HWSW Informatikai Kerekasztal: szervrehosting külföldi sávszélességének mérése - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

szervrehosting külföldi sávszélességének mérése Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   EdgarPE 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 16. 00:03

A kérdés tehát az lenne hogy hogyan tudom megmérni az egyes szerverhosting cégek által nyújtott külföldi kapcsolat valódi sebességét. Persze a kapcsolat adott esetben nagyon sok dologtól függ, többek között attól hogy külföldről pl. honnan nézzük.

Összehasonlításra kéne, és persze főleg EU-s orszgoknak kéne elég jól elérni a szerverem.

A BIX és az Interware oldalán is van egy "Looking Glass" nevű cucc. Szerintem ez pont erre való, de nekem sajnos kínai a kimenetük. A két Looking Glass:
BIX Looking Galss
Interware Looking Glass

Jó lenne, ha valaki tudna ebben segíteni.

Előre is kösz.

EdgarPE

Szerkesztette: EdgarPE 2004. 05. 16. 00:14 -kor

#2 Felhasználó inaktív   athila 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 18. 10:17

Hmmm... Spéci dolgot sajnos nem tudok erre, looking glass-os mérés meg csak válaszidőkre, ill traceroute-ra jó... habár, az is adhat valami alapot....
Erre inkább a traceroute.org route serverei jobbak, mert külföldről pingelhetsz hazánkba stb... :)
pl. Finnországból az index is már csak 100 ms-es...

route-server.as6667.net>traceroute index.hu
Translating "index.hu"...domain server (195.74.0.47) [OK]

Type escape sequence to abort.
Tracing the route to index.hu (217.20.131.2)

1 ge0-2-0-980.br2.esp1.fi.eunetip.net (213.192.191.81) 12 msec 0 msec 0 msec
  2 bt-ignite.ficix1-ge.ficix.fi (193.110.226.12) 0 msec 0 msec 0 msec
  3 t3a1-ge3-0-0.fi-hel.eu.bt.net (166.49.163.165) [AS 5400] 4 msec 0 msec 0 msec
  4 t3c2-ge1-0-0.fi-hel.eu.bt.net (166.49.194.134) [AS 5400] 0 msec 4 msec 0 msec
  5 t2c2-p1-0.se-sto.eu.bt.net (166.49.163.161) [AS 5400] 8 msec 8 msec 8 msec
  6 aps189-se-sto.uk-lon2.concert.net (166.49.208.189) [AS 5400] 52 msec 52 msec 52 msec
  7 t2c1-ge6-1.uk-lon2.eu.bt.net (166.49.164.213) [AS 5400] 56 msec 52 msec 52 msec
  8 t3a2-p4-0-0.hu-bud.eu.bt.net (166.49.208.254) [AS 5400] 64 msec 68 msec 64 msec
  9 166-49-161-130.eu.bt.net (166.49.161.130) [AS 5400] 360 msec 352 msec 384 msec
10 interware-transit.net.eol.hu (81.0.73.66) [AS 5561] 92 msec 92 msec 92 msec
11 GE-V11.core0.interware.hu (195.70.32.1) [AS 8358] 120 msec 104 msec 108 msec
12 index.hu (217.20.131.2) [AS 8358] 108 msec 100 msec 108 msec

A legbiztosabb, ha a hostingos cég külföldi vonalainak a sávszélességét ismered... :D
Kizárt dolog, mert nem tudom!

#3 Felhasználó inaktív   EdgarPE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 18. 14:29

Idézet: athila - Dátum: 2004. máj. 18, kedd - 9:17

Hmmm... Spéci dolgot sajnos nem tudok erre, looking glass-os mérés meg csak válaszidőkre, ill traceroute-ra jó... habár, az is adhat valami alapot....
Erre inkább a traceroute.org route serverei jobbak, mert külföldről pingelhetsz hazánkba stb... :)
pl. Finnországból az index is már csak 100 ms-es...

A legbiztosabb, ha a hostingos cég külföldi vonalainak a sávszélességét ismered... :D

Az interware oldalán van link rengeteg másik LG-ra is, onnan is lehet pingelni itthonra. De a sávszélesség lenne érdekes.

Egy nálam hozzáértőbb azt mondta, hogy amit vállal a szerverhosting cég mint garantált külföldi sávszélesség azt mindig tartaniuk kell, és csak ez az ami számít.

Tehát ha valaki X sávszélességet garantál valaki meg 2X-et akkor az utóbbi 2-szer jobb.

#4 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 18. 15:20

konkrét tapasztalat:  IW 100, déután-este, ausztriából, 1mbites vonalról: nagyon lassú, szinte elérhetetlen
de a többi szolgáltató is hasonló...

#5 Felhasználó inaktív   Aga 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 18. 21:48

Idézet: EdgarPE - Dátum: 2004. máj. 15, szombat - 23:03

A kérdés tehát az lenne hogy hogyan tudom megmérni az egyes szerverhosting cégek által nyújtott külföldi kapcsolat valódi sebességét. Persze a kapcsolat adott esetben nagyon sok dologtól függ, többek között attól hogy külföldről pl. honnan nézzük.

Összehasonlításra kéne, és persze főleg EU-s orszgoknak kéne elég jól elérni a szerverem.

A BIX és az Interware oldalán is van egy "Looking Glass" nevű cucc. Szerintem ez pont erre való, de nekem sajnos kínai a kimenetük. A két Looking Glass:
BIX Looking Galss
Interware Looking Glass

Előre is kösz.

EdgarPE

nezd meg ezt:

http://visualroute.visualware.com/

a speed ugyan csak onnan mukodik ahol epp vagy, de ezt gondolom meg tudod oldani :)

Aga

#6 Felhasználó inaktív   Aga 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 18. 21:53

Idézet: EdgarPE - Dátum: 2004. máj. 18, kedd - 13:29

Egy nálam hozzáértőbb azt mondta, hogy amit vállal a szerverhosting cég mint garantált külföldi sávszélesség azt mindig tartaniuk kell, és csak ez az ami számít.

Tehát ha valaki X sávszélességet garantál valaki meg 2X-et akkor az utóbbi 2-szer jobb.

Ez igy hulyeseg!

Ez csak 1 dolgot jelent: mennyire bator az illeto ceg, mennyire mer bloffolni! Van ceg aki fillerekert pl 1Mbit savot garantal neked kulfoldre viszont ha az osszes szervere egyszerre elkezdene hasznalni azt, azonnal elbukna az osszes hosting dijat, mert annyi nincs neki! A garantalt ertek altalaba csak egy biztositek a szolgaltatonak, hogy ha nagyon rosszalkodsz, akkor akar annyira is lekorlatozhat! Altalanossagban nincs korlat a gepeken kulfold fele, azaz a garantalt ertek nem a plafon hanem a padlo.

Aga

Szerkesztette: Aga 2004. 05. 18. 21:53 -kor

#7 Felhasználó inaktív   goyoq 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 04:31

En USA/Kanadaval kapcsolatban szivesen segitek :)
Persze ezt nem csak a foldrajzi helyzet miatt nehez merni....egy ping mast arul el, mintha letoltenel egy 1 mb-os tesztfilet...a legjobb ha par napig tesztelheted mindegyik szervert kulonbozo napszakokban.

Nalam pl.-ul a Bix.hu a kifejezetten lassuak koze tartozik 600-700 ms pingel (viszont csak 13 node-on megy keresztul), az Interware jobb sebessegu 300-400 ms pingelel (viszont 20 node-on megy keresztul...)

#8 Felhasználó inaktív   goyoq 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 05:11

Idézet: Aga - Dátum: 2004. máj. 18, kedd - 20:53

Ez igy hulyeseg!

Ez csak 1 dolgot jelent: mennyire bator az illeto ceg, mennyire mer bloffolni! Van ceg aki fillerekert pl 1Mbit savot garantal neked kulfoldre viszont ha az osszes szervere egyszerre elkezdene hasznalni azt, azonnal elbukna az osszes hosting dijat, mert annyi nincs neki!

Ez igy nem igaz...mert csak egy altalanositas...

MO-n nem tudom, hogy megy, de kulfoldon egy csomo szolgaltato van aki akkor sem tudna kihasznalni a teljes savszelesseget, ha minden szervere maximumon menne... A datacenterek infrastrukturajat eleve igy epitik meg...sot vannak cegek akik szandekosan a valos adatforgalom ketszeresere meretezik az internet savokat, hogy akkor is zavartalan legyen az ellatas ha nehany kapcsolodasi pont leeg megszunik stb. Ugyanez vonatkozik aramszunetek idejere is....a datacentereknek az osszes szervert kell mukodtetniuk a generatorokrol abban az esetben is ha tobb napos aramszunet van...

A savszelesseg rahagyassal kapcsolatos dolgok, jol megfigyelhetok pl.-ul ennel a cegnel:
http://www.ev1server...us/networks.asp
http://www.ev1server...dc2networks.asp

#9 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 09:34

Idézet: goyoq - Dátum: 2004. máj. 19, szerda - 6:11

Ez igy nem igaz...mert csak egy altalanositas...

MO-n nem tudom, hogy megy, de kulfoldon egy csomo szolgaltato van aki akkor sem tudna kihasznalni a teljes savszelesseget, ha minden szervere maximumon menne... A datacenterek infrastrukturajat eleve igy epitik meg...sot vannak cegek akik szandekosan a valos adatforgalom ketszeresere meretezik az internet savokat, hogy akkor is zavartalan legyen az ellatas ha nehany kapcsolodasi pont leeg megszunik stb. Ugyanez vonatkozik aramszunetek idejere is....a datacentereknek az osszes szervert kell mukodtetniuk a generatorokrol abban az esetben is ha tobb napos aramszunet van...

A savszelesseg rahagyassal kapcsolatos dolgok, jol megfigyelhetok pl.-ul ennel a cegnel:
http://www.ev1server...us/networks.asp
http://www.ev1server...dc2networks.asp

Najo megneztem az MRTG-ket, ezek ott künt állatok. :D Viszont az egy sokszazmillios piac, a domain+tarhely topikban tbeke nagyon jol leirta.

#10 Felhasználó inaktív   LiGhTSaBeR 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 09:49

Idézet: Aga - Dátum: 2004. máj. 18, kedd - 22:53

Ez igy hulyeseg!

Ez csak 1 dolgot jelent: mennyire bator az illeto ceg, mennyire mer bloffolni! Van ceg aki fillerekert pl 1Mbit savot garantal neked kulfoldre viszont ha az osszes szervere egyszerre elkezdene hasznalni azt, azonnal elbukna az osszes hosting dijat, mert annyi nincs neki! A garantalt ertek altalaba csak egy biztositek a szolgaltatonak, hogy ha nagyon rosszalkodsz, akkor akar annyira is lekorlatozhat! Altalanossagban nincs korlat a gepeken kulfold fele, azaz a garantalt ertek nem a plafon hanem a padlo.

Aga

Te is butaságot mondasz! Tudni kell azt, hogy alapvetően a külföldi sávszélesség qrva drága! Akár garantált, akár nem (ha garis, akkor háromszor annyi). Például az Interware-től rengeteg kis hosting cég vesz infrastruktúrát, bérel termet, szervert és elsősorban sávszélességet. Az interware-nek jelenleg tudtommal van egy STM1-e MCI felé (alter.net), illetve talán már több, mint egy STM1-e telia felé. Ez kb kétszer 155 mega. Ez, ha belegondolsz, hány bérelt vonali ügyfele van neki és a PanTelnek együtt, és hány cég hostingol ott, akkor nem is olyan sok ez. Nincs az az idióta az interware-nél, aki bárkinek is a külföldi limitjét padlóként adná meg, és nem plafonként! Csak bele kell gondolnod, hogy mi lenne például az ADSL ügyfeleivel, akik 48 illetve 64k-val bírnak folyamatosan tölteni külföldi oldalakról? Számold ki, hogy ha megabiteket adnának csak úgy a hostingolóknak, milyen gyorsan horpadna be a cső...

#11 Felhasználó inaktív   LiGhTSaBeR 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 09:51

Idézet: EdgarPE - Dátum: 2004. máj. 16, vasárnap - 1:03

BIX Looking Galss
Interware Looking Glass

Előre is kösz.

EdgarPE

Kérdésedre a válasz: külföldi példahozzáférés nélkül sehogy. Ezt csak megmondani tudják neked ott, ahol kérsz hostingot. Vagy ha rendesek, akkor még bemutatót is tarthatnak ;)

#12 Felhasználó inaktív   Aga 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 10:09

Idézet: andrej - Dátum: 2004. máj. 19, szerda - 8:34

Najo megneztem az MRTG-ket, ezek ott künt állatok. :D Viszont az egy sokszazmillios piac, a domain+tarhely topikban tbeke nagyon jol leirta.

ooo... most kotozkodok:

http://www.ev1server...us/networks.asp legelso grafikon nekem ugy tunik, koppan 800-nal es nem akar feljebb menni... de ha sikerulne is neki, 1G-nel koppanna mivel 1G-s a vonal... itt nincs rahagyas...

Amugy ne akarj osszehasonlitani egy magyar ISP kulfoldi savszelesseget egy pl amsterdami vagy mas hasonlo szekhelyu ceggel, akinek a gigabit az gigabit es nem kulfold meg belfold meg mittomen... .hu 1Mbit 30-60eft/ho a nemzetkozi vonal! 1Gbit-es BIX csatlakozas 110eft/ho ugye eleg erezheto a kulonbseg!!!  Szoval nem az ISP a foludas a kulfold tekinteteben :(

Aga

#13 Felhasználó inaktív   Aga 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 10:12

Idézet: LiGhTSaBeR - Dátum: 2004. máj. 19, szerda - 8:49

Te is butaságot mondasz! Tudni kell azt, hogy alapvetően a külföldi sávszélesség qrva drága! Akár garantált, akár nem (ha garis, akkor háromszor annyi). Például az Interware-től rengeteg kis hosting cég vesz infrastruktúrát, bérel termet, szervert és elsősorban sávszélességet. Az interware-nek jelenleg tudtommal van egy STM1-e MCI felé (alter.net), illetve talán már több, mint egy STM1-e telia felé. Ez kb kétszer 155 mega. Ez, ha belegondolsz, hány bérelt vonali ügyfele van neki és a PanTelnek együtt, és hány cég hostingol ott, akkor nem is olyan sok ez. Nincs az az idióta az interware-nél, aki bárkinek is a külföldi limitjét padlóként adná meg, és nem plafonként! Csak bele kell gondolnod, hogy mi lenne például az ADSL ügyfeleivel, akik 48 illetve 64k-val bírnak folyamatosan tölteni külföldi oldalakról? Számold ki, hogy ha megabiteket adnának csak úgy a hostingolóknak, milyen gyorsan horpadna be a cső...

Lehulyezhetsz, de itt ulok az IW szerverterme mellett, 50.5%-ban az IW a tulajdonosom, sajat kulfolddel rendelkezem en is, pontosan tudom, mennyi kulfoldje van IW-nek, azt is, hogy mennyi nekem, es azt is, hogy IW 16k-nal tobb kulfoldet ad az ugyfeleinek es a szerzodesben 16k a garantalt..

Most folytathatod a hulyenek nezest :))))))

Aga

#14 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 11:39

Ez mind szép amit írtok, de érdemi info nincsen benne! Ki kell próbálni!
Hozzánk (iw-nél van a gép 100m-n) szeretett vona jönni egy osztrák/magyar cég. Mint írtam fentebb, a délután-esti időszakban használhatatlan (elérhetetlen, lassú) volt a tárhely. Ugyanakkor a Chicagóban üzemelő szerverünkről meg folyamtosan ment/megy >40-50k-val.

#15 Felhasználó inaktív   Aga 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 11:48

Idézet: pgyafi - Dátum: 2004. máj. 19, szerda - 10:39

Ez mind szép amit írtok, de érdemi info nincsen benne! Ki kell próbálni!
Hozzánk (iw-nél van a gép 100m-n) szeretett vona jönni egy osztrák/magyar cég. Mint írtam fentebb, a délután-esti időszakban használhatatlan (elérhetetlen, lassú) volt a tárhely. Ugyanakkor a Chicagóban üzemelő szerverünkről meg folyamtosan ment/megy >40-50k-val.

Nekunk is van IW-nel gepunk es sosem panaszkodott egyetlen ugyfel sem, hogy nemzetkozi eleresevel gond lenne...

Aga

#16 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 12:40

Idézet: Aga - Dátum: 2004. máj. 19, szerda - 11:48

Nekunk is van IW-nel gepunk es sosem panaszkodott egyetlen ugyfel sem, hogy nemzetkozi eleresevel gond lenne...

Aga

Mi is az IW-tol kapjuk a "tapot" meg van 2 gepunk host-olva, de a kulfold eleg sokszor megbizhatatlan.  Allitolag (D)DoS-oltak oket, meg allitolag a kapcsolat szsakadt meg Hollandiaval, stb/stb/ :reklamacio:

BIX-re verhetetlenek, kulfoldre viszont van masik szolgaltato is.
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#17 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 12:41

Amugy meg mereshez ez relative jo. Nem pontos a savszelnel, de eleg jol mutatja az adott utvonal szuk keresztmetszeteit.

tracepath
Az iproute2 resze.
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#18 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 12:50

Idézet: Aga - Dátum: 2004. máj. 19, szerda - 11:09

ooo... most kotozkodok:

http://www.ev1server...us/networks.asp legelso grafikon nekem ugy tunik, koppan 800-nal es nem akar feljebb menni... de ha sikerulne is neki, 1G-nel koppanna mivel 1G-s a vonal... itt nincs rahagyas...

Amugy ne akarj osszehasonlitani egy magyar ISP kulfoldi savszelesseget egy pl amsterdami vagy mas hasonlo szekhelyu ceggel, akinek a gigabit az gigabit es nem kulfold meg belfold meg mittomen... .hu 1Mbit 30-60eft/ho a nemzetkozi vonal! 1Gbit-es BIX csatlakozas 110eft/ho ugye eleg erezheto a kulonbseg!!!  Szoval nem az ISP a foludas a kulfold tekinteteben :(

Aga

Oks, egyreszt goyo irta, masreszt en azt neztem hogy 8 db linkjuk van (ha jolemlekszem).

#19 Felhasználó inaktív   LiGhTSaBeR 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 13:03

Idézet: Aga - Dátum: 2004. máj. 19, szerda - 11:12

Lehulyezhetsz, de itt ulok az IW szerverterme mellett, 50.5%-ban az IW a tulajdonosom, sajat kulfolddel rendelkezem en is, pontosan tudom, mennyi kulfoldje van IW-nek, azt is, hogy mennyi nekem, es azt is, hogy IW 16k-nal tobb kulfoldet ad az ugyfeleinek es a szerzodesben 16k a garantalt..

Most folytathatod a hulyenek nezest :))))))

Aga

Tedd meg, hogy nem úgy szólsz hozzám, mint ha három emelettel magasabban lenne a Te léted! Nem néztelek hülyének. De amit leírtál, az kb az, amit én is mondtam. Nem azt állítottam, hogy 16 k-t garantálnak. Hanem azt, hogy bizonyosan van egy limit, aminél többet enged. Ergo külföldről senki sem fog tudni az oldaladról húzni cuccot 20 megabittel, hacsak nem fizetsz ezért külön, mert ha ez így menne tömegesen, akkor a többi ügyfélnek nem tudnák azt a szintű sávszélességet biztosítani, amit eddig. Vagy ez nem így van?

Szerkesztette: LiGhTSaBeR 2004. 05. 19. 13:09 -kor

#20 Felhasználó inaktív   Aga 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 13:06

Idézet: LiGhTSaBeR - Dátum: 2004. máj. 19, szerda - 12:03

Tedd meg, hogy nem úgy szólsz hozzám, mint ha három emelettel magasabban lenne a Te léted! Nem néztelek hülyének. De amit leírtál, az kb az, amit én is mondtam. Nem azt állítottam, hogy 16 k-t garantálnak. Hanem azt, hogy bizonyosan van egy limit, aminél többet enged. Ergo külföldről senki sem fog tudni az oldaladról húzni cuccot 20 megabittel, hacsak nem fizetsz ezért külön....

Eppen ezt a "biztos, hogy nem tud" kijelentesedet cafolom! Az ISP-k nagyobbik fele NEM KORLATOZ alapbol. Azaz a teljes rendelkezesere allo vonal az ugyfele rendelkezesere is all. Ennek koszonhetoen 1-1 requestre akar a teljes kapacitasat is odaadja mivel nem veszelyezteti a tobbi ugyfelet. Akkor, ha valaki tartosan magas forgalmat produkal akkor fog korlatozni, de addig nem.

amugy bocsi, de a 3. emeleten vagyok...

Aga

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó