HWSW Informatikai Kerekasztal: VLAN keményen - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

VLAN keményen nem WLAN ! nem wireless !!! :)

#1 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 12. 15. 13:23

Sziasztok !

Kerestem, nem találtam, indítom.

VLAN.

Aki tudna egy kicsit segíteni, megtehetné.

Adott egy eszköz (most legyen mindegy, mi), ami be van állítva konzolból (!) :D VLAN használatra, éspedig a 100-as VLAN ID-vel próbál mókázni jobbrabalra.

Természetesen mikor még natúr tudtuk pingelni 192.168.1.1-ként (1.3-ról), minden oké.

Átconfigoltuk telnettel (soros konzol port nuku :( ) és kiadtuk neki a reboot parancsot.

Aha, szép. A kütyü nem látszik sehonnan. Semmi. Ha azonos 255.255.255.0 hálóba teszem a PC-t, 192.168.1.2-es ip-vel, akkor sem tudom pingelni.

És mivel a konzol ugyebár telnet és kéne hogy lássam a kütyüt, most számomra a készülék elveszettnek nyilvánítható.

Namost, itt jött a képbe a VLAN-os vagy nem VLAN-os switch, mi is legyen, tudunk-e valamit huncutkodni. A VLAN-os és nem VLAN-os között az a különbség, hogy a VLAN-os képes értelmezni a VLAN ID-ket a csomagfejlécekből, így az egyes portjait dedikáltan hozzá lehet rendelni bizonyos VLAN szegmensekhez, jól látom ? :think:

Az előttem lévő switch jelenleg egy még zsírúj és büdös hp procurve 2650-es.

A PC-m megy a 33-as portba, a jelenleg nem látszó, 100-as VLAN ID-s eszköz pedig a 37-esbe.

Természetesen nem látják egymást, sehogysem, már teljes tartományokat portscanneltem stb.. á semmi.

Na mondom oké, a switch-ben beállítom, hogy 33-as portot VLAN ID 100-hoz rendelje ("Tagged" = megjelölt-re tettem), és a 37-es portot is, szintén a VLAN ID 100-hoz.

Namost ezzel semmi nem változott ugyebár, mert hát miért is változna. A switch nem router, tehát veszi látja nézi a VLAN fejléceket, de nem csinál vele semmit, csak 1:1 továbbadja, intelligensen tudva, melyiket hova.

Azaz ha most lógna mind az 50 portjában utp kábel, és ebből 13db mondjuk azonos VLAN ID-n lenne és a fizikai portok is rendre TAGGED lennének, akkor nyilván egy broadcast üzenet csak ezekre a portokra menne, nem az összes kábelre, a másik VLAN-é pedig másik X kábelre - én így gondolom (de tudorok, javítsatok ki, ha nem). + még szűrni is tud, illetve prioritizálás stb.. (a VLAN-os switch), de alapvetően egy mezei 4-portos 5e huf-os switch sem akadályozná, hogy legyen 3 VLAN egy fizikai hálózati struktúrában.

Namost: hogyan láthatnám én az irodai belső hálós 192.168.1.3-as gépről a VLAN ID 100-as eszközt, ami most jól eltűnt ? :think:

Látnám, ha létre lenne hozva ezen az 1.3-as XP-s gépen egy virtuális interfész, ami a 100-as VLAN "cső" kilépési pontja vagy minek nevezzem, szóval egy interfész, ahonnan a VLAN 100 indul.

Mert innentől kezdve már csak átroute-olnám a csomagokat a 192.168.1.x/255.255.255.0 hálóból erre a VLAN-ra, és pingelhetném őket, jól látom ?

Na, ezt XP alatt hogyan csinálom meg vajon ? :think: A HP oldalán van valami ilyesmi, lásd http://staff.science...4/index_en.html, idézem:

"We tested with Windows XP Professional SP1 and with Windows 2000 Professional SP3. For XP we tried the built in IEEE802.1x client" - szóval van valami 802.1x az XP-ben ..

No mindegy.

A helyi háló igazi internetes router gépe viszont 192.168.1.254 -> ez egy linux. Lehet, jobban járnék, és könnyebb lenne ezen megcsinálni ezt a virtuális interfészt és ezzel route-olni a VLAN-ba a csomagokat és vissza ?

Egyszóval, újra el szeretném érni az eszközt ip alapon, hogy belemásszak (csak ip-s konzolja van :omg: ) és levegyem a VLAN-ról.

Elnézést, ha hosszú lett és érthetetlen. :)
Om mani peme hung.

#2 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 13:27

ui: az eltűnt eszköz DHCP-re van configolva, tehát ha a virtuális VLAN-os interfészre ráültetek egy DHCP szervert, ami semmiség, akkor megkapja az ip-jét a VLAN-ban.
Om mani peme hung.

#3 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 15:38

Na eddig megcsináltam ezt:

http://scry.wanfear....vlan.html#setup

tehát:

#telepítés
apt-get install vlan
#eszköz hozzáadása 100-as VLAN azonosítóval, eth2 fizikaihoz kötve (elméletben):
./vconfig add eth2 100
#eszköz felhúzása, ez lesz a router oldali pontja a 100-as ID-jű VLAN-nak
ifconfig eth2.100 192.168.10.254
ifconfig eth2.100 up

Na ok, eddig megvagyok.

És ezután ?

dhcpd eth2.100 -> elkezd hallgatózni ezen a szegmensen, így van ? a 100-as VLAN-on.

kábel végén switch és másik portban pedig az elvesztett eszköz.

nem kap dhcp jelet, se semmi, és nemtom elérni. ez nagyon mókás..
Om mani peme hung.

#4 Felhasználó inaktív   Freddy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 15:43

ciscorol tudok nyilatkozni, de sztem a hp is hasonlo lehet:
a vlan 100 az nem management vlan id. A management vlan id az az 1-es. Ez nem torolheto, alapertelmezesben minden port az 1es vlan-hoz tartozik.
Azaz szerintem a gepednek a vlan1-n kene lennie ha konfigolni akarod az eszkozt.

#5 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 16:09

Idézet: Freddy - Dátum: 2005. dec. 15., csütörtök - 14:43

ciscorol tudok nyilatkozni, de sztem a hp is hasonlo lehet:
a vlan 100 az nem management vlan id. A management vlan id az az 1-es. Ez nem torolheto, alapertelmezesben minden port az 1es vlan-hoz tartozik.
Azaz szerintem a gepednek a vlan1-n kene lennie ha konfigolni akarod az eszkozt.

magyarul az eszköz vlan 100-on figyel ip cím után, de fix ip-re esélyes vlan1-ben ? :think:

a vlan1 az gyakorlatilag olyan, mintha nem is lenne vlan, nem ? :think: magyarul az a pucér felület, natúr ip-kkel.
Om mani peme hung.

#6 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 16:09

ok linuxon átállítom 192.168.  10.0/24-es szegmenset 1-es vlan-ra .. switch-en is.. aztán meglássuk.

izgi lesz...
Om mani peme hung.

#7 Felhasználó inaktív   Sumi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 16:57

?

https://forum.hwsw.h...topic=69391&hl=
Per Aspera Ad Astra

#8 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 17:41

Idézet: Sumi - Dátum: 2005. dec. 15., csütörtök - 15:57

új téma előtt keresés illik.

nos:

keresés a fórumban -> keresés kulcsszavak alapján -> "vlan" (idézőjelek nélkül) -> megnézheted, mennyit talál.

pontosan 3-at, de az általad említett, TÉNYLEGES vlan link nincsen köztük.

így aztán mosom kezeimet.

Más: megoldódott a bajom.

A switch-en a 30-as port a PC, 32-es az eltűnt eszköz (elvileg 100-as ID-jű VLAN-ban).

Nos, kaptam egy tippet: switch config -> 30-as pc portot betenni VLAN 100-ba, 32-est is, de a 30-ast NE állítsam TAGGED-re, a 32-est pedig igen. Nem moccant.

Megpróbáltam poénból fordítva :idea: , és szépen beugrott, megvan az elveszett kütyü. :) Tehát PC a 30-ason TAGGED port lett, kütyü a 32-esen UNTAGGED, és látják egymást, és kütyü felveszi a PC-ről a DHCP-s ip címet.

Cserébe viszont a switch szállt el (a config oldal 192.168.1.250), persze ha a pc-t átdugom nem VLAN-os portba, egy tök másikba, egyből bejön nyilván (és a kütyü tűnik el).

Azt lenne jó tudni, mit szabályoz pontosan ez a TAGGED-UNTAGGED opció a portokra, mert ezek szerint nem is kis hatása van a dolgokra.. :think: (tag=jelölés?)

Mert annak ellenére, hogy tagged vagy nem, mindkettő port a VLAN 100-ban volt ..

hmm :think:

Szerkesztette: Eperkutyus 2005. 12. 15. 17:47 -kor

Om mani peme hung.

#9 Felhasználó inaktív   Krusty 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 15. 17:46

Valahogy tuti lehet resetelni a cuccot, az általam ismert leggagyibb eszközöktől kezdve a konzol port nélküli cisco aironet 1100 access pointig mindent vissza lehet állítani gyári beállításokra. Leggyorsabb talán ha ennek utánanézel, hátha. Persze a benne lévő konfig ilyenkor nyista.

Kérdés, hogy mit jelent az, hogy a cucc a 100-as vlan id-vel próbálkozik. Valszeg egy 802.1q trunk-öt csinál a portján amin 100-as vlan id-vel küld mindent. Neked ilyenkor szintén egy trunk portot kell csinálnod a HP-n a szemben lévő portból (ez a vlan100 alatt a tagged), a dhcp szervert és a pc portját meg statikusan a 100-as vlan-ba kell tenned, hogy ne kelljen trunk konfiggal szarakodni linux meg windows alatt. Erről HP-nál lövésem sincs hogy hogyan, logikusan talán a vlan100 alatt az untagged parancs lehet a portra.

#10 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 17:52

Idézet: Krusty - Dátum: 2005. dec. 15., csütörtök - 16:46

Valahogy tuti lehet resetelni a cuccot, az általam ismert leggagyibb eszközöktől kezdve a konzol port nélküli cisco aironet 1100 access pointig mindent vissza lehet állítani gyári beállításokra. Leggyorsabb talán ha ennek utánanézel, hátha. Persze a benne lévő konfig ilyenkor nyista.

Kérdés, hogy mit jelent az, hogy a cucc a 100-as vlan id-vel próbálkozik. Valszeg egy 802.1q trunk-öt csinál a portján amin 100-as vlan id-vel küld mindent. Neked ilyenkor szintén egy trunk portot kell csinálnod a HP-n a szemben lévő portból (ez a vlan100 alatt a tagged), a dhcp szervert és a pc portját meg statikusan a 100-as vlan-ba kell tenned, hogy ne kelljen trunk konfiggal szarakodni linux meg windows alatt. Erről HP-nál lövésem sincs hogy hogyan, logikusan talán a vlan100 alatt az untagged parancs lehet a portra.

nem mondanám meg, mi ez, mert confidential :rolleyes:

nem lehet resetelni, viszont ha eltűnik az áram, autoconfig indul és no VLAN első körben. nem végfelhasználói kütyü..

csakhogy bugos a firmware, aztán megőrizte a vlan beállítást, ezért szenvedtem ennyit.

nemsokára újraflash-elem, van új fw..
Om mani peme hung.

#11 Felhasználó inaktív   Sumi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 18:32

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2005. dec. 15., csütörtök - 17:41

új téma előtt keresés illik.

nos:

keresés a fórumban -> keresés kulcsszavak alapján -> "vlan" (idézőjelek nélkül) -> megnézheted, mennyit talál.

pontosan 3-at, de az általad említett, TÉNYLEGES vlan link nincsen köztük.

így aztán mosom kezeimet.

Más: megoldódott a bajom.

A switch-en a 30-as port a PC, 32-es az eltűnt eszköz (elvileg 100-as ID-jű VLAN-ban).

Nos, kaptam egy tippet: switch config -> 30-as pc portot betenni VLAN 100-ba, 32-est is, de a 30-ast NE állítsam TAGGED-re, a 32-est pedig igen. Nem moccant.

Megpróbáltam poénból fordítva :idea: , és szépen beugrott, megvan az elveszett kütyü. :) Tehát PC a 30-ason TAGGED port lett, kütyü a 32-esen UNTAGGED, és látják egymást, és kütyü felveszi a PC-ről a DHCP-s ip címet.

Cserébe viszont a switch szállt el (a config oldal 192.168.1.250), persze ha a pc-t átdugom nem VLAN-os portba, egy tök másikba, egyből bejön nyilván (és a kütyü tűnik el).

Azt lenne jó tudni, mit szabályoz pontosan ez a TAGGED-UNTAGGED opció a portokra, mert ezek szerint nem is kis hatása van a dolgokra.. :think: (tag=jelölés?)

Mert annak ellenére, hogy tagged vagy nem, mindkettő port a VLAN 100-ban volt ..

hmm :think:

pedig én is ezzel a keresővel találtam.. csak talán azt kellett volna választani, hogy bármikor született hozzászólásokon/témákon scanneljen, ne csak az elmúlt hét napban...

nem baszogatásképp:) én is nyitottam volna új topicot:)

Tutorial:

Kép
Kép

Szerkesztette: Sumi 2005. 12. 15. 18:41 -kor

Per Aspera Ad Astra

#12 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 16. 01:49

semmi gond Sumi, én nem haragszom meg az admin-ra ha ezt a topic-ot belenyomja abba.. nem vagyok berágós fajta. :cool:

egyébként ezt a tagged / untagged dolgot a switch-en továbbra sem értem, annak ellenére, hogy beugrott a VLAN :think:
Om mani peme hung.

#13 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 16. 06:03

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2005. dec. 16., péntek - 1:49

semmi gond Sumi, én nem haragszom meg az admin-ra ha ezt a topic-ot belenyomja abba.. nem vagyok berágós fajta. :cool:

egyébként ezt a tagged / untagged dolgot a switch-en továbbra sem értem, annak ellenére, hogy beugrott a VLAN :think:

Sajnos vagy hál'isten? a HP-ket nem ismerem, de a tagged VLAN-nál az adott portot két- vagy több VLAN-ba teheted. A VLAN1 a default általában, ez a management is. A tagged portok azonos  VLAN ID-k esetén látják egymást. Ha ez nem így van, bugos a cucc. Újraindításkor a VLAN beállításoknak meg kell maradniuk.

#14 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 16. 08:36

Idézet: lrajmon - Dátum: 2005. dec. 16., péntek - 5:03

Sajnos vagy hál'isten? a HP-ket nem ismerem, de a tagged VLAN-nál az adott portot két- vagy több VLAN-ba teheted. A VLAN1 a default általában, ez a management is. A tagged portok azonos  VLAN ID-k esetén látják egymást. Ha ez nem így van, bugos a cucc. Újraindításkor a VLAN beállításoknak meg kell maradniuk.

megmaradnak a beállítások.

úgy ment a cucc, hogy az egyik port tagged, a másik untagged.

ezt egy cisco-s csávó mondta nekem csípőből, hozzátéve, hogy ő nem tudja, hp-kon ez hogy megy .

hát kb ugyanúgy ezek szerint. :think:
Om mani peme hung.

#15 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 14:06

Idézet: lrajmon - Dátum: 2005. dec. 16., péntek - 5:03

Nem értem ezt a VLAN-osdit:

egy VLAN switch miben tud többet egy nem-VLAN-osnál ? :think:

Az oké, hogy a portjait össze lehet kötögetni virtuálisan, melyik melyikkel legyen egy VLAN-ban. De ha natúr nem-VLAN-os switch-et használok, mi történik ?

Arról lenne szó, hogy lenne egy kütyü mondjuk Miskolcon, VLAN ID 100-al, és egy másik kütyü Győrben, ami ennek a 100-as VLAN-nak a része, mert arra állítom be.

Mi történik ilyenkor ?

Tegyük fel, két ADSL-es kütyüről van szó. Útközben kettejük között a BIX és rakás router switch stb. Ha azok egyike/negyede/akármi nem támogatja a VLAN-t, mi történik ? A VLAN ID-k megmaradnak a csomagokban ?

És mi történik, ha egy ilyen 100-as VLAN ID-jű csomag egy másik, szintén 100-as VLAN ID-jű kapcsolattal "találkozik" ? Elkezdik az eszközök látni egymást és máris 4-en vannak, ha éppen véletlen még az ip is úgy van beállítva rajtuk ? :think:
Om mani peme hung.

#16 Felhasználó inaktív   Sumi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 17:08

WAN-on akarsz VLAN-t használni?
Per Aspera Ad Astra

#17 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 20:20

Tényleg hülye kérdés. :p

Na figy.

Ugye a hálózati kommunikációt layerekben szokás értelmezni. Ami minket ez esetben érdekel az az első 3 szint.

Az első a fizikai hordozóra való illesztés, meg az onnan való olvasás szabályait tartalmazza.

A második azt, h azon az egy darab közegen, amit épp használunk, azon kinek szól a valami, meg h hogyan szabályozódik, h ki beszélhet, meg ilyesmi. Ez lan hálókon ált az ethernet (De lehet egy csomó más dolog is. token ring arcnet, stb). Az ethernetben keretek közlekednek, amiben mac alapján lehet eldönteni, h ki a címzett.

A harmadik esetünkben az IP. Na ez már struktúrált, és alkalmas arra, h több állomáson keresztül (mindig megjáratva a csomagot a két eszköz közötti layer 1-2 rétegen keresztül) végül eljuttassa a címzetthez. Vagyis routeolható.

Nomost az van, h az ethernet mint olyan, egy osztott közeges megoldás, vagyis több egység is vehet egy ethernet keretet, majd akinek szólt az foglalkozik vele, a többiek meg eldobják, és kész. Namost ugye ez annyira azért nem jó, mert biztonsági szempontból kissé hülyeség megbízni a felekben :) Ezért aztán szertnénk, ha ezek csak jól kontorllálható módon pofázhatnának egymással, és nem láthatnák a többi forgalmat. Ezt úgy lehet elérni, hogy csak layer3 szinten engedjük őket beszélgetni, úgy h van köztük egy tüzesfal. Ennek a módja az, h külön lanokra tesszük őket, ami nagy átlagban azt jelenti, h külön switchekbe kerülnek.

Nade ezzel vannak gondok. Ugye sok sw az sok hely, sok admin macera, nem lehet könnyen átszervezni mindent, stb stb.

Ezért aztán kitalálták, h egy swt szét lehessen virtuálisan szedni több switchre, vagyis ott megtiltani, h beszélgessen egymással, akiknek nem kellene. Hence the name virtual lan.

Ez mind szép és jó, csak éppen mi van, ha én egy nagy cég többszáz gépes hálózatát akarom szétszedni, amik lehet, h nincsenek is közvetlenül egy helyen. Ugye többszáz meg többezer portos swt nem nagyon gyártanak, meg h gyártanának, akkor se lehetne félbefűrészelni, h mind a két épületbe jusson.

Vagyis meg kell oldani, h egy ethernet keret valahogyan tartalmazza azt, h melyik vlanhoz tartozik. Namost a bibi az, h amikor az ethernetet kitalálták, akkor még szó nem volt ilyesmiről, vagyis meg kell hekkelni szegény kereteket, hozzácsapva még a vlan IDt is a fejléchez, és akkor máris jó, adó oldal beleteszi és vevő oldal kiolvassa (mátmint a sw-ek), azt kész. Igen ám, csak aki nem tudja, h itt nem normális keretek jönnek, annak bizony szópóág van, mert fingja nem lesz, h mi ez...

És akkkor most jön az a pár mondat, ami a válasz a kérdésedre: A szolgáltatók nem tudják, h te ilyet teszel a kereteidbe. De ha tudná is, akkor sincsen arról gőze, h te milyen vlan idket használsz... Sőt, az utazás nagy részén egyáltalán nem ethernet keretekben utazik a dolgog. Vagyis csak úgy simán nem fog ez a dolog menni, h kienegeded a világba.

Amit tenni lehet az az h felhúzni egy tunelt, vagyis ezen speckó ethernet kereteket (vagy legalábbis az elégséges információt) átküldeni adatként (amire ugye jön IP fejléc, aztán meg útközben az épp aktuális layer2 dolgok). Biztos h van ilyen, de konkrét megoldást sajnos nem tudok.

Bocs a szájbarágós meséért, cs ez most így kijött... :)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#18 Felhasználó inaktív   Krusty 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 04. 11:16

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 19:20

Amit tenni lehet az az h felhúzni egy tunelt, vagyis ezen speckó ethernet kereteket (vagy legalábbis az elégséges információt) átküldeni adatként (amire ugye jön IP fejléc, aztán meg útközben az épp aktuális layer2 dolgok).

Ez része a Metro ethernet elképzelésnek, a használt technológia a dot1q tunneling, 802.1ad. Elég sokféle wan megoldáson tudsz átvinni így vlan forgalmat, atm, frame relay és mpls felett biztosan. Viszont nem tudok róla hogy Magyarországon lenne ilyen bármelyik szolgáltatónál (Matáv, Pantel).

#19 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 04. 11:24

Idézet: Krusty - Dátum: 2006. jan. 4., szerda - 11:16

Ez része a Metro ethernet elképzelésnek, a használt technológia a dot1q tunneling, 802.1ad. Elég sokféle wan megoldáson tudsz átvinni így vlan forgalmat, atm, frame relay és mpls felett biztosan. Viszont nem tudok róla hogy Magyarországon lenne ilyen bármelyik szolgáltatónál (Matáv, Pantel).

Megnézegettem, én nem egészen erre gondoltam, hanem arra, h egyszerűen fogom a kereteket és adatként átküldöm a másik oldalra... Majd nézelődök kicsit ezügyben :)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#20 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 04. 11:33

Aaaaaa tökéletes volt ! :Đ Kezdem érteni.

(Hence the expression: as greedy as a pig) :Đ

Idézet

Igen ám, csak aki nem tudja, h itt nem normális keretek jönnek, annak bizony szópóág van, mert fingja nem lesz, h mi ez...

És akkkor most jön az a pár mondat, ami a válasz a kérdésedre: A szolgáltatók nem tudják, h te ilyet teszel a kereteidbe. De ha tudná is, akkor sincsen arról gőze, h te milyen vlan idket használsz... Sőt, az utazás nagy részén egyáltalán nem ethernet keretekben utazik a dolgog. Vagyis csak úgy simán nem fog ez a dolog menni, h kienegeded a világba.

Aha. Szopóágon mi történik ? Dobja ?

2-ik rész: a VLAN tulképpen layer2-t szegmentál virtuálisan, layer3-on? :think: Lehet hülye vagyok, de izé .. ez nekem így nemtiszta. :Đ Egy alacsonyabb réteget nem nagyon lehet szegmentálni egy fentebbiről, akár virtuális, akár nem, nem ? Magyarul ha én ethernet szinten akarom hogy VLAN1 ilyen keretet, VLAN2 meg amolyat kapjon, akkor tulképpen layer3-ba becsomagolom a layer2 kereteket ?
De ez nagyon hülyén hangzik.

Vagy a b) gondolatom lenne a jó, magyarul a VLAN csak a sima keretek jól megdugása egy VLAN ID-val? És ezért van az hogy a sima switch-ek lófaxt se látnak belőle ? És vajon elakad a VLAN forgalom egy sima switch-nél ? :think: Na és vajon hogyan pakolom bele a szervert, ami a BIX-ben csücsül, egy olyan VLAN-ba, ami mondjuk Győrben van? :Đ Ez lenne a tunnel ? (Mert akkor megoldom).

Mondd kérlek, hogy igen, a b) változat a jó és jól értem amit mondasz..

Szóval ha azt mondom, hogy én vagyok a T-Com, és Debrecennek leosztok egy 100-as VLAN ID-t, Győrnek meg egy 200-ast, a BIX-ből pedig mindkét VLAN-t szeretném látni az egyetlen szervergépemmel, akkor .. :think: .. akkor ? :Đ :Đ :think:
Om mani peme hung.

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó