HWSW Informatikai Kerekasztal: Egérmozgás figyelése - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Egérmozgás figyelése mikor nem mozog? Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Suicide 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 01. 10:14

Olyan progira lenne szükségem ami windows alatt figyeli az egérmozgást és ha mondjuk 1 percig nem mozdul, akkor egy logfájlt készít, amiben tárolja, hogy mennyi ideig nem mozdult. Persze ennek valami szolgáltatásként vagy nem tudom miként kéne futnia, a lényeg, hogy minden más progitól függetlenül működjön. És lehetőleg rendszergazdai jog nélkül ne lehessen leállítani. Nem tudom, hogy létezik-e már készen ilyen progi, vagy mennyire nehéz egy ilyet írni, mindenesetre azért itt nyitottam a topicot, mert ha nem túl bonyolult esetleg delphiben meg tudnám írni és akkor legalább olyan logot készítene amilyet én akarok :)

#2 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 01. 10:31

Ejnye, újabb eszköz a gaz kizsákmányolók kezében a munkavállalók elnyomására :)

A legegyszerűbb megoldás mondjuk timerrel hívogatni a GetCursorPos() API függvényt.

#3 Felhasználó inaktív   Suicide 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 01. 11:02

Idézet: Hasse - Dátum: 2005. jún. 1., szerda - 11:31

Ejnye, újabb eszköz a gaz kizsákmányolók kezében a munkavállalók elnyomására :)

A legegyszerűbb megoldás mondjuk timerrel hívogatni a GetCursorPos() API függvényt.

Bizony bizony, szomorú dolgok ezek, bár az eredeti tervhez képest ami szerint az összes monitor képét kedvére nézegesse a főnök a karosszékéből (remote desktop), és ráadásul még percenként képernyőmentés is kerüljön a szerverre, szerintem egészen elfogadható lehetőséget sikerült feltárnom előtte, legalábbis azt mondta, hogy ha ezt megoldom (mármint az egér mozgás figyelést), akkor eltekint a fenti inkvizíciós eszközök alkalmazásától. Csak ott vagyok bajban, hogy ilyet még sosem csináltam, meg sajna delphi-t is kb. 4éve láttam közelebbről. Ez a GetCursorPos nem csak az adott alkalmazásablakon belül működik? Meg hogy csinálok olyan progit, ami szolgáltatásként fut, és nincs "ablaka"? Jajj de rég programoztam már.... :(

#4 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 01. 12:15

A GetCursorPos elvileg globális, nyilván figyelni kell, hogy van-e egyáltalán belépve valaki, meg remélhetőleg Service el tudja érni a desktopot rendesen. Szolgáltatást én úgy kezdenék, hogy File/New akármi wizard/Winsows service kiválaszt, legalábbis Visual Studioban van rá template, elvileg újabb Delphiben is van, legalábbis találtam rá egy példát. ahol hivatkoznak rá.

http://delphicikk.at...taz.php?id=2348

#5 Felhasználó inaktív   Suicide 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 01. 13:07

Idézet: Hasse - Dátum: 2005. jún. 1., szerda - 13:15

A GetCursorPos elvileg globális, nyilván figyelni kell, hogy van-e egyáltalán belépve valaki, meg remélhetőleg Service el tudja érni a desktopot rendesen. Szolgáltatást én úgy kezdenék, hogy File/New akármi wizard/Winsows service kiválaszt, legalábbis Visual Studioban van rá template, elvileg újabb Delphiben is van, legalábbis találtam rá egy példát. ahol hivatkoznak rá.

http://delphicikk.at...taz.php?id=2348

Köszi, ez a link nagyon jól jött! Delphi 6-ban nézegetem, és úgy tűnik menni fog :)

#6 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 06. 01. 15:02

Idézet: Suicide - Dátum: 2005. jún. 1., szerda - 14:07

Köszi, ez a link nagyon jól jött! Delphi 6-ban nézegetem, és úgy tűnik menni fog :)

Ha nem vagyok indiszkrét, milyen típusú munka az, ahol folyamatosan rángatni kell az egeret? :) Én például nem vagyok egy nagy egeres, öt percenként ha egyszer hozzányúlok... Valami grafikai napszámoskodásról van szó?

#7 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 01. 16:12

Találtam még jobbat (gondolom billentyűzet is érdekes lenne) - "The GetLastInputInfo function retrieves the time of the last input event" (Minimum operating systems:Windows 2000).

How to track a user's idle time - Ez egy GetLastInputInfo-t használó Delphi példa.

HOWTO track a user's idle time -Ez már csak érdekesség, hogy Win2k előtti gépekre hogyan kell ezt hookolással megoldani (gyakorlatilag keyloggert kell írni)

Kijátszani egyébként a SendInput függvénnyel lehet, a reklámnézegetős pénzkeresős időkben készült néhány ilyen tool is ;)

#8 Felhasználó inaktív   Suicide 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 01. 16:51

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2005. jún. 1., szerda - 16:02

Ha nem vagyok indiszkrét, milyen típusú munka az, ahol folyamatosan rángatni kell az egeret? :) Én például nem vagyok egy nagy egeres, öt percenként ha egyszer hozzányúlok... Valami grafikai napszámoskodásról van szó?

Térinformatikai, pontosabban: térképszerkesztés :)

Köszi a linket, majd megnézegetem!

#9 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 01. 17:01

Ha készít egy programot, amely a SetCursorPos függvény segítségével, adott időközönként a háttérben futva áthelyezi az egeret, akkor elméletileg meg van az ellenszer is...? És szerintem egy ilet megírni sem sokkal nehezebb, mint a Te változatodat, sőt...  :)

Csak annyit kell tudni, mi az az időkorlát, ami letelte után "beindul" a programod...  ezt nem akarod közölni a dolgozókkal...? Amúgy ilyenkor nem kell közölni velük, hogy most valamilyen mértékben megfigyelve vannak...?

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#10 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 06. 01. 17:03

Idézet: Nevergone - Dátum: 2005. jún. 1., szerda - 18:01

Ha készít egy programot, amely a SetCursorPos függvény segítségével, adott időközönként a háttérben futva áthelyezi az egeret, akkor elméletileg meg van az ellenszer is...? És szerintem egy ilet megírni sem sokkal nehezebb, mint a Te változatodat, sőt...  :)

Hiába írja meg valaki az "ellenprogramot", ha nincs jogosultsága futtatni. :rolleyes:

#11 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 01. 17:10

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2005. jún. 1., szerda - 18:03

Hiába írja meg valaki az "ellenprogramot", ha nincs jogosultsága futtatni. :rolleyes:

Szerintem ehhez elég egy egyszerű felhasználói jogosultság, hiszen nem kell szolgáltatásnak lennie, és érzésem szerint nem használna semmilyen admin-joghoz kötödő dolgot. Persze lehet, hogy én gondolom rosszul, régen programoztam már Windows alá...
Mert azt nem olvastam, hogy a "Futtatás" le lenne tltva a gépeken.

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#12 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 06. 01. 17:17

Idézet: Nevergone - Dátum: 2005. jún. 1., szerda - 18:10

Mert azt nem olvastam, hogy a "Futtatás" le lenne tltva a gépeken.

Szerinted egy olyan munkahelyen, ahol ellenőrzik, megállsz-e egy percre, engedélyezik a random programok futtatását? :omg:

#13 Felhasználó inaktív   Suicide 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 01. 17:31

Jajjajajj, nem ilyen borzasztó a helyzet :) Nincs olyan vasszigor a munkaidő tekintetében, mint ahogy az esetleg a témából tűnik. Egész egyszerűen a főnök a fejébe vette, hogy szeretné tudni nagyjából, hogy ki mivel foglalkozik a munkaidejében. Erre találta ki, hogy amikor a kedve tartja bármelyik monitor képét láthassa az ő gépén. Ez nekem kicsit nagyon nem tetszet, így hirtelen felindulásból kitaláltam, hogy mivel úgyis csak arra kiváncsi, hogy ki mennyi ideig nincs bent az irodában (kávé, cigi szünet stb.), ezért praktikusabb és sokkal humánusabb lenne ha csupán azt tudná nyomon követni, hogy az adott gépen mennyi ideig nem dolgozott senki? (nem mozgott az egér)

Ez még tetszett is neki, csak most ott vagyok bajban, hogy hamarabb járt a szám, minthogy végiggondoltam volna. Szóval próbálom megtalálni a megfelelő megoldást. Delphi-ben kb. 3-4 éve programozgattam már, szóval ismerős egy kicsit, bár sokat felejtettem (néhány alapdolgot is :) ), de még mindig az tűnik a legegyszerűbbnek, ha ezirányú ismereteimet igyekszem gyorsan felfrissíteni.

Mivel az alkalmazottak közül senki nem ért egy picit sem a programozáshoz, meg úgy általában a windows lelkivilágához, így nem áll fenn egy esetleges hack telepítésének a veszélye. Ezen kívül ha a futtatást nem is tudom letiltani, azt tudom monitorozni, hogy milyen alkamazások futottak a gépen .... és most jut eszembe: az se lenne rossz, ha azt is látnám, hogy ezek az alkalmazások mennyi ideig futottak.

Erről most hirtelen eszembe jutott mégvalami, az esetleg mégis előforduló hack progi futtatásával kapcsolatban. Lehet olyan progit készíteni, aminek mondjuk a megadom, hogy milyen alkalmazások futhatnak a gépen, és ha azt érzékeli, hogy más progi is fut, akkor azt kérdés nélkül "lelövi"?

Persze a legfontosabb még mindig az iddletime figyelése. Természetesen mindenki tud róla, hogy mi "készül ellenük", de mivel mint említettem nincs nagy szigor a munkaidő tekintetében, így nem igazán voltak felháborodva. Csak akkor, mikor megemlítettem a másik lehetőséget :)

#14 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 01. 17:32

Idézet: Nevergone - Dátum: 2005. jún. 1., szerda - 18:01

API függvényhívásokat is el lehet kapni, ha nagyon akarja az ember. ;)

#15 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 01. 17:34

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2005. jún. 1., szerda - 18:17

Szerinted egy olyan munkahelyen, ahol ellenőrzik, megállsz-e egy percre, engedélyezik a random programok futtatását? :omg:

Igazad van, ilyen mélységben már nem gondoltam végig...
És mint látod: igen ...  :)

Idézet

[link]

#16 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 01. 17:42

Idézet: Suicide - Dátum: 2005. jún. 1., szerda - 18:31

Jajjajajj, nem ilyen borzasztó a helyzet :) Nincs olyan vasszigor a munkaidő tekintetében, mint ahogy az esetleg a témából tűnik. Egész egyszerűen a főnök a fejébe vette, hogy szeretné tudni nagyjából, hogy ki mivel foglalkozik a munkaidejében. Erre találta ki, hogy amikor a kedve tartja bármelyik monitor képét láthassa az ő gépén. Ez nekem kicsit nagyon nem tetszet, így hirtelen felindulásból kitaláltam, hogy mivel úgyis csak arra kiváncsi, hogy ki mennyi ideig nincs bent az irodában (kávé, cigi szünet stb.), ezért praktikusabb és sokkal humánusabb lenne ha csupán azt tudná nyomon követni, hogy az adott gépen mennyi ideig nem dolgozott senki? (nem mozgott az egér)

Valóban ember- (és munkavállaló)barátibb a Te megoldásod.

Idézet

Ez még tetszett is neki, csak most ott vagyok bajban, hogy hamarabb járt a szám, minthogy végiggondoltam volna. Szóval próbálom megtalálni a megfelelő megoldást. Delphi-ben kb. 3-4 éve programozgattam már, szóval ismerős egy kicsit, bár sokat felejtettem (néhány alapdolgot is :) ), de még mindig az tűnik a legegyszerűbbnek, ha ezirányú ismereteimet igyekszem gyorsan felfrissíteni.

Szerintem fogj a kezedbe egy jó Deplhi könyvet, és ess neki... ha gyorsan (és ügyesen) csinálod, jól haladhatsz. Személy szerint ajánlom valamelyik Marco Cantú könyvet ...  :)

Idézet

Erről most hirtelen eszembe jutott mégvalami, az esetleg mégis előforduló hack progi futtatásával kapcsolatban. Lehet olyan progit készíteni, aminek mondjuk a megadom, hogy milyen alkalmazások futhatnak a gépen, és ha azt érzékeli, hogy más progi is fut, akkor azt kérdés nélkül "lelövi"?

Elméletileg minden lehetséges, tudod jól. A kérdés az, megéri -e...  :)

Idézet

[link]

#17 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 01. 17:43

Idézet: Hasse - Dátum: 2005. jún. 1., szerda - 18:32

API függvényhívásokat is el lehet kapni, ha nagyon akarja az ember. ;)

Igazad lehet, már régóta nem mozgok a Windows alapú programozás világában, hanem máshol próbálkozom, több-kevesebb sikerrel.
Így a dologban nem is vagyok igazán kompetens...  :)

Idézet

[link]

#18 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 01. 17:49

Idézet: Suicide - Dátum: 2005. jún. 1., szerda - 18:31

Megoldható, de egyszerűbb, ha csak előre megadott programok futtatását engedélyezed. Kérdezd meg a rendszergazdát (kivéve, ha te vagy az :omg: :D).

#19 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 01. 17:51

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2005. jún. 1., szerda - 18:49

Megoldható, de egyszerűbb, ha csak előre megadott programok futtatását engedélyezed. Kérdezd meg a rendszergazdát (kivéve, ha te vagy az :omg: :D).

Szerintem ne nehezítsük szegény "jómunkásemberek" dolgát...  :)

Idézet

[link]

#20 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 06. 01. 17:55

Idézet: Nevergone - Dátum: 2005. jún. 1., szerda - 18:51

Szerintem ne nehezítsük szegény "jómunkásemberek" dolgát...  :)

(Igazad van. Egyébként az egész dolgot meglehetősen gusztustalannak tartom. Szerintem senkinek semmi köze hozzá, hogy mennyit és milyen irányban mozgatom az egeret, amíg a munkával időre elkészülök. :rolleyes:)

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó