HWSW Informatikai Kerekasztal: Infravevő építése(!), beizzítása - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Infravevő építése(!), beizzítása Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 02. 15:35

Hi emberZ

A problémám a következő. Csináltam egy infravevőt, de nem megy.

"Kezdőknek": Aki még nem ahllot erről a cuccról annak kicsit elmagyaráznám. Arról van szó, hogy van egy kis infravevő, ami fogja (meglepő módon)az infrajeleket. Ehhez pesrsze kell egy bizonyos áramkor, de ezt majd lejjebb. Tehát. Miért jó ez nekünk? Hát azértm mert ha veszel egy táirámnyítót (max 1500) akkor szépen a fotelből tudod a gépedet iréányítani. Ez praktikus ha sokat hallgatsz zenét a gépen, vagy ha filemt szoktálrajta nézni.

Linkek:
[url="http://"http://www.lirc.org"]LIRC homepage[/url], [url="http://"http://lnx.manoweb.com/lirc/"]ahonnan én kindultam[/url]
[url="http://"http://www.mediatexx.com"]uIRC - 1 progi hozzá, de nem próbáltam[/url]
[url="http://"http://www.irassistant.com"]még 1 progi amit nem ismerek[/url]
[url="http://"http://www.grider.nl"]Grider[/url]
[url="http://"http://winlirc.sourceforge.net"]winlirc[/url]

Kicsit bőveben:
Annó gondoltam 1et, és hozzákezdtem. Akkor még za volt a probláma, hogy jajj, honnan szedek alkatrészeket. Nos ez már nagyon régen megoldódott, a probléma immáron az hogy nem ismeri fel a windows. Természetesen nem tudom hogy nem én csesztem e el valamit, ezért csináltam 1-2 képet a tákolmányomról(ez egyenlőre egy régebbi "elektronikai készletre" van rárakva, mert tudtam hogy elsőre úgy se sikerülhet...és igazam is volt), reméljük a szakértő szemek észreveszik a hibát, ha van.

a képek(azért linkeltem be őket, mert túl nagyok a képek):
[url="http://"http://free.cjb.hu/v/i/vicecity/images/az.JPG"]kép1[/url]
[url="http://"http://free.cjb.hu/v/i/vicecity/images/az2.jpg"]kép2[/url]

(a képekből nem látszik, de soros portra van kötve, sárga az 1-es, zöld a 7-es, a piros pedig az 5-ös pinre)

A másik, amit én valószínűbbnek tartok, hogy a progival, vagy anak a beállításával lesz a gond. Na ebben is helpelhetnétek, eddig a winlirc-et próbáltam és a gridert, de egyikkel se ment.

A winlirc, amint bekapcsolom, azt írja ki hoy can't initlaize. Állítgattam itt minden fisz faszt, de nem megy.
A gridert már régen próbáltam, de azzal se ment.

Remélem tudtok segíteni.

Proz3ssoR

[ 2004. március 02.: Proz3ssoR szerkesztette a hozzászólást ]

[ 2004. március 02.: Proz3ssoR szerkesztette a hozzászólást ]

#2 Felhasználó inaktív   f_o_x 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 02. 18:16

hi nemsok gözöm van az infrákhoz, de a munkahelyen épitettünk egyet(1 ember gányolta, én teszteltem).
3 ellenállás, 2 dioda, 2 kondi és 1 kontroll LED van benne(+infra).
Nekem müxik, bár csak telefonra haszálom!
ha kell elküldöm a kapcs.rajzot, alk.listát és (ha kell)a képeket!
(ide irj, ha kell: fox@operation.hu )
bye
mindenki hülye, aki nem normális!

#3 Felhasználó inaktív   szabe 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 02. 22:50

milyen windows-al próbálkozol?
A can't initialize nem az eszközre vonatkozik, hanem a soros portodra, amit a program nem tud elérni. Nem lehet, hogy win98-as a progi és te XP 2000 vagy NT alatt futtatod?

üdv: szabe

#4 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 04. 14:14

idézet:
Ezt írta szabe:
milyen windows-al próbálkozol?
A can't initialize nem az eszközre vonatkozik, hanem a soros portodra, amit a program nem tud elérni. Nem lehet, hogy win98-as a progi és te XP 2000 vagy NT alatt futtatod?

üdv: szabe
[/quote]

Win98SE-t használok, és én úgy tudom hogy a vinlirc is win98-as, habár lehet hogy nem se-s... NA ezt ma megnézzük.

#5 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 04. 20:28

Megnéztem és a winlirc elvileg nem írt ki konkrétan hogy win98SE-el menne, csak azt hogy 98-al. Asszem kresek mellé valmilyen más progit...

#6 Felhasználó inaktív   szabe 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 04. 21:02

A win98-ban szabadon elérhetők a COM portok. Próbáld meg konfigurálni a portot. Sajátgép -> Vezérlőpult -> Rendszereszközök -> Kommunikációs portok -> COM1 vagy 2 -> jobklikk tulajdonságok, és fent valamelyik fülnél lehet konfigolni. (remélem jólemléxem a w98-ra mert jóideje XP-t használok)
Ha így sem megy, scope-al kellene megnézni a jelet ami a soros port DCD lábára megy.
Vagy kipróbálhatod egy LED-el is. A DCD lábra a LED rövidebb lábát kötöd, a hosszabbat egy 1K-s ellenállással a tápra kötöd. A LED-nek fel kell villania a kommunikáció alatt (persze csak ha nem túl rövid a jel). Ha ez megvan, akkor onnantól szoftveres kérdés az egész. Pl: turbo pascalban lehet írni egyszerű rutint, ami közvetlenül írja és olvassa a soros portot. Ajánlom az alábbi könyvet:
László József: Perifériák programozása Pascal és assembly nyelven.

Üdv: szabe

#7 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 04. 22:19

idézet:
Ezt írta szabe:
A win98-ban szabadon elérhetők a COM portok. Próbáld meg konfigurálni a portot. Sajátgép -> Vezérlőpult -> Rendszereszközök -> Kommunikációs portok -> COM1 vagy 2 -> jobklikk tulajdonságok, és fent valamelyik fülnél lehet konfigolni. (remélem jólemléxem a w98-ra mert jóideje XP-t használok)
Ha így sem megy, scope-al kellene megnézni a jelet ami a soros port DCD lábára megy.
Vagy kipróbálhatod egy LED-el is. A DCD lábra a LED rövidebb lábát kötöd, a hosszabbat egy 1K-s ellenállással a tápra kötöd. A LED-nek fel kell villania a kommunikáció alatt (persze csak ha nem túl rövid a jel). Ha ez megvan, akkor onnantól szoftveres kérdés az egész. Pl: turbo pascalban lehet írni egyszerű rutint, ami közvetlenül írja és olvassa a soros portot. Ajánlom az alábbi könyvet:
László József: Perifériák programozása Pascal és assembly nyelven.

[/quote]

Látom benned emberedremre találtam
:cool: , köszi hogy sefgítesz.
Szóval kicsit megméregettem itt ott a feszt. Nos kiderüld hogy béna vagyok, és elcsesztem velemit. Semmi fizikai kár persze nem történt :) nehogy aszidd, de ahol 5V nek kéne lennie ott 0.5 mV van :( . Szóval még elb*szakszom vele egy kicsit.

#8 Felhasználó inaktív   szabe2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 05. 11:01

Figyelj!
A tápot az egész áramkör a PC-től kapja a az RTS lábon keresztül. ALapesetben a windóz inicializálja a soros portot és nemigen van rajta feszültség. Ennél fogva a stabkocka sem fog 5V-ot előállítani a semmiből.
Az RTS láb egy kimenet. A Request To Send azt jelenti, hogy a PC jelzi a fogadó egység felé, hogy küldeni szeretne.

Elmondom mit csinálj:
1. nyiss egy MSDOS ablakot
2. indítsd el a debug programot (c:> debug <ENTER> )
3. beléptél a debug progiba, az "O" paranccsal (ó betű) tudsz portra írni.
4. Ha COM1-et használsz, akkor írd be "-O 3fc 0d"
5. Ha COM2-t használsz, akkor írd be "-O 2fc 0d"
6. Ekkor az RTS lábon meg kell jelennie a tápfesznek
7. Ha ez megvan, nézd meg van e +5V
8. Ha ez is megvan, akkor jöhet a LED-es kipróbálás amit fentebb írtam

#9 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 05. 18:58

idézet:
Ezt írta szabe2:
Figyelj!
A tápot az egész áramkör a PC-től kapja a az RTS lábon keresztül. ALapesetben a windóz inicializálja a soros portot és nemigen van rajta feszültség. Ennél fogva a stabkocka sem fog 5V-ot előállítani a semmiből.
Az RTS láb egy kimenet. A Request To Send azt jelenti, hogy a PC jelzi a fogadó egység felé, hogy küldeni szeretne.

Elmondom mit csinálj:
8. Ha ez is megvan, akkor jöhet a LED-es kipróbálás amit fentebb írtam

[/quote]

Ooooh. Baszsus. Most szedtem szét az egész infravevőt, pont mielőtt elolvastam az üzeneted. DE! Megnéztem ezt a konfigosdit, és bejön, mármint az ablak ahollehet konfigurálni. itt viszont nem tudom hogy mit, és mire konfiguráljak. A mésik "érdekesség", hogy én bármikor mérem a soros portomon, az 5ös és a 7es láb között ming 10.27 V van :eek: !!!

#10 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 05. 20:11

Nah újra öszzeraktam, de természetesen meginte semmi... szóval ez a debugos cucc hogy van?
idézet:

.

Elmondom mit csinálj:
8. Ha ez is megvan, akkor jöhet a LED-es kipróbálás amit
[/quote]

Amikor beírom neki hogy debug(ekkor kijön egy kis vonal alatta, oda íom hogy 3fc 0d), akkor meddig tart a jel? Mármint meddig van időm mérni? Nem igazán ment, vagy legalábis én1nlőre nemt aláltam 5V-t sehol...

idézet:

.
Vagy kipróbálhatod egy LED-el is. A DCD lábra a LED rövidebb lábát kötöd, a hosszabbat egy 1K-s ellenállással a tápra kötöd. A LED-nek fel kell villania a kommunikáció alatt (persze csak ha nem túl rövid a jel).
[/quote]

A jel hosszúságát hogy adom meg? Ezt én úgy lrtlemezem, hogy kell az egész ármakör, csak hozzá kell csapni egy LED-et. Mármint gondolom a kommunikációt úgy érted mikor nyomizom az 1 ik gombot. Vagy a debudos dologra gondolsz, mit kommunikáció? Hogy aszontdom debug, és akkor világítít, ha rnedesen bekötöttem a cuccot?
A táp az RTS ugye?

[ 2004. március 05.: Proz3ssoR szerkesztette a hozzászólást ]

#11 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 06. 15:17

EMBERZ!!! SEIKERŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰLT!!!
:D :D :D :D

Az előbb észrevettem, hogy lemaradt a GND, gyorsan a helyére forasztottam, és MEGY!! FOGJA A JELEKET!
uICE-ot használok, elég jó proginak tűnik.
Sajnos ezekből elég sokat rosszul fog, vagy mi, mert gyakra a felénél elakad, mikor batch lear-olni akarok vele. :( Ez mitől lehet? A dióda rossz? Vagy mi??? An azért még próbálkozom, köszi a segítséget.

Na kibnróbáltam a WinLirc-et. Nos itt is jönek a jelek, de Initalize-olni nem tudja sajna. A Learn-ölés itt se megy, na jó néha, de mindig túl sok az error. Nem lehet hogy a dióda a hibás? Elvileg az szüri meg a rossz jelektől cuccost nem?

Proz3ssoR

[ 2004. március 06.: Proz3ssoR szerkesztette a hozzászólást ]

#12 Felhasználó inaktív   szabe 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 07. 21:45

Neeeem! A Dióda a géped soros portját védi a táp visszarúgásoktól. Csak kifelé folyhat áram, befelé nem.
Az RTS jel valszeg inicializáláskor 0-ba kerül ezért van kint 10V körüli érték a lábon. Ez ok.
Örülök, hogy müxik. :)
Ha megtaláltad a kommunikációs beállításokat, akkor a COM port sebességét vedd maximumra, bár nem tudom, hogy a programok, amiket használsz, nem-e közvetlenűl állítják, írják/olvassák a COM portot. Én azt csinálnám.

#13 Felhasználó inaktív   spacer 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 21:34

Segítsetek én is kaptam egy háziépítésű infrát de akármit állítok semmiképp se hajlandó működni. Abit be7-es a lap az eszközkezelőben működik az irda, már állítottam irq-tól kezdve, mindent de még véletlenül se megy vele a telefonom... A biosban is próbálkoztam megjegyzem kevés sikerrel :mad: :confused:

#14 Felhasználó inaktív   szabe2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 12:22

spacer: gondolom alaplapi irda portra van dugva?

1. BIOS beállításnál az Integrated Peripherials-nál legyen bekapcsolva az Infra port. Az egyik COM port helyett
2. Legyen HALF DUPLEX-re állítva ez fontos!
3. WIN98 alatt szedd le az infra portot és telepítsd újra, az a biztos.
3.1 Ha sikerült a telepítés és nem felkiáltójeles vagy kérdőjeles az eszköz, akkor alul a tálcán megjelenik az ikonja.
3.2 Jobbklikk az ikonon és Infravörös kommunikáció engedélyezése, új eszköz keresése legyen kipipálva.
4. Telefonon infra bekapcs és odarak az eszköz elé

Remélem segítettem: üdv szabe

#15 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 10. 09:28

idézet:
Ezt írta spacer:
Segítsetek én is kaptam egy háziépítésű infrát de akármit állítok semmiképp se hajlandó működni. Abit be7-es a lap az eszközkezelőben működik az irda, már állítottam irq-tól kezdve, mindent de még véletlenül se megy vele a telefonom... A biosban is próbálkoztam megjegyzem kevés sikerrel :mad: :confused:[/quote]

én a helyedben fox-al venném fel a kpcsolatot(ő az első hozzászóló a topicban), mert ő is ilyet babrált(nem őőőő, de vnnak kapcs rajza, meg efélék...)

#16 Felhasználó inaktív   Evil. 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 11. 11:10

Sziasztok.

Epitettem hazilag egy infra t ami az alaplapi infra kivezetesre csatlakozik.A gondom az, hogy uj alaplap lett veve es ezen nem talaltam ilyen kivezetest, szal mindenkeppen soros port on kene megoldanom a gephez valo csatlakoztatast.Nincs ehhez valakinek kapcsolasi rajza?
Ha mindent el lehetne gondolatokban intézni, tele lennének az utcák terhes nőkkel és halott emberekkel!

#17 Felhasználó inaktív   Evil. 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 11. 22:59

Idézet: Evil. - Dátum: 2004. jún. 11., péntek - 12:10

Sziasztok.

Epitettem hazilag egy infra t ami az alaplapi infra kivezetesre csatlakozik.A gondom az, hogy uj alaplap lett veve es ezen nem talaltam ilyen kivezetest, szal mindenkeppen soros port on kene megoldanom a gephez valo csatlakoztatast.Nincs ehhez valakinek kapcsolasi rajza?

Senki?
Ha mindent el lehetne gondolatokban intézni, tele lennének az utcák terhes nőkkel és halott emberekkel!

#18 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 06. 12. 05:39

Egy soros port illesztőre van szükséged (MAX232 az ajánlott gyári kapcsolással). Ennyi, keress rá az adatlapjára és építsd meg, mennie kell.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#19 Felhasználó inaktív   Evil. 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 12. 07:00

Idézet: didyman - Dátum: 2004. jún. 12., szombat - 6:39

Egy soros port illesztőre van szükséged (MAX232 az ajánlott gyári kapcsolással). Ennyi, keress rá az adatlapjára és építsd meg, mennie kell.

Szal ha jol ertem, akkor hasznalhato az eddigi alaplapi irda csatihoz egepitett infra is, csak ezt az alkatreszt kell beiktatni az eddigi cumo es a soros port koze.

#20 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 06. 12. 09:08

Igen.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó