HWSW Informatikai Kerekasztal: Pro/Engineer - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Pro/Engineer Értékeld a témát: -----

#1 Guest_SuMMeR_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 23. 07:34

Na szóval...
Arra gondoltam, hogy a ide gyülhetnének a CAD/CAM-es tervezők és kicserélhetnék a tapasztalataikat.
Én már lassan 3 éve dolgozom Pro/E-vel és ezalatt találkoztam a 19-estől a 2000i2-ig minden verzióval. Nekem ezidáig a 20-as verzió jöt be leginkább, máig is azt használom (a 2000i sketchere egy rémálom lett szerintem Kép)
Ha valakinek gondja akad a pro-val kapcsolatban, az nyugodtan kérdezzen és megróbálok ötletet adni, de ha én nem tudok remélem majd csak akad még valaki rajtam kívül Kép

#2 Guest_BassLine_*

Elküldve: 2001. 01. 25. 23:31

HI,

Mesélhetnél miket tervezel, milyen bonyolultságú problémákat oldasz meg vele. Érdekelne az is, hogy mit tudsz lesz e i3 vagy 2001 es verzió. (Aztán majd még lesz kérdésem)

Minden jót

BassLine

#3 Guest_SuMMeR_*

Elküldve: 2001. 01. 26. 07:26

idézet:
Eredetileg BassLine írta:

Mesélhetnél miket tervezel, milyen bonyolultságú problémákat oldasz meg vele. Érdekelne az is, hogy mit tudsz lesz e i3 vagy 2001 es verzió.
[/quote]
Eddig két munkahelyem volt, mindkét helyen a Pro-val kellett dolgoznom. Az első mukahelyem egy orvosi műszergyártó cég volt, ahol izületi protéziseket (térd, boka, váll stb) és ezek beültető eszközeit kellett megtervezni. Itt volt alkalmam a Pro megmunkálási modulját is használni mert NC-re kellett programokat írni.
Most egy kisfeszültségű villamos termékeket gyártó cégnél vagyok termékfejlesztő. Sokszor kapunk az anyacégtől Catia-val készült design-os felületeket amelyeket konvertálni és a legtöbb esetben javítani szükséges.
Összegzésül: elég jól ismerem a modellező, az összeállítási és a rajzkészítő részeket, ismerem bizonyos szintig a megmunkálási módot, de nem foglalkoztam a Pro/Mechanica-val, csak keveset a lemeztervezéssel
Az újabb verziókról eddig még nem hallottam, de lehet, hogy hivatalosan nem is találkozom már velük mivel a cég a közeljövőben át akar állni a Catia 4-re Kép

[Ezt a hozzászólást SuMMeR szerkesztette (2001. Január 26.).]

#4 Guest_SzuMe_*

Elküldve: 2001. 02. 01. 05:25

A Catia jobb kinezetu, de a Proeval sokkal jobban lehet dolgozni. Azt nem tudod veletlenul, hogy a listajaban nem szereplo gepekhez hogy tudom megcsinalni az NC filet?

#5 Guest_SuMMeR_*

Elküldve: 2001. 02. 01. 07:17

idézet:
Eredetileg SzuMe írta:
Azt nem tudod veletlenul, hogy a listajaban nem szereplo gepekhez hogy tudom megcsinalni az NC filet?[/quote]
De tudom Kép
Van a Pro-nak egy Pro/NCPOST (Applications->NC Post processor) nevű modulja amely alapértelmezésben is elég sok gép vezérlőbeállítását ismeri. Ha nem találod meg a neked kellő gépet, akkor sincs baj, mert lehet vele létrehozni saját beállításokat is. A legegyszerűbb. ha keresel egy olyan post-ot amellyel ha generálsz egy NC szekvenciát, a leginkább hasonlít a szükségesre és ezt megmódosítod majd elmented más néven. Ezután lehet próbálgatni a végeredményt Kép
Ha még egyáltalán nem dolgoztál NCPOST-al akkor előbb érdemes az adatbázisából biztonsági másolatot készíteni:
...i486_ntncpostworkncpost.dbf
Sok sikert!

#6 Guest_SuMMeR_*

Elküldve: 2001. 02. 16. 09:10

idézet:
Eredetileg SzuMe írta:
A Catia jobb kinezetu...[/quote]

Ízlések és pofonok...
Bár az 5-ös Catia már tényleg jól néz ki, de hozzánk csak a 4-es UNIX-os verzió kerül Kép

#7 Guest_SuMMeR_*

Elküldve: 2001. 02. 27. 10:53

Hahó!
Van itt valaki? Kép
Kezdem azt hinni, hogy a magyar tervezők olyan szinten állnak, hogy semmi megoldandó problémájuk sem akad Kép
Na akkor én kérdezek...
Szerintetek melyik tervező program kezeli legjobban a lekerekítéseket? Nekem ugyanis általában ezek okoznak fejfájást.
Másrészt érdekelne, hogy kinek milyen tapasztalatai vannak konvertálás témakörében.
Érdekelne olyan program is amellyel a legtöbb 3D-s oblyektum megnézhető lenne.

#8 Guest_beze_*

Elküldve: 2001. 03. 09. 14:26

Hi!
Igaz én nem sokat, 1 évet dolgoztam pro/e-vel, de nagyon szerettem. Elősször egy SGI-n, aztán egy pIII-as gépen. Az sgi-n 19-es volt, és szerettem nagyon. Ja Buszokat terveztem az Ikarus Egyediben (jó.. Kép az kis túlzás hogy buszokat, de hozájuk cuccokat Kép)
Üdv
beze

#9 Guest_BassLine_*

Elküldve: 2001. 03. 11. 15:34

Hi All!

>Szerintetek melyik tervező program kezeli legjobban a lekerekítéseket? Nekem ugyanis általában ezek okoznak fejfájást.
Másrészt érdekelne, hogy kinek milyen tapasztalatai vannak konvertálás témakörében.

Javaslom, hogy prbáld meg a Delcam PSExchanget, melyet letölthetsz a [url="http://"http://www.delcam.com"]www.delcam.com[/url] -ról. Sajnos minden egyes konvertáláskor szükséges internetkapcsolat. Egyébként (még) ingyenes a dolog.

A lekerekítések meg nem neked okoznak gondod hanem a ProEnek Kép

>Érdekelne olyan program is amellyel a legtöbb 3D-s oblyektum megnézhető lenne.

Hát szerintem feltétlen próbáld meg a Delcam Powershape-t, letöltheted a [url="http://"http://www.delcam.com"]www.delcam.com[/url] egy ingyenes versiót, melyel dolgozhatsz akár a teljes versióval, csak nem tudsz benne menteni. Igen hasznos kis program, egy rakat formátumot meg tud nyitni! (IGES, Parasolid, Step, Dxf, Cat, Unigraphics PRT, stb..) Ezenkívül néhány felületanalizis van benne, mely nagyon hasznos tud lenni (alámetszés, simasági és legkisebb sugár).

Sok sikert.

BassLine

#10 Guest_SuMMeR_*

Elküldve: 2001. 03. 12. 10:01

BassLine:
Kössz az infot, már töltöm le a PowerShape-et
(Kár hogy 21MB Kép )

beze:
Azt hiszem volt egy munkatársam aki az Ikarusznál dolgozott, de vele csak egy rövid ideig dolgoztam együtt, valami Sándor volt.
Nem ismered véletlenül? Kép
Mondjuk ő CadKey-el dolgozott azt hiszem...

#11 Guest_KissLaca_*

Elküldve: 2001. 03. 12. 16:33

Az I-DEAS-t ki ismeri? En most fogok vele dolgozni, es a Pro/E-t sem ismerem. A munkatarsamnak, aki dolgoztak Pro/E-vel nagyon nem tetszik, de hatha csak megszokas kerdese.

#12 Guest_R4ngeR_*

Elküldve: 2001. 03. 13. 16:28

Hi !

Na I-Deas-ról én is érdeklődtem, végeredményben nem sok konkrét sikerrel. Korábban szilárdsági analizis prg volt, erre fejlesztették ki a modellező részt..stb. Állítólag nagyobb a gépigénye. Akiket kérdeztem róla, eddig erős menekülési vágy látszott rajtuk...szóval ez a benyomás. Egy konkrétum: van nagy multi cég, ami a I-Deas mellé kénytelen volt megvenni a Pro-E-t...ez mond vmit.
Mellesleg én Pro-E-ztam, dipim Solidworksel készült (no comment...)...most SolidEdge-el röhögtetem magam...persze nem önszántamból .. Kép)
Üdv! Hátha segítettem....

#13 Guest_BassLine_*

Elküldve: 2001. 03. 14. 22:44

HI,

Szőrnyű ez a sok testmodellező program Kép Hát nincs bennetek igény egy zaftos felületmodellezésre? Kép

BassLine

#14 Guest_ati27_*

Elküldve: 2001. 03. 19. 01:03

Üdv mindenkinek!

Az Ideas-ról.Én nem dolgoztam vele..De egy ismerősöm dolgozik vele,és neki bejön, neki tetszik.Pro-e nekem nehézkesnek tűnik első látásra..De lehet hogy bennem van a hiba.Most Cadkey-el dolgozgatok annak is a 97-es változatával.Néha rémálom pláne ami a lekerekítéseket illeti.De egyenlőre még ez van.Igazából még a modellezésben csak "felületesen" vagyok benn, eddig inkább megmunkálással foglalkoztam. Szerintem megmunkálásra a Delcam power mill-je elég tuti, könnyü kezelni, gyors, a felületi hibákat is megfeleően tolerálja, és elég jól boldogul más rendszerekből kapott adatokkal, főképp iges-re gondolok, mert azt szoktam használni.És ami fontos nagyon ritkán találkoztam belemarással talán 1-2 alkalommal.De az ördög nem alszik KépSzoval ki milyen modellező rendszert ajánlana?(a catia meg az ug kizárva az ára miatt Kép)Ideas vagy Power shape? Vagy esetleg tud valaki valami másik rendszert, amit jónak tart?

#15 Guest_SuMMeR_*

Elküldve: 2001. 03. 19. 10:33

ati27:
A Pro/E megmunkálási része (Manufacturing) szerintem elég jól használható, nagy előnye a parametrikusság, vagyis bármit változtatsz a modellen az a megmunkálási szekvencián is jelentkezik. A cégemnél műanyag fröccsöntéssel is foglalkozunk, az ehhez tartozó modul (Mold) is elég jó, de az igaz hogy nem ezt használjuk...

BassLine:
A felületmodellező programok miatt vannak problémáim a konvertálásnál... Kép
Amelyik hiba a felületeknél még nem okoz gondot, az a testté konvertálásnál oltári galibákat hoz magával, aztán lehet próbálgatni kijavítani... Kép
Eddig Euklides-ből és Catia-ból kaptam felületmodelleket; és teljesen tökéletesen egyiket sem lehetett konvertálni...

#16 Guest_ati27_*

Elküldve: 2001. 03. 20. 23:34

Szoval! Kép
Még mindig én.Megint Ideas ügyben, ha jók az infóim, akkor az ehavi computer panoráma cd mellékletén lesz egy kipróbálható demó verzsön.Én még ma nem kaptam Cp-t de szerintem holnap, vagy a héten megjelenik.Én mindenesetre rávetem magam.Amugy lenne egy kérdésem pro-e rel kapcsolatban.A megmunkálás csak testmodellnél működik?Mert akkor az szipka KépÉs ha vannak a felületben hibák, felületmodelnél?Nem gondolok nagy hibákra, csak appróbb lyukakra, stb azt hogy tolerálja a proe manufacturing része?Mert pl a Power mill pl teszik rá ha a rés kisseb mint 0.4 mm ha nagyobb akkor meg csak épp annyira megy bele amennyire a maró belefér.Szóval nincs olyan hogy egy ilyen hiba miatt elkaszál mindent, és belemegy az anyagba KépEllenben a Unigraphics ilyen esetben előszeretettel marogatott bele oda ahova nem éppen kellet volna.Meg a mastercam 7 es verzsön is.Az ug-t elég sokszor láttam ilyet művelni, Mastercamnál meg a saját bőrömön tapasztaltam KépTehát a proe?Milyen a megmunkálás biztonsága szempontjából?

#17 Guest_SuMMeR_*

Elküldve: 2001. 03. 21. 06:56

idézet:
Eredetileg ati27 írta:
Amugy lenne egy kérdésem pro-e rel kapcsolatban.A megmunkálás csak testmodellnél működik?Mert akkor az szipka KépÉs ha vannak a felületben hibák, felületmodelnél?Nem gondolok nagy hibákra, csak appróbb lyukakra, stb azt hogy tolerálja a proe manufacturing része?[/quote]
Már említettem fenntebb is a konvertálásoknál, hogy hibás felületi modellt nehéz konvertálni testé, mert előtte ki kell javítani *minden* felületi hibát, hiányt. A pontosság beállításánál lehet ezen kicsit állítani, ahol meg lehet adni mekkora lehet a legnagyobb méretű hiba.
Ha a konvertálás és a testé alakítás sikeres, akkor minden további nélkül lehet megmunkálást írni rá.
DE!
A Pro/E megmunkálási része nem ragaszkodik a testmodellhez, volt olyan eset például, amikor a konvertált felületet azonnal nyomtam át megmunkálásra és sikerült is megcsinálni.
Természetesen ilyen esetben már figyelembe kell venni, hogy milyen minőségű a kapott felület.
Mondjuk 2,5D marás esetén kijelölsz egy térbeli felületet amelyen kisebb lyukak vannak, akkor a pro a lyukakat kikerüli. A végeredmény szempontjából ez szinte észrevehetetlen.
Azért volt olyan eset is amikor a kijelölt felületet a pro nem "látta" az istenért sem; ilyenkor olyan hiba lehetett rajta amit már nem tudott "tolerálni". Kép

Egyébként kössz, hogy szóltál, akkor én is megveszem most a CP-t.

#18 Guest_ati27_*

Elküldve: 2001. 03. 21. 20:30

Látod Erről beszéltem Kép Egy két ismerősöm a környezetemben UG vel dolgozot..Szívott is emmiatt mint az állat.Mire test lett a dologbol.És elég volt néha egy apro felületi hiba, akár nem egész egy tizedes.Oszt már ment is a belemarás.Ém meg Power mill alá berántom az egészet.Legalábbis a marásra előkészitett felületeket mert ugyebár egy mdb-t néha csak ugy kapsz meg hogy egybe van minden..Szoval egy valamilyen modellezőben Megcsinálom pl az elektrodákat, vagy belehelyezem a modellt mondjuk egy szerszámlapba, osztósik satöbbi aztán jöhet a mehet KépAz iges konvertere elég jó habár az uj 3 mill hez még nem volt szerencsém csak a 2595-ös verzsönhöz.De az sem volt rossz.Most sajna egy ösrégi 2440 verzióval kell nyomulnom.De ez is elég biztonságos.Na a lényeg, legalább nem kell tökölni ilyen test, nem test dologgal, láttam hogy ez mivel jár, és én kösz ebből nem kérek KépViszont a modellező része nem tudom milyen a proe nak?Nekem ugy tünt legalábbis a 19-20 verziónál, a menűrendszere háát elég tréé..És segitség nélkül csak néz az ember KépMás ma kaptam Catiából igs-t és step-et.Még csak az igst néztem meg.Először tartottam a dologtol mertazt hallottam hogy a Catia Igs-interface-je finoman szolva is tréé.De kellemesen csalodtam első ránézésre.Jónak tünt KépDe az alaposabb teszt ezután következik.Ja az Ideas a mostani Computer panoráma Cad különszámán lesz rajat.Ma még nem volt felénk KépNa legyetek jók!Majd még jelentkezem!

#19 Guest_SuMMeR_*

Elküldve: 2001. 03. 22. 07:31

idézet:
Eredetileg ati27 írta:
...Viszont a modellező része nem tudom milyen a proe nak?Nekem ugy tünt legalábbis a 19-20 verziónál, a menűrendszere háát elég tréé..És segitség nélkül csak néz az ember Kép[/quote]
Megmondom őszintén, amikor először találkoztam a Pro/E-vel (19-es) akkor elborzadtam, mert olyan "csúnyának" tünt Kép
Viszont nagy lépés volt a Parametric-től a 20-asnál a Windows-os kezelőfelület, ahol oldalt és felül lehetett gombokat kirakni a legfontosabb műveletekhez.
A Pro/E menürendszeréről (Menu Manager Kép )csak annyit, hogy idővel meg lehet szokni a külalakját, de ha nem tetszik is, kárpótoljon az, hogy hatékonyabbá teszi a mindennapi munkát. (Azért lennének ötleteim annak a programírónak a felmenőivel kapcsolatban, aki a menűben egymás alá rakta a Done-t és a Quit-ot; ugyanis ha véletlenül a quit-ra klikkelsz akkor kezdheted elölről a műveletet Kép Kép )

[Ezt a hozzászólást SuMMeR szerkesztette (2001. Március 22.).]

#20 Guest_ati27_*

Elküldve: 2001. 03. 22. 23:22

Sziasztok!

Szoval van itt egy cim, érdemes megnézni..Ha már tudtok róla akkor bocs..Itt nagyjából össze vannak gyüjtve a Cad-Cam rendszerek.Lehet mazsolázni! Képwww.cad.lap.hu Ha mártudtok róla akkor bocs.A lényeg megint Ideas. Állitólag most lesz megint egy uj verzió, De ami a computer panorámára fog kerülni teszet verziónak az a jelenlegi..Amugy márc.19 helyett márc.26.-án jelenik meg a Cad-különszám KépProe- val kapcsolatban, lehet jelentkezni egy ingyenes egy napos tanfolyamra.Lehet hogy elmegyek.Veszteni nem vesztek vele KépEsetleg ha valaki dolgozott Power shape-vel érdekelne a véleménye!

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó