HWSW Informatikai Kerekasztal: Munkavállalás külföldön - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (8 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Munkavállalás külföldön mikor, mire, merre ... Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 12. 19:07

Sziasztok...!

Felmerült a gondolat bennem, hogy esetleg tanulmányaim folytatása elött külföldön vállalnék rövidebb-hosszabb távon munkát, tapasztalatszerzés, az adott ország nyelvének mélyebb megismerése, és az anyagi lehetőségek biztosítása okán. Mivel nem vagyok nő, elég sok lehetőség kiesik.
Szóval, az érdekelne, hogy honnan érdemes kezdeni, merre kutakodjak, milyen tapasztalaitok vannak ebben a témában, esetleg mire figyeljen az ember. Kérdések, válaszok, vélemények, stb.  :)
És persze minden, ami a külföldi munkavállalásról szól.

Én első körben az EU tagországaira gondoltam, mert ott talán könnyebben érnék célt.

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#2 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 12. 19:09

Anglia nagyvarosai tele vannak job centerekkel. Oda bemesz, es segitenek neked munkat talalni, ha eleg szimpatikus vagy Te es a papirjaid nekik. Az elet eleg draga, de ha ugyes vagy tudsz kis koltopenzt sporolni magadnak. Ilyen teren tapasztalataim nincsenek. :(  (en konkret munkafeladatra es ceghez jottem ki).
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#3 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 12. 19:11

Idézet: Boba - Dátum: 2006. máj. 12., péntek - 19:09

Anglia nagyvarosai tele vannak job centerekkel. Oda bemesz, es segitenek neked munkat talalni, ha eleg szimpatikus vagy Te es a papirjaid nekik. Az elet eleg draga, de ha ugyes vagy tudsz kis koltopenzt sporolni magadnak. Ilyen teren tapasztalataim nincsenek. :(  (en konkret munkafeladatra es ceghez jottem ki).

A szükséges papírok megszerzése nehézkes procedúra volt?

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#4 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 12. 19:16

En szerencses helyzetben voltam, pl mar a "hataron" is tudtam mutatni a levelet, ami igazolta, hogy lesz szallasom es munkam. Egy kocsit vettem itt kint, azzal nem volt gond. Bar magyarorszagon meg nem vettem kocsit, de nem tunt neheznek. Ott megfizetik a papirmelot vegzo embereket, dolgoznak is. :)

A lenyeg, hogy _szerintem_ az elejen nem szabad mondani, hogy munkavallalni jottel, hanem kirandulas. Mer lehet azt nem szeretik. En meg kb 12 eve voltam eloszor angliaban, ott a buszrol leszallitottak azokat is, akiknek kevesebb penze volt mint 2 heti koltopenz, es tobb mint amennyi csak 2 hetre kell. Bar gondolom most mar ilyen nincs.

Szerkesztette: Boba 2006. 05. 12. 19:17 -kor

#5 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 12. 19:47

Idézet: Nevergone - Dátum: 2006. máj. 12., péntek - 20:07

Sziasztok...!

Felmerült a gondolat bennem, hogy esetleg tanulmányaim folytatása elött külföldön vállalnék rövidebb-hosszabb távon munkát, tapasztalatszerzés, az adott ország nyelvének mélyebb megismerése, és az anyagi lehetőségek biztosítása okán. Mivel nem vagyok nő, elég sok lehetőség kiesik.
Szóval, az érdekelne, hogy honnan érdemes kezdeni, merre kutakodjak, milyen tapasztalaitok vannak ebben a témában, esetleg mire figyeljen az ember. Kérdések, válaszok, vélemények, stb.  :)
És persze minden, ami a külföldi munkavállalásról szól.

Én első körben az EU tagországaira gondoltam, mert ott talán könnyebben érnék célt.

Idézet

Mivel nem vagyok nő, elég sok lehetőség kiesik.

:nevet2:  :nevet2: , Bocs, de először rosszra gondoltam..

Angliáról:

Mindenképpen nézz körül a rokonságban/haverok/barátok között, hogy van-e valakinek kint dolgozó hozzátartozója valakinek. Nagyon sokat segíthetnek az első lépések megtételében. Talán ez a legfontosabb.

Először is spórolj. Az elinduláshoz minimum kell 200k készpénz, amit beváltasz. Azért, mert iszonyatos túlkínálatvan munkaerőből, mivel fél Kelet-Európa kint dolgozik. Rengeteg lengyel, észt-lett-litván, stb.
Nem biztos hogy egyből kapsz munkát lehet, hogy 2-3-4 hét is el fog telni az interjúkkal, mire összejön valami, és addig is élni kell valamiből.

Itt egy link , ahol tudsz munkát nézni, minden munkakereső ezen az oldalon lóg.

Nagyon fontos a nyelvtudás, én ist azt hittem, hogy jól tudok angolul, aztán kiderült, hogy mégsem. Maximum itthoni nyelviskolás szinten. (Egy volt lakótársam pl. kétszer kérdezett vissza a Mc Donald's-nál, hogy sorry? Meg is köszönték a részvételét az interjún).

Ha Anglia, akkor London. Ebben a metropoliszban jóval nagyobb az esélyed a munkára, mint vidéken.

Lakás: jellemzően albérlet másokkal (ált. magyarokkal), kb 200-300 font havonta. A gumtree-n azt is találsz. London zónákra van osztva, minél közelebb vagy a cityhez, annál drágább. A hármas-négyes zónában, már egész barátiak az árak.

Közlekedés: buszal olcsó, csak lassú. Azt hiszem a heti bérlet 13 v. 15 font. Az Oyster Card mindenre jó az 25 font. Első időben mégis érdemes megvenni, mert nem ildomos késni. Először.  :D  A londoni metró, először maga a káosz, de később megszokod. :D

Kaja: Ott is van Lidl kb. magyar árak de elég csumpi. 1-2 hónapig kibirható. Van Tesco is. (Később Sainsburry's, mert az jó, de drágább is). Ha nem élsz nagy lábon, heti 10-20 fontból kijön a kaja.

Ha már van munkád és összespóroltál 90 fontot, akkor intézheted az NIN számot (national insurance number). Ez olyan TB+adószám féleség. Az illeték 90 fontba kerül.

Nem nagyon van kp.-s fizetés, ezért fontos a bankszámla. Ehhez kell egy bejelentett lakcím és egy névre szóló közüzemi számla. Ezt időbe telik elintézni, így először csekket fogsz kapni. Ezt elég sok helyen be lehet váltani.

Dióhéjban ennyi.
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#6 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 12. 19:55

Idézet: Boba - Dátum: 2006. máj. 12., péntek - 20:16

En szerencses helyzetben voltam, pl mar a "hataron" is tudtam mutatni a levelet, ami igazolta, hogy lesz szallasom es munkam. Egy kocsit vettem itt kint, azzal nem volt gond. Bar magyarorszagon meg nem vettem kocsit, de nem tunt neheznek. Ott megfizetik a papirmelot vegzo embereket, dolgoznak is. :)

A lenyeg, hogy _szerintem_ az elejen nem szabad mondani, hogy munkavallalni jottel, hanem kirandulas. Mer lehet azt nem szeretik. En meg kb 12 eve voltam eloszor angliaban, ott a buszrol leszallitottak azokat is, akiknek kevesebb penze volt mint 2 heti koltopenz, es tobb mint amennyi csak 2 hetre kell. Bar gondolom most mar ilyen nincs.

Izé... Uniós tagok vagyunk, és Anglia nem korlátozza a munkavállalást.

Beállsz az uniós sávba a határon (repülőtéren), felmutatod az útleveled és ennyi.

Ja, és még egy kis kiegészítés az előző posthoz: Ha bírod idegekkel az elkényeztetett, undok, magát felsőbbrendűnek gondoló, idegbeteg kölyköket, akkor te is vállalhatsz sittelést. Nem kizáró ok, hogy fiú vagy, sőtt...
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#7 Felhasználó inaktív   Ombuccmann 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 13. 11:28

Még egy okosság: délre indulni nem érdemes. Spanyolokhoz még esetleg, ha éppen bejön valami jó kapcsolat, de a görögök csórók és nagy a munkanélküliség, az olaszokkal meg default szóba se álljon senki. Az egy hihetelen suttyó társaság, megbízhatalan sóher arrogáns idióták. Oroszoknak százszor inkább dolgoznék mint olasznak.

Megjegyzés: ne keverjük az oroszt az ukránnal. Ukrán és olasz kb egy szinten van, az orosz sokkal fegyelmezettebb és megbízhatóbb.

#8 Felhasználó inaktív   FakeJack 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 13. 11:43

Bár nem szeretek általánosítani, de ha osztrákokkal hozz össze a sors, akkor jól nézd meg őket magadnak, mielőtt dolgozni kezdesz velük.

#9 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 13. 11:44

csak addig hiszed, hogy jo dolog lenne oroszorszagban dolgozni, amig meg nem ismered a burokraciajukat.. ne akard! hidd el, jobb Neked ugy. ;)

es nagy kulonbsegek vannak am orosz es orosz kozott. amig nincs konfliktus, addig nagyon kedvesek. konfliktusban viszont kemeny ellenfelek. na de mindegy, ketlem, hogy barki jozan ember oroszorszagba akarna dolgozni. es en, aki ismerem oket igen jol, nem tudok erre racafolni!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#10 Felhasználó inaktív   Ombuccmann 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 13. 13:27

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 13., szombat - 12:44

csak addig hiszed, hogy jo dolog lenne oroszorszagban dolgozni, amig meg nem ismered a burokraciajukat.. ne akard! hidd el, jobb Neked ugy. ;)

Dolgoztunk már oroszoknak, itthon is, náluk is. Valóban kemény világ ami ott van, bürokratikus rendőrállam, de ha jól teljesítesz a fizetési fegyelem jobb a miénknél.
Hibázni nem sokat lehet az tény. Aki nem biztos a dolgában az inkább el se kezdje.

#11 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 13. 13:37

Ha már szóbakerült a korrektség, akkor az angolok elég korrektnek mondhatók. Nyilván nem mindenki, 1-2 bunkó mindenhol vannak, de nem annyi, mint nálunk. Viszont ott kőkemény piacgazdaság van. Ha nincs rád szükség (kevesebb lett a munka v. rosszul dolgozol stb.) egy napal sem fognak tovább alkalmazni.

A gumtree-n kívül,-ahogy Boba is írta- rengeteg job center is van, ahol felveszik az adataidat (meg azt is hogy mihez értesz, ill. milyen munkát vállalsz el) és segítenek munkát keresni. Mivel semmi sincs ingyen ezért is fizetni kell. Ha jól tudom ez 20-50 fontba szokott kerülni.

Viszont vigyázz a munkaközvetítést ajánló kelet-európaiakkal: Sikerült exportálni a helyi suttyó-türhő össznépi ehúzósdit.  Lengyelek csinálták saját honfitársaikkal, és az átverés a következő volt: több helyen, különféle telefonszámokon hirdették, hogy munkaközvetítés, tuti biztos munkák, lengyeleknek, nem kell nyelvismeret sem stb. A találkozót egy parkolóba beszélték meg, ahol a 100 fontot közvetítési díjat egyből legombolták az áldozatról, majd mondták neki, hogy várjon egy kicsit, mert a kocsiban maradtak a papírok... Majd kocsiba be, és kövér gázzal el.

A bérek: droid munkáért ált. 4-8 font környékén van a nettó órabér. Minnél tovább maradsz kint, és minnél több kapcsolatot építesz ki másokkal, annál több esélyed van a jobban fízető munkákra.
Egy lakótársnőm angol barátja informatikusként 30 fontos órabérben volt.

#12 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 09:19

No igen, jó kérdés az, hogy először is merre induljon el az ember.  :)

Idézet

[link]

#13 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 10:19

Idézet: Fanatic - Dátum: 2006. máj. 13., szombat - 14:37

A bérek: droid munkáért ált. 4-8 font környékén van a nettó órabér. Minnél tovább maradsz kint, és minnél több kapcsolatot építesz ki másokkal, annál több esélyed van a jobban fízető munkákra.
Egy lakótársnőm angol barátja informatikusként 30 fontos órabérben volt.

Na egen... mint mar mondtam egy idos hazasparnal lakom, akiknek van 2 lanyuk, az egyikkel beszeltem, es kerdeztem miert munkanelkuli. Mondta 1: ingyenes bizonyos szak az egyetemen, 2: 5 fonti oraber alatt nem megy el dolgozni, mer a munkanelkuli segely tobb. Amugy vannak nagyon jol fizeto allasok is... van egy munkatarsam, aki ha olyan ugyfel jon be aki real-time assistance-t igenyel akkor bezony 100 fontos oraberben vagy afolott dolgozik. Mas kerdes, hogy ez a munkakor eleg nehez, es piszok mod gyorsan kell dolgozni nagyon profi minosegben. (Grafikai munkakor.)

Szerkesztette: Boba 2006. 05. 15. 10:21 -kor

#14 Felhasználó inaktív   Tomi Filth 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 12:01

Ismerőseim, családtagjaim voltak/vannak külföldön jelenleg is. A legnépszerűbb munka, a bébisintérség. Heti 55 fonttól 200 fontig fizetik, változó. Abizonyára a 200 az már nagyon jó, de ritka is nagyon. Fiúk/lányok vegyesen kellenek, nem feltétlen csak a lányokat keresik, viszont közvetítő irodán keresztül tudsz kimenni. Ha meg már kint vagy, alkezdheted építeni karriered kis idő után...

Rokonaim voltak kint Kanadában és Új-Zélandon is. Az utóbbi helyen nem jött össze a meló, Kanadában jól kerestek, holott csak egy kenyérgyárban dolgoztak esti műszakban. Egy év körül voltak kint, ami arra volt elég, hogy itthon mindenféle háztartási gépeket megvegyenek, meg felújíthasssák a házukat. Cirka 2 misi jött össze takarékbe az egy év alatt a házaspárnak...

Egyébként én is gondolkodom a külföldi állásokon, de sajnos nagyon kevés a nyelvtudásom, mindenből csak egy kicsit tudok. Talán az Olasz menne, de róluk nemsokmindent tudok... Nincsenek információim.

para Tomi Filth

#15 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 12:05

Sok ismerősöm van Angliában:
-Nehéz munkát találni, mert a legtöbb helyen kérnek referenciákat meg számlamultat. Számlát meg nem nyithatsz valamiért (talán állampolgárság miatt), szóval egy ördögi körbe kerülsz.
A bébicsőszködéshez meg nem kell odáig menni.
"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#16 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 12:06

Idézet: Tomi Filth - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 12:01

de sajnos nagyon kevés a nyelvtudásom, mindenből csak egy kicsit tudok.

Hát igen, ez a problémám nekem is. Jó lenne valahova úgy kikerülni, ahol ezt is tudnám szépen építeni. De sajnos a legtöbb (vagy talán mindegyik) helyre csak nyelvtudással lehet indulni... :reklamacio:

Idézet

[link]

#17 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 13:36

Idézet: Ombuccmann - Dátum: 2006. máj. 13., szombat - 14:27

Dolgoztunk már oroszoknak, itthon is, náluk is. Valóban kemény világ ami ott van, bürokratikus rendőrállam

Hogy miert lett elegem az oroszokbol?

Mert a rugalmatlan gondolkodasmodjuk meg mindig a burokratikus rendorallam jatekszabalyai szerint mukodik, nem kepesek felfogni, hogy mashol masok a szokasok/jatekszabalyok.

Egy orosz multi hazai leanyvallalatanal dolgozgattam, de hocipom tele lett azzal, hogy a jobbitasi otleteimet folyamatosan lesoportek az orosz fejlesztok az asztalrol: "Nem lehet megcsinalni"-val, holott az emailjeimben par soros pelda Pascal koddal illusztraltam, hogy 2 perces munka lenne megcsinalni.

De nem, o donti el, hogy mit miert csinal a program, mi ne gondolkozzunk.

Szivjunk csak amiatt, mert szerintuk ugy kell a programot hasznalni, ahogy ok megirtak, nem az ugyfel szajize szerint/ahogy szamunkra logikus lenne.

Masik jo pelda volt a szerencsere nemreg lezart penztargep projektunk.
Le lettek forditva az idevago jogszabalyok oroszra, hogy nehogy felreertsenek valamit belole, hiszen utolso betuig be kell tartani, ha engedelyt szeretnenk.

Erre nekialltak onkenyesen mazsolazgatni a kovetelmenyek kozott, hogy ezt mar tudja a program, szoval nincs vele munka, ezt meg nem tudja, es nem fogjuk teljesiteni, mert a programozo (=cegcsoport egyik alapitoja, szoval fo-fo-fonok) nem er ra. :omg:
(minket meg hataridok kotottek, meg kotber...)

Aztan amikor mar otodszor dobtak vissza elominositesrol a rendszert, mert valami meg mindig nem az eloirasok szerint mukodott, akkor meg nekik allt feljebb, hogy mit szerencsetlenkedunk, vegyuk meg a hatosagot kilora. :omg:

Jo par orankba tellett elmagyarazni nekik, hogy itt mar masok a jatekszabalyok, mint az elozo rendszerben, ok meg azt bizonygattak, hogy mindenhol olajozni kell a gepezetet, ha elore akarsz jutni.

Ok azzal kalkulaltak, hogy 2 het alatt kesz a projekt, mint a tobbi ex-szovjet tagorszagok hasonlo projektjeinel.
Ehelyett tobb mint fel evig rugdoshattam oket, hogy ez, meg ez hianyzik a kovetelmenyek kozul, meg kene csinalni.
(egyebkent ritka hulye a magyar szabalyzas, plusz a bizottsag is rajatszott kemenyen :( )

Koszonom, ennyi eleg volt.

Egyebkent Moszkvaban maximum orosz tudassal lehet boldogulni, leven lakosainak 97%-a egy vilagnyelvet beszel, semmi mast.
Ceges trening idejen igencsak meg voltam love az angol, meg nemet tudasommal, amikor elmentem varost nezni, aztan sikeresen eltevedtem...

#18 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 14:25

"Aztan amikor mar otodszor dobtak vissza elominositesrol a rendszert, mert valami meg mindig nem az eloirasok szerint mukodott, akkor meg nekik allt feljebb, hogy mit szerencsetlenkedunk, vegyuk meg a hatosagot kilora."
no igen, ezt nehez megmagyarazni egy olyan allamban, ahol meg mindig 90% korul lehet a fekete gazdasag. a fizetest "dollarban" osztjak, mert senki sem szamol rubelben.

no meg az is erdekes, hogy amikor Seremetyevoban bemondanak angolul valamit, az ember meg akkor is azt hiszi, hogy oroszul mondtak. mert aki beszel angolul azt sem lehet megerteni. ellenben ha tudsz oroszul, meg ismered a korulmenyeket, akkor eleg jol el tudsz lenni. csak hat ez nem tul sok embernek adatik meg. :) (ja, igen, de attol, hogy tudsz oroszul, meg nem feltetlenul akarsz ott dolgozni. akkor mar tul jol ismered oket ahhoz!)

Szerkesztette: bogdan 2006. 05. 15. 14:27 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#19 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 15:09

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 15:25

no meg az is erdekes, hogy amikor Seremetyevoban bemondanak angolul valamit, az ember meg akkor is azt hiszi, hogy oroszul mondtak.

Ne is mondd, elozo angol szakot vegzett titkarnojukkel is nehez volt kommunikalni, de az uj meg rosszabb. :(

Fel oldalas emailban megy a reszletes kivansaglista, hogy mit szeretnek.
Erre felhiv telefonon, hogy magyarazzam el, ami annyibol all, hogy felolvasom az emailt. :omg:

Ilyenkor persze hivhatom vissza, mert innen mobilrol Moszkvaba inditott hivasnal legalabb van eselyem megerteni, mit makog, mig amikor o hiv az irodajukbol, akkor ugy sistereg a vonal, hogy kb. minden 10. szot lehet csak erteni. :(

#20 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 15:54

Idézet: Ombuccmann - Dátum: 2006. máj. 13., szombat - 12:28

de a görögök csórók és nagy a munkanélküliség

Mégis jobban állnak mint mi.
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

Téma megosztása:

• (8 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó