HWSW Informatikai Kerekasztal: Hétfői adásszünet - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (6 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hétfői adásszünet Adasszünet Értékeld a témát: -----

#101 Felhasználó inaktív   WEbshark 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 03. 10:29

Brezsnyevre én is emlékszem, csernyenkó temetésre meg pláne:
(beszóltam, hogy válasszanak valaki olyat aki nemcsak 3 évig bírja- lehettem vagy 8 éves)

Kazettás műsor: HBO is az volt! kb 4 évig, addig nem volt elegendő kapacitás a műholdakon- ami volt az meg jó drága.

Top TV:Előddel meg a Jenővel,

Más:80as évek közepe/vége:
volt Jugó, jó sok helyről nyomták,amennyi tagállam volt!
csehszlovák TV : Bratislavából (Preßburg/Pozsony)
ORF!!! egy darabig stikában jött a kábelen, aztán jobb minőségben,
Nálunk volt az ország első független KábelTVje:
SióTV, (az első adás fekete fehér és nagyon zajos volt- a hang nem jött már be!-de ha valaki emlékszik még a 80as évekből ahol előbb volt akkor szóljon)
ruszki, bocsánat szovjet TV, az is volt,
később jöttek: a sky meg super, TV-TVre én is emlékszem, meg a TV4re
ismerősöknél Debrecenben meg a román TV-t volt okom megcsodálni(napi 3 órát sugárzott talán!!)

szombati tanítás: ebből már kimaradtam! öröm! így visszatekintve lógás lett volna belőle nálam.

#102 Felhasználó inaktív   novak 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 28. 17:09

Idézet: Jorden - Dátum: 2004. jún. 16., szerda - 7:28

Mikortól sugárzott hétfőn is műsort a Magyar televizió? Vagyis mikor volt az utolsó hétfői adásszünet?

Mikortól sugárzott hétfőn is műsort a Magyar televizió? Vagyis mikor volt az utolsó hétfői adásszünet?

#103 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 28. 17:17

Idézet: novak - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 18:09

1989 elejétől műsornap lett a hétfő is, a heti adásidő 120 órányira bővült. Az 1. pogram már egész napos, a 2.-on délután 17 órától folyt az addiginál önállóbb, informatívabb és kötetlenebb műsor.
1989-ben próbaadásokkal megjelent a TV 1 programján a Nap TV.

A Híradó átlagosan 6 millió, a Panoráma és az Ablak 3 millió nézőt vonzott. A hazai előfizetők 17%-a tudott már külföldi műholdas adásokat nézni. Az év utolsó napjait szinte az egész ország a készülékek előtt töltötte; az MTV történelmi eseményeket, a romániai Ceausescu-rendszer összeomlását közvetítette egyenes adásban.

Idézet

A televíziós adások megindulása hazánkban évtizedeket késett Nagy-Britanniához, Franciaországhoz, Németországhoz képest, ahol már az 1930-as években létezett televíziós műsorközvetítés
 1953. január 23-án a Minisztertanács hozzájárult a Magyar Televízió Vállalat megalakulásához. December 16-án elkezdődtek a saját gyártású adóberendezés első próbaadásai a Gyáli úti postakísérleti állomásról – egyelőre állóképekkel.
 1954. január 20-án a Széchenyi-hegyen üzembe helyezték a 100 wattos kísérleti adóberendezést.

A Magyar Televízió rövid története az adás megindulásától 1974-ig
 1957. február 23-án a szabadság-hegyi 1 kW-os adóról megindult az 50–90 km-es körzetben fogható kísérleti adás, heti két napon, zenei és irodalmi műsorokkal.
 Megérkezett az első közvetítőkocsi, amely mikrohullámú adójával 20–30 km távolságban játszódó események továbbítására is alkalmas volt.
 Működésbe lépett a 94 m magas, 11 emeletes szabadság-hegyi tévéállomás. Ettől kezdve már a hét három napján adtak műsort, a filmek mellett állandósultak a sport- és színházi közvetítések is.

1957. augusztus 18-án kormányrendelettel a Magyar Rádió nevét Magyar Rádió és Televízióra (MTV) változtatták.

 Szeptemberben indult a Művészet c. magazinműsor; interjúk mellett különböző verses, zenés, dramatikus illusztrációkat is beleszőttek.
 December 31-én az első élő szilveszteri kabarét Horváth Tivadar és Várkonyi Zoltán rendezte.
 1958. február végén indult a Telesport.
 Március 1-jétől bevezették a havi 50 Ft kötelező előfizetési díjat. (7190 előfizető)
 Májusban magyar javaslatra megalapították az Intervízió nevű műsorcsere-szervezetet, résztvevői: Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország és az NDK.
 Novemberre elkészült a 240 négyzetméteres nagystúdió.
 A heti adásidőt 20 órára emelték.

A székesfehérvári VT (Videoton) gyár megkezdte a tévékészülékek gyártását.

 A Misinatetőn elhelyezett adó révén 1959-től Pécsen és környékén is lehetett venni az adásokat.
 Megkezdte működését az Avasra telepített miskolci reléállomás és a soproni közvetítőadó is.

1959-ben a davosi Európa-bajnokság közvetítésével egy csapásra kedvenc sportággá vált a műkorcsolyázás. Ez év novemberében tíz ország vette át a Népstadionból a Magyarország–NSZK labdarúgó-mérkőzés közvetítését.

1960-ban heti ötre emelték az adásnapok számát, az adás hétfőnként és péntekenként szünetelt. Február 20-án fölavatták a 218 m magas szentesi adót. Az előfizetők száma június 30-án: 78 681.
Nyáron élőben közvetítették a római olimpia eseményeit.
Augusztus 20-án megkezdte próbaadását a 64 m magas kékesi adótorony.

1962 áprilisában működésbe lépett a TV saját szinkronstúdiója.
Augusztus 20-án megkezdte próbaadásait a kabhegyi adó.
Októbertől hetente kétszer délelőtt is volt adás – az előző esti bemutatók ismétléseiből.

1968-ban már a hét hat napján volt adás.
A Ki mit tud? adásaiban alkalmazták először a drót nélküli, URH adóként működő mikrofont, a mikroportot.
A műsorpolitikában lassú minőségi változást eredményezett, hogy a minisztertanács Pécsi Ferencet nevezte ki a TV vezetőjévé.
1968-ban a mexikói olimpiáról már 48 órányi közvetítést láthattak a magyar nézők.

1969. április 5-én sugározták az első színes adást.
A kiszolgáló apparátus azonban szűkös körülmények között dolgozott, a produkciók jó része a filmgyári műtermekben készült. Átlagosan már minden második családnak volt már tévéje.

1971-ben – heti két-három alkalommal – megkezdődtek a 2. műsor kísérleti adásai, részben már színes programokkal. 300 játék-, kisjáték- és dokumentumfilm szerepelt az ezévi műsorfolyamban. A politikai műsorok 26,5, az irodalom 6,1, a komolyzene 4,5, a zenés szórakoztató műsorok 5,2, a prózai könnyű szórakoztató műsorok 4,8, a vegyes szórakoztató műsorok 5,3, a sportközvetítések 14,1, a játékfilmek 14,8, az ismeretterjesztés 14,4, az Iskolatelevízió 1,8, a gyermek-, báb- és meseműsorok {III-462.} 1,4, az úttörő szórakoztató műsorok 1,1%-nyi műsoridőt töltöttek ki.

Az önálló Magyar Televízió története 1990-ig
1974-ben különvált a Magyar Rádió és az Magyar Televízió (MTV).
1976-ban megkezdte munkáját a szegedi és a pécsi körzeti tévéstúdió. A vidéki városokban már több a bejelentett televízió-, mint a rádiókészülék. A színes tévék forgalma egy év alatt megháromszorozódott.

1977: az első Forma-I-es közvetítés Monacóból.

Az 1978-as felmérések szerint a Delta 66, a Jogi esetek 81%-os nézettséget ért el.

1980-tól már színesben jelentkezett a Híradó és A Hét valamennyi adása. Az adásidő 1980-ban elérte a heti 83 órát. A politikai és tájékoztató műsorok aránya 26, a szórakoztató adásoké 51, az ifjúsági-, gyermek- és oktató műsoroké 11, a sporté 10, a reklámé 2%.

1981-ben számos magazinműsor indult: Ablak, Autó-motorsport, Cimbora, Életet az éveknek, Fókusz (tudományos híradó), Kalendárium (ismeretterjesztő műsor), Pulzus (könnyűzenei körkép), Parabola (külhoni fonákságok Árkus József műsorvezetésével), Panoráma (jelenségek a világpolitikában), Sakk-matt, Természetbarát, Tízen Túliak Társasága, Hatvanhat.

1982-ben 21 ország 44 műsorunkat vette meg, a legtöbbet – 10-et – Ausztrália.
Az MTI szerkesztésében létrejött a Képújság (témái: bel- és külpolitika, világgazdaság, sport, közhasznú információk, programajánlatok, műsorismertetés).

1984-ben megszülettek az első regionális adások: Pécsett hétfőnként már rendszeresen sugárzott a városi televízió. Kábeltévés kísérleti adás indult Székesfehérvárott is.

1985 elején áramtakarékossági okokból korlátozni kellett az adásidőt. Az esti műsor átmenetileg csak 22 óráig tarthatott, a délelőtti sugárzás – az Iskolatelevízió kivételével – elmaradt. Az 1984-ben bemutatott műsorok 43%-a új, saját gyártású, 26%-a vásárlásból származott, 31% pedig ismétlés volt. Az összes adásidő 43%-át a filmek foglalták le. Ez az utolsó év, amikor az MTV még önfenntartó volt.
Rohamosan terjedt a video: kb. 100 ezer képmagnó működött a családi otthonokban és kb. 10 ezer az intézményekben, iskolákban.

1986-ban a heti műsoridő átlagosan 68 óra az 1., és 32 óra a 2. programon.
Az első Magyarországon rendezett Forma-1 autóversenynek világszerte kb. 1 milliárd nézője volt.

A televízió hatása a könyvforgalomra: Isaura regénye a tévésorozat után 274 ezer példányban, a Sogun-kötet 111 000, a BBC Shakespeare-ciklusához illeszkedő zsebkönyvsorozat 24–40 ezer példányban kelt el.

1989 elejétől végre műsornap lett a hétfő is, a heti adásidő 120 órányira bővült. Az 1. pogram már egész napos, a 2.-on délután 17 órától folyt az addiginál önállóbb, informatívabb és kötetlenebb műsor.
1989-ben próbaadásokkal megjelent a TV 1 programján a Nap TV.
A Híradó átlagosan 6 millió, a Panoráma és az Ablak 3 millió nézőt vonzott. A hazai előfizetők 17%-a tudott már külföldi műholdas adásokat nézni. Az év utolsó napjait szinte az egész ország a készülékek előtt töltötte; az MTV történelmi eseményeket, a romániai Ceausescu-rendszer összeomlását közvetítette egyenes adásban.

A magyar televíziózás a rendszerváltoztatás után
1991-től rendszeresen helyet kapott a műsorban a 180 perces információs magazin, a Napkelte. Az 1. programon Jó reggelt, Magyarország címmel rövidesen aktuális magazin indult, s a Napkelte átkerült a 2. adóra. Tartalmilag is, technikailag is megújult a Képújság, a nézők a módosításoknak köszönhetően hamarabb jutottak a kívánt információhoz.

1992 januárjában megalakult az Esti Egyenleg Főszerkesztőség. A TV 2 a honfoglalás 1100. évfordulója alkalmából pályázatot hirdetett magazinokra, vetélkedőkre, játékokra és dramatikus művekre.
1992 májusától napi 10 percben regionális híreket is láthattak a TV 2 nézői. A Parlament körüli események rögzítésének, archiválásának és kommentálásának módja körül hosszas vita kezdődött a kormánypártok és az ellenzék, illetve a TV vezetése és az Esti Egyenleg munkatársai között. Hogy a szerkesztőségben meghamisították-e az eredeti videofelvételt, azt a Sony cég szakértői sem tudták egyértelműen megállapítani.

1994 Gazdasági okok miatt több műsor megszűnt.
Januárban megkezdődtek az új közszolgálati tévé, a Duna Televízió adásai.
1994. januártól a budapesti kábéltévé-tulajdonosok már fogni tudták az HBO kereskedelmi adót. November 5-én megindult a TV3 független tévécsatorna. Programja szerint „célja a színvonalas szórakoztatás és az elfogulatlan tájékoztatás”. Romantikus sorozatokat, játékos vetélkedőket, kulturális és politikai háttérműsorokat ígért.

Az Országgyűlés 1995 karácsonya előtt 90%-os többséggel végre elfogadta a médiatörvényt, amelyet két hét után a köztársaság elnöke is aláírt; 1996. február 1-jén lépett hatályba az 1996. évi I. tv. (az ún. médiatörvény). Ettől kezdve beszélhetünk a hazai rádiózás és televíziózás intézményrendszerének és működésének átalakulásáról.
A törvény legfontosabb eleme, hogy Magyarországon is megvalósult az Európa legtöbb országában már bevezetett alapstruktúra: a közszolgálati, illetve a kereskedelmi rádiók és televíziók kettős rendszere. A törvény egyik fő célja, hogy a médiumok ne lehessenek politikai alkudozások tárgyai. Alapelvei között leszögezi, hogy a Magyar Köztársaságban a műsorszolgáltatás szabadon gyakorolható.

 A műsorszolgáltató köteles tiszteletben tartani az alkotmányos rendet, tevékenysége nem sértheti az emberi jogokat, és nem lehet alkalmas a személyek, nemek, népek, nemzetek; nemzeti, nyelvi, etnikai és más kisebbségek, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére.
 A műsorszolgáltatás nem irányulhat sem valamely kisebbség, sem bármely többség nyílt, vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére, annak faji szempontokon alapuló bemutatására, elítélésére.
 A törvény a tájékoztatás legfontosabb alapelvei között említi azt is, hogy a közérdeklődésre számot tartó hazai és külföldi eseményekről, vitatott kérdésekről a tájékoztatásnak sokoldalúnak, tényszerűnek, időszerűnek, tárgyilagosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie.
 A műsorszolgáltatásban közzétett műsorszámok összessége, illetőleg ezek bármely – tartalom vagy műfaj szerinti – csoportja nem állhat párt vagy politikai mozgalom, illetve ezek nézeteinek szolgálatában.
 A törvény a műsorszolgáltatás elvei között meghatározza a magyarországi gyártású műsorok arányát, a reklámozásra és a műsortámogatásra (szponzorációra), valamint a közszolgálati és a közműsorszolgáltatásra vonatkozó szabályokat. Ezután a média felügyeletét ellátó testületről rendelkezik.

Felállt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), valamint a rádió- és tévékuratórium elnöksége; e szervezetekbe a pártok paritásos elven delegáltak tagokat.
A szervezetek függetlenek a mindenkori végrehajtó hatalomtól, tagjai csak az Országgyűlésnek tartoznak felelősséggel. A műsorpolitikába a kuratórium tagjai közvetlenül nem szólhatnak bele. Az ORTT alapvető feladata a szólásszabadság védelme, a sajtószabadság alkotmányos elvei érvényesülésének figyelemmel kísérése, a műsorszolgáltatók piacra lépésének elősegítése, a tájékoztatási monopóliumok lebontása és újak létrejöttének megakadályozása, a műsorszolgáltatók függetlenségének védelme. A kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményé-nek megsértése esetén a Panaszbizottsághoz lehet fordulni. A bizottság orvosolhatja a panaszt, és súlyos esetben bírságot is kiszabhat.

Az új műsorstruktúrában megfogyatkozott a dokumentumfilmek mennyisége, de gazdagodott a kínálat a különböző művelődési, kisebbségi, szolgáltató és magazinműsorokból. Mindent elözönlöttek viszont a reklámok.

A csaknem 33 milliárd forintos rekordköltségvetéssel működő MTV meg tudta őrizni hegemón szerepét: 1995–1997 között nézőinek csak mintegy 7–10%-át veszítette el. Némileg emelkedett a Duna TV hazai népszerűsége (évi 4%), ami annak is köszönhető, hogy adásait júliustól kötelezően közvetíteni kellett minden kábelhálózaton.

1997 júliusában és augusztusában takarékossági okokból csökkent az MTV adásideje.

Az ORTT-nek 1996. május 30-áig pályázatot kellett volna hirdetnie országos kereskedelmi televíziós szolgáltatásokra – ez azonban csak 1997 januárjában történt meg. Végül az MTM–SBS a „Kereskedelmi 1.”, a Magyar RTL a „Kereskedelmi 2.” csatornán kezdhette meg a sugárzást 1997 októberétől. A harmadik résztvevő, a mindkét csatornára sikertelenül pályázó
– bár a legnagyobb árat felajánló – az Írisz TV volt. Az ORTT – indokolása szerint – nem az anyagilag legelőnyösebb ajánlatot, hanem a műsorterv figyelembevételével a közszolgálati és európai irányultságú, sokszínű programterveket részesítette előnyben. 1997. július 4-én az Írisz TV keresetet nyújtott be annak megállapítását kérve, hogy a pályáztatás során az ORTT súlyos szabálysértéseket követett el. Az első fokú bíróság elutasította az Írisz TV kérelmét; a fellebbezési eljárás alatt az Írisz többségi tulajdonosai megvásárolták a Budapesti Kommunikációs Rt. részvényeinek 75%-át, így TV3 néven mégis részeseivé lettek a magyar kereskedelmi televíziózásnak. 1996. október 4-én a TV 2, október 9-én az RTL Klub kezdte meg műsorszolgáltatását.

Szerkesztette: Dextrose 2007. 06. 28. 17:19 -kor

Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#104 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 05. 20:38

LOL... Még én is emlékszem olyan újságokra, amelyikben volt "adásszünet idejére" rejtvény... :) Pedig a 80-as években még csak 1 számjegyű voltam! :D
"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

#105 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 13. 19:47

Én simán emlékszem, hogy hétfőn nem volt adás.Az emberek olyankor állítólag mással voltak elfoglalva. :D
Meg olyan is volt, hogy amikor első osztályos voltam, '81-ben, akkor az egyik héten délelőtt volt tanítás, a másikon délután, frankón felváltva.
Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA

Bravo

#106 Felhasználó inaktív   Schwarzmueller 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 13. 20:47

Idézet: carcass - Dátum: 2007. júl. 13., péntek - 20:47

Én simán emlékszem, hogy hétfőn nem volt adás.Az emberek olyankor állítólag mással voltak elfoglalva. :D
Meg olyan is volt, hogy amikor első osztályos voltam, '81-ben, akkor az egyik héten délelőtt volt tanítás, a másikon délután, frankón felváltva.

Hogy én hogy utáltam a hétfőket az adásszünet miatt.  :D Rémlik vmi olyasmi is, hogy volt mese, mondjuk Mazsola és Tádé, aztan hirado és slussz..  :think:

Bátyám járt szombaton is suliba, én már megúsztam ezt.  :cool:  :)
Régebben csak úgy futottak utánam a nők, de ma már nem lopok retikült.....

#107 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 14. 07:06

Idézet: Schwarzmueller - Dátum: 2007. júl. 13., péntek - 21:47

Hogy én hogy utáltam a hétfőket az adásszünet miatt.  :D   Rémlik vmi olyasmi is, hogy volt mese, mondjuk Mazsola és Tádé, aztan hirado és slussz..  :think:

Bátyám járt szombaton is suliba, én már megúsztam ezt.  :cool:  :)

A szombati suli nekem is rémlik, de csak pár alkalom. :think:
Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA

Bravo

Téma megosztása:

• (6 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.