HWSW Informatikai Kerekasztal: Szélessávon, külföldön... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (12 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Szélessávon, külföldön... ...országok, árak, tapasztalatok, hírek Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 17. 15:13

Gondolom van mas is, aki kulfoldrol latogatja a hwsw forumat... nekik, es azoknak akiket erdekel a kulfoldi helyzet inditom ezt a topicot.

Az otthoni helyzetrol/szolgaltatokrol nyilt topicokban idorol-idore felmerul, hogy bezzeg kulfoldon milyen jo, es csak a magyar ugaron szivatjak a jonepet. Itt elso kezbol oszthatjuk meg a tapasztalatokat a kulfoldi helyzetrol.

En jelenleg Franciaorszagban elek, itt hasznalok - tegnap ota mar otthon is - szelessavu internet elerest.

A szolgaltatom (neuf telecom) ket napja jelentette be a savszelesseg emeleset: 15 euroert az eddigi max 8Mbit helyett immaron max 20Mbit-et adnak... azert van ott a "max" szocska, mert ez (az adsl illetve adsl2+ technologia korlatai miatt) a kozponttol tavolodva csokken. A szolgaltatas igenybevetelehez szukseg van egy elo telefonvonalra is a France Telecomtol ez havi 14 euroba kerul... a modemet berelni vagy megvasarolni lehet: a berles havi 3 euro illetve vasarlas eseten a modem ara 60 euro. Meg egy fontosabb koltseg lehet, ez a kapcsolat lezarasanak, a szerzodes felmondasanak dija: ez 45 euro (nem kell egy vagy tobb evet alairni, ha megunom, vagy szolgaltatot szeretnek valtani eleg befizetni ezt az osszeget es vege).

Meg nehany osszeg: havi 6 euro 40 TV csatorna, 9 euro csucsidon kivul es hetvegen korlatlan, ingyenes, belfoldi vezetekes hivas, 25 euro minden idoszakban korlatlan, ingyenes, belfoldi vezetekes hivas (link).

Nekem kb. ket het alatt lett kesz a kapcsolat, meg csak nehany orat hasznaltam, nincs sok tapasztalatom vele... az elso meresek szerint sajnos eleg tavol vagyok a kozpontol, a valos sebessegem 3 Mbit korul alakul... gondolom ez azert meg valamenyit gyorsulni fog az ADSL2+ migracio utan.

Szoval itt ez a helyzet, es feletek? ;)

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#2 Felhasználó inaktív   T-Steve 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 18. 08:39

http://kundenbereich.aon.at/produkte_tarif...speed_profi.php

Felénk, pl. Ausztriában  (az is "felénk" van :) ) elég szar a helyzet.
A fenti link szerint az 1 megás adsl, havi bruttó 64.90 euróba (~16 ezer Ft-ba) kerül, 10 GB korláttal.  :) Az osztrákok ránk szoktak mutogatni, hogy nálunk a kétszer gyorsabb adsl is csak kb. a felébe kerül ma már.

Bár arra is kiváncsi lennék, hogy amikor Franciahonban olyan penetrációs viszonyok voltak, mint nálunk (vagy a sógoréknál) most, akkor mennyibe került ott az adsl. Samott kollega meglepődne, ha utánanézne ennek is.  :)

Lehet mondani, hogy az osztrák helyzet nem számít, csak a francia helyzet az érdekes, de aki ezt mondja az előbb gondolkodjon el a penetrációs viszonyoknak az árakra gyakorolt hatásán, figyelembe véve hogyan csökkentek - a penetráció növekedésével- a francia árak is a mostani szintre az évek során. Aki pedig a bérekekkel akar példálózni, azoknak ajánlom a román adsl árakat tanulmányozásra.  :)

Szerkesztette: T-Steve 2005. 06. 18. 08:51 -kor

#3 Felhasználó inaktív   T-Steve 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 06. 18. 10:12

http://www.analysys.com/default_acl.asp?Mo...icle=1506&m=&n=

Akit komolyabban is érdekel a téma, s nem csak a hangulatkeltésre játszik, olvassa el a fenti cikket.

A cikk szerint, 2002 végén, amikor már másfél millió (!) adsl előfizető volt Fr.o.-ban, ott is csak akkor kezdődött a valódi verseny. A Free nevű szolgáltató akkor 45-ról 30 euróra csökkentette az 512-es adsl havidíját. Ismétlem: ez másfél milliós penetrációnál történt. Nálunk ennek még az ötöde sincs jelenleg sem, de  már most ott tartunk, amit a Free a másfél milliós elterjedtségi mutatónál mert csak meglépni.
Az összehasonlítás persze nem csak a penetrációs mutatók különbözősége maitt sántít erősen, hanem amiatt is, hogy ha ott is a legnagyobb cég árait vesszük alapul, már más a leányzó fekvése.  Jelenleg a Wanadoo, azaz az ottani France Telecom szolgáltatója 25.90 euróért adja az 512-őt.
http://www.wanadoo.fr/bin/frame2.cgi?u=htt.../tel_adsl.phtml
(az oldal legalján keresd)

Azaz olyan nagy különbség nincs a nagyok között az elérhető csomagok esetén.
Olcsó kicsik pedig nálunk is vannak. (Pl. Fibernet)
Azaz ha a nagyokat a nagyokkal, a kicsiket a kicsikkel hasonlítanánk, még az elképesztő penetrációs különbség ellenére sem találnánk olyan óriási eltéréseket az árakban, a mindkét országban elérhető sebességek tekintetében.  A penetrációs különbséget figyelembe véve tehét nem állunk rosszul a franciákhoz képest sem, (ők Európa köztudottan legolcsóbb országa adsl-ben)
Az osztrákokhoz képest pedig főleg nem, mert náluk -mint írtam korábban- fele sebességet adnak közel dupla áron, korláttal.

S hogy ott (Fr.o.-ban) miért van 20 mega, s itt még miért nincs?
Ott sincs még nagyon sok helyen 20 mega. S ahol van, ott azért van, mert jóval korábban kezdték, talán mert van fizetőképes kereslet, talán mert van tartalom, stb. Egyébként nálunk is 1-2 éven belül lesz adsl2+ és gyorsvasút :) is, ez csak idő kérdése.

Szerkesztette: T-Steve 2005. 06. 18. 10:25 -kor

#4 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 19. 10:20

Azért magyarországon hány háztartás/üzleti előfizető lehet ADSL célközönség és mennyi .fr-ben? :) Ez a másfélmillió kissé érdekes lenne itthon asszem, kint viszont néhány százaléka a háztartásoknak/üzleti előfizetőknek.  Azt szintén ne felejtsük már el, hogy a francia piac jóval fizetőképesebb, mint a magyar.

#5 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 19. 12:17

Ajjjj T-Steve itt is! :) :D Udv a forumon! ;)

Svedorszagban a 8 megabit olyan 9000 forint korul van. 12000-ert pedig szinten 8 megabites ADSL van, es a belfoldi hivasok is "ingyenesek". A 24 megabites ADSL 16000 forint, persze ez helyfuggo, hogy kiepitheto e.
Sok helyen van LAN is, ezek eleg olcsoak, 5000 forintert mar van 1§ megabites.

Samott
T-Steve-t mar "ismerem" a pohly forumrol. Ne is probalkozz meggyozni semmivel, elegge Axelero/T-Online tamogato. Nem fogod tudni meggyozni semmirol, o meg van elegedve a mostani helyzettel es arakkal. Sot! :)
Azt azert hozza kell tennem, hogy ha elente nem is (1-2 eve), de abban igaza van, hogy mostanara mar nem rossz a helyzet otthon, eleg jo sebessegu csomagok vannak es az aruk se a csillagos eg mint par eve.

#6 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 19. 14:01

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. jún. 19., vasárnap - 13:17

T-Steve-t mar "ismerem" a pohly forumrol. Ne is probalkozz meggyozni semmivel, elegge Axelero/T-Online tamogato. Nem fogod tudni meggyozni semmirol, o meg van elegedve a mostani helyzettel es arakkal. Sot! :)

Akarja meggyozni a fene... ;) Teljesen felreertette a topic celjat, ezert nem is reagaltam eddig ra. Tisztaban vagyok, hogy itt franciahonban a legkedvezobb a helyzet egesz europaban... de en most itt elek, csak a itteni, sajat tapasztalataimat tudtam leirni. De legalabb irt valamit az osztrak helyzetrol... es a te svedorszagi beszamoloddal mar harom orszagbol van kozvetlen info a topicban... remelem masok is ratalalnak es bovulhet ez a lista.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#7 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 19. 15:52

Idézet: Samott - Dátum: 2005. jún. 19., vasárnap - 15:01

Akarja meggyozni a fene... ;) Teljesen felreertette a topic celjat, ezert nem is reagaltam eddig ra. Tisztaban vagyok, hogy itt franciahonban a legkedvezobb a helyzet egesz europaban... de en most itt elek, csak a itteni, sajat tapasztalataimat tudtam leirni. De legalabb irt valamit az osztrak helyzetrol... es a te svedorszagi beszamoloddal mar harom orszagbol van kozvetlen info a topicban... remelem masok is ratalalnak es bovulhet ez a lista.

Samott

En eddig azt hallottam, hogy net szempontjabol Svedorszag az egyik legolcsobb, de ezek szerint nem. :) En is most akarok valtani 8 megasra, csak meg kell varni amig lejar az 1 eves szerzodes, es sajnos meg par honap hatra van.
Havi 9000 forint korul lesz, de van egy indulasi osszeg is, ami ha jol emlekszem olyan 14-15K. Modemet nem adnak annal a cegnel ahol neztem, de lehet venni toluk ami 16-17K, ha van sajatod akkor azt is hasznalhatod. Kicsit draganak tartom azt a modemet amit a szolgaltatotol lehet venni, ezert inkabb azt mashol szeretnem megvenni. 13K-tol mar lehet ADSL modemet venni, tehat az indulas olyan 30K lesz osszesen.
Persze vannak mas szolgaltatok is mas arakkal, de ennek csak akkor jarok utana ha lejar a husegem a mostani szolgaltatoval. Lattam mar 24 megabitet is 8K-ert. :)

#8 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 21. 08:59

Idézet

A ZDNet beszámolója szerint míg 2001-ben egy kábeltévés vagy ADSL típusú hozzáférés havidíja 50 font, azaz mintegy 18 ezer forint volt, addig idén már 20 font, azaz 8 ezer forintnál is kevesebb összegért is vásárolható gyors netelérés.

Széles sávot használ a brit netezők fele

Az angoloknal viszont ha jol tudom adatforgalmi korlat van, sot lazan felmondjak a szerzodesed, ha tul sokat toltesz...

Samott

#9 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 09:34

Samott:

Ezen az oldalon több szolgáltatótól vannak mérési eredmények gondolom az ottani userek mérési adataiból egy total.

http://www.grenouille.com/

A 3mbps nem igen fog gyorsulni adsl2+os migráció után sem, az csak ott gyorsít igazán ahol a sima adsl hozza a 8mbps-et.

Egyébként mennyire kizáró tényező ez a videostream szolgáltatások megrendelésénél? Ugye ezen a sebességen nem igazán lehet normálisan tv-zni főleg nem hdtv streamet. De még sima mpeg2-ben is körülményes lenne. A Free-nél úgy emléxem van egy 10mbps-es alsó limit ami alatt nem megrendelhető a szolgáltatás média része.

#10 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 09:53

Idézet: shabba - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 10:34

A 3mbps nem igen fog gyorsulni adsl2+os migráció után sem, az csak ott gyorsít igazán ahol a sima adsl hozza a 8mbps-et.

Egyébként mennyire kizáró tényező ez a videostream szolgáltatások megrendelésénél? Ugye ezen a sebességen nem igazán lehet normálisan tv-zni főleg nem hdtv streamet. De még sima mpeg2-ben is körülményes lenne. A Free-nél úgy emléxem van egy 10mbps-es alsó limit ami alatt nem megrendelhető a szolgáltatás média része.

Szia!

A 3 Mbit/s az elso meres eredmenye volt csak... ;) Azota toltottem mar 850KByte-al is (8 szalon)... vagy a szolgaltato, vagy az altalam latogatott szerverek (vagy azok routerei) korlatoznak... egy szalon a max olyan 400KByte/s volt... viszont tobb szalon, szalankent hozza azt a sebesseget, amit amugy egy szalon hozott.

A DegroupTest szerint a vonalam parameterei:

Idézet

Caractéristiques générales de la ligne :

Code Commutateur Local : PAS75 [Couverture]    
Nom Commutateur Local : PASSY    
Longueur de ligne : 787 mètres    
Affaiblissement : 11.81 dB    
[Estimation] Débit descendant ADSL : 8169 kbps (1021 ko/s)    
[Estimation] Débit descendant ADSL 2+ : 25004 kbps (3126 ko/s)

Videostreamhez (tehat ha kabeltevet szeretnek rendelni az adsl csomagomhoz/vonalamhoz) legalabb 5MBit/s sebesseg kell, ezt irtak a telepitesi utmutatoban...

Samott

Szerkesztette: Samott 2005. 06. 22. 10:24 -kor

#11 Felhasználó inaktív   benjami 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 09. 22:35

Unokatesóm jelenleg Dél Koreában (Szöul) tartózkodik. Beköttette az adsl-t, a legkisebb csomagot az úgynevezett adsl light-ot választotta. Havi 6000Ft átszámítva, a sebessége 4mbit/sec le, 640kbit/sec fel, forgalomkorlát nincs rajta.
Ja, és a megrendelés másnapján délelőtt be is kötötték.
benjami

#12 Felhasználó inaktív   klart 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 07. 11. 21:13

Hali!

Én szintén Fraciországban lakom jelenleg, hamarosan megyekl haza. Mivel nem akartam a véletlenre bízni, ezért a France Télécom/Wanadoo párosítást választottam. A telefonvonalra kb. 1 hónapot kellett várni, mert volt itt vonal, csak nem működött és 3-szor kellett szerelőt hívni, mert nem találták soha a kapucsngőt. Aztán egy héten belül meglett az ADSL. Először csak 2MBit 30EUR/hó, aztán novemberben jött a DébitMAX, 8MBit szintén 30EUR/hó. Mondtam, ennyit megér, főleg, hogy ingyenes a csomagváltás:-)
Valójában sosem volt meg a 8MBit. Vettem egy LinkSys modemet, szóval pontosan látom a kapcsolat sebességét. Jódarabit 6.5MBit volt, kb egy hónapja 7.5MBit lett és most egy hete lement 5MBit-re. Valamit elbarmoltak. Egyébként olvastam, hogy törvényi rendelet van arról, hogy az ADSL-t olcsón kell adni. Részleteket nem tudk, de tetszik:-)
A mostani ajánlatok pedig elég jók, a Free már 30EUR/hó-ért ad 20MBit le-/1MBit feltöltésű kapcsolatot és a Wanadoo pedig ugyanezt 18MBit letöltéssel 35EUR/hó-ért. És ezek csak a nagyok, a kicsik még olcsóbban adják, de nem tudm mennyire jók.
Persze a Wanadoo sem az igazi, naponta többször is megszakad néha.
Amint írtam, hamarosan megyek haza, szóval vége lesz az aranyéletnek, jóval többet kell majd fizetnem egy jóval lassabb ADSL-ért is :-(

#13 Felhasználó inaktív   Kateikyoushi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 05. 04:55

En Japanbol latogatom a forumot most mar otthonrol broadbandrol.
Itt kicsit erdemes korulnezni es nem az elso meglatott yahooBBs hirdetesnek bedolni a differencia eleg nagy lehet, a legkisebb yahoos adsl araert mar 56Mbet lehet kapni mashol.
A fibernel is kb 30% ot lehet megtakaritani ha nem a marketingmonsternel fizetunk elo.
8Mbit et 2000Yentol lehet kapni, kisebbet nem erdemes mert csak par 100Yel olcsobbak, a max 56Mbit et mar havi 3200Yert elvezhetjuk. Ezek mind maximalis ertekek nem a garantaltak de allitolag a 10Mbit mindenhol jon. A fiber jelenleg 100/100Mbit a legolcsobb amit lattam az 5200Y.
Nekem gyorsan kelett a net a sebesseg meg nem nagyon erdekelt eddig is 512/100 on logtam igy adsl lett ami 17/5.4Mbit a tesztek szerint Japanon belul, Morol csak 1.7 volt az enternet teszt viszont kevesebbet fizetek erte mint otthon az 512ert.
Durvan 2000Y/h korul keresnek az emberek. 1Y kb 1.8Ft
Why can't be technology as simple as the box it comes in ?

Vaio X505 800g pure gentoo power.
Vaio Type A 17" WUXGA 1GB Core Duo T2500 7600GT 2x100GB  BD drive 3.8kg.

#14 Felhasználó inaktív   Kateikyoushi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 05. 06:00

Tenyleges letoltesnel 3.3MB volt a maximum, ezek szerint a Bw tesztek sem nagyon megbizhatoak.

#15 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 05. 08:44

Idézet: Kateikyoushi - Dátum: 2005. szept. 5., hétfő - 7:00

Tenyleges letoltesnel 3.3MB volt a maximum, ezek szerint a Bw tesztek sem nagyon megbizhatoak.

Ekkora sebessegeknel a tesztek mar megbizhatatlanok... keress egy gyors szervert es tolts tobb szalon, vagy tobb helyrol egyszerre. Van olyan progi (DUMeter) ami kiirja az aktualis osszes letoltes sebesseget.

Samott

#16 Felhasználó inaktív   Kateikyoushi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 09. 06:16

Az uploadot is rosszul merte BTvel 1.5MB/s a max upload.
Nem fogom meregetni mert szerintem lenyegtelen 4 perc alatt lejon egy CD aki erre jar ebbol kb tudhatja mire szamithat, ugysem lehet kihasznalni.

Szerkesztette: Kateikyoushi 2005. 09. 09. 06:23 -kor

#17 Felhasználó inaktív   Liisa 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 09. 10. 08:45

finn arakrol, nagyok az arkulonbsegek. A varosokban altalaban sokkal olcsobb a szelessav, mint kistelepuleseken. Varoskent is az arak valtoznak.

a föváros környeken (Helsinki, Espoo, Vantaa ...) a Sonera ADSL-arai, bruttoarak, telefonelofizetes nem kell:

256  / 256 kbit  17,50 euro
512  / 512  19,90
1 M  / 512 23,90
2 M / 512    33,90
8 M / 1 M 43,90
12 M /1 M    54,90
24 M / 1 M      68,90

A Sonera 12 es 24 megas elerese csak nehany teruleten kaphato a fovaros kornyeken. A több legnagyobb varosokban, mint pl. Turku es Tampere nagyjabol ugyanazak az arak, mint fönt. A kistelepuleseken a helyzet rosszabb, egy megas elerese 35-40 euro lehet, de az se nem mindenhol. Sok kis helyi telefontarsasag van, es a helyi versenyhelyzettol fuggnek az arak.

#18 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 11. 12:40

A svédek most szivatnak kicsit, mert a mostani szar netet autómatán meghosszabították egy évvel, mert nem mondtam le 3 hónappal ezelőtt. :omg:

#19 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 09. 11. 16:10

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. szept. 11., vasárnap - 13:40

A svédek most szivatnak kicsit, mert a mostani szar netet autómatán meghosszabították egy évvel, mert nem mondtam le 3 hónappal ezelőtt. :omg:

Kolléga most a Londoni DSL-eket nézegeti, 24 megabit download 7ezer forintnak megfelelő összegért  :o
Make love not Wor.

#20 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 11. 16:36

Idézet: Jahno - Dátum: 2005. szept. 11., vasárnap - 17:10

Kolléga most a Londoni DSL-eket nézegeti, 24 megabit download 7ezer forintnak megfelelő összegért  :o

Pár szolgálató most indult az elmúlt hetekben egyes telefonközpontokban unbundled ADSL2+os szolgáltatással. Viszont ez erősen London azon belül is csak egyes telefonközpontokra koncentrálódik. Persze idővel majd szépen ott is bővül a lefedettség ahogy franciáknál is hasonló volt a kezdet. Nemrég érték el a 100ezer unbundled vonalat, ezzel még igen messze vannak a francia 3-4 milliós értéktől. Persze a Wanadoo-nak már vannak konkrét tervei nemrég jelentettek be egy 1 milliár euros unbundled fejlesztési keretet európa szerte külső piacokon. 7 rongyért az valami nagy pay as you go ajánlatnak tűnik, annyiért csak nagy kis kezdő forgalmi limites csomagokra emléxem. Az unlimited jellemzően 40 font körül van.

Téma megosztása:

• (12 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó