Idézet: LexIcon - Dátum: 2005. júl. 14., csütörtök - 10:08
Jó, ne haragudj nem voltam otthon, gondoltam később elküldöm a hibaüzenetet. Bocs.
Nem haragszom, csak jeleztem, hogy kevés.
Idézet
tehát:
"su: user export does not exist"
Jajj nem..
Figyelj, jókedvem van, mese jön.
Linuxban ugye userek vannak. Nekik különböző jogaik vannak. Van egy root nevű felhasználó. Ő az ,,Isten'', vagyis ő tud mindent csinálni. Többek között az adsl-el kapcsolatos parancsokat is ő tudja kiadni.
Namost, ha nyitsz egy terminalt akkor valami ilyesmit látsz:
kroozo@szecska:~$
Ebből a kroozo a felhasználói név a szecska a gép neve, ahol vagy, a ~ az aktuális könyvtár (a ~ egy rövidítés a user home könyvtárára, tehát jelen esetben most a /home/kroozo könyvtárban vagyunk) a $ pedig azt jelenti, hogy az egy sima user.
Namost, nekünk ugye át kellene válnuk roottá. A felhasználóváltásra szolgáló parancs a
su. szintakszisa:
su [OPTS] [-] [username [ARGS]]
ha lemarad a usernév, akkor a root az alapértelmezés, a - pedig ki kell tenni, hogy pont olyan legyen mintha beloginoltál volna.
Tehát a teendők:
kroozo@szecska:~$ su -
Password:
root@szecska:~ #
Természetesen a password után be kell írni a rootjelszót. Látod át is változtam roottá (ezt jelzi a # is egyébként), továbbá átkerültem a root home könyvtárába, ami a /root.
És akkor most lehet adsl-setup, adsl-start, esetleg ha mégis kell, akkor export meg hasonló dolgokat csinálni.
Majd ha kész, akkor exit vagy ctrl+d és ,,kilépsz a suból''.
Amit te csináltál, az meg ugye azért nem jó, mert át akartál válni export nevű userré, az meg nem volt.
Egyébként pedig elolvashatnál egy valami dos/windows-to-linux howtot, sokat segítene azt hiszem... továbbá javaslom a man parancs használatát...