HWSW Informatikai Kerekasztal: kikapcsolás után sem áll le teljesen a gépem - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

kikapcsolás után sem áll le teljesen a gépem Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   robip 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 11. 11. 00:02

Sziasztok. Új vagyok. Remélem tudtok segíteni.  ;)
Jelenség: Néhány hete azt tapasztalom, hogy ha kikapcsolom a gépemet az nem kapcsol ki teljesen, csak ha a tápkábelt kihúzom, vagy ha lekapcsolom a tápot. A házon világít a power ill. a HDD ledje - bár nem teljes erővel, amolyan halványan. Mintha még a kikapcsolás után is kapna feszültséget - csak kevesebbet. Lehet hallani hogy a ventillátorok is dolgoznak (meg is néztem).
A kérdésem: Hogyan tudom megszüntetni?
Némi háttér: azért gondolom, hogy az alaplap beállításaival kapcsolatos a probléma, mert miután felnyitottam a házat több helyről is felváltva lehúztam a kábelsarukat és amikor azt a kábelköteget húztam le amelyen keresztül az alaplap kapja a feszültséget, a táp magában nem dolgozott tovább (mintha az alaplapról érkezett volna neki ez az utasítás). Tovább nem jutottam ... Pedig az alaplap dokumentációját is böngészgettem.
További info, hogy szintén a probléma megjelenésével kb. egy időben telapítettem újonnan egy virusírtót NIS 2005 (Symantec) - nem tudom ez belenyúlhatott-e ilyen beállításokba ... :confused:
Adatok: EP-8KTA3L+ VIA KT133A AGP set, AMD Athlon proci, ATX-es házban.

Please HELP me!!!!! :eek:

Üdv.

#2 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 11. 08:00

Idézet: robip - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 0:02

Jelenség: Néhány hete azt tapasztalom, hogy ha kikapcsolom a gépemet az nem kapcsol ki teljesen, csak ha a tápkábelt kihúzom, vagy ha lekapcsolom a tápot. A házon világít a power ill. a HDD ledje - bár nem teljes erővel, amolyan halványan. Mintha még a kikapcsolás után is kapna feszültséget - csak kevesebbet. Lehet hallani hogy a ventillátorok is dolgoznak (meg is néztem).
Némi háttér: azért gondolom, hogy az alaplap beállításaival kapcsolatos a probléma, mert miután felnyitottam a házat több helyről is felváltva lehúztam a kábelsarukat és amikor azt a kábelköteget húztam le amelyen keresztül az alaplap kapja a feszültséget, a táp magában nem dolgozott tovább (mintha az alaplapról érkezett volna neki ez az utasítás). Tovább nem jutottam ... Pedig az alaplap dokumentációját is böngészgettem.
További info, hogy szintén a probléma megjelenésével kb. egy időben telapítettem újonnan egy virusírtót NIS 2005 (Symantec) - nem tudom ez belenyúlhatott-e ilyen beállításokba ... :confused:
Adatok: EP-8KTA3L+ VIA KT133A AGP set, AMD Athlon proci, ATX-es házban.

Please HELP me!!!!! :eek:

Üdv.

ATX esetén nincs olyan, hogy áramtalanitásos kikapcsolás. Amit kikapcsolásnak hívunk az valójában egy "Soft Off" állapot ami azt jelenti, hogy az alaplap tápfeszültség alatt marad (+5V standby). (Ez ugyanolyan mint a TV-k, videomagnók esetében.) Éppen emiatt tudod időzítve, billentyűzetről, egérkattintással, hálózatról, RS232 portról külső modemmel, stb. bekapcsoltatni a PC-t. Az ATX rendszerben soft off esetén a led-ek világíthatnak pld. billentyűzet, házon lévő led, optikai egér, stb. Ez nem hiba. Viszont ventillátor nem pöröghet mivel ezek 12V feszültségről üzemelnek ami viszont nincs soft off állapotban. Ha pld. a tápegységben a ventillátor lassan forog akkor is ha ki van kapcsolva a PC akkor az táp hiba és ebben az esetben sürgősen cseréltess tápot. Ugyanígy táphibára utal az is ha kikapcsolt állapotban a CPU, alaplapi chipset, házhűtő ventillátorok mozognak.
Persze azért nem árt ellenőrizni, hogy valóban soft off módban van az alaplap mivel van az úgynevezett standby (alvó) üzemmód is ami viszont csak annyit tesz, hogy kikapcsol bizonyos funkciókat de a PC ugyanúgy működik tovább csak csökkentett teljesítménnyel (CPU teljesítmény minimumon, bizonyos ventillátorok leállnak de ha a hőmérséklet olyan akkor mennek tovább csak sokkal lassabban, stb.). Standby módban az ilyen jellegű működés természetes azaz nem hiba.
Szóval először is nézd meg, hogy az op. rendszer valójában soft off módba küldte e el az alaplapot. Ha igen és ennek ellenére mennek a ventik akkor irány a szerviz. Ha meg standby módban van a lap akkor meg  természetes, hogy bizonyos részek tovább működnek.

Szerkesztette: wpepi 2005. 11. 11. 08:05 -kor

#3 Felhasználó inaktív   robip 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 11. 08:29

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 9:00

Szóval először is nézd meg, hogy az op. rendszer valójában soft off módba küldte e el az alaplapot.

Köszönöm ragálásodat ( ;)) , de ezt hogyan kell? A BIOSt (setup) nézegettem, ott a soft mode enable de hogy az operációs rendszerrel hol lehet ebbe belepiszkálni, azt nem tudom ...  :(

#4 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 11. 08:35

Idézet: robip - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 8:29

Köszönöm ragálásodat ( ;)) , de ezt hogyan kell? A BIOSt (setup) nézegettem, ott a soft mode enable de hogy az operációs rendszerrel hol lehet ebbe belepiszkálni, azt nem tudom ...  :(

Ha Windows XP-t használsz akkor Start menünél megtalálható leállítás kiválasztása után ha a "Leállítás" funkciót választod akkor kapcsolja Soft Off módba és ha a "Készenléti állapot" funkciót akkor meg Standby módba.
XP esetén még az is beállítható, hogy ha megnyomod a be/kikapcsoló gombot akkor mi történjen (alapeset a standby de lehet soft off módra is állítani meg hibernálásra is). Ezt a vezérlőpult energiagazdálkodási lehetőségek ikonnál találod

Szerkesztette: wpepi 2005. 11. 11. 08:37 -kor

#5 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 11. 12. 00:58

Nem, nem biztos, hogy táphiba. A táp működése erről az oldalról elég "bináris", vagy megy, vagy nem megy. Ha a táp "állva marad" soft-off állapotban, az többnyire az alaplap hibája és ebben az esetben a merevlemezek 90%-ban, a proci és egyéb hűtők pedig biztosan pörögnek tovább. Van néhány táp-alaplap páros, ahol a lap nem tudja kellően magas szintre engedni a táp PS-ON vezetékét-ott előfordulhat ilyen felemás kikapcsolás. Én erre gyanakszom inkább, a tápod típusa kellene. A lapon olykor bios-frissítés segíthet.
Egyes Skyhawk/UTT tápoknál viszont ez az elhalás biztos jele lehet, ebben az esetben a tápot messzire kell hajítani a gépől.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#6 Felhasználó inaktív   wferry 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 12. 08:06

üdv

kiváncsiságból én is megnéztem a gépem , nekem viszont bekapcsolt állapotban világít halványan a hdd led  :eek:
( ha dolgozik a vinyo akkor rendesen teljes fényerővel világít)ez is alaplap hiba? :confused:

#7 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 12. 12:16

Ez nem hiba.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#8 Felhasználó inaktív   tus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 11:26

Idézet: didyman - Dátum: 2005. nov. 12., szombat - 12:16

Ez nem hiba.

Az nem. De hogy Te mindenhova beleirkálsz , az már igen :nevet2: Pü-d van Májesztró
üdv
tus

#9 Felhasználó inaktív   robip 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 15. 07:06

Sziasztok - itt vagyok, nem tűnem el, köszönöm a reagálásokat.

Nos ...

Ha Windows XP-t használsz akkor Start menünél megtalálható leállítás kiválasztása után ha a "Leállítás" funkciót választod akkor kapcsolja Soft Off módba és ha a "Készenléti állapot" funkciót akkor meg Standby módba.
XP esetén még az is beállítható, hogy ha megnyomod a be/kikapcsoló gombot akkor mi történjen (alapeset a standby de lehet soft off módra is állítani meg hibernálásra is). Ezt a vezérlőpult energiagazdálkodási lehetőségek ikonnál találod

Windows ME-öm van. Kikapcsoláskor leállítás, nem készenlét. Energiagazdálkodási beállítások rendben. ............................................ Kikapcsolás nics rendben:(

Van néhány táp-alaplap páros, ahol a lap nem tudja kellően magas szintre engedni a táp PS-ON vezetékét-ott előfordulhat ilyen felemás kikapcsolás.

Ezt kifejtenéd? :blink:

a tápod típusa kellene

Otek 250W - van még valmilyen adatra szükséged?

Köszi az eddigi reagálásokat.

#10 Felhasználó inaktív   Don Juan de la Mankó 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 15. 08:03

Sziasztok!
Én is hasonlóval küzködök. Az én problémám:

Vettem most egy Epox 9NPA+Ultra lapot. VAn hozzá egy Coolink 400W-os tápom. 20tűs. Az a gondom, hogy a gép kikapcsolásakor a gép nem kapcsol le. Leállítja a winyót, meg a ledeket és a kikapcsolási képernyő kintmarad a monitoron, ill. a táp megy tovább. 4 msáodpercig nyomva, aztán lekapcsol.
Lehet-e ez amiatt, hogy nem 24 tűs?
Az egyik boltba azt mondták, hogy mostanában a Coolink tápoknál szokott hasoinló gond lenni az nf4-es lapok esetében. Hogy nincs meg a -5V. De ennél a tápnál meg van.
Totál tanácstalan vagyok. A régi géppel NF2, NF3, K8T800Pro, nem volt ilyen gond. Igaz, azokon 20 tűs volt a tápcsatlakozó helye.

Aki találkozott hasonló problémával légyszi jelezze, hogy sikerült megoldani!

A hozzászólást -Don Juan de la Mankó- szerkesztette a következő időpontban: 2005. nov. 15., kedd - 6:51

#11 Felhasználó inaktív   Vulpes 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 15. 08:57

Idézet: robip - Dátum: 2005. nov. 15., kedd - 8:06

Otek 250W

Szerintem ezt - minden egyéb hibától függetlenül - sürgősen cseréld ki valami izmosabbra!
2006. III. 4.

Chaintech VNF4 Ultra Rev. 1.0, A64 3000+@2340 (9*260 szinkron, CBBID 0501EPBW, 1.475V), Chaintech SE6600G 128 MB, 512 MB Twinmos Twister DDR533 8-4-4-3-1T, Samsung SP1614C, LG GSA-4163, Enermax Noisetaker 425AX-VE, Antec SLK3000B, Arctic Cooling Silencer 64 Ultra, Hewlett-Packard L1955, Creative Inspire P380

Tud valaki egy eladó 512MB-os Twinmos Twister DDR533-at?

#12 Felhasználó inaktív   Vulpes 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 15. 09:00

Idézet: Don Juan de la Mankó - Dátum: 2005. nov. 15., kedd - 9:03

Sziasztok!
Én is hasonlóval küzködök. Az én problémám:

Vettem most egy Epox 9NPA+Ultra lapot. VAn hozzá egy Coolink 400W-os tápom. 20tűs. Az a gondom, hogy a gép kikapcsolásakor a gép nem kapcsol le. Leállítja a winyót, meg a ledeket és a kikapcsolási képernyő kintmarad a monitoron, ill. a táp megy tovább. 4 msáodpercig nyomva, aztán lekapcsol.
Lehet-e ez amiatt, hogy nem 24 tűs?
Az egyik boltba azt mondták, hogy mostanában a Coolink tápoknál szokott hasoinló gond lenni az nf4-es lapok esetében. Hogy nincs meg a -5V. De ennél a tápnál meg van.
Totál tanácstalan vagyok. A régi géppel NF2, NF3, K8T800Pro, nem volt ilyen gond. Igaz, azokon 20 tűs volt a tápcsatlakozó helye.

Aki találkozott hasonló problémával légyszi jelezze, hogy sikerült megoldani!

A hozzászólást -Don Juan de la Mankó- szerkesztette a következő időpontban: 2005. nov. 15., kedd - 6:51

Amikor anno válogattam az alaplapok között az építendő gépemhez, végignéztem elég sok gyártói oldalt és (külföldi) fórumot. Mindenhol az volt a vélemény, hogy 20 tűs tápot csak 20->24 átalakítóval kössünk a 24 tűs csatlakozóval szerelt deszkákra, de még ez is inkább ellenjavallt, a legjobb egy igazi 24 tűs táp. Átalakítóval a legtöbb embernek ment a gépe, de olyanról nem olvastam, hogy átalakító nélkül kötött volna valaki 20 tűs tápot a 24 tűs alaplapjára.

Kieg.: Az egyedüli ok, amiért a Chaintech-et vettem a 9NPA+ Ultra helyett, az árukban levő kb. 10e Ft-os differencia volt. ;)

Szerkesztette: Vulpes 2005. 11. 15. 09:03 -kor

2006. III. 4.

Chaintech VNF4 Ultra Rev. 1.0, A64 3000+@2340 (9*260 szinkron, CBBID 0501EPBW, 1.475V), Chaintech SE6600G 128 MB, 512 MB Twinmos Twister DDR533 8-4-4-3-1T, Samsung SP1614C, LG GSA-4163, Enermax Noisetaker 425AX-VE, Antec SLK3000B, Arctic Cooling Silencer 64 Ultra, Hewlett-Packard L1955, Creative Inspire P380

#13 Felhasználó inaktív   Don Juan de la Mankó 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 15. 10:46

Idézet: Vulpes - Dátum: 2005. nov. 15., kedd - 8:00

Amikor anno válogattam az alaplapok között az építendő gépemhez, végignéztem elég sok gyártói oldalt és (külföldi) fórumot. Mindenhol az volt a vélemény, hogy 20 tűs tápot csak 20->24 átalakítóval kössünk a 24 tűs csatlakozóval szerelt deszkákra, de még ez is inkább ellenjavallt, a legjobb egy igazi 24 tűs táp. Átalakítóval a legtöbb embernek ment a gépe, de olyanról nem olvastam, hogy átalakító nélkül kötött volna valaki 20 tűs tápot a 24 tűs alaplapjára.

Kieg.: Az egyedüli ok, amiért a Chaintech-et vettem a 9NPA+ Ultra helyett, az árukban levő kb. 10e Ft-os differencia volt. ;)

Lehet, hogy megoldja a problémát egy átlakító. Sok helyen, főleg boltokban mondták, hogy nyugodtan dugjam rá simán a 20 tűs tápot, menni fog.
Megy is, csak egyedül ezt a problémát produkálja.
Azazhogy van más is, de az valószinúleg memória. Vagy lehet esetleg táp is?
1-2 óra játék után a gép egyszerűen visszadob a windowsba, be is csukja a játékot. Gondoltam , hogfy egy játék bug. De ez előfordult egy DVD filmnézés közben is kb. egy óra múlva. Előszür VPU recover-re gondoltam, de nem valószinű, hogy a DVD esetében is ez lett volna a hiba oka.
Különben 2*512 Hynix D43ról van szó.
Ez a hiba is lehet a 20/24 tű dilemma miatt? (Nem valószinű, de sose lehet tudni. Végül is a játék és a DVD is egy megerőltető művelet, lehet, hogy akkor a gép több kakót kérne és ezt már a 20 tű nem tudja szolgáltatni. VGA: x800GT)

#14 Felhasználó inaktív   Vulpes 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 15. 11:02

Memteszt + feszültségellenőrzés. Előbbit rajta kell hagyni pár órára hogy megbízható legyen, utóbbinál meg terhelés közben kellene mérni. A memteszt kidobja, ha hibás vagy instabil a RAM, ami meg a feszültségeket illeti, ha túlságosan leesik vagy ingadozik terhelés alatt, akkor a táp a bűnös.
2006. III. 4.

#15 Felhasználó inaktív   Don Juan de la Mankó 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 15. 14:06

Idézet: Vulpes - Dátum: 2005. nov. 15., kedd - 10:02

Memteszt + feszültségellenőrzés. Előbbit rajta kell hagyni pár órára hogy megbízható legyen, utóbbinál meg terhelés közben kellene mérni. A memteszt kidobja, ha hibás vagy instabil a RAM, ami meg a feszültségeket illeti, ha túlságosan leesik vagy ingadozik terhelés alatt, akkor a táp a bűnös.

Szerintem nem a táp a bűnös. Bár az Everest néha érdekes eredményeket ír ki, de a Biosban is megnéztem és ott  jók az eredmények. Hazamegyek letesztelem a memóriát, aztán meglátjuk, közben kerítek egy táp átalakítót és remélem megoldódik ez a kikapcsolósdi probléma. Ha akkor se akkor tápcser, ha még akkor se, akkor meg a lap lesz a hibás. Azt nagyon nem szeretném.

#16 Felhasználó inaktív   s-size 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 15. 19:49

Egyik ismerösömnél volt hasonló probléma a géppel abban is via csipszett volt. Alap gond nem kapcsol ki teljesen a masina. Feltoltam az xp minden ok. Driver telepitesek után már nem kapcsolt ki. Kiderült a via 4 in 1 drivere keverte meg a gép lelkét.
Tehát egy win re instal mindenképpen jót tenne driver felpakolás elött kapcsold ki ha ok akkor valami program keveri meg a kását, ha nem akkor vagy bios vagy egyéb hardver hiba lesz szerintem. ;)
-=Flat Out2 JEEEEEEEEEEEE=-

#17 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 15. 22:04

Mankó: Semmi köze a táphoz és pláne a -5V-hoz, ami az NF4-nek abszolúte nem kell. Szoftveres bibi lesz, de a BIOS-ban is nézz körül az ACPI mód tájékán, meg úgy egészében engedélyezd az energiagazdálkodást. Csipkészlet-kezelő mindenképpen kell, eszedbe ne jusson nem felrakni. A rossz hír, hogy ha utólag engeded a BIOS-ban, akkor már valószínleg kelleni fog az újratelepítés.
A 24 tűs deszkára 20 tűs tápot akár átalakítóval dugni is azért nem jó, mert a 24 tű extra áramigényét ugyanannyi (=kevés) kanóc szolgálja ki és az átalakítóval egy plusz kontaktus is képbe kerül, ami főleg nagy fogyasztású proci, lap esetében nem túl jó pont a stabilitásban, de ennek hatásai sem leállás közben szoktak jelentkezni. Az említett instabilitás oka lehet ez is.

#18 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 15. 22:06

Robip: Igen, ez elég gyenge pontnak tűnik, csere ajánlott mindenképpen, mert ilyen anomáliát az elmászó készenléti 5V okozhat, ami veszélyes gond!

#19 Felhasználó inaktív   Don Juan de la Mankó 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 15. 23:06

Idézet: didyman - Dátum: 2005. nov. 15., kedd - 21:04

Mankó: Semmi köze a táphoz és pláne a -5V-hoz, ami az NF4-nek abszolúte nem kell. Szoftveres bibi lesz, de a BIOS-ban is nézz körül az ACPI mód tájékán, meg úgy egészében engedélyezd az energiagazdálkodást. Csipkészlet-kezelő mindenképpen kell, eszedbe ne jusson nem felrakni. A rossz hír, hogy ha utólag engeded a BIOS-ban, akkor már valószínleg kelleni fog az újratelepítés.
A 24 tűs deszkára 20 tűs tápot akár átalakítóval dugni is azért nem jó, mert a 24 tű extra áramigényét ugyanannyi (=kevés) kanóc szolgálja ki és az átalakítóval egy plusz kontaktus is képbe kerül, ami főleg nagy fogyasztású proci, lap esetében nem túl jó pont a stabilitásban, de ennek hatásai sem leállás közben szoktak jelentkezni. Az említett instabilitás oka lehet ez is.

Ha jól emlékszem minden engedélyezve van a BIOSban, sőt minden fel van rakva az nf4 driverből, kivéve az sw, mert azt nem szeretem.
De lehet, hogy egy másik nforce driver megoldaná a gondomat. Most éppen a gyári van fent rajta.
Úgy tünik a memória problémám megszünt, de ez majd még kiderül, feltettem 250ről 300ra a procit, a memóriát meg visszaosztottam 133ra, így megy 200on.

Amúgy köszi a válaszokat!  :respect:

#20 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 02:02

Idézet: robip - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 0:02

ez egy haldokló ATX táp tipikus tünete. sürgősen kicserélendő.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó