ADSL -> itthon 80-100as ping lehetséges megoldások)
Elküldve: 2004. 02. 27. 17:14
A problámámat 2 okból írom le, hátha van valakinek ötlete, másrészt nehogy valaki ugyanebbe a hibába essen.
Eddig Chello volt nálunk, már jó ideje. 3 év után 1x értem el a 15Gb-ot, lekorlátoztak, bepipultam. Irány a Datanet! A pinggel nem volt gond eddig sem, de mindenki szerint a datanetnél legjobbak a pingek. Tegnap írtam alá a 2 éves szerződést 512/128-ra.
Letöltés 64KByte, minden ahogy kell. Pingek: 80-100 Itthon!!!!! Datanet support-nál hosszas pingelés és route tábla elemezgetés után azt mondták, a fatávnál MiniDSLam van, mivel optikai telefonhálózaton vagyunk. Emiatt nincs mit tenni, ott a hiba.
(legközelebb levő datanet szervert ha megpingelem, 65-75ms, míg másnak ez 20-25...)
Matáv szerint (aki először felhívott, nem tudta, mi az hogy ping !!!) ez nem az ő hibájuk, a miniDSlan az korszerűbb, mint az analóg vonalon lévő ADSL cucc, és ez a Datanet hibája. Datanetnél erre azt mondták ma, hogy ez 100% a miniDSlan miatt van, és nincs mit tenni. A 2 éves szerződést pedig (amit tegnap írtam alá én barom) nem lehet felbontani, mert a sávszélesség, amit kínáltak, az megvan.)
Kérdéseim:
1. Ha van itt valaki hozzáértő, lehet-e tenni ezügyben valamit, vagy törődjek bele.
2. Tényleg lehet-e ez a probléma, ha nem, akkor kinél van.
3. Ha nincs mit tenni, van-e valami mód arra, hogy felbontsam a 2 éves szerződést? (jövő kedden jönnek a chellósok, és viszik a kábelmodemet, addig még visszamondhatom)
És végezetül: aki hasonló cserében gondolkozik (kábelnet -> ADSL), először nézzen utána, hogy nincs-e véletlenül optikai telefonhálózaton...
Update:
Megkaptam a végleges választ, ahol miniDSlam van, ott semmilyen megoldás nincs a magas pingre. Tehát aki inkább játszani szeretne, szerződéskötés előtt MINDENKÉPP tudja meg, hogy nincs-e miniDSlam a központban, ahova tartozik. Ha igen, akkor inkább a kábelnet (már ha van...)
[ 2004. március 22.: -MM- szerkesztette a hozzászólást ]
[ 2004. március 22.: -MM- szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 02. 27. 17:48
idézet:
Ezt írta MM:
Sziasztok!
A problámámat 2 okból írom le, hátha van valakinek ötlete, másrészt nehogy valaki ugyanebbe a hibába essen.
Eddig Chello volt nálunk, már jó ideje. 3 év után 1x értem el a 15Gb-ot, lekorlátoztak, bepipultam. Irány a Datanet! A pinggel nem volt gond eddig sem, de mindenki szerint a datanetnél legjobbak a pingek. Tegnap írtam alá a 2 éves szerződést 512/128-ra. (így kicsit olcsóbb is, mint a Chello)
Letöltés 64KByte, minden ahogy kell. Pingek: 80-100 Itthon!!!!! Datanet support-nál hosszas pingelés és route tábla elemezgetés után azt mondták, a fatávnál MiniDSLan van (nemtom hogy írják), mivel optikai a telefonhálózaton vagyunk. És emiatt nincs mit tenni, ott a hiba.
(legközelebb levő datanet szervert ha megpingelem, 65-75ms, míg másnak ez 15-25...)
Matáv szerint (aki először felhívott, nem tudta, mi az hogy pingelni!!!) ez nem az ő hibájuk, a miniDSlan az korszerűbb, mint az analóg vonalon lévő ADSL cucc, és ez a Datanet hibája. Datanetnél erre azt mondták ma, hogy ez 100% a miniDSlan miatt van, és nincs mit tenni. A 2 éves szerződést pedig (amit tegnap írtam alá én barom) nem lehet felbontani, mert a sávszélesség, amit kínáltak, az megvan.)
Kérdéseim:
1. Ha van itt valaki hozzáértő, lehet-e tenni ezügyben valamit, vagy törődjek bele.
2. Tényleg lehet-e ez a probléma, ha nem, akkor kinél van.
3. Ha nincs mit tenni, van-e valami mód arra, hogy felbontsam a 2 éves szerződést? (jövő kedden jönnek a chellósok, és viszik a kábelmodemet, addig még visszamondhatom)
És végezetül: aki hasonló cserében gondolkozik (kábelnet -> ADSL), először nézzen utána, hogy nincs-e véletlenül optikai telefonhálózaton...[/quote]
1. Olyan helyzet nincs, ami ellen vagy mellett nem lehet semmit sem tenni. Egyszerű: Meg kell nézni a szerződést, az általános vállalkozási feltételeket, valamint a hatályos jogszabályok internetszolgáltatásra vonatkozó részét. (Különös tekintettel azon pontokra, amelyek definiálják az internetszolgáltatást, azaz mitől internetszolgáltatás az internetszolgáltatás, pl. 100-as pinggel - megfelelő sávszélességen tartva - valóban teljesül-e az a fogalom, hogy "internetszolgáltatás." Amennyiben ez teljesül, akkor lehet beletörődni. De a hatékony csesztetés egy idő után eredményre vezet.
2. Ezer meg egy oka is lehet annak, hogy magas a pinged, így nem kizárt, hogy az optikai kábelhálózat miatt.
3. Az ilyen jellegű szolgáltatói szerződéseket bármikor egyoldalúan felbonthatod. Viszont amennyiben hűséges az ADSL, akkor kellemetlen, mert a szerződésben le van írva, hogy mivel jár együtt a szerződésfelbontás. VISZONT amennyiben bizonyítást nyer, hogy a szolgáltatás-hozzáférési pontod - függetlenül, hogy kinek a hibája!! - nem felel meg internetszolgáltatásra, a szerződéstől hiányos teljesítés jogcímén egyoldalúan elállhatsz. Ebben az esetben nem kell teljesíteni a rögzített felbontási kritériumokat.
Hogy hogyan tudod bizonyítani azt, hogy nem megfelelő a szolgáltatás nálad? Be kell méretni. A Nemzeti Hírközlési Hatóság illetékes talán ebben, de a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet tanácsot tud adni, hogy hol kell bejelenteni ezen irányú igényedet. Az elkészített mérési jegyzőkönyvben rögzítettek kötelező érvényűek, és jogerősek.
Ezen felül te a Datanettel állsz szerződésben ADSL szolgáltatásra. Tehát elég nehéz azt mondani, hogy te cseszegesd a Matávot.
A teendőd: Értesíted írásban és ajánlott levélben mindkét szolgáltatót a problémádról. Nekik kötelességük válaszolni az általad ecsetelt problémára, szintén írásban, harminc napon belül. Ha egymásra mutogatnak, akkor kérj mérést, erről értesítsd a szolgáltatót (hivatalból úgyis értesítik), közben küldd el szintén ajánlott levélben a matávnak a datanetes rájukmutogatást, a datanetnek a matávos rájukmutogatást, és tedd fel ismét a kérdést. Ezt követően vagy egyértelmű, és konkrét választ adnak, vagy van erős jogalap a szerződésfelbontásra. Közben ha a mérési jegyzőkönyv is neked kedvez, akkor teljes a siker.
SF
Elküldve: 2004. 02. 27. 19:11
Ja, az ismerősömnek sikerült a felmondás, igaz egész más okból végülis.
Elküldve: 2004. 02. 27. 19:20
Azt sajnos nem hiszem, hogy azért, mert 50-60-al magasabb a ping, felmondhatnám a 2 éves hűségszerződést. Inkább a "cseszegetés meghozza gyümölcsét" végét fogm meg majd a dolognak. A tech support egyébként rendes volt mind2 oldalról (visszahívtak többször, stb stb), csak hát nem történt semmi.
Ha pedig tényleg komolyabb, a hálózat kiépítése miatti gond van, nem hinném, hogy 1 "fogyasztó" miatt fejlesztenének...
Most elkezdek keresni, hogy a környéken lakók közül kinek van ADSL, és ott milyenek a pingek, aztán meglátjuk. Ha másnál is zavaró tényező, 20-30 felhasználó már talán számítana vmit.
Zuglói vagyok, a Nagy Lajos Király útja, Fogarasi út, Vezér út és Füredi út által határolt tömbben lakom. Aki esetleg itt lakik, vagy van itt ismerőse, megnézné "tracert" paranccsal dos parancssorban, hogy a szolgáltatójáig mekkora a ping?
Nálam már az első 65ms, na ennek kéne elvileg 10-20 körül lennie.
Elküldve: 2004. 02. 27. 22:10
[url="http://"http://pohly.adatpark.hu/cgi-bin/forum/showresult.php?fid=14&tid=241&pid=13235"]http://pohly.adatpar...d=241&pid=13235[/url]
Én anno is arra gyanakodtam hogy a Hytasos központok szabad 2mbps-es bérelt vonali kapacitását fogják felhasználni arra hogy ezeket a mini/micro DSLAM-okat bekössék a főközpontba és ez messze nem adja azt a minőséget mint amit egy direkt ATM csatlakozás biztosít. Egy ilyen szűk kapcsolódás még ha a terheléshez mérten Nx2mbps-ben méretezik is gondot fog okozni mert sosem fogja fatáv nagyvonalúan méretezni a kapacitást. Persze ez csak az én elméletem, lehet magával az aktív eszközzel is gond bár ott kisebb eséyt adok.
Egyébként ez a magas ping állandó jellegű vagy a terhelés függvényében hol több hol kevesebb, pl. hajnalban is hasonlóan magas?
Én is Hytason lakom és már előre féltem ettől hisz ez a megoldás sosem lesz egyenértékű a direkt központos kapcsolódással. Persze nyáron amikor ismét elkezdték hülyíteni a Hytasokat a fatáv már sokadszorra még volt némi remény hogy nálunk is lépnek valami bár én személy szerint semmit nem adtam az ígéreteikre. Persze azóta sincs ADSL, decemberben kitalálták hogy a 5-6 éve levágott és föld alá túrt rézvezetékek után régészeti túrákat szerveznek a lakásos alatt és visszarezesítik a környéket. Pár napja felhívtam őket hogy már 3 hónap eltelt azóta és hatalmas kussban vannak azóta is, kiderült mert nem vált be a tervük a régi kábelek és távolság együtt már túl sok volt ahhoz hogy sikert érjenek el. Kérdésemre hogy akkor Hytason mikor próbálkoznak meg az évek óta ígért mini/micro DSLAM-os megoldással a válasz a szokásos lerázó szöveg: talán majd második negyedév vége de még ez sem biztos. Röhej hogy lassan belépünk az EU-ba én meg itt élek a fővárosban egy módos kerületben egy jobb ltp.-en ahol 15.000fő/km2 a népsűrűség és a fatáv 3 éve hülyít az 1x majd ADSL mesével és még mindig nem lehet látni az alagút végét. A legszomorúbb meg az lesz ha 1x végre úgy 2010 környéként megcsinálják és kiderül hiába mert szar lesz az egész.
Elküldve: 2004. 02. 28. 15:22
idézet:
Ezt írta shabba:
Egyébként ez a magas ping állandó jellegű vagy a terhelés függvényében hol több hol kevesebb, pl. hajnalban is hasonlóan magas?
[/quote]
Állandó, ez a minimum. ADSL teszttel már ennyi, 192.168.9.1-ig 70ms...
Letöltés/feltöltés: 503/132 (szintén ADSL teszt)
Elküldve: 2004. 02. 28. 17:23
idézet:
Ezt írta MM:
Állandó, ez a minimum. ADSL teszttel már ennyi, 192.168.9.1-ig 70ms...
Letöltés/feltöltés: 503/132 (szintén ADSL teszt)[/quote]
keress meg, tudok abban segíteni, hogy 100%-ig kizárjuk, hogy datanetnél van gond, illetve egy kis nyomást helyezni fatávra. Ja én is zuglói vagyok
[ 2004. február 28.: LiGhTSaBeR szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 02. 28. 18:48
idézet:
Ezt írta LiGhTSaBeR:
keress meg, tudok abban segíteni, hogy 100%-ig kizárjuk, hogy datanetnél van gond, illetve egy kis nyomást helyezni fatávra. Ja én is zuglói vagyok
[ 2004. február 28.: LiGhTSaBeR szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Ok, köszönöm, hamarosan megkereslek !
Elküldve: 2004. 02. 28. 19:58
[ 2004. március 03.: Apo szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 02. 29. 23:27
Elküldve: 2004. 02. 29. 23:36
Elküldve: 2004. 03. 01. 09:04
Axelero 512/128 előfizetés 192.16.9.1 tesztszerver-re 76-os ping.
Az műszaki segítségnyújtás amúgy rendes, csak a technikai csoport nem csinál lófszt sem. Kicsit idegesítő a helyzet.
Elküldve: 2004. 03. 01. 10:41
Elküldve: 2004. 03. 01. 13:33
Nálam egyenlőre folyamatban van a dolog, a Dataneten keresztül várjuk a matáv végleges válaszát, hogy ez ígymarad, vagy nem.
Elküldve: 2004. 03. 02. 23:02
Engem is érdekelne, mert fontolgatom az áttérést csemballóról, mert mostanában igen siralmasan teljesít esténként és nem nagyon van türelmem kivárni a fejállomáscserét (amit nyárra ígér NSD)..
Szóval én is optikai területen vagyok, Füredi Ltp., mindenkinek lassú a környéken?
Pedig úgí vártam már...
Elküldve: 2004. 03. 03. 01:00
idézet:
Ezt írta BuPe:
Esetleg valami fejlemény?
Engem is érdekelne, mert fontolgatom az áttérést csemballóról, mert mostanában igen siralmasan teljesít esténként és nem nagyon van türelmem kivárni a fejállomáscserét (amit nyárra ígér NSD)..
Szóval én is optikai területen vagyok, Füredi Ltp., mindenkinek lassú a környéken?
Pedig úgy vártam már...[/quote]
Nem biztos, hogy ugyanazon a központon vagyunk. Kérdezz utána a matávtól, hogy miniDSlam van-e. Ha igen, akkor ne válts! (illetve ha csak letölteni akarsz, és nem játszani, akkor nyugodtan, mert a 64Kbyte/sec letöltés az megvan stabilan)
u.i.:
220-al kezdődik a telszámod? Mert ha igen, akkor tuti ugyanott vagy.
Elküldve: 2004. 03. 03. 08:46
Elküldve: 2004. 03. 03. 08:47
Elküldve: 2004. 03. 03. 13:52
De, sajna csak kopogtatott a laptopján, mert nem volt egész délelőtt axelero
Azt mondta szombaton reggel ismét kijön. Meglátjuk mit lépnek.
Mondjuk én november óta baszogatom őket magas ping miatt. 4 hónap után végre foglalkoznak az üggyel.
Grat.
Elküldve: 2004. 03. 03. 17:44
idézet:
Ezt írta MM:
Nem biztos, hogy ugyanazon a központon vagyunk. Kérdezz utána a matávtól, hogy miniDSlam van-e. Ha igen, akkor ne válts! (illetve ha csak letölteni akarsz, és nem játszani, akkor nyugodtan, mert a 64Kbyte/sec letöltés az megvan stabilan)
u.i.:
220-al kezdődik a telszámod? Mert ha igen, akkor tuti ugyanott vagy.[/quote]
Nekem 221-gyel kezdődik a telszámom.. akkor reménykedhetek?
Holnap felhívom a matáv ADSL infót!

Súgó
A téma zárva.