HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Goodman 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 11. 19. 02:42

Folytatás innen.

Szerkesztette: Hasse 2009. 06. 07. 14:05 -kor

#2 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 19. 07:40

Idézet: Goodman - Dátum: 2007. nov. 19., hétfő - 2:42

Ezt a tikvát ki ne tiltsák nekem ! Ezen lehet szórakozni ! Hangosan röhögtem, amíg végigolvastam, a család meg aggódó arccal figyelt  :D

#3 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 19. 11:18

Idézet: debianforever - Dátum: 2007. nov. 19., hétfő - 7:40

Ezt a tikvát ki ne tiltsák nekem !

Pedig nem volt nehéz, amit kérdezett és töredelmesen bevallotta, hogy nem a területe. Kár volt piszkálni szvsz.

Idézet: tikva - Dátum: 2007. nov. 17., szombat - 8:32

Adott egy p3 1200 tualatin 900 mega rammal 80Gib ata-100 HDD-vel dvd iróval.
A lamer nem akar pénzt áldozni windows-ra én pedig nem telepitek senkinek kamu wint.
Melyik disztribúciót tudom hamar fájdalommentessen feldobni,az alábbi feltételek szerint:
...

Ubuntut, Kubuntut, esetleg UHU-t, vagy-vagy-vagy. Aztán legfeljebb ha az user nem akar linuxot, akkor feldob majd rá saját maga kálózwinfost vagy megkér rá valaki mást, te majd moshatod kezeid.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#4 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 19. 11:51

valoban nem volt nehez: csak megkellett allapitani, hogy ertelmetlen a kerdese. jo valasz nincs, es nem is lehetseges ra.

a piszkalast mindosszesen azert kapta, mert O maga, pedig elviekben informatikahoz altalanosan erto, nem ismerte ezt fel, pedig illett volna.

(es a "csokoltatom Linust" szeru hozzaszolasokrol nem is szoltam, pedig azt nem ellene, hanem O maga kovette el.. :()

Szerkesztette: bogdan 2007. 11. 19. 11:52 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#5 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 19. 15:32

Kicsi off:

Valaki próbálta már a GOS-t? ("GreenOS") Én már letöltöttem de két fájl "defektes" a cd-n, többször is kiírtam pedig, letölteni meg még meggondolnám, nagyon lassan jön.

#6 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 19. 15:55

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. nov. 19., hétfő - 15:32

Kicsi off:

Valaki próbálta már a GOS-t? ("GreenOS") Én már letöltöttem de két fájl "defektes" a cd-n, többször is kiírtam pedig, letölteni meg még meggondolnám, nagyon lassan jön.

valaki magyarázza már el nekem hogy miért van ekkora hype ekörül a cucc körül?
ez egy zöld ubuntu.
In Flames We Trust

#7 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 19. 17:21

Feltettem az ubuntut. Eddig túl sok jó tapasztalatom nem volt. Alapból 1280*1024-es felbontáson indult. Egyből jelezte hogy drivert kéne rakni az ati kártyához. Engedtem neki hogy felrakja a cuccot, újraindítottam ahogy kérte. Erre valami igen kis felbontással fogadott amit nem lehetett feljebb rakni + átállította a billentyűzetet amerikaira. Kicsit szöszmotöltem de nem jutottam semmire, úgyhogy itt el is akadtam. megpróbáltam telepíteni az ati oldaláról a drivert de az meg egyszerűen leállt mert hiányolt vmi-t.

#8 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 19. 21:38

Én is láma vagyok, de szerintem hatásosabban tudnának segíteni ha tudnák hogy mit hiányolt... (esetleg hogy milyen ati)
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#9 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 20. 07:55

Idézet: pascal - Dátum: 2007. nov. 19., hétfő - 16:55

valaki magyarázza már el nekem hogy miért van ekkora hype ekörül a cucc körül?
ez egy zöld ubuntu.

Azért van ekkora hype, mert ez nem kde vagy gnome wm, hanem enlightenment. Én speciel sehogy sem tudom úgy belőni e17-et, ahogyan látom a videókban, és ahogy tetszene.

#10 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 20. 08:20

bocs, de mi koze a kde-nek vagy a gnome-nak a wm-hez? amugy barmelyik linux ala (mikozben felrakod a kde es/vagy a gnome libeket) rakhatod akarmelyik wm-et. sok tucat van.
a forum ma:

#11 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 20. 12:11

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. nov. 20., kedd - 8:20

bocs, de mi koze a kde-nek vagy a gnome-nak a wm-hez? amugy barmelyik linux ala (mikozben felrakod a kde es/vagy a gnome libeket) rakhatod akarmelyik wm-et. sok tucat van.

nyelvbotlott, gondolom desktop enviromentre gondolt, a mondanivalója ettől még érthető. 
az hogy e17 a default szerintem nem okolható a hypeért pláne mivel ahogy nézem olyanok között megy ez a hype akiknek gőzük nincs mi az hogy e17, kde vagy gnome.
In Flames We Trust

#12 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 20. 12:17

no de az enlightenment nem desktop enviroment, tehat hogy kerul a csizma az asztalra?

vagy Te mit ertesz "desktop enviroment" alatt?

amugy tovabbra is ugy gondolom, hogy a linux van annyira modularis, hogy gyakorlatilag barmely modern linux ala beallithato barmelyik reszegyseg, amit egy masik distro tud alapbol. a kerdes max az lehet, hogy mi az alap beallitas!
a forum ma:

#13 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 20. 12:51

A KDE, a GNOME, az Enlightenment window-managerek, amik a képernyőn megjelenő ablakok s egyebek "formájáért" felelnek. A "szerveroldalt" (s részben klienst is) az X szerver adja (nevezzük drivernek).

Mit értek félre?  :confused:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#14 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 20. 15:12

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. nov. 19., hétfő - 22:38

Én is láma vagyok, de szerintem hatásosabban tudnának segíteni ha tudnák hogy mit hiányolt... (esetleg hogy milyen ati)

Radeon hd2600XT-m van. A telepítő azt írja ki hogy:"ERROR: vcdk is missing. Installation aborted."
Az röhejes amúgy hogy eredetileg 1280*1024-on tudott csak futni mert ha lejebb állítottam összekuszálódtak a szinek. Most meg 800*600-nál nem tudom feljebb rakni. Faszán telepítette a drivert az ubuntu...
Az meg külön gyönyör hogy a driver telepítő ablakának az alját nem látom.úgyhogy csak vaktában entert nyomok. Az is kellemes volt hogy a billentyűzetet is átállította amerikaira, amit bár visszaállítottam, de a login képernyőn azért mindíg amerikai.

Szerkesztette: mzso 2007. 11. 20. 15:23 -kor

#15 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 20. 17:55

Hátha valaki nem ismeri: http://linux.hernadizoltan.hu/
"Légy szerény mint én..."

#16 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 20. 19:08

mzso: az ati drivere ilyen, ha konzolbol csinalod nem kell vaktaba kattintgatni. nomeg miért nem probaltad ki előtte az fglrx drivert? az egy ati driver (nem keverendo a sima 'ati' nevu drv-al), ami nyilt forraskodu, és tárolokbol telepitheto. nomeg ha ezt felraktad (megnezted amugy, hogy egyáltalán támogatja a kártyád?) és erre még rárakod a gyári ati drivert, abbol szep dolgok szuletnek.

ha eloszor ment, akkor meg minek izelted?
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#17 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 20. 19:36

Idézet: Warrior - Dátum: 2007. nov. 20., kedd - 12:51

A KDE, a GNOME, az Enlightenment window-managerek, amik a képernyőn megjelenő ablakok s egyebek "formájáért" felelnek. A "szerveroldalt" (s részben klienst is) az X szerver adja (nevezzük drivernek).

Mit értek félre?  :confused:

sokmindent

A window manager egy darab program ami az ablakokat toszogatja ki neked a képernyőre, a KDE és a gnome desktop környezetek, sok apró program gyűjteménye amiket úgy terveztek hogy szorosan vagy épp kevésbé szorosan együttműködjenek egymással. Mindkettő rendelkezik többek közt saját window-managerrel is a KDEnek ott a kwin a gnomenak pedig a metacity. Mióta dívik a nagy csicsláz azóta a compiz is kezelheti az ablakokat, ettől a környezet (a maradék programok, panelek, appletek) maradnak ugyanazok. Sőt ha akarod akkor tetszőleges window-managert betolhatsz egy gnome vagy kde alá, az openboxot például határozottan erre ajánlják.

Idézet

no de az enlightenment nem desktop enviroment, tehat hogy kerul a csizma az asztalra?

az E kicsit többről szól mint az ablakok toszogatása :)

Idézet

vagy Te mit ertesz "desktop enviroment" alatt?

azt a környezetet amiben dolgozom, én pl egy szál openboxot használok; definició szerint ez nem desktop enviroment. eszem ágában nincs annak hívni de ettől még tény, hogy ezzel oldom meg a desktop kezelését.

Idézet

amugy tovabbra is ugy gondolom, hogy a linux van annyira modularis, hogy gyakorlatilag barmely modern linux ala beallithato barmelyik reszegyseg, amit egy masik distro tud alapbol. a kerdes max az lehet, hogy mi az alap beallitas!

ez kicsit bullshit szagú és se füle se farka, ráadásul az egész de-wm dologhoz nincs is köze.
A linux egy kernel, és azt fordítasz le rá amit akarsz, de hol a mondanivaló?
In Flames We Trust

#18 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 20. 19:49

Idézet: zoli62 - Dátum: 2007. nov. 20., kedd - 17:55

Hátha valaki nem ismeri: http://linux.hernadizoltan.hu/

:up:

Sok ilyen doksit a jövőben.... :)

Ez egy értelmes nem egymás fikázó szöveg, aki esetleges félreértéseket magyaráz meg... :)
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#19 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 20. 19:57

Idézet: charlie - Dátum: 2007. nov. 20., kedd - 19:08

mzso: az ati drivere ilyen, ha konzolbol csinalod nem kell vaktaba kattintgatni. nomeg miért nem probaltad ki előtte az fglrx drivert? az egy ati driver (nem keverendo a sima 'ati' nevu drv-al), ami nyilt forraskodu, és tárolokbol telepitheto. nomeg ha ezt felraktad (megnezted amugy, hogy egyáltalán támogatja a kártyád?) és erre még rárakod a gyári ati drivert, abbol szep dolgok szuletnek.

ha eloszor ment, akkor meg minek izelted?

A legtöbb kérdésedre a válasz az az hogy nem értek hozzá.  :)
Amúgy meg először sem volt az igazi. Mert 1280*1024 -es felbontással és 60hz-en ment ami nem volt túl kellemes. Ha pedig állítani akartam összekavarodtak a szinek. Egyébként meg ez az egész linuxos driver mizéria elég nagy homály. Tulajdonképpen csak annyit akartam elérni hogy menjen 1024*768-ban 75Hz-en. De úgy látszik ez lehetetlen.

Szerkesztette: mzso 2007. 11. 20. 19:57 -kor

#20 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 20. 21:38

Idézet: pascal - Dátum: 2007. nov. 20., kedd - 20:36

sokmindent

A window manager egy darab program ami az ablakokat toszogatja ki neked a képernyőre, a KDE és a gnome desktop környezetek, sok apró program gyűjteménye amiket úgy terveztek hogy szorosan vagy épp kevésbé szorosan együttműködjenek egymással. Mindkettő rendelkezik többek közt saját window-managerrel is a KDEnek ott a kwin a gnomenak pedig a metacity. Mióta dívik a nagy csicsláz azóta a compiz is kezelheti az ablakokat, ettől a környezet (a maradék programok, panelek, appletek) maradnak ugyanazok. Sőt ha akarod akkor tetszőleges window-managert betolhatsz egy gnome vagy kde alá, az openboxot például határozottan erre ajánlják.

az E kicsit többről szól mint az ablakok toszogatása :)

azt a környezetet amiben dolgozom, én pl egy szál openboxot használok; definició szerint ez nem desktop enviroment. eszem ágában nincs annak hívni de ettől még tény, hogy ezzel oldom meg a desktop kezelését.

ez kicsit bullshit szagú és se füle se farka, ráadásul az egész de-wm dologhoz nincs is köze.
A linux egy kernel, és azt fordítasz le rá amit akarsz, de hol a mondanivaló?

Én még a régi Unix-os szisztémában nevelkedtem: akkor volt az X-szerver, s az ablakkezelő. Szóval most már "árnyaltabb" a helyzet...  Köszy!.  :smoker:

ps.: mondjuk hülyeséget gondoltam, ha azt hittem, hogy az "egész" KDE egy window-manager... Természetesen nem is gondoltam semmire, csak a régi dolgokra emlékeztem. A KDE tehát window-manager + alkalmazások. A Gnome szintén.

Szerkesztette: Warrior 2007. 11. 20. 21:42 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó