Idézet: robip - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 0:02
Sziasztok. Új vagyok. Remélem tudtok segíteni.
Jelenség: Néhány hete azt tapasztalom, hogy ha kikapcsolom a gépemet az nem kapcsol ki teljesen, csak ha a tápkábelt kihúzom, vagy ha lekapcsolom a tápot. A házon világít a power ill. a HDD ledje - bár nem teljes erővel, amolyan halványan. Mintha még a kikapcsolás után is kapna feszültséget - csak kevesebbet. Lehet hallani hogy a ventillátorok is dolgoznak (meg is néztem).
A kérdésem: Hogyan tudom megszüntetni?
Némi háttér: azért gondolom, hogy az alaplap beállításaival kapcsolatos a probléma, mert miután felnyitottam a házat több helyről is felváltva lehúztam a kábelsarukat és amikor azt a kábelköteget húztam le amelyen keresztül az alaplap kapja a feszültséget, a táp magában nem dolgozott tovább (mintha az alaplapról érkezett volna neki ez az utasítás). Tovább nem jutottam ... Pedig az alaplap dokumentációját is böngészgettem.
További info, hogy szintén a probléma megjelenésével kb. egy időben telapítettem újonnan egy virusírtót NIS 2005 (Symantec) - nem tudom ez belenyúlhatott-e ilyen beállításokba ... :confused:
Adatok: EP-8KTA3L+ VIA KT133A AGP set, AMD Athlon proci, ATX-es házban.
Please HELP me!!!!!
Üdv.
ATX esetén nincs olyan, hogy áramtalanitásos kikapcsolás. Amit kikapcsolásnak hívunk az valójában egy "Soft Off" állapot ami azt jelenti, hogy az alaplap tápfeszültség alatt marad (+5V standby). (Ez ugyanolyan mint a TV-k, videomagnók esetében.) Éppen emiatt tudod időzítve, billentyűzetről, egérkattintással, hálózatról, RS232 portról külső modemmel, stb. bekapcsoltatni a PC-t. Az ATX rendszerben soft off esetén a led-ek világíthatnak pld. billentyűzet, házon lévő led, optikai egér, stb. Ez nem hiba. Viszont ventillátor nem pöröghet mivel ezek 12V feszültségről üzemelnek ami viszont nincs soft off állapotban. Ha pld. a tápegységben a ventillátor lassan forog akkor is ha ki van kapcsolva a PC akkor az táp hiba és ebben az esetben sürgősen cseréltess tápot. Ugyanígy táphibára utal az is ha kikapcsolt állapotban a CPU, alaplapi chipset, házhűtő ventillátorok mozognak.
Persze azért nem árt ellenőrizni, hogy valóban soft off módban van az alaplap mivel van az úgynevezett standby (alvó) üzemmód is ami viszont csak annyit tesz, hogy kikapcsol bizonyos funkciókat de a PC ugyanúgy működik tovább csak csökkentett teljesítménnyel (CPU teljesítmény minimumon, bizonyos ventillátorok leállnak de ha a hőmérséklet olyan akkor mennek tovább csak sokkal lassabban, stb.). Standby módban az ilyen jellegű működés természetes azaz nem hiba.
Szóval először is nézd meg, hogy az op. rendszer valójában soft off módba küldte e el az alaplapot. Ha igen és ennek ellenére mennek a ventik akkor irány a szerviz. Ha meg standby módban van a lap akkor meg természetes, hogy bizonyos részek tovább működnek.
Szerkesztette: wpepi 2005. 11. 11. 08:05 -kor