HWSW Informatikai Kerekasztal: UHU Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről Értékeld a témát: -----

#1141 Felhasználó inaktív   LexIcon 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 13. 13:30

Sziasztok megint...

Nem nagyon volt időm tegnap meg asszem tegnap előtt sem. Tehát megpróbáltam az 'su'-val is, de úgy meg valamilyen hibát írt ki, amire nem emlékszem (valami rövid üzenet, ha ez segít :rolleyes: )
Pedig mindent úgy csináltam, ahogy mondtátok (legalább is azt hiszem).

azért köszi a segítséget,

Lex

#1142 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 13. 13:50

Idézet: LexIcon - Dátum: 2005. júl. 13., szerda - 14:30

Sziasztok megint...

Nem nagyon volt időm tegnap meg asszem tegnap előtt sem. Tehát megpróbáltam az 'su'-val is, de úgy meg valamilyen hibát írt ki, amire nem emlékszem (valami rövid üzenet, ha ez segít :rolleyes: )
Pedig mindent úgy csináltam, ahogy mondtátok (legalább is azt hiszem).

azért köszi a segítséget,

Lex

Namost, ez így ebben a formában remélem te is érzed, hogy kevés. ,,Valami baj van, na. És, hát kiírt valamit, na! És nem meg, akkor most mit csináljak?'' Ha hiszed ha nem, nem vagyunk varázslók, csak tudunk hibaüzenetekből olyan következtetéseket levonni, amit te (még) nem...
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1143 Felhasználó inaktív   LexIcon 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 14. 09:08

Jó, ne haragudj nem voltam otthon, gondoltam később elküldöm a hibaüzenetet. Bocs.

tehát:

"su: user export does not exist"

Szerkesztette: LexIcon 2005. 07. 14. 09:16 -kor

#1144 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 14. 10:13

Idézet: LexIcon - Dátum: 2005. júl. 14., csütörtök - 10:08

Jó, ne haragudj nem voltam otthon, gondoltam később elküldöm a hibaüzenetet. Bocs.

Nem haragszom, csak jeleztem, hogy kevés.

Idézet

tehát:

"su: user export does not exist"

Jajj nem..

Figyelj, jókedvem van, mese jön.

Linuxban ugye userek vannak. Nekik különböző jogaik vannak. Van egy root nevű felhasználó. Ő az ,,Isten'', vagyis ő tud mindent csinálni. Többek között az adsl-el kapcsolatos parancsokat is ő tudja kiadni.

Namost, ha nyitsz egy terminalt akkor valami ilyesmit látsz:
kroozo@szecska:~$

Ebből a kroozo a felhasználói név a szecska a gép neve, ahol vagy, a ~ az aktuális könyvtár (a ~ egy rövidítés a user home könyvtárára, tehát jelen esetben most a /home/kroozo könyvtárban vagyunk) a $ pedig azt jelenti, hogy az egy sima user.

Namost, nekünk ugye át kellene válnuk roottá. A felhasználóváltásra szolgáló parancs a su. szintakszisa:
su [OPTS] [-] [username [ARGS]]

ha lemarad a usernév, akkor a root az alapértelmezés, a - pedig ki kell tenni, hogy pont olyan legyen mintha beloginoltál volna.

Tehát a teendők:
kroozo@szecska:~$ su -
Password:
root@szecska:~ #

Természetesen a password után be kell írni a rootjelszót. Látod át is változtam roottá (ezt jelzi a # is egyébként), továbbá átkerültem a root home könyvtárába, ami a /root.

És akkor most lehet adsl-setup, adsl-start, esetleg ha mégis kell, akkor export meg hasonló dolgokat csinálni.

Majd ha kész, akkor exit vagy ctrl+d és ,,kilépsz a suból''.

Amit te csináltál, az meg ugye azért nem jó, mert át akartál válni export nevű userré, az meg nem volt.

Egyébként pedig elolvashatnál egy valami dos/windows-to-linux howtot, sokat segítene azt hiszem... továbbá javaslom a man parancs használatát...

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1145 Felhasználó inaktív   Boston Cézárja 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 14. 10:21

hmmm sokat segítettél.... :mad:  egyébként ha csak visszaolvasol a fórumon, rögtön látod, hogy nem megy mindenki másnál,
vagyis hogy másnál is vannak problémák

a gép tökéletes, az általad említett dolgokon rég túl vagyok, még telepítés előtt ellenőríztem mindent amit tudtam....

mellesleg, az asztak ikonok eltűnése, illetve a pendrive részleges felismerése a feltepítés után 2 héttel jelentkezett, addig jó volt...

erről ennyit :omg:

#1146 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 14. 10:32

Idézet: Boston Cézárja - Dátum: 2005. júl. 14., csütörtök - 11:21

hmmm sokat segítettél.... :mad:  egyébként ha csak visszaolvasol a fórumon, rögtön látod, hogy nem megy mindenki másnál,
vagyis hogy másnál is vannak problémák

a gép tökéletes, az általad említett dolgokon rég túl vagyok, még telepítés előtt ellenőríztem mindent amit tudtam....

mellesleg, az asztak ikonok eltűnése, illetve a pendrive részleges felismerése a feltepítés után 2 héttel jelentkezett, addig jó volt...

erről ennyit :omg:

Azért ugye a megváltást nem itt keresed?  :omg:

Úgy értem mielőtt puffognál, hogy valaki nem oldja meg maradéktalanul a problémádat, azért számolj háromig...

Az UHU általánosságban mondva elég jól működik (1.2 RAJT), nálam két gépre ment fel gond nélkül, még a csomagok telepítése, fordítása is teljesen jól működik. Pendrive-kezelés nem különben. Azóta is rendben van minden.

Szerintem egy memtestet tolj a gépednek, mert az még akkor sem árt, ha tökéletes...

Bocs, de annyira nem szeretem, ha valaki hőbörög, mert mások nem tudják megoldani a problémáját, pedig próbálnak segíteni.

Szerkesztette: DannY 2005. 07. 14. 10:39 -kor

#1147 Felhasználó inaktív   Boston Cézárja 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 14. 10:55

Idézet: DannY - Dátum: 2005. júl. 14., csütörtök - 11:32

Azért ugye a megváltást nem itt keresed?  :omg:

Úgy értem mielőtt puffognál, hogy valaki nem oldja meg maradéktalanul a problémádat, azért számolj háromig...

Az UHU általánosságban mondva elég jól működik (1.2 RAJT), nálam két gépre ment fel gond nélkül, még a csomagok telepítése, fordítása is teljesen jól működik. Pendrive-kezelés nem különben. Azóta is rendben van minden.

Szerintem egy memtestet tolj a gépednek, mert az még akkor sem árt, ha tökéletes...

Bocs, de annyira nem szeretem, ha valaki hőbörög, mert mások nem tudják megoldani a problémáját, pedig próbálnak segíteni.

hello

én azt nem szeretem, amikor valaki azt írja "PEDIG NÁLAM ÉS MINDENKI MÁSNÁL JÓL MEGY"
ez ugyanis nem érv

és a baj az, hogy eddig nálam is jól ment :-/ meg ha visszaolvasol, direkt mondtam, hogy király az UHU csak volna egy-két probléma, amire a válasz az volt, hogy "PROBLÉMA MÁRPEDIG NINCS!"  :D

nyomtam memtestet, bár nem hinném, hogy sok köze van a pendrive felismeréshez, de hát én ugye nem értek hozzá...

a memória jó...

telepítésnél nálam se volt semmi baj, meg úgy általában semmivel, de aztán elkedzek eltűnnik az ikonok meg ilyenek...

tehát próbáljuk az érzelmi részét félrerakni a dolognak, és szépen kérlek téged is meg mást is, hogy ha van ötled a HALD-al kapcsolatos elhalálozással, akkor szóljon, mert egyedül nem megy.

köszönöm

#1148 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 14. 11:25

Opsz, én segítenék, ha tudnék, de HALD-dal még nem is találkoztam  :rolleyes:

Mindenesetre amit nálad művel az UHU, az tényleg fura. Persze nem lehet meglepődni semmin, nálam az MS XP nevű csodája esett szét két hete darabokra, és a gépemben nem változott semmi.

De ez már  :offtopic: . Sajna a problémádra nem tudok megoldást.  :rolleyes:

:respect:

#1149 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 14. 12:17

Bocs, hogy próbáltam tanácsokat / ötleteket adni (amiket nem is kell megfogadni, mert mindenki eldöntheti, hogy megfogadja-e vagy sem), ezentúl nem teszek ilyet.  :D
Az meg ugye képletesen értendő, hogy "mindenki másnak megy", most nem tudok pontos statisztikát fölmutatni, meg hivatalos papírral igazolni, hogy:
"MÁRPEDIG AZ UHU AZ EMBEREK 98.2 %-NÁL TÖKÉLETESEN MŰKÖDIK."
...

Üdv: Bepe

#1150 Felhasználó inaktív   Boston Cézárja 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 14. 12:48

Idézet: bepe_79 - Dátum: 2005. júl. 14., csütörtök - 13:17

Bocs, hogy próbáltam tanácsokat / ötleteket adni (amiket nem is kell megfogadni, mert mindenki eldöntheti, hogy megfogadja-e vagy sem), ezentúl nem teszek ilyet.  :D
Az meg ugye képletesen értendő, hogy "mindenki másnak megy", most nem tudok pontos statisztikát fölmutatni, meg hivatalos papírral igazolni, hogy:
"MÁRPEDIG AZ UHU AZ EMBEREK 98.2 %-NÁL TÖKÉLETESEN MŰKÖDIK."
...

ez nem is szükséges :-) csak sajnálom, hogy abba 1,8%-ba esem  :(

#1151 Felhasználó inaktív   one 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 16. 13:22

most egy UHU linux 1.2-t próbálgatok. egy csomó csomag hiányolja az xfree86-t, de ha jól tudom, az x.org (ami rajta van) kompatibilis vele. hogy kell leküzdeni a problémát?
Ha úgy véled, nem lehet megcsinálni, ne gátold azt, aki éppen csinálja.

#1152 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 16. 16:32

Idézet: one - Dátum: 2005. júl. 16., szombat - 14:22

most egy UHU linux 1.2-t próbálgatok. egy csomó csomag hiányolja az xfree86-t, de ha jól tudom, az x.org (ami rajta van) kompatibilis vele. hogy kell leküzdeni a problémát?

:look: csomó csomag? Milyen csomag? Az 1.2höz készült csomagok kivétel nélkül az Xorgra dependálnak, az 1.0/1.1 csomagokat meg inkább ne akard felrakni 1.2-re.
In Flames We Trust

#1153 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 17. 16:43

Most, hogy végre vége a vizsgaidőszaknak...  :D

Szóval: van UHU-ban valami olyan lehetőség, hogy ha megosztom UHUs géppel a netet, a sávszélességet valahogy szabályozzam, illetve, főleg a netosztó gép mögötti gépek e tekintetben prioritást kapjanak? Le kellene cseréljem a win2000-t (most, hogy már nem frissítik), de ha UHU-ban semmi ilyesmi nincs, akkor marad az XP, mert a netlimiter (meg újabban a cFos), igencsak jól kihasználhatóvá teszik a kapcsolatomat...

Köszi a tippet!

#1154 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 17. 17:04

Idézet: desiderius - Dátum: 2005. júl. 17., vasárnap - 17:43

Most, hogy végre vége a vizsgaidőszaknak...  :D

Szóval: van UHU-ban valami olyan lehetőség, hogy ha megosztom UHUs géppel a netet, a sávszélességet valahogy szabályozzam, illetve, főleg a netosztó gép mögötti gépek e tekintetben prioritást kapjanak? Le kellene cseréljem a win2000-t (most, hogy már nem frissítik), de ha UHU-ban semmi ilyesmi nincs, akkor marad az XP, mert a netlimiter (meg újabban a cFos), igencsak jól kihasználhatóvá teszik a kapcsolatomat...

Köszi a tippet!

iptables + tc. Keress wondershaper nevű izét. Nem lesz kis falat....

#1155 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 17. 17:11

Idézet: kroozo - Dátum: 2005. júl. 17., vasárnap - 18:04

iptables + tc. Keress wondershaper nevű izét. Nem lesz kis falat....

Köszi!

Ha már úgyis oprencer csere - egy próbát megér. Iptablesel elvileg nem lesz gond, a wondershaperre kidobott a gugli ezt azt. De mi az a tc? Vagy ha nem tudom, inkább hagyjam a linuxot?  :D

#1156 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 18. 06:18

Idézet: desiderius - Dátum: 2005. júl. 17., vasárnap - 18:11

Köszi!

Ha már úgyis oprencer csere - egy próbát megér. Iptablesel elvileg nem lesz gond, a wondershaperre kidobott a gugli ezt azt. De mi az a tc? Vagy ha nem tudom, inkább hagyjam a linuxot?  :D

A tc gondolom a traffic control rövidítése. Az iproute csomag része, és ő való arra, hogy a qos jellegű funkciókat lehessen vele piszkálni. Azért mondtam a wondersapert, mert az egy működő valami, bár alapban csak arra való, hogy egy gépen legyenek prioritások, de jó alap elindulni. Az egész nagyjából arról szól, hogy iptables szabályokkal MARKolgatod a csomagokat, amiket aztán beteszel különböző prioritási sorokba, amikhez pl sávszélt is lehet rendelni, stb stb... De most hadd ne kezdjem el fejtegetni, mert nem annyira triviális a dolog, és őszintén szólva én is csak intenzív doksihasználattal szoktam elmenni rajta...

#1157 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 18. 06:31

Idézet: kroozo - Dátum: 2005. júl. 18., hétfő - 7:18

A tc gondolom a traffic control rövidítése. Az iproute csomag része, és ő való arra, hogy a qos jellegű funkciókat lehessen vele piszkálni. Azért mondtam a wondersapert, mert az egy működő valami, bár alapban csak arra való, hogy egy gépen legyenek prioritások, de jó alap elindulni. Az egész nagyjából arról szól, hogy iptables szabályokkal MARKolgatod a csomagokat, amiket aztán beteszel különböző prioritási sorokba, amikhez pl sávszélt is lehet rendelni, stb stb... De most hadd ne kezdjem el fejtegetni, mert nem annyira triviális a dolog, és őszintén szólva én is csak intenzív doksihasználattal szoktam elmenni rajta...

Kösz a türelmet. Próba cseresznye...

#1158 Felhasználó inaktív   Benji77 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 19. 11:24

A napokban telepítettem fel az UHU 1.2-öt. Nagyon jó oprendszer, szinte minent be tudtam lőni, kivéve nány dologra nem találtam választ:
1.)Gnome-t használok. Hogyan tudom a rendszert készenlétre v. hibernálásra bírni?
2)A csomagkezelővel felrakok egy tesztőleges programot, fel is telepíti, de az ikonját sehol sem találom,nincs a cél helyen. Pl. tegnap a Nokia telcsihez használatos szerkesztő programot telepítettem, de nem találom az indító ikonját.
3)MSI bluetootom van, az UHU észre is veszi, de nem kommunikál a Nokia 6310i-vel.Nem találja a telcsit. Van kábelem is hozzá. hogyan tudom belőni? Jobb lenne a bluet. de ha nincs más , marad a kábeles megoldás RS232-ön.

Előre is köszönöm.

Bence

#1159 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 19. 23:58

Idézet: Benji77 - Dátum: 2005. júl. 19., kedd - 12:24

A napokban telepítettem fel az UHU 1.2-öt. Nagyon jó oprendszer, szinte minent be tudtam lőni, kivéve nány dologra nem találtam választ:
1.)Gnome-t használok. Hogyan tudom a rendszert készenlétre v. hibernálásra bírni?
2)A csomagkezelővel felrakok egy tesztőleges programot, fel is telepíti, de az ikonját sehol sem találom,nincs a cél helyen. Pl. tegnap a Nokia telcsihez használatos szerkesztő programot telepítettem, de nem találom az indító ikonját.
3)MSI bluetootom van, az UHU észre is veszi, de nem kommunikál a Nokia 6310i-vel.Nem találja a telcsit. Van kábelem is hozzá. hogyan tudom belőni? Jobb lenne a bluet. de ha nincs más , marad a kábeles megoldás RS232-ön.

Előre is köszönöm.

Bence

A Nokia Phone Manager vagy a Nokia Logo Manager linuxos változatát raktad fel? Utána valami modeprobe-al be kell lőni, hogy IrDA-n vagy BT-n tudjon kommunikálni a telcsivel. Annyit tudok, hogy nem egy könnyű dolog linux alatt összehozni.  ;)

#1160 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 22. 15:57

!!!

ATi fglrx kompatibilis UHU kernel: http://karc.poliod.h...like/web/linux/

!!!

Thx to Fulike (Linuxforum.hu)

Téma megosztása:

• (80 Oldal)