HWSW Informatikai Kerekasztal: Workstation TFT-k - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Workstation TFT-k DCC, DTP, CAD folyadékkristályon Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   prodigium 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 06. 17:40

A HWSW fórum TFT monitorokkal foglalkozó topicjait nézegetve az az érzésem támadt, hogy a folyadékkristályos monitorok témakörének egy szerintem igen fontos szegmensét egyik topic sem fedi le. Ez pedig a "workstation" kategória, azaz az olyan monitorok halmaza, melyek professzionális felhasználásra is alkalmasak. Vagyis azon juzereknek készültek, akiknek az elsődleges szempont a valódi képminőség: a színhűség, nagy felbontás, egységes kép, összhatás, vagy akár az az "apróság", hogy ne ditherelve eröltesse ki a szineket magából a monitor(gondolok itt pl. pár itteni topicban elhíresült "pepita mintázatra"), stb., és persze a megbízhatóság/minőség. Vagy kizárásos alapon nézve nem azoknak a felhasználóknak indult ez a topic, akiknél a legfontosabb szempontok közt szerepel, hogy a reakcióidő-háború győztesét tudhassák magukénak.
Tehát minden olyan TFT monitornak, mely (3D) animációra, CAD-re, kiadványszerkesztéshez, Photoshopozáshoz, vagy egyéb grafikus felhasználási területre alkalmas, itt a helye  ;)

#2 Felhasználó inaktív   hp 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 06. 18:08

EIZO CG -széria, LaCie 321, stb.

Aki ilyet használ hama irja le a tapasztalatokat!
Home: MSI-K8T M2 | 2xOpteron250 2.4GHz | 2x512 Kingston Reg ECC| ATI R.9800p | 2xWD Raptor36 | DRU-120A | 2xDell2005Fpw | MX700 |
Work: CM Stacker | Tyan K8WE | 2 x Opteron265DC | 2Gb Kingmax  | GFX6800GT | 2xWD Raptor36+74gb | MA203DT+Dell2001FP | Int. Nav. SE | Dualopt. | + MAC mini

#3 Felhasználó inaktív   prodigium 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 11. 06. 18:22

Idézet: hp - Dátum: 2004. nov. 6., szombat - 17:08

EIZO CG -széria, LaCie 321, stb.

Aki ilyet használ hama irja le a tapasztalatokat!

Igen, az EIZO CG szériája valóban az egyik legjobb TFT család, a CG21-ről van is teszt az előző DIGITART magazinban, és elég jó véleménnyel vannak róla, írják is, hogy sok hozzáértő szerint a világ legjobb monitora.

#4 Felhasználó inaktív   prodigium 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 06. 18:45

De hogy egy kicsit reálisabb szempontból is nézzük a monitorokat (magyarul azért ne megfizethetetlenül drága legyen) az én kiszemeltem a Samsung 213T. (Egyébként a paramétereket nézve  eléggé hasonlít az előbb említett LaCie 321-re, mert lehet, hogy ugyanazt a Samsung panelt építik bele.) Még egyik múlt évi DIGITART magazinban teszteltek a topicba illő monitorokat, és akkor ezt a Samsung monitort találták a legjobb ár/érték arányúnak. Láttam élőben is a 213T-t és nagyon jónak tűnt, de azért nem tudtam minden tulajdonságát kielemezni, ugyanis eddig csak a mediamárktban találtam kiállított példányt belőle. Ott meg az a demo videó, ami folyamatosan fut a Samsung standnál a kijelzőkön nem igazán alkalmas komolyabb kipróbálásra, ráadásul analóg inputra volt kötve, ami egy ilyen monitornál vétek (de hát médiamárkt...). Szóval ha valaki tud olyan helyet, ahol ki lehet próbálni ezt a monitort, akár monitortesztelő programmal, az szóljon! Akinek meg volt már dolga ezzel a monitorral, az írja le a véleményét! Előre is kösz!

#5 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 06. 19:34

Idézet: prodigium - Dátum: 2004. nov. 6., szombat - 19:45

De hogy egy kicsit reálisabb szempontból is nézzük a monitorokat (magyarul azért ne megfizethetetlenül drága legyen) az én kiszemeltem a Samsung 213T. (Egyébként a paramétereket nézve  eléggé hasonlít az előbb említett LaCie 321-re, mert lehet, hogy ugyanazt a Samsung panelt építik bele.) Még egyik múlt évi DIGITART magazinban teszteltek a topicba illő monitorokat, és akkor ezt a Samsung monitort találták a legjobb ár/érték arányúnak. Láttam élőben is a 213T-t és nagyon jónak tűnt, de azért nem tudtam minden tulajdonságát kielemezni, ugyanis eddig csak a mediamárktban találtam kiállított példányt belőle. Ott meg az a demo videó, ami folyamatosan fut a Samsung standnál a kijelzőkön nem igazán alkalmas komolyabb kipróbálásra, ráadásul analóg inputra volt kötve, ami egy ilyen monitornál vétek (de hát médiamárkt...). Szóval ha valaki tud olyan helyet, ahol ki lehet próbálni ezt a monitort, akár monitortesztelő programmal, az szóljon! Akinek meg volt már dolga ezzel a monitorral, az írja le a véleményét! Előre is kösz!

Ha komolyan gondolod, és vásárlási szándékkal szeretnéd megnézni, akkor meg tudjuk oldani.

Tehát elméletileg van rá mód, hogy kipróbálj nálunk ilyen monitort.
Viszont a gyakorlatban ez inkább vásárlás előtti próba. Szóval megrendelésre tudunk hozni ilyen monitort, ami ha nem tetszik, akkor nem veszed meg, csak nem kéne visszaélni vele. ;)

Viszont nem biztos, hogy tudunk versenyezni egy mediamarkt árral. :(

Mennyibe került ott egyébként?
"In my self righteous suicide
I cry when angels deserve to die"
/System Of A Down - Chop Suey!/

#6 Felhasználó inaktív   prodigium 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 11. 06. 19:53

Idézet: Csirke - Dátum: 2004. nov. 6., szombat - 18:34

Ha komolyan gondolod, és vásárlási szándékkal szeretnéd megnézni, akkor meg tudjuk oldani.

Tehát elméletileg van rá mód, hogy kipróbálj nálunk ilyen monitort.
Viszont a gyakorlatban ez inkább vásárlás előtti próba. Szóval megrendelésre tudunk hozni ilyen monitort, ami ha nem tetszik, akkor nem veszed meg, csak nem kéne visszaélni vele. ;)

Viszont nem biztos, hogy tudunk versenyezni egy mediamarkt árral. :(

Mennyibe került ott egyébként?

A mediamárkttal biztos, hogy versenyképesek vagytok :) , ugyanis botrány, hogy mennyire pofátlan árakat találnak ki egyes termékekhez... ott ennek a monitornak az ára 399 ezer forint áfával! a normál árra "csak" 150ezret raknak rá, annyiért meg semmiképp nem vennék monitort, akármilyen jó is... ennyiért már EIZO-t kapok. Máshol 200e + áfa körül mozog ez a monitor(azaz ~250e), ami fölé nem is akarok menni, mert eredetileg egy nagyon jó 17eset akartam venni (EIZO L568), ugyanis a jobb 1600*1200 felbontású (20-21 colos) TFT-knek eddig 300-400 + áfa volt az ára. Akkor meg már inkább veszek 2db 17colosat kevesebbért. Aztán csak úgy kíváncsiságból szétnéztem a nagyobb monitorok közt a depo.hu-n, és ledöbbentem, hogy az egyik monitornak 1-essel kezdődik az ÁFA nélküli ára, és pont ez a Samsung volt, ami tudtommal az egyik legjobb 21"-os.
Ja ami még fontos, hogy a Samsung amerikai honlapján láttam a 213T-ből fekete változatot, amit nemtudom, hogy be lehetne-e szerezni itthon. Eredetileg fekete monitort akartam, szóval jó lenne...

Szerkesztette: prodigium 2004. 11. 06. 19:56 -kor

#7 Felhasználó inaktív   prodigium 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 11. 06. 20:04

Ja és kösz a felajánlásodat, de még egy kicsit töprengek a dolgon, nem akarok pofátlan lenni, hogy odamegyek hozzátok, hogy leteszteljem, aztán "bocsi de mégse". Szóval majd ha véglegesen eldöntöttem, és egy utolsó próba erejéig(meg hogy pixelhibamentes-e).
Tényleg juteszembe: hogy is működik az a bizonyos Samsung garancia? Mert szeretném pixelhibamantesen megúszni a dolgot.

#8 Felhasználó inaktív   prodigium 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 08. 02:00

Nincs senkinek ilyen Samsung monitora? Vagy a munkahelyén; esetleg v.melyik ismerősének? 
Vagy bármelyik másik fent elmlített, vagy egyéb ebbe a topicba illő monitor, amit ajánlana?
:confused:
:)

#9 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 08. 08:48

Pixelhiba:
Samsungék a jobb kategóriába tartoznak ebből a szempontból (saját, korlátozott tapasztalat). Most ugyan van folyamatban egy ilyen ügy, de még nincs eredmény. (két hónap után előjött egy halott pixel a monitoron)
Ez a pixelhiba dolog sok mindentől függ. Hol helyezkedik el a képernyőn, és milyen szinű (tehát csak egy subpixel, vagy teljes pixelhiba, stb.). Ezen kívül gyártótól is függ, hogy hova sorolja magát, és mennyi hibától cseréli a gépet.

A pixelhibák egy része már vásárláskor megvan, csak az emberek nem veszik észre, vagy nem is tudják, hogy ezt figyelni kéne! Ezt a részt igyekszünk magunkra vállaljuk, tehát nem adunk át pixelhibás monitort. (kis cég lévén, nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy elégedetlenül távozzon a vevő)
A nagyobbik baj az, hogy a pixelhibák jó része később keletkezik. Akár a szállítástól is előjöhet, de csak úgy véletlenszerűen, egy bekapcsoláskor megjelenik. Ezekkel csak a gariszervízben lehet reklamálni, de általában feleslegesen, hacsak nem esik bele a gyártó által selejtesnek minősített kategóriába. :(

Amikor azt mondtam, hogy 'nem tetszik, akkor nem veszed meg', akkor értettem a pixelhibamentességet is. Tehát pixelhiba esetén storno a biznisz. A baj az, hogy nem minden monitorral, pontosabban gyártóval lehet ezt eljátszani! :(
A Samsunggal igen.

#10 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 08. 10:28

Egyik barátom szeretne TFT monitort grafikai munkához.

(Elsősorban TV műsorok főcímei, anyagai (azaz a kész anyag tv-n fog
megjelenni), másodsorban renderelés, látványtervezés (nem mozi, ahnem állókép), harmadsorban
nyomdai anyagok)

Elvileg ilyen munkákra még mindig hagyományos CRT-monitort
szoktak ajánlani, de a fene tudja, gondolom sokat fejlődött már a tft-
technológia is.

(azt hiszem, a két nagy probléma a kontraszt (nincs igazi "fekete"
fekete) és hogy változnak a színek a látószög függvényében.

Tudtok konkrét típusokat javasolni? A 19esek mellett a 17"osak is érdekelnek, hiszen azért ez pénz kérdése is.

PS: Most egy teszt van nekem kéznél, CHIP tavaly december, ott 17eseket teszetltek, ott a BENQ fp791 és a beliena 101750 kapta _képminőségre_ a legtöbb pontot, összesítve pedig a viewsonic vp171b lett a tesztgyőztes, de EIZO nem volt (amúgy az eizo ezek szerint tft-ben is az elit kategória, nem csak a crt-k terén?)
azok a digitart tesztek, amiket említettetek, fellelhetőek valahol a net-en?

#11 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 08. 10:41

A Te barátodnak nehéz dolga lesz.
A tft-knél a probléma leginkább a színhűség, ahogy említetted is.
Hogy megfelel-e neki a tft által produkált kép és szín, azt csak kipróbálással tudja meg.
Egyébként tényleg csak szuperlatívuszokban beszélnek az Eizo-ról, persze az ára is ennek megfelelő. :)

#12 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 08. 11:03

Hát szerintem is. Én egy jó 19"os crt-t ajánlottam neki, de mindenképpen tft-t szeretne.
További javaslatom az volt, hogy akkor duálban rakjon mellé egy 17"os hagyományosat, amiből még a jó sem kerül már sokba, annyi helyet sem foglal, nem is annyira nehéz, stb, és akkor a kimenetet egy crt-n is folyamatosan tudja kontrollálni.

Egy kérdés (merthogy én viszont még tft-n nem dolgoztam): ha jól tudom, ezeknek (a 15"osok kivételével) más a képarányuk, mint a megszokott 1:1,333.

Régebben mintha azt olvastam volna, hogy ez torzítja a képet (pl. rajzolok egy négyzetet, akkor az nem négyzet lesz, hanem téglalap). Ezzel mi a helyzet?

#13 Felhasználó inaktív   prodigium 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 08. 12:04

Idézet: Csirke - Dátum: 2004. nov. 8., hétfő - 7:48

A nagyobbik baj az, hogy a pixelhibák jó része később keletkezik. Akár a szállítástól is előjöhet, de csak úgy véletlenszerűen, egy bekapcsoláskor megjelenik. Ezekkel csak a gariszervízben lehet reklamálni, de általában feleslegesen, hacsak nem esik bele a gyártó által selejtesnek minősített kategóriába. :(

Na ettől tartok 1 kicsit, hogy megveszem, semmi pixelhiba, aztán szép lassan kezdenek megjelenni a halott pixelek, de pont annyi, hogy még ne legyen garanciális...
Én emiatt akartam eredetileg EIZOt venni, ugyanis azt mondták az EIZO márkaboltban, hogy 1 pixelhibától garanciális. Ráadásul, házhoz jönnek hiba esetén, és addig, amig szervizelik, cseremonitort biztosítanak. És ugye az EIZOnál 5 év garanciát vállalnak. Azóta változott a helyzet, ugyanis az EIZO is áttért az ISO tizenakárhányezer valamennyi/2-es szabványra, ahol mittudoménhány :) pixelhibától cserélik csak :( . Ráadásul az az üzlet is megszűnt, nemrég be akartam nézni oda, és majdnem egy szőrmeboltban találtam magam(szerencsére a kirakatból rögtön lejött, hogy ez már nem az az üzlet). 

Szerkesztette: prodigium 2004. 11. 08. 12:07 -kor

#14 Felhasználó inaktív   prodigium 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 11. 08. 12:55

Idézet: d n . r - Dátum: 2004. nov. 8., hétfő - 9:28

Elvileg ilyen munkákra még mindig hagyományos CRT-monitort szoktak ajánlani, de a fene tudja, gondolom sokat fejlődött már a tft-technológia is.

(azt hiszem, a két nagy probléma a kontraszt (nincs igazi "fekete" fekete) és hogy változnak a színek a látószög függvényében.

Tudtok konkrét típusokat javasolni? A 19esek mellett a 17"osak is érdekelnek, hiszen azért ez pénz kérdése is.

azok a digitart tesztek, amiket említettetek, fellelhetőek valahol a net-en?

Valamelyik múlt évi PCworld-ben olvasható 1 megateszt TFT monitorokról, abban tesztelnek EIZO-t is.
Én egyébként a 17"-os TFTk közük az EIZO L568-ast ajánlanám. Habár élőben nem láttam, de elég jónak tűnik. (mondjuk én megfogadtam, hogy csak olyan monitort veszek, amit már kipróbáltam előtte) 19"-ost meg szerintem annyira nem érdemes venni (esetleg kényelmi szempontból), ugyanis a felbontásuk ugyanakkora, mint a 17"-oké(de hogy miért? :confused: ), és általában a paramétereik ráadásul rosszabbak is.

A TFT-CRT kérdésről: Én már elég sokat töprengtem erről, és végleg eldöntöttem, hogy soha többet nem veszek CRT monitort. Habár nagy a kisértés, hogy nagyobb felbontású CRT-t lehet venni kevesebb pénzért... de akkor sem  :p
Az első, és talán legfontosabb SZEMpont: A szemeim nem nagyon tűrik már ezt a CRT rabságot. Hiába tud 100Hz körül működni 1 CRT, amit ugyan már nem látsz vibrálónak(meg pl. a foszfornak is van kioltási ideje), de az akkor is egy stroboszkóp :) Ilyen szempontból sokkal természetesebb képe van egy TFTnek, hiába a szinei állítólag még nem fedik le a CRT-k színterét. Mondjuk ezt már most cáfolni tudom, ugyanis az EIZO CGszériája már teljesen, sőt ami igazi kuriózum a NEC LED-háttérvilágítású monitora is rendelkezik megfelelő gamuttal.
Persze mondjuk az sokkal fontosabb, hogy a juzernek mennyire tűnik színügyileg jónak a monitor, és nem a számadatok. Én meg azt vettem észre, hogy az összes mai komolyabb TFTnek nagyok jók a szinei, sőt nekem még jobban tetszenek CRT-kénél. Persze azért amit alkottál, nem árt megnézni CRT-n is.
A fekete dologról meg annyit, hogy szintúgy a jobb TFT-k már nemhogy utolérik a CRT-ket de szerintem túl is szárnyalják azokat. És ami nagyon fontos, hogy a TFT-k felülete jóval kevésbé tükröz, és azt is "homályosan", tehát ilyen szempontból is nagyobb az esély a minél tisztább fekete elérésére. Ja és ráadásul pont TVműsor főcímhez nem is ajánlott a feketét teljesen feketére venni, mert akkor 1: nem különülnek el a feketéhez közeli árnyalatok 2: a TV-khez érdemes igazítani a monitort(vagy külön kontrollmonitort kell használni), hogy azt lásd, amit a néző is látni fog (és itt nem csak a szinekre gondolok)
1ébként érdemes körülnézni a Quantel honlapján, mert ők már az összes  rendszerükhöz TFT-t adnak, ami szerintem elég meggyőző, ugyanis a Quantel a tv-s főcímkészítés illetve a tv-s/filmes utómunkákhoz a legelismertebb rendszereket készíti...

A Digitart tesztekről nem tudok, hogy fönt lennének a neten.

#15 Felhasználó inaktív   prodigium 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 09. 13:21

Ezek még nagyon jónak tűnnek: NEC 2080UX és 2180UX .

#16 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 09. 16:21

prof. munkára csak sp panelest szabad választani, ahogy idegeneknél olvastam. Ilyen panelt viszont lehet találni 19... LG-kben is. az asztali tft topic végén vki be is irta az sp-s tft-k listáját. van közöttük megfizethető is, pl. az lg.
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#17 Felhasználó inaktív   prodigium 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 00:59

Idézet: freeone - Dátum: 2004. nov. 9., kedd - 15:21

prof. munkára csak sp panelest szabad választani, ahogy idegeneknél olvastam. Ilyen panelt viszont lehet találni 19... LG-kben is. az asztali tft topic végén vki be is irta az sp-s tft-k listáját. van közöttük megfizethető is, pl. az lg.

sp?
Én S-IPS, MVA, TN+Film, PVA, ASV paneltipusokról hallottam eddig... vagy az S-IPS-re gondoltál?

#18 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 09:56

Idézet: prodigium - Dátum: 2004. nov. 10., szerda - 1:59

sp?
Én S-IPS, MVA, TN+Film, PVA, ASV paneltipusokról hallottam eddig... vagy az S-IPS-re gondoltál?

aha, S-iPs-re:) bennem így ragadt meg jobban.
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#19 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 11:13

Idézet: d n . r - Dátum: 2004. nov. 8., hétfő - 12:03

Egy kérdés (merthogy én viszont még tft-n nem dolgoztam): ha jól tudom, ezeknek (a 15"osok kivételével) más a képarányuk, mint a megszokott 1:1,333.

Régebben mintha azt olvastam volna, hogy ez torzítja a képet (pl. rajzolok egy négyzetet, akkor az nem négyzet lesz, hanem téglalap). Ezzel mi a helyzet?

A kép nem torz a TFT-ken se, a max felbontástól függ a kép aránya.

A kicsi 1024x768-as felbontású panelek aránya olyan mint a hagyományos CRT, az az 4:3. Itt a felbontás aránya is 4:3.

A nagyobb kijelzőknek (17", 19") 5:4-es képaránya van, de a felbontásuk ezeknek 1280*1024, szóval hajszálpontosan 5:4 az arány a felbontásban is, ezért a kép semmit nem torzul.

A mégnagyobbaknak, amik tudnak 1600x1200-at szintén megint 4:3 a képarányuk, a felbontásnak megfelelően.

A torzulás amire Te gondolsz akkor van, ha valaki CRT monitoron használ 1208x1024-es felbontást. A CRT monitorok képaránya 4:3, az 1280x1024 pedig 5:4, ezért a kép egy kicsit nyújtott lesz.

#20 Felhasználó inaktív   kraftxld 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 11:18

Idézet: prodigium - Dátum: 2004. nov. 8., hétfő - 2:00

Nincs senkinek ilyen Samsung monitora? Vagy a munkahelyén; esetleg v.melyik ismerősének? 
Vagy bármelyik másik fent elmlített, vagy egyéb ebbe a topicba illő monitor, amit ajánlana?
:confused:
:)

Nekem 213T van, már több mint fél éve, teljesen meg vagyok vele elégedve, leginkább CAD-re használom. Ha Szegeden jársz, akkor kipróbálhatod.
MCSE+M/S, MCITP

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó