Felhoznám a topikot, van egy kis gondom...
Helyzet az, hogy van egy mail szerverünk, Debian alatt, Postfix, Courier-IMAP, Webmail megoldással, minden user helyi user, leveik a /home/felhasználónév/Maildir könyvtárban vannak. Lesz új vas, szintén Debian. Amiben többet szeretnék, az a mail quota. Ezen felül is, szeretném, ha leginkább a postafiók tulajdonosa értesülne arról, hogy teli, de leginkább majdnem teli van a postafiókja.
Több, neten fellelhető megoldást végigjátszottam egy teszt szerveren, leginkább mindenki SQL alapokra helyezi ezt, virtuális domain-nel, virtuális userekkel. Ami konzekvencia számomra ezekből lejött:
- postfix forrás patchelése, forditása
- maildrop forrás letöltése, forditása
- "alapból" mind a courier, mind a postfix eltérő adatbázist, táblákat tartalmaz, ezeket közös nevezőre kell hoznom
- ha kényelmesen akarom adminisztrálni a leendő és meglévő felhasználókat, akkor egy jó kiutat találok, postfixadmin, php-s felület, szintén saját adatbázissal, ezt is közösitenem kellene a fenti kettővel
Ezekkel eredmények: a feladó értesülhet, hogy a nálunk levő cimzett postafiókja megtellt (nem annyira érdekes), és/vagy a postmaster kaphat egy crontabból futtatandó szkript alapján értesitést arról, hogy melyik felhasználója lépte túl a keretet. Na, annyira ez sem tetszik, nem akarok ezzel ilyen mélységben foglalkozni. Kapja meg a figyelmeztetést a tulajdonos, oldja meg a törölgetést egyedül. Igazából nem is igazi quota kellene, bőven hagynék tartalékot a rendszerben, nem akarom visszadobálni a bejövő leveleket, de valahogy automatikusan tudatni akarom a felhasználóval, hogy töröljön, mikor időszerű.
Szóval jópár napja teszt rendszer alatt próbálgatom a dolgokat. A mostani, SQL mentes kialakitáshoz képes jókora változás lenne az SQL-re való áttérés, ellenben a kivánt igényeket nem is elégitené ki kellőképpen.
Jelenleg és a jövőben is IMAP-et használunk, elküldött levelek is a szerveren vannak, amiket archiválok naponta. Ez indokolja leginkább a quota bevezetését. Ebből két dolog következik még:
- eddig meglévő leveleket áthozni
- beállitott mail klienseken nem nagyon kellene további beállitásokat eszközölni, leginkább úgy akarom, hogy a felhasználók észre se vegyék majd a szervercserét. Ez a levelek korrekt átvitelén és a virtuális domain/user használata miatti e-mail cim, mint azonositó használatát neheziti a mostani sima felhasználónév helyett.
Nos, nem vagyok nagy adatbázis guru, ha több domaint kellene kezelnem, lehet, hogy jól is jönne az SQL háttér, igy azonban kicsit "ágyúval verébre" dolognak tartom, emellett nem is elégiti ki az igényeket.
Innen jutottam el odáig, hogy két megoldást látok:
- időzitett, magam irt szkriptet futtatgatok a /home könyvtárakon, lekérem a könyvtár méretét, ha túllépi az általam megadott értéket, a tulajdonos kap egy mailt, mondjuk óránként (kicsit tartok tőle, hogy strapálhatja a vinyót).
- az elviekben erre a célra kialakitott maildrop, deliverquota alkalmazásokat használom. Itt tartok most és el vagyok akadva.

Leginkább erre vonatkozna a kérdésem, használ-e ilyet valaki, tud-e nekem ebben segiteni :confused:
Konzolban a
maildirmake -q 1048576S /home/testuser/Maildir parancs létrehoz egy maildirsize fájlt a Maildir könyvtárban. Maildrop man szerint ezzel tudatom a maildrop-pal, hogy van quota és mekkora a mérete (ez esetben 1MB). Nos, szépen túllőve a dolgot levéllel, sem történik semmi, logokban sem.
Másik okosság, ha a Postfix-ben a mailbox_command = /usr/bin/maildrop, helyett /usr/bin/deliverquota -w 90 $HOME/Maildir
Ami elviekben annyit tesz, hogy ha a /etc/courier tartalmaz egy quotawarnmsg nevű fájlt, ami gyak. egy forma e-mail, akkor ha a beállitott quota értékének az éppen továbbitandó levéllel túllépem az itt megadott 90%-át, akkor a cimzettnek elküldi a quotawarnmsg tartalmát is. Tökéletes....lenne, ha működne. De az eredeti levél továbbitásán kivül nem történik semmi, logokban sem
Hát, kérdésem erre vonatkozna leginkább, neten nagyon erre utaló doksit nem leltem, SQL, vagy LDAP-os akad, az sem sok, tanulmányozva a dolgot, mennie kellene, de nem megy
Minden tippet, ötletet szivesen vennék!
PS. hosszú i betűkért sorry, angol billentyűzetről irtam