HWSW Informatikai Kerekasztal: Flash memóriák élettartama - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Flash memóriák élettartama Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   biriBUM 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 02. 05:23

A napokban hallottam a rádióban egy műsort, ahol egy neves és túl drágán dolgozó magyar adatmentő cég képviselője azt fejtegette, hogy a flash memóriák a technológia miatt mindenképp elhasználódnak, mindez csak idő kérdése. Az nyilvánvaló, hogy az állandó írást-olvasást nem szeretik (ld. pl a Vista hülyesége a pendrive memóriaként való alkalmazására), de engem érdekelne, hogy fizikálisan mennyi lehet az az írásmennyiség, amit a mai eszközök elviselnek, pl. napi használat mellett. Milyen más tényező befolyásolhatja az eszközök élettartamát?
Várom az értékes hozzászólásokat :Đ
Az akarok lenni, aki akkor voltam, amikor az akartam lenni, ami most vagyok.

#2 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 03. 02. 07:42

Az olvasás mindegy nekik, csak az írás lényeges. Ebből egy mai, korszerű NAND memória több tízezres nagyságrendet elvisel. Ettől függetlenül nem jó dolog lapozófájlnak használni szerintem, meg nem is gyors véletlen olvasásban...
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#3 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 02. 09:56

A ReadyBoost nem a pendrive memóriaként/lapozófileként való alkalmazása.
Pl bármikor eltávolítható, ami a fentiek estében gondokat okozhat... :)
http://en.wikipedia....wiki/ReadyBoost
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#4 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 02. 12:37

ha vki sokat fotóz, mindenképpen érdemes olyan kártyát venni (pl Sandisk) amire akár 10 év garancia is van
a törlés is nyilván írásnak számít (a FAT tábla területén mindenképpen), így egyetlen kép akár kétszer is számíthat, ha egyenkénti törlésről van szó
talán ezért is célszerűbb lehet a kártyát a kamerában leformázni, az csak egyetlen alkalom az összes képre

#5 Felhasználó inaktív   lacus55 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 04. 12:16

Észlelhető-e, pl. a fotók minőségének romlásán a kártya várható tönkremenetele, vagy csak egyszerűen egyik pillanatról a másikra felmondja a szolgálatot? Mi a helyzet az 1-2 GB-os pendrivok esetében, vagy a PDA-k MMC kártyáival?
Vagy talán csak egyre csökken az elérhető terület, vagy csak csökken az elérési sebesség? Van-e valakinek ebben tapasztalata?

#6 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 04. 13:04

nem igazán jellemző ilyesmi
elméletben sérülhetne egy JPG file belseje is, az valóban tűnhetne minőségromlásnak - de a leggyakrabban újraírt terület a FAT tábla, így ott lesz először hiba, márpedig akkor elérhetetlenné válnak file-ok

szóval inkább "eddig jó, egyszercsak meg már rossz" jelenségre lehet számítani

#7 Felhasználó inaktív   Gali 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 08. 17:42

A mai árcsökkenés mellett nagyobb a valószínűsége annak, hogy a tönkremenetel előtt egy nagyobbat veszünk helyette.
Amúgy egy ismerősömnek eddig 2 pendriveja szállt el. Lehet, hogy amiatt, mert arról dolgozott.

#8 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 08. 19:19

Idézet: Degeczi - Dátum: 2007. márc. 4., vasárnap - 13:04

nem igazán jellemző ilyesmi
elméletben sérülhetne egy JPG file belseje is, az valóban tűnhetne minőségromlásnak - de a leggyakrabban újraírt terület a FAT tábla, így ott lesz először hiba, márpedig akkor elérhetetlenné válnak file-ok

szóval inkább "eddig jó, egyszercsak meg már rossz" jelenségre lehet számítani

arrol nemis beszelbve, hogy onmagaban az olvasas is a FAT tabla irasaval jar (access timestamp update)
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#9 Felhasználó inaktív   biriBUM 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 09. 14:37

Sokszor csak annyi van, hogy a pendrive "elfelejti" a fájlrendszert, RAW lesz és persze az adataid is elszállnak (kivéve, ha tudsz RAW recoveryt csinálni). Ennek mi lehet az oka?
Az akarok lenni, aki akkor voltam, amikor az akartam lenni, ami most vagyok.

#10 Felhasználó inaktív   Igazi hős 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 10. 16:23

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. márc. 8., csütörtök - 19:19

arrol nemis beszelbve, hogy onmagaban az olvasas is a FAT tabla irasaval jar (access timestamp update)

A timestamp a file bejegyzés része, nem a FAT-ben tárolódik.

#11 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 12. 06:49

Idézet: Igazi hős - Dátum: 2007. márc. 10., szombat - 16:23

A timestamp a file bejegyzés része, nem a FAT-ben tárolódik.

Aha. Tehát a FAT-ban tárolódik, de nem a FAT része. Értem én...
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#12 Felhasználó inaktív   Igazi hős 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 12. 17:09

Idézet: didyman - Dátum: 2007. márc. 12., hétfő - 6:49

Aha. Tehát a FAT-ban tárolódik, de nem a FAT része. Értem én...

Ez érdekes értelmezése annak, amit írtam.  :rolleyes:  Mindenesetre a FAT és a directory table (ahol a file bejegyzések vannak) két külön terület. A FAT nem változik a file olvasásától, de még az írásától sem feltétlenül.

#13 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 12. 20:08

minden bizonnyal, de adott esetben csak az a lényeg, h van olyan terület, ami sokkal sűrűbben kerül újraírásra mint bármi más, és ha végül elsőként bedöglik, olvashatatlan az eszköz

aztán hogy ez a directory table valójában nem szorosan a FAT része, oda csak kapcsolódik, az itt most lényegtelen

#14 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 12. 22:02

Idézet: Igazi hős - Dátum: 2007. márc. 12., hétfő - 17:09

Ez érdekes értelmezése annak, amit írtam.  :rolleyes:  Mindenesetre a FAT és a directory table (ahol a file bejegyzések vannak) két külön terület. A FAT nem változik a file olvasásától, de még az írásától sem feltétlenül.

A FAT felépítését tekintve egy láncolt lista, az egyes fájltöredékek utolsó karakterében a következő töredék címe lakik-ez a terület valóban nem tűnik annyira érzékenynek, csakhogy a FAT az üres területen rendre nulla értékre írja ezt az értéket, jelezve, hogy a klászter üres..
A FAT valóban erre a két területre oszlik, de ettől még FAT (mint fájlrendszer) alatt a FAT és a DT egységét értjük, ha az ehhez való hozzáférésről, mint alapvető, fájlművelettel járó dologról van szó, nem részletezzük.

#15 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 12. 22:41

Idézet: didyman - Dátum: 2007. márc. 12., hétfő - 23:02

A FAT felépítését tekintve egy láncolt lista, az egyes fájltöredékek utolsó karakterében a következő töredék címe lakik-ez a terület valóban nem tűnik annyira érzékenynek, csakhogy a FAT az üres területen rendre nulla értékre írja ezt az értéket, jelezve, hogy a klászter üres..
A FAT valóban erre a két területre oszlik, de ettől még FAT (mint fájlrendszer) alatt a FAT és a DT egységét értjük, ha az ehhez való hozzáférésről, mint alapvető, fájlművelettel járó dologról van szó, nem részletezzük.

Ez így szép meg jó, de a DT attól még egy (speciális) file az adatterületen. A LAT is ebben tárolódik, nem a FAT táblában. Lehet utólag maszatolni hogy FAT filerendszerre gondolt a költő, nem FAT táblára ( pedig de :) ), de szvsz felesleges.
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#16 Felhasználó inaktív   Igazi hős 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 12. 23:38

Idézet: didyman - Dátum: 2007. márc. 12., hétfő - 22:02

Nos, az eredeti hozzászólás - amire reagáltam - így szólt:

Idézet

Szerintem ebből elég nyilvánvaló, hogy FAT alatt nem a fájlrendszert értettük (hanem magát a File Allocation Table-t). Különben mindegy is...

#17 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 13. 02:22

Idézet: Igazi hős - Dátum: 2007. márc. 12., hétfő - 23:38

Nos, az eredeti hozzászólás - amire reagáltam - így szólt:

Szerintem ebből elég nyilvánvaló, hogy FAT alatt nem a fájlrendszert értettük (hanem magát a File Allocation Table-t). Különben mindegy is...

Jogos. :)

#18 Felhasználó inaktív   Piton 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 19:01

Idézet: biriBUM - Dátum: 2007. márc. 9., péntek - 15:37

Sokszor csak annyi van, hogy a pendrive "elfelejti" a fájlrendszert, RAW lesz és persze az adataid is elszállnak (kivéve, ha tudsz RAW recoveryt csinálni). Ennek mi lehet az oka?

Hogy mitol nem tudom, de most kuzdok en is eppen vele... RawRecovery kb 3adszor futott most le, de semmi sehol :(

#19 Felhasználó inaktív   Bendeguuuz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 18. 04:03

nekem meg már harmadik pendrive játsza azt el, hogy mint ismeretlen usb eszkoz jelenik meg, és persze sehol semmi particio a fájlkezeloben (igy ugyebár hardveresen nem latja a windows ... szal keresztet vethetek az adatoknak?) ... 1 éves hasznalat utan ...
ABIT NF-7S ver:2.0 # Barton 2500+ @ 3200+ # Aerocool HT101 + Zalman ZM-OP1 # 2X KingMax 512/400 SuperRam Dual Channel DDR # Club3D 6600 GT + Zalman VF700 AlCu # Samsung 250G Sata2 # 2x Maxtor 120G (7200) # Nec 2500 DVD-RW # Nec 3500 DVD-RW # Casetec 1020

#20 Felhasználó inaktív   gege997 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 05. 15:23

A modern flash-memóriák már mind ki vannak egészítve egy olyan áramkörrel, ami az ujraírások függvényében fizikailag máshova rakja ugyanazt a című adatot, valamint egy meghibásodás(vagy írásszám- korlát elérése ) esetén automatikusan kizárja a további használatból az adott területet. Így adatvesztést ezektől ne várjon senki, inkább a statikus elektromosság-gyenge minőségű hardver párostól.

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó