Smoothwall
#1 Guest_byr_*
Elküldve: 2001. 11. 22. 15:54
Tök kezdő vagyok Linux terén, de úgy néz ki, hogy harmadmagammal bevezettetjük az ADSL-t. Nos hogy mindig hozzáférhető legyen, ezért kell egy szerver, ami állandóan a neten lóg. Erre van egy gyökér gép, ami nem eszik sokat és van, szóval nem kell venni. Ez a konfig egy K5-133, 16Mb RAM, 212Mb HDD. Elvileg a Win95 egész normálisan ment vele. Amire nekünk kéne, hogy egy tűzfal/proxy fusson rajta, összekapcsolja a belső hálózatot, valamint az ADSL végpontot, valamint automatikusan csatlakozzon, ha épp nincs kapcsolat. Na most erre ajánlották a Smoothwall-t, amit letöltöttem. Pontosan nem tudom mi van benne, de ahogy a honlapját nézegettem, úgy tűnik valami speciális linux, direkt ilyen célra kitalálva. Támogat ADSL, ISDN, kábelnet, dialup elérést is. Tűzfal tuti van benne, proxy-ban nem vagyok biztos. Nos a kérdésem az, hogy ezzel a fenti konfigurációval 3 db. számítógépet ki tud-e szolgálni, fut-e egyáltalán rajta, működik-e az ADSL-el és hogyan lehet bekonfigurálni?
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv: byr
#2 Guest_Cat_*
Elküldve: 2001. 11. 24. 20:24
#3 Guest_NEUROFiRE_*
Elküldve: 2001. 11. 25. 01:57
idézet:
Eredetileg Cat írta:
Felírod egy CD-re (de előtte csekkeld le mondjuk Isobusterrel mert nekem a 3. helyről leszedett iso volt csak használható)...[/quote]
En inkabb md5sum-ot ajanlok, ha netan sz*r az iso, akkor rsync-kel 3-4 perc alatt ( dialup ) lehet 'helyreallitan' ( mondjuk az rsync://ftp.fsn.hu -rol ), es igy nem kell egy tobbszor letolteni az egeszet...
#4 Guest_byr_*
Elküldve: 2001. 11. 25. 10:52
Köszi a hozzászólásokat!!
Nos az ISO nekem egyből jó lett, azaz sikerült feltelepíteni. Közben azért szereztem egy P133+1.2GbHDD+32Mb EDO ramot (de lehet bele SDRAM-ot is tenni, van két SD foglalat az alaplapon...).
Azért a K5-ösön kipróbáltam a telepítést, minden gond nélkül felment (igaz csak floppyról tudtam a telepítést indítani, de így is jó volt...)
Szóval a P133-hoz van 2db. hálókártya is, csak mindkettő ISA buszos. Az egyiken Realtek 8019AS chip van (asszem), a másik vmi Genius kártya... Kérdés (mivel még nem próbáltam, mert csak hétfőn lesz meg a gép, kb. 5000Ft-ért
), hogy a smoothwall felismeri-e ezeket a hálókártyákat... Remélem, mert manuálisan biztosan nem tudom beállítani (semmi doksi, semmi lemez nincs hozzá...).A másik pedig az, hogy a GREEN interface-re beállítom a helyi hálót (IP cím, no DHCP, stb...), a RED-re pedig hogy PPPOE. Na most ha nincs kapcsolat, akkor ugye fel kell jelentkezni a netre (ADSL-nél van 24 órás bontás), szóval kell egy felhasználónév + jelszó kombót megadni, meg kéne vmi szoftver, ami feljelentkezik abban az esetben, ha nincs online kapcsolat.
Harmadik pedig az, hogy mit állítsak be a többi gépnek?? Kettőn XP van, egyen pedig Win2k. Átjárónak állítsam be az IP címét a belső hálókártyának, proxy-nak pedig a gép nevét a 8080-as proton, van hogyan??
Előre is köszi!
#5 Guest_Cat_*
Elküldve: 2001. 11. 28. 15:32
A dialup beállításokhoz, szerintem ennyi elég:
A többi gépen gateway-nek a firewall ip címét, proxy pedig vagy nincs, vagy transzparens (a browser nem is tudja hogy van -> Smoothwall beállítás függő) vagy talán a 80-as porton van, a doc nem ír róla semmit.. Ha nincs dhcp (miért nincs ?) akkor DNS-t is meg kell adnod a gépeknek (a Smoothwall-t, az ISP-ét, esetleg még pár másikét is). Asszem, kb. ennyi.
#6 Guest_byr_*
Elküldve: 2001. 11. 28. 20:21
Közben valami hasonlót kiszűrtem a smoothwall.org-on lévő pdf-ből, csak ott pont ISDN-re volt kihegyezve, nem pedig ADSL-re a példa.
Még annyi kérdésem lenne, hogy ha 2 db ugyanolyan hálókártya van a gépben (ugye GREEN + RED a beállítás), akkor írt valami olyat a telepítő, hogy ilyenkor további adatokat kell megadni, vagy valami ilyesmi szöveg. Mindenesetre hamarosan lesz 2 db. hálókártya, és ram a gépbe (mivel az egyik kicsit halott benne...), és akkor kipróbálom...
Köszi még 1x!!!
#7 Guest_byr_*
Elküldve: 2001. 12. 03. 08:34
Na (mivel még nincs ADSL) kipróbáltam modemmel + dialuppal. Frankón működött, szóval úgy nézem jó lesz
. Viszont letöltöttem hozzá a patcheket, és amikor az elsőt feltöltöttem, azóta nem tudom elérni a smoothwallt a hálózatról. Kiírja az iexplorer, hogy access denied... Ez mitől van??? Amikor megnyomtam a feltölt gombot az update-nél, egyből jött ez a hibaüzi, és azóta nem megy... Most ilyenkor mi van?Üdv: byr
#9 Guest_byr_*
Elküldve: 2001. 12. 03. 10:14
idézet:
Eredetileg FCs írta:
reinst..
5 perc[/quote]
Hi!
Na ja, én is erre gondoltam... De ez bármikor legközelebb is előfordulhat, nem?? Szóval nem túl jó jel, hogy a patch feltöltésénél behal az egész...
UI: asszem reinstallom az egészet, tényleg csak 5 perc![]()
#10 Guest_FCs_*
Elküldve: 2001. 12. 03. 11:34
ellenben a smoothwall:81-re soha nem jött be a konfig ablak, csak ha ip-t írtam be.
#13 Guest_Suicide_*
Elküldve: 2001. 12. 05. 02:28
O>Suicide<O
#14 Guest_FCs_*
Elküldve: 2001. 12. 05. 04:55
#15 Guest_Suicide_*
Elküldve: 2001. 12. 05. 11:28
idézet:
Eredetileg FCs írta:
a hely elméletileg elég. cd nélküli megoldásról én nem tudok, de csak az installig kell bele, addig meg szerezhetsz bárhonnan.. [/quote]
A problem az, hogy nem tudom kiírni cédére, viszont letöltöttem, boot-lemezek is megvannak, csaképp rögtön leszed minden partíciót a telepítő, ha jól olvastam. Ezt nem lehet kiiktatni valahogy?
O>Suicide<O
#16 Guest_RedivideR_*
Elküldve: 2001. 12. 05. 12:47
idézet:
Eredetileg Suicide írta:
A problem az, hogy nem tudom kiírni cédére, viszont letöltöttem, boot-lemezek is megvannak, csaképp rögtön leszed minden partíciót a telepítő, ha jól olvastam. Ezt nem lehet kiiktatni valahogy?
O>Suicide<O
[/quote]
Nemlehet... Sajat kis kulon particioit allitja be a log, boot filerendszernek...
Viszont mukodik valakinek az upgrade? Mert nallam nem tud csatlakozni... ;(
#17 Guest_Cat_*
Elküldve: 2001. 12. 05. 12:47
#18 Guest_Cat_*
Elküldve: 2001. 12. 05. 12:50
#19 Guest_RedivideR_*
Elküldve: 2001. 12. 05. 15:30
idézet:
Eredetileg Cat írta:
Elvileg képes telepítéskor helyi szerveren futó http-ről letölteni a .tgz-jét, de nekem nem jött be mert pont a lan kártyáját nem tudta életre lehelni a CD nélkül...[/quote]
Ha lanrol telepitesz akkor bekeri a boot lemez utan a driver lemezt is, elvileg onnan mar mehet a halokartya configolas... Vagy neem?
#20 Guest_Suicide_*
Elküldve: 2001. 12. 05. 17:22
O>Suicide<O

Súgó
A téma zárva.