007. 09. 03. 08:32
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2007. szept. 3., hétfő - 7:59
A procinak még gyári hűtéssel közel 3G-t kellene bírnia, akár többet. Az 50C terhelés nélkül kicsit soknak tűnik. Mivel hűtöd? A felrakást meg kéne nézni, mert valami nem ok. Ha tuninggal terhelve felmegy 70-re az rendben van, de tuning nélkül üresen 50 az furi.
Álalánosságban a gépházad szellőzése meg van oldva? Jól szellőző ház esetén a chipset hűvösebb lenne, de ha ez meg van oldva (hátul van elég melegkiszívó venti), akkor egy lassú csendes ventit érdemes lehet a chipset közelébe rakni, hogy lefújja ról a meleget és pikk pakk megoldódik a gondod. Nem is kell rászerelni csak oda fújjon valami.
Gyári hűtés van a procin, ügyeltem a felrakására is. A furcsa az, hogy kézzel megfogva a proci hűtőjét, épp hogy langyosnak érzem. Több helyről láttam, hogy mások is sokalják, és hogy a proci többet mutat 15 fokkal.
Az is furcsa hogy másoknak a magokra kevesebbet mond, mint a cpu-ra, mert arra nekem is 25-30 fokot szokott.
A szellőzésről: hátul egy 12 centis chieftek venti, + a táp 12-ese (bár tudom, az nem arra való). Elölről elég szellős, a ház oldalában külön cső a procihoz.
A bios-os hw monitor gondolom a "CPU" hőmérséklet írja..
Elküldve: 2007. 09. 03. 10:14
RAM tuningolásról lenne szó:
Van egy gondom, Socket A-s az alaplapom és DDR400.2 Dual Channel modulom, szeretnék venni 2*512-t egy csomagban(kitben), közbe elolvastam ezt a cikket és itt mintha azt írná kevés a teljesítmény változás, de ezt csak a sebességre érti nem (???), attól még 2*512-vel 2 GB felé növekedik a kapacitás ugye?Érdemes tehát dual channelt venni?
Sajnos eléggé nem értek a dual channel RAM-okhoz, valaki kérem világosítson fel mire számítsak, ha megveszem azt!
Elküldve: 2007. 09. 03. 14:19
Idézet: T-lore - Dátum: 2007. szept. 3., hétfő - 9:32
Az is furcsa hogy másoknak a magokra kevesebbet mond, mint a cpu-ra, mert arra nekem is 25-30 fokot szokott.
A szellőzésről: hátul egy 12 centis chieftek venti, + a táp 12-ese (bár tudom, az nem arra való). Elölről elég szellős, a ház oldalában külön cső a procihoz.
A bios-os hw monitor gondolom a "CPU" hőmérséklet írja..
Terhelve milyen hőfokokat produkál a proci? Érdemes lenne akkor megfogdosni a hűtőt. Az természetes, hogy a belső hőmérséklet 15-20C-al melegebb mint a felületi.
Terhelve eleve elég jól meg tud ugrani a hőmérséklet pár másodperc alatt, ha akkor nagyon vészesen melegszik, akkor valószínűleg mégsem jól fekszik fel a borda. Ha nincs gond, akkor mehet a tuning!
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2007. 09. 03. 14:27
Idézet: Qwerty4 - Dátum: 2007. szept. 3., hétfő - 11:14
RAM tuningolásról lenne szó:
Van egy gondom, Socket A-s az alaplapom és DDR400.2 Dual Channel modulom, szeretnék venni 2*512-t egy csomagban(kitben), közbe elolvastam ezt a cikket és itt mintha azt írná kevés a teljesítmény változás, de ezt csak a sebességre érti nem (???), attól még 2*512-vel 2 GB felé növekedik a kapacitás ugye?Érdemes tehát dual channelt venni?
Sajnos eléggé nem értek a dual channel RAM-okhoz, valaki kérem világosítson fel mire számítsak, ha megveszem azt!
Socket A-nál (Athlon XP) valóban nincs sok jelentősége a dual channelnek mivel hiába lenne a ram és chipset között dupla az elméleti sávszélesség, ha a chipset és a proci között sávszélesség csak annak kb. a fele, tehát ebből a rendszer nem profitál semmit.
Nem tudom most mennyi és milyen kapacitású mem van a gépedben, de arra is figyelj oda, hogy hány db modult kezel megfelelő órajelen az alaplap. Lehet, hogy 400Mhz-en csak 2-őt tud és 4-et már nem.... szóval a manualt is nézd meg nehogy aztán jöjjön a meglepetés.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2007. 09. 07. 18:02
Kezdőként látok neki a tuningnak,elkelne egy kis segitség,mit változtassak a Biosban,és milyen progikat használjak?A konfig:Asus P5B,Core E6750,Geil Value 800 2X1Gb ram,Msi X1950Pro.Nem túlhúzni szeretném a gépet,csak light-os tuningot,ami rizikó nélkül gyári hűtéssel elmegy.Lenne erre valami Bios beállitás lista,amivel tuti menne a gép?
Elküldve: 2007. 09. 10. 06:34
Idézet: kiviszem - Dátum: 2007. szept. 7., péntek - 19:02
Kezdőként látok neki a tuningnak,elkelne egy kis segitség,mit változtassak a Biosban,és milyen progikat használjak?A konfig:Asus P5B,Core E6750,Geil Value 800 2X1Gb ram,Msi X1950Pro.Nem túlhúzni szeretném a gépet,csak light-os tuningot,ami rizikó nélkül gyári hűtéssel elmegy.Lenne erre valami Bios beállitás lista,amivel tuti menne a gép?
A topic 28. oldalán a közepétől kicsit feljebb olvasd el.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2007. 09. 11. 22:00
Elküldve: 2007. 09. 12. 06:49
Idézet: Ironjesus - Dátum: 2007. szept. 11., kedd - 23:00
Egy hozzászólással a tiéd felett ott van, hol keresd a részletes leírást...
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2007. 09. 12. 21:49
THX ALL
Elküldve: 2007. 09. 13. 07:16
Idézet: Ironjesus - Dátum: 2007. szept. 12., szerda - 22:49
THX ALL
Valószínűleg a memória órajelének az értéke mennyi legyen. A limit lehetőség így magában nem sokat mond talán akkor ha valahol a limit értékét lehet állítani.
Az alaplap leírása szerint mire való?
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2007. 09. 13. 11:06
Elküldve: 2007. 09. 13. 13:07
Idézet: Ironjesus - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 12:06
Ahogy a tuning leírásban is szerepel a proci órajel előállítását manuálisra kell állítani, és az fsb emelése fogja a proci órajelét is növelni. A szorzót növelni nem lehet csak csökkenteni. A fixálandó dolgokra és mem órajelre meg figyelni kell, mert különben gebasz van.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos

Súgó
A téma zárva.