HWSW Informatikai Kerekasztal: SATA <-> SATA2 - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (11 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

SATA <-> SATA2 Kompatibilitás Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   egergo 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 07. 11:40

Sziasztok!

A két kérdés egyszerű:

Megy-e:

-SATA vezérlővel SATA2-es vinyó?
-SATA2 vezérlővel SATA vinyó?

#2 Felhasználó inaktív   Vertigo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 07. 11:54

Idézet: egergo - Dátum: 2005. júl. 7., csütörtök - 12:40

Sziasztok!

A két kérdés egyszerű:

Megy-e:

-SATA vezérlővel SATA2-es vinyó?
-SATA2 vezérlővel SATA vinyó?

Asszem mar nehany helyen leirtak...

Tapasztalataim szerint 2 -es vezerlovel nalam 3db 1 -es vinyo megy (ebbol 2 raid -ben), elmeletileg forditva is igaz, vagyis 1-es vezerlovel is muxik a 2-es vinyo, csak max az ncq funkciojat (mar ha van) nem fogod tudni hasznalni... Elvileg, nem probaltam, de mielott veszel rakerdezel a boltban...

#3 Felhasználó inaktív   [Fishi] 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 18:08

Csak annyival egészíteném ki, hogy tudtommal van olyan chipset, amelyen sima sata1-es vezérlő van, de támogatja az ncq-t.
Dare2Live (dvd lemezekről): "elképzelhető, hogy 100 év múlva is megtudom nézni amit ma kiírok?"
perempe: "Te valószínűleg már nem. Bár ahogy manapság az orvostudomány fejlődik..."

#4 Felhasználó inaktív   Prometheus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 13. 13:36

És az igaz,hogy gyárilag a Sata2 a SATA1-be rakható és mükszik,igaz lassabban.
De egy firmware frissítés>hitachi > már csak sata2-n fog futni 300-on  :confused:
És többet nem lehet majd SATA1-be rakni?

#5 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 17. 14:43

Ezt jó lenne ha most már ennyi idő távlatából valaki tisztázná, aki ért is hozzá, vagy próbálta. Mert én is kiváncsi lennék a dologra  :think: Venni akartam SATA II vinyót de a boltos azt mondta, nem megy SATA150 vezérlővel. Most akkor mi az igazság?

#6 Felhasználó inaktív   keeper2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 28. 20:01

Nos, dolgoztam számtech kiskerben, -jelenleg nagykerben szerivzelek-, bár nem tudom biztosra állítani, de szerintem megy mindkét irányban is a dolog, csak annyit jegyeznék meg, hogy a kiskeres eladók legtöbbjének fogalma sincs az ilyen kérdésekről, bár mindig szoktak nyilatkozni a véleményük alapján. Mindenesetre, bár én sem vagyok túlontúl képzett, de azért az kész röhej, hogy rengeteg kiskeres mennyire sötét (már a visszaküldött cuccok hibajelenségeiből, és az általuk feltett kérdésekből ítélve).
Ja, az viszont nagyon vicces dolog, hogy hype-olják a nagyobb sebességet. A sata 2 interfész már tényleg tud 300 mega/s-ot, ellenben a vinyók majd csak igen sok év múlva fogják tudni. Mivel sata-n már csak 1 eszköz van, így csak 1 eszköz adatait kell küldeni a kábelen, és az nem éri el a 100 megát sem...

#7 Felhasználó inaktív   LuiT 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 11:14

Hi!

A SATA2-es winyókon van jumper, ami SATA1-re alkalmassá teszi.
Üdv.: <b>„A törvényeket a bölcsek hozzák, és a bolondokat sújtják velük.” :-)</b>

Gigabyte EP35C-DS3R, Q6600, Zalman CNPS9500 LED, <b>NO TUNING</b>
2x2GB+2x1GB/1066 DDR2 KingMax, Zotac GTX 260, ASUS Xonar DX,
G.Skill 64 GB SSD, Samsung F-1 2x320GB SATA2 Raid-0, Samsung F-1 2x1TB, Pioneer DVR-215,
Chieftec BA02-Black, Enermax Modu82+ 525W, 2xZalman ZM-MFC1, Jazz DE-005, Jazz J-9902 5.1

#8 Felhasználó inaktív   DViD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 12:06

Idézet: LuiT - Dátum: 2005. okt. 1., szombat - 12:14

Hi!

A SATA2-es winyókon van jumper, ami SATA1-re alkalmassá teszi.

Akkor áruld már el, hogy hol, mert vettem egy Hitachi T7K250-et, es az istenert sem akar menni SATA2-n, es jumpert pedig sehol sem talaltam rajta...

Azt elfelejtettem, hogy nf4-es lapban...

Szerkesztette: DViD 2005. 10. 01. 12:12 -kor

#9 Felhasználó inaktív   LuiT 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 16:35

Idézet: DViD - Dátum: 2005. okt. 1., szombat - 11:06

Akkor áruld már el, hogy hol, mert vettem egy Hitachi T7K250-et, es az istenert sem akar menni SATA2-n, es jumpert pedig sehol sem talaltam rajta...

Azt elfelejtettem, hogy nf4-es lapban...

Samsung winyókon van úgy látszik, hogy a Hitachiról már lehagyták.
Üdv.: <b>„A törvényeket a bölcsek hozzák, és a bolondokat sújtják velük.” :-)</b>

Gigabyte EP35C-DS3R, Q6600, Zalman CNPS9500 LED, <b>NO TUNING</b>
2x2GB+2x1GB/1066 DDR2 KingMax, Zotac GTX 260, ASUS Xonar DX,
G.Skill 64 GB SSD, Samsung F-1 2x320GB SATA2 Raid-0, Samsung F-1 2x1TB, Pioneer DVR-215,
Chieftec BA02-Black, Enermax Modu82+ 525W, 2xZalman ZM-MFC1, Jazz DE-005, Jazz J-9902 5.1

#10 Felhasználó inaktív   DViD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 18:07

Idézet: LuiT - Dátum: 2005. okt. 1., szombat - 17:35

Samsung winyókon van úgy látszik, hogy a Hitachiról már lehagyták.

Az tok jo. Akkor miert SATA2-es, hacsak SATA1-en megy? Alljon mar meg a naszmenet...  :mad:

#11 Felhasználó inaktív   AzErdos[TM] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 18:27

SATA1 - 150MB/s
SATA2 - 300MB/s (altalanos felfogas szerint, a SATA-IO szerint ez nem igaz)
mindket esetben bufferelt temporol van szo (valodi adatatvitel 15Krpm-es HDD eseten sem eri el a 80MB/s-et a leggyorsabb teruleten, a lemez 'elejen').
SAS - Serial Attached SCSI - eseteben kabel osztas lehetseges lesz (ha elterjed)

nForce 4 - csak az 'ultra' verzio tudja a SATA 2-t, meg akkor is ha egy SMD ellenallas donti el hogy  sima, ultra vagy SLI verziorol van szo.

SATA 2 elmeletileg visszafele kompatibilis a SATA 1-el, azaz SATA 2-es eszkoz legyen HDD vagy kontroller egyuttmukodik SATA 1-es tuloldallal.

Gyakorlatilag merevlemezeken (pl. Samsung) neha ott van a jumper ami tiltja a SATA 2-es mukodest a kompatibilitas erdekeben, de hogy ezt hasznalni kell-e az vezerlo fuggo, pl Samsung HDD + Sil3112 eseten nem szukseges.
Visszafele egyertelmu a kompatibilitas (lasd pl. nF4 Ultra + barmilyen SATA 1-es HDD)

SATA 1 vs. SATA 2 osszehasonlitasban a tapasztalat azt mutatja hogy minimalis nyereseget hoz, (ha hoz!) az ujabb szabvany. --> Storagereview
AzErdos[TM]
--------------------------------
"Those who desire to give up freedom in order to gain security, will not have, nor do they deserve, either one." -- Benjamin Franklin
Kedvenc szamom: 45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2

#12 Felhasználó inaktív   keeper2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 20:17

Azért a hot plug nem rossz dolog, ha pl. már fél napja vársz slotra egy fájlcserélőben, és hirtelen el kell vinned az egyik vinyódat valahova, vagy ha valami egyéb ok miatt nem akarod leállítani a gépet, de le kell húzni/rá kell rakni egy vinyót.
Csak épp az a gáz, hogy a szervizben már millió rossz pendrive-ot teszteltem, és kiváncsi lennék, hány százalékuk romlott el azért, mert a hot plug-ot a legtöbb ember nem a windowsbeli eltávolítással kezdi, hanem csak leráncigálja az eszközt az usb csatiról. Ha elterjed ez a metódus a vinyóknál is.... ajajjjjjj.

#13 Felhasználó inaktív   AzErdos[TM] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 21:43

Idézet: keeper2 - Dátum: 2005. okt. 1., szombat - 20:17

Azért a hot plug nem rossz dolog, ha pl. már fél napja vársz slotra egy fájlcserélőben, és hirtelen el kell vinned az egyik vinyódat valahova, vagy ha valami egyéb ok miatt nem akarod leállítani a gépet, de le kell húzni/rá kell rakni egy vinyót.
Csak épp az a gáz, hogy a szervizben már millió rossz pendrive-ot teszteltem, és kiváncsi lennék, hány százalékuk romlott el azért, mert a hot plug-ot a legtöbb ember nem a windowsbeli eltávolítással kezdi, hanem csak leráncigálja az eszközt az usb csatiról. Ha elterjed ez a metódus a vinyóknál is.... ajajjjjjj.

Windoznal az eltavolitas nem mas mint hogy ha barmi maradt a file cache-ben akkor kidobja a kulcsra + levalasztja a meghajto betut. Ennyi es nem tobb. Nem ezen mulik a pendrive elete.
Egyebkent Win2K szeret a memoriaban tartani dolgokat es nem szereti ha figyelmeztetes nelkul rantod ki a kulcsot (HDDt), WinXP viszont mar nem tart semmit a memoriaba ha lehet es nem is rinyal.

Win2K alatt is hivatalosan egy osszehanyt filerendszert kaphatsz a 'csak ugy kirantas' eredmenyekent.

SATA eseteben viszont figyelni kell, hogy nem minden SATA vezerlo kepes a hot plug kezelesere!. Csak ovatosan!
AzErdos[TM]
--------------------------------
"Those who desire to give up freedom in order to gain security, will not have, nor do they deserve, either one." -- Benjamin Franklin
Kedvenc szamom: 45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2

#14 Felhasználó inaktív   DViD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 21:57

Idézet: AzErdos[TM] - Dátum: 2005. okt. 1., szombat - 19:27

SATA1 - 150MB/s
SATA2 - 300MB/s (altalanos felfogas szerint, a SATA-IO szerint ez nem igaz)
mindket esetben bufferelt temporol van szo (valodi adatatvitel 15Krpm-es HDD eseten sem eri el a 80MB/s-et a leggyorsabb teruleten, a lemez 'elejen').
SAS - Serial Attached SCSI - eseteben kabel osztas lehetseges lesz (ha elterjed)

nForce 4 - csak az 'ultra' verzio tudja a SATA 2-t, meg akkor is ha egy SMD ellenallas donti el hogy  sima, ultra vagy SLI verziorol van szo.

SATA 2 elmeletileg visszafele kompatibilis a SATA 1-el, azaz SATA 2-es eszkoz legyen HDD vagy kontroller egyuttmukodik SATA 1-es tuloldallal.

Gyakorlatilag merevlemezeken (pl. Samsung) neha ott van a jumper ami tiltja a SATA 2-es mukodest a kompatibilitas erdekeben, de hogy ezt hasznalni kell-e az vezerlo fuggo, pl Samsung HDD + Sil3112 eseten nem szukseges.
Visszafele egyertelmu a kompatibilitas (lasd pl. nF4 Ultra + barmilyen SATA 1-es HDD)

SATA 1 vs. SATA 2 osszehasonlitasban a tapasztalat azt mutatja hogy minimalis nyereseget hoz, (ha hoz!) az ujabb szabvany. --> Storagereview

Ez igy tok jo, nem mintha eddig en nem tudtam volna, de tovabbra sem ismerem a modjat, hogy hogyan tudnam ravenni a draga hitachit a SATA2 uzemmodra...
Pedig mar atbogarasztam egy halom doksit...
es meg mielott megkerdezed, nf4 ultra...

#15 Felhasználó inaktív   DViD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 02. 23:36

Idézet: DViD - Dátum: 2005. okt. 1., szombat - 22:57

Ez igy tok jo, nem mintha eddig en nem tudtam volna, de tovabbra sem ismerem a modjat, hogy hogyan tudnam ravenni a draga hitachit a SATA2 uzemmodra...

No, 5let, tipp, megoldas?

#16 Felhasználó inaktív   pollen 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 03. 10:48

tapasztalat:
MSI865Neo2 alaplappal amin "csak" SATA1 controller van, ment Samsung SATA2 160Gb winchester gond nélkül.

-> Sata  vezérlő kompatibilis SATA2 winyókkal.

pollen
- pollen - ...mp3 4ever...

#17 Felhasználó inaktív   erdoke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 03. 22:04

Idézet: DViD - Dátum: 2005. okt. 1., szombat - 22:57

Nálam is van egy 250-es Samu és egy 250-es Hita SATA-II, utóbbi 1-es módban megy az nF4 SLI-n.
Viszont engem ez egyáltalán nem zavar. :D

ITT tudták kapcsolgatni az átviteli módot Intel lapon.

Szerkesztette: erdoke 2005. 10. 03. 22:10 -kor

#18 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 08:00

azokkal a satas vezerlokkel nem mennek a sata2 vinyok, amik nem tamogatjak a "autospeed negotiationt". ilyen pl:

VT8237
VT8237R
VT6420
VT6421L
SIS760
SIS964

egyes gyartok tettek ezert "sata-force" jumpert a vinyora (wd, samu). ezek a vinyok ezekkel a vezerlokkel is mukodnek a gyarto szerint.

#19 Felhasználó inaktív   keeper2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 18:53

Na, az új vinyóm, bár sajna nem sata 2 lett, mert nem tudott épp olyat beszerezni a cég, így 7200.8-as sorozatúm van. Ez azon érdekes esetek egyike, ami sata 1-es, a maga vacak 150 megás átviteli sebességével (bár, ha azt nézzük, hogy a jelenlegi legjobb vinyók sem érik el a 100 mega átvitelt....), nem tudja a hot plug-ot, de a weblap szerint ncq támogatású. Bár, ennek hatását nem ismerem még, mert az új alaplapom még nem jött meg.

#20 Felhasználó inaktív   erdoke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 19:10

Idézet: keeper2 - Dátum: 2005. okt. 4., kedd - 19:53

a weblap szerint ncq támogatású. Bár, ennek hatását nem ismerem még, mert az új alaplapom még nem jött meg.

Hát azt nem is fogod megismerni, hacsak nem akkor, amikor tököl az elérés. :D

Téma megosztása:

• (11 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó