Vallási felekezetek, egyházak, szekták II. Szerepük, helyük a társadalomban
Elküldve: 2006. 08. 22. 20:46
Előzetes szólás nélkül fogom szankcionálni, aki térít vagy más módon nem tud a szabályzaton belül maradni. Ha sehogy sem megy, végleg bezár a bazár.
Elküldve: 2006. 08. 23. 08:15
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."
Elküldve: 2006. 08. 23. 08:15
Egy cikket az emberré válásról be lehet szúrni?
Elküldve: 2006. 08. 23. 08:16
Elküldve: 2006. 08. 23. 08:17
Idézet: Fanatic - Dátum: 2006. aug. 23., szerda - 9:15
Egy cikket az emberré válásról be lehet szúrni?
Csak ha nem akarsz vele megtéríteni...(mondjuk engem) :Đ
Elküldve: 2006. 08. 23. 08:23
Idézet: FakeJack - Dátum: 2006. aug. 23., szerda - 9:16
'nyé innen műdzsek...
Elküldve: 2006. 08. 23. 09:00
Idézet
erre a kérdésre most nem én (mint keresztény hívő), hanem az általam nagyrabecsült és mélyen tisztelt Raj Tamás főrabbi adja meg a választ, őt idézem szó szerint:
"Az Újszövetségen kívül igen kevés megbízható adat maradt fenn, amely Jézus személyére utalna. Ennek ellenére számos komoly kutató álláspontja és szerény személyes (történészi) véleményem szerint Jézus valódi történelmi személy volt. Ami feltámadását illeti, ez hitbeli kérdés, amelyet történészként senkinek sem feladata bizonyítani, de cáfolni sincs joga vagy módja. Üdvözlettel: R.T."
Ui.: forrás/ zsido.hu
Szerkesztette: WhiteHunter 2006. 08. 23. 09:06 -kor
Elküldve: 2006. 08. 23. 09:30
Idézet
Saját véleményemet is el fogom mondani, csak nehéz érthetően megfogalmazni, hogy egy nem hívő is megértse. Én, a Biblia alapján értettem meg.
Addig is egyelőre egy kompetens személyt, alias Raj Tamás rabbit idézem a zsidóság nevében:
"A zsidóság messiáshite azonban mindmáig megőrizte a Szentírás eredeti, „az idők végén”, ám itt, a való világban bekövetkező megváltás-gondolatát: Isten — a próféták tanításai szerint — az idők végén egybegyűjti majd Izrael szétszórtjait a világ négy tájáról, elviszi őket az ősi földre, és újra felépül a jeruzsálemi Szentély. Megszűnik az emberi kizsákmányolás, háború és gyűlölködés („összetörik kardjaikat kapákká, dárdáikat vincellér késekké, nem emel nép nép ellen kardot, és nem tanulnak többé háborút”), s „megtelik a föld az Örökkévaló ismeretével, ahogyan a tengert a víz ellepi”. Nem véletlen, hogy a héber nyelv nem túlvilágról, nem másvilágról, hanem jövendő világról (olam habá) beszél, mert „a két világ voltaképpen egy, és egynek kell lennie”.
A középkor legnagyobb zsidó tudósa, Májmúni Mózes (Maimonides) ezért a messiásvárást a zsidó vallás 13 alapelve közé sorolta. Májmúni sorra megvizsgálta a Messiásról szóló bibliai tanításokat,és megállapította, hogy ezek mind itt, a földi életben fognak megvalósulni. Érdekes, csupán egyetlen prófétai mondatnál akadt meg, amelyről annak idején nem hitték volna, hogy bekövetkezhet: „eltüntetem a vadállatokat a Föld színéről”.
Messiáshitünk aktív cselekvésre késztet: nem csupán várnunk kell őt, de eljöveteléért erőnkhöz képest mindent meg is kell tennünk. A messiás megérkezése — hangsúlyozta Májmúni — nem jelenti Izrael fiainak győzelmét más népek felett, de megvalósítja az emberiség békéjét, a világ és az ember megváltását, valamint Izrael nyugalmát, hogy ellenségei többé ne zavarják meg őket a Tóra tanulmányozásában. A zsidó messiáshit — ellentétben másokéval — arra buzdít, hogy ne csak lélekben újuljunk meg, de igyekezzünk folyvást megjavítani önmagunkat és embertársainkat. Ne csak hirdessük a szeretetet, hanem gyakoroljuk is, ne törődjünk bele sorsunkba, hanem alakítsuk át életünket a szentség szolgálatában. Hiszen — ahogy a Talmud egyik alapelve hangsúlyozza — „nem a magyarázat a fontos, hanem a cselekedet”.
A zsidóságot a messiáshit köti egybe a kereszténységgel, s különös, de egyúttal az választja külön is egymástól.
A messiás eljövetele a zsidó gondolkodásban ugyanis mindmáig azt jelenti, hogy általa a világ és benne az ember alapvetően megjavul, megváltozik. A vallásos zsidó nem tudja elfogadni a megváltást, amíg a való élet ennek épp ellenkezőjét, a megváltatlan világ és a megváltatlan ember képét mutatja. S bizony, ez a legfontosabb szempont, amiért a vallásos zsidóság mindmáig oly fontosnak érzi, hogy tovább várja a megváltót. "
Raj Tamás zsido.hu /messias
Elküldve: 2006. 08. 24. 10:33
Elküldve: 2006. 08. 24. 10:55
(Kíváncsi vagyok nagyon a véleményedre, hogy vajon egyezik-e az enyémmel?)
Elküldve: 2006. 08. 24. 11:37
Idézet
Nem sokat tudok a zsidó vallásról, de azt tudom, hogy a hitük egyik alapeleme a Megváltó várása. Olyasmi lehet ez a dolog, mint amikor építesz valamit, aztán amikor készen van, elfog az üresség, a céltalanság. Talán ezért nem fogadják el Krisztust megváltónak.
Emlékszel a Bibliából, hogy Mózesnek (? Nem biztos, hogy ő volt, de nekem így rémlik a történet) milyen nehéz dolga volt, amikor Isten csodáit állította szembe Baál papjainak csodáival. Szigorúan tudományos szemmel nézve, megfelelő, független szemtanúk hiányában Jézus csodáit sem lehet 100%-osan csodának kijelenteni (ismétlem, szigorúan tudományos szempontokat figyelembe véve!), bármelyik, jobb kvalitásokkal rendelkező bűvész képes borrá változtatni a vizet, kenyeret (kártyát, nyulat, mindenfélét) szaporítani, etcetera. Lehet, hogy a mai zsidók ősei óvatosan közelítették meg a témát, nem akartak "árnyékra vetődni", nem akarták kockáztatni, hogy esetleg hamis messiást imádnak, inkább úgy döntöttek, hogy kivárnak az ítéletnapig, vagyis a bizonyosságig.
És egy (lehet, hogy provokatív, de mindenképpen idevágó) kérdés: ha hirtelen megjelennének előttünk mondjuk a Védák istennői vagy az inka Kukoricaisten és brigádja, csodákat tennének satöbbi, eldobnánk-e miattuk az eredeti hitünket, vagy élnénk a gyanúperrel, hogy csak a Gonosz akar megkísérteni minket? A zsidók vallási életében Krisztus eljövetele lehetett a legnagyobb megrázkódtatás, és ugyanolyan nehéz lehetett a döntés, mint a fönt vázolt feltevésem esetén. Voltak, akik elfogadták Jézust, és voltak, akik nem.
Elküldve: 2006. 08. 24. 16:20
Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. aug. 24., csütörtök - 11:55
Pont néztem ezzel kapcsolatban egy videót itt: link. Talán a jun. 11.-ei? Egész érthetően elmagyarázza.
Azért nem fogadták el a zsidók, mert így nem nyílt volna meg a lehetőség a többi nemzet felé is hírdetni a kereszténységet. A keresztrefeszítést már előre leírtak az ószövetségi írásokban. Valami ilyesmiről volt szó.
Elküldve: 2006. 08. 24. 17:37
Idézet: VINIKOR - Dátum: 2006. aug. 24., csütörtök - 17:20
Azért nem fogadták el a zsidók, mert így nem nyílt volna meg a lehetőség a többi nemzet felé is hírdetni a kereszténységet. A keresztrefeszítést már előre leírtak az ószövetségi írásokban. Valami ilyesmiről volt szó.
Köszi, én tudom, csak kíváncsi voltam más véleményére.
Én nem ezt a linket hoztam volna, hanem az eredeti forrást, csak azért, hogy pártatlanok maradjunk...
Egyébként Zsul vetette fel ezt a kérdést, amire a zsidó főrabbi válaszát postoltam feljebb.
A Bibliában (az Újszövetségben ) Pál apostol a Rómaiakhoz írt levelében ad rá választ:
A zsidóság elméjére sötétséget borított az Úr egy időre... hogy minden népnek hirdettessék az evangélium. Ha akkor a zsidók elfogadták volna a Messiást...akkor sok nép kimaradt volna... de nem ez volt a cél... A zsidók is fel fogják ismerni, ha itt lesz az ideje...
Róma levél 10. : " a zsidók a saját igazságukat keresték, ezért nem találták meg a hitből való igazságot. "
Róma 8.11. : " az Isten kábultság lelkét adta nékik, szemeket, hogy ne lássanak, füleket, hogy ne halljanak, mind e mai napig...az ő esetén lett az üdvösség a pogányoké..."
Róma 11.25. : " a megkeményedés Izraelre nézve csak részben történt, hogy a pogányok teljessége meglegyen..."
Szerkesztette: WhiteHunter 2006. 08. 24. 17:40 -kor
Elküldve: 2006. 08. 25. 01:36
Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. aug. 23., szerda - 10:00
Nem tudom mennyire hiteles de erről megint a 2006. június 11.-i videóban van szó: link. 1 óra 55 percnél sorol fel ókori forrásokat amik a kereszténységet említik meg.
Elküldve: 2006. 08. 29. 07:29

Olvasgatom a jelentését a wikipediában és elképeszt, hogy a nyugati kultúrával mennyire homlokegyenest ellenkező a tibetiek viszonyulása a halálhoz.
Om Mani Padme Hum - Karma Thubten Trinley's definition:
Karma Thubten Trinley says, "These are the six syllables which prevent rebirth into the six realms of cyclic existence. It translates literally as 'OM the jewel in the lotus HUM'. OM prevents rebirth in the god realm, MA prevents rebirth in the Asura (Titan) Realm, NI prevents rebirth in the Human realm, PAD prevents rebirth in the Animal realm, MI prevents rebirth in the Hungry ghost realm, and HUM prevents rebirth in the Hell realm."
Elküldve: 2006. 08. 31. 12:39
SMS-ben küldik, hogy két adástól meggyógyultak. Valóban így volna ez?
De hogy ne csak a HGY ről beszéljünk, nézzünk kicsit körül és észrevehetjük, hogy mindegyik egyház mást mond (a katolikus, a református, az ortodox, a baptista). Mintha az egész csak a versengésről szólna. Mondjuk ezen nincs mit csodálkozni, mert az egyház az egész történelem folyamán az emberek manipulálásáról volt híres (inkvizíció, napfolyatkozás Isteni származtatása, stb...). A Vatikán egyház is próbál még mindig a csúcson maradni, nagyon fél hogy el ne veszítse tekintélyét.
Ott vannak Jézus, Tamás evangéliuma, amit tagad a Vatikán, pedig ezek létező iratok! Gondoljunk csak a Holt tengeri tekercsekre, egész máshonnan származtatják az akkori zsidó esszénusok a kereszténységet.
A szövegek bizonyítják, hogy a botrány mögött az egyház félelme és ellenállása van.
"Az anyag hozzáférhetőségét és a feldolgozott anyag publikálását korlátozták, a tekercsek analizálására jogosult kutatók számát a minimális szinten tartották. Mivel új hírek alig-alig jutottak el a sajtóhoz, és mind Jeruzsálem, mind a Vatikán szószólói váltig hangoztatták, a leletek semmi újat nem tartalmaznak, a média és a publikum tekercsek iránti érdeklődése évtizedről évtizedre fokozatosan csökkent, míg szépen elhalt. Pontosan ez volt a cél."
" Holt-tengeri tekercsek azért izgatják a fantáziánkat, mert "némi fényt vetnek rá, mit tanulmányozott, milyen írásokon elmélkedett (Jézus) és milyen lehetett valójában az ő sugárzó egyénisége, mielőtt a teológusok istent csináltak belőle." A Vatikán fantáziáját inkább az izgatta az elmúlt évtizedekben, hogy lehetne a világ elől eltitkolni mit is tanulmányozott, milyen ihlető kútfőkből merített Jézus. "
http://216.239.59.104/search?q=cache:E4nuK...hu&ct=clnk&cd=2
Szerkesztette: Dextrose 2006. 08. 31. 12:45 -kor
paranormal.hu
#17 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2006. 08. 31. 13:53
Nem mintha. Magára valamit adó ember nézi, hallgatja ezt a hablatyot? Meg akinek ez kell, annak úgy kell.
Elküldve: 2006. 08. 31. 14:06
Angyalok háborúja
klikk
Idézet
Az alapötlet csillagos ötös, de a megvalósítás gyenge kettes... Nem rossz kis film, egyszer nézhető.
Szerkesztette: Fanatic 2006. 08. 31. 14:06 -kor
Elküldve: 2006. 08. 31. 14:07
Idézet: Fanatic - Dátum: 2006. aug. 31., csütörtök - 15:06
Angyalok háborúja
klikk
Az alapötlet csillagos ötös, de a megvalósítás gyenge kettes... Nem rossz kis film, egyszer nézhető.
Sztem meg nagyon gagyi. Az egész story végig zavaros... Gábriel arkangyal a véreskezü pusztító, akihez képest Lucifer csak egy zöldfülű kezdő....
Elküldve: 2006. 08. 31. 14:12
Idézet: Diablovazze - Dátum: 2006. aug. 31., csütörtök - 15:07
Kb én is ezt írtam. Az "angyalok második lázadása" című alapötletből sokkal jobb filmet is lehetet volna csinálni. Szar dramaturgia, sablonos párbeszédek, kidolgozatlan karakterek. Mondjuk nagyon kis költségvetésű film. De az alapötletét továbbra is jónak tartom. Ezért is postoltam be....

Súgó
A téma zárva.