SuSE Linux SuSE Linux
Elküldve: 2005. 03. 25. 15:05
Idézet: davs - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 16:32
Rendben !

Feltelepítettem a SUSE 9.2-t (abszolut kezdő vagyok, kész szerencs, hogy ez sikerül!) !
Az iránt érdeklődöm, hogy lehetséges-e ezen a gépen egy windows alapú számlázóprogramot futtatni, ami ráadásul a helyi hálózat egy másik gépén van (a hálózatok között megtaláltam a filet).
A Wine-t letöltöttem és talán installáltam is (van YAST dolgozott egy ideig), de hogy hová tette, vagy hogyan kell használni az más kérdés.
Ha ez összejönne, akkor még érdekes játék lesz a nyomtató (HP1100) beállítása ami a routerre van kötve.

Elküldve: 2005. 03. 25. 18:24
1., egy másik particion van Windows, és egy fájlkezelővel él tudod érni
megkeresed pld a c:\Program Files\Totalcommander\totalcmd.exe-t
rákattintasz és felugró ablakban a Futtatás ezzel-hez beírod, hogy wine
2., ha nincs, akkor van egy /home/"te"/.wine/drive_c/windows könyvtárat
oda linkeled vagy bemásolod a futtatni kívánt valami.exe -t
maj konzolon beírod: wine valami.exe
Ha nem megy, írd be konzolon: winecfg és végezd el a beállításokat.
_Lauter_
"Az nem lehet, hogy annyi szív hiába...!"
Elküldve: 2005. 03. 26. 12:57
Én is szeretnék kérdezni. Felraktam a Suse9.2-őt, de alapból nem ismeri fel a 6600Gt-met. Miért? Pedig benne van a listájában. Gondoltam sebaj, majd én beállítom. Kiválasztottam a 6600Gt-t és újraindítottam: fekete képernyő vagy marad szöveges módba. Szóval nem ismeri úgy néz ki. Na jó, mondom, akkor felrakok egy nvidia drivert(66.29). ctlr+alt+f1, root-ként bejelentkezek, init 3, majd indítom a drivert telepítőjét: sh név.run, be is jön szépen, majd elekezd valami olyat magyarázni hogy nem a megfelelő kernel van fent a telepítőhöz. Tegyem fel a kernel source-öt, oké visszamentem, felraktam, de ugyan az a szöveg fogadott. Nem telepíti fel így. Van hozzá egy ilyen kapcsoló hogy -q -n na, ezzel felmegy, de nem müxik, azt mondja ez nem olyan igazi nvidia driver és hogy problémák lehetnek vele. Szuper. Szóval nem tudok mit csinálni per pillanat. A lényeg nekem inkább az lenne, hogy ne 60Hz-en menjen a moncsi. Azonban hiába állítom át azt is, marad a telepítő által megadott 1240*7..-akármennyibe 60Hz-en. Bosszant. És rossz a szememnek is. Ha az nvidia-ás driver nem is megy föl,legalább ezt lehessen már átállítani.
Ehhez kérnék segítséget! És előre is köszi mindenkinek!
Lajos
Elküldve: 2005. 03. 26. 19:37
Idézet: DJLaja - Dátum: 2005. márc. 26., szombat - 11:57
Én is szeretnék kérdezni. Felraktam a Suse9.2-őt, de alapból nem ismeri fel a 6600Gt-met. Miért? Pedig benne van a listájában. Gondoltam sebaj, majd én beállítom. Kiválasztottam a 6600Gt-t és újraindítottam: fekete képernyő vagy marad szöveges módba. Szóval nem ismeri úgy néz ki. Na jó, mondom, akkor felrakok egy nvidia drivert(66.29). ctlr+alt+f1, root-ként bejelentkezek, init 3, majd indítom a drivert telepítőjét: sh név.run, be is jön szépen, majd elekezd valami olyat magyarázni hogy nem a megfelelő kernel van fent a telepítőhöz. Tegyem fel a kernel source-öt, oké visszamentem, felraktam, de ugyan az a szöveg fogadott. Nem telepíti fel így. Van hozzá egy ilyen kapcsoló hogy -q -n na, ezzel felmegy, de nem müxik, azt mondja ez nem olyan igazi nvidia driver és hogy problémák lehetnek vele. Szuper. Szóval nem tudok mit csinálni per pillanat. A lényeg nekem inkább az lenne, hogy ne 60Hz-en menjen a moncsi. Azonban hiába állítom át azt is, marad a telepítő által megadott 1240*7..-akármennyibe 60Hz-en. Bosszant. És rossz a szememnek is. Ha az nvidia-ás driver nem is megy föl,legalább ezt lehessen már átállítani.
Ehhez kérnék segítséget! És előre is köszi mindenkinek!
Lajos
Alt+F2 és beírod hogy xvidtune (enter).
Elindul egy progi, amivel jól el lehet rontani a képernyőbeállításokat, de persze nem erre találták ki... Be tudod vele tájolni a képernyőt, a képfrissítést. Ha valamit félreállítasz, és úgymond túlvezérled a monitort (elsötétül a kép és nem jön vissza), az R billentyű lenyomására visszaállítja a legutóbbi helyes beállítást.
Így (elvileg) be lehet állítani tutira a képernyőt. Sok sikert hozzá!
/DNA: Galaxis útikalauz stopposoknak/
Elküldve: 2005. 03. 27. 18:10
_Lauter_
"Az nem lehet, hogy annyi szív hiába...!"
Elküldve: 2005. 03. 28. 11:13
Az xvidtune ugyan nem működött, mert amint átállítottam valamit egyből hibaüzenetet adott ki. Mérgembe letöltöttem a legújabb 71.61-es drivert és lőn csoda, egyből működött a telepítés. Aztán bementem a sax2-be, beállítottam a moncsit meg a vidkarit, és szépen elfogadta. A következő indításnál már egy nagy nvidia logó fogadott, a moncsi meg alapból 100Hz-en megy. Végre!
További kellemes húsvétot mindenkinek és sok piros tojás!

Lajos
Elküldve: 2005. 03. 30. 13:05
Én is használom már egy ideje, és ajánlom mellé az alábbi DVD kiegészítőt.
Idézet
Javítások:
- SuSE-os Ati driver felkerült a DVDre
- a telepítő szkript frissíti a kaffeine-t is
- újjonnan telepített rendszerre is feltelepíti a KDE 3.4-et
- a tmk-s javított arts csomagot tartalmazza
Frissítések:
- nVidia driver
- nForce driver
- Linuxant modem driver
- KDE 3.4
- friss packman csomagok
- gyári SuSE-os frissítések
- cedega
- Point2Play
Letölthető a
ftp://mirrors.sth.sze.hu/linux/suse_extra...uSE92-1.3.0.iso
címről, illetve a http://extracd.sth.sze.hu oldalról.
Ha kéritek, térítés fejében utánvéttel postázzák is. Nekem még az 1.2.0 van meg, de szuper.
Üdv!
Elküldve: 2005. 03. 30. 20:50
Gondom van a videolejátszással. Sehogy se akar divx/xvid-et lejátszani a kaffein.
Fekete ablak, benne a kodekek felsorolva, alatta a hang szól.
VGA-m Ati 9600XT (driver telepítve, opengl megy)
Nforce2 alaplap
Mit kell tennem? UHU+Mplayer kapásból játsza az összes filmemet...
Elküldve: 2005. 03. 31. 17:25
Idézet: ghostbear - Dátum: 2005. márc. 30., szerda - 21:50
Gondom van a videolejátszással. Sehogy se akar divx/xvid-et lejátszani a kaffein.
Fekete ablak, benne a kodekek felsorolva, alatta a hang szól.
VGA-m Ati 9600XT (driver telepítve, opengl megy)
Nforce2 alaplap
Mit kell tennem? UHU+Mplayer kapásból játsza az összes filmemet...
Ha jól tudom, akkor nincs alapból xvid/divx codec a kaffeinhez. Szerintem dobjál fel egy MPlayert, az úgyis mindent visz.

Notebook: Gericom Bellagio, Mobile Celeron 1.5Ghz; 512 DDR; Intel Extreme Graphics2; Dual-Layer DVD+/-RW; 40GB-HDD;
Elküldve: 2005. 04. 01. 14:28
Eddig pozitívak a tapasztalataim.
A wlan kivételével minden elsőre ment az IBM X40-es notimon (suspend, hibernálás, speedstep.....).
Át is állnék rá teljesen, ha a leveleimet valamilyen értelmes formában át tudom hozni az Outlook Express alól és a küldött leveleimben sem lesznek az olvasónál az ékezetekkel gondok. (talán az utóbbin segíthetünk a nyelvi beállításokkal).
Másik dolog, a wlan profilok.
Mászkálok, windows alatt van kb 15 konfigom. 15 AP, 15 kulcs.
Hogyan tudok Suse9.2 alatt is valamilyen GUI-s felületen választani a beállítások közül. kwifimanager nálam nem megy fel a 9.2-re.
Egyáltalán merre tárolja a profilokat és hogyn tudok többet is létrehozni?
A mostani beállításaimat a /etc/sysconfig/networks/ifcfg-wlan-id-00:0e:35:aa:d4:ab
alatt tárolja, melyben a mac address van.
Hogyan tudok ebből többet csinálni, ha az ifup eth1 parancs kiadásával csatlakozom.
(egyáltalán honnan tudja, hogy az ifup eth1 során ebből vegye a beállításokat?)
Többi linux disztribúcióban nem ilyen a hálózat kezelése (network-scripts/ifcgg-eth1).
????????????????????
Elküldve: 2005. 04. 01. 22:25
Idézet: j611 - Dátum: 2005. ápr. 1., péntek - 0:43

Két lehetőséged van:
1. Leszeded az előre lefordított csomagot innen
vagy
2. forrásból fordítod
ha valami gáz van jelezd, megpróbálok a legjobb tudásom szerint segíteni...

Hi!
Kösz a tippet, közel járok a végső megoldáshoz, az mplayer rpmből felkúszott. Kellett hozzá a w32codec meg a lame-codec, ezeket is megtaláltam rpmsearch-ön, fel is toltam.
Annyi a probléma még, hogy a videodriverből egyedül az OpenGL-el van kép, így viszont igencsak akadozik (mintha szoftverrender lenne)
Ha jól tévedek X11/XV-vel kéne jó képet adnia, nemde?
Elküldve: 2005. 04. 02. 16:07
Az a baj, hogy ehhez már fű vagyok

OFF :
Tulajdonképpen az UHU 1.2 nekem tökéletesen megfelelne, feltelepítés után minden megy tökéletesen, és a felület is nagyon tetszik, csak a TFT monitoron a képet eltolja valamiért, és sehogyse tudom visszaállítani középre. A SuSe SaX-a nagyon korrekt ilyen szempontból...
: ON
Szerkesztette: ghostbear 2005. 04. 02. 16:08 -kor
Elküldve: 2005. 04. 02. 23:49
telepítettem a magyarPC magazinos dvd-ről egy 9.1-et, majd 9.2-t, tetszik, mert olyan a felülete mint a win-nwk, csak nem az. Nyomtam egy live update-t, de valami nem tetszett neki, feláll csak a videókártya kiakad. van a linuxban is safe mode (f8), mogy kitaláljak valami egyebet (format d:)
köszönettel:
egy lelkes, de láma linux user, aki azért használgatja, hogy ne savanyodjon mindig winnwl, de nem informatikus.
hg
Elküldve: 2005. 04. 03. 07:37
Idézet: Hrváthg - Dátum: 2005. ápr. 3., vasárnap - 0:49
1. Ha SUSE Linuxot tettél fel, az a Grub indítómenüjébe is szokott tenni egy failsafe indítást.
2. Indításkor te magad is megadhatod, egyszerűen a Grub parancssor végére odaírsz egy 3-ast, hogy hármas módban, x nélkül induljon.
3. Ha elindult és X gondod van, megpróbálhatsz ctrl-alt-F2-t nyomni, hogy szöveges konzolhoz juss. Ez általában működik, de néhány nvidia driver meg tud tréfálni.
Ha megszerezted a konzolt, akkor a sax2-vel próbálkozz helyreállítani az X-et.
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2005. 04. 03. 21:55
Idézet: Öregszem - Dátum: 2005. ápr. 3., vasárnap - 6:37
2. Indításkor te magad is megadhatod, egyszerűen a Grub parancssor végére odaírsz egy 3-ast, hogy hármas módban, x nélkül induljon.
3. Ha elindult és X gondod van, megpróbálhatsz ctrl-alt-F2-t nyomni, hogy szöveges konzolhoz juss. Ez általában működik, de néhány nvidia driver meg tud tréfálni.
Ha megszerezted a konzolt, akkor a sax2-vel próbálkozz helyreállítani az X-et.
köszi próbálkozom.....
hg
Elküldve: 2005. 04. 05. 07:57
A napokban feltelepítettem a SUSE 9.2-t, és próbálkozom vele windows után..
Lenne 1-2 gondom:-)
Pl.
Feltelepítettem a Firefox böngészőt, de sikerült elállítanom a betűméreteket úgy, hogy mostmár úgy elcsúszott az egész, hogy olvashatatlanok a weblapok.
Hiába próbálkozom a betűméretekkel (2 félét lehe állítani, 1 a betűméret, és a másik a keret vagy mi), sajnos csak rosszabb lett.
Olyat, hogy default, vagy valami, nem találtam:-(
Szóval újra szeretném telepíteni, de uninstalálni nemtom!
Yastban ugye van olyan, hogy szoftverek eltávolítása, instalálása.Ezt elindítva csak keresés, és telepítés van, de uninstall az nincs, vagy én nem találtam..
A másik gond ehez kapcsolódik, a JAVA.
A konkuenor (lehet nem így írják) webböngészővel jól működik a java, de a firefoxal nem.
Leszedtem amit ajánlott, bin volt, kitömörítettem, csinált egy jó kis könyvárat, na ezt belemásoltam a linux java könyvtárába, és futtathatóvá tettem a benne lévő fileokat, de sajnos még így se látja a firefox

Tudnátok pár progit ajánlani, miket érdemes felrakni?
pl mp3hoz, dvdhez, dvixhez
a beépíett programok elég gagyik..
Köszi!
havri
Elküldve: 2005. 04. 05. 19:27
Idézet: havri1 - Dátum: 2005. ápr. 5., kedd - 8:57
Olyat, hogy default, vagy valami, nem találtam:-(
Szóval újra szeretném telepíteni, de uninstalálni nemtom!
Tudnátok pár progit ajánlani, miket érdemes felrakni?
pl mp3hoz, dvdhez, dvixhez
a beépíett programok elég gagyik..
Keress a saját könyvtáradban .firefox nevű könyvtárat, vagy valami ehhez hasonlót. Töröld ki. Ha legközelebb elindítod a Firefox-ot, akkor default beállításokkal fog elindulni.
Mp3-hoz nálam az xmms elég jó, talán kicsik a zigényeim.
Filmekhez egyértelműen mindenki az mplayer telepítését ajánlja, de azzal vigyázz, nem kispályás. Kezdőknek jó tanulási feladat (pár hónapra).
Szerkesztette: Öregszem 2005. 04. 05. 19:30 -kor
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2005. 04. 05. 19:28
Idézet: davs - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 18:32
Kedves topiknyitó!
Szép tőled, hogy megnyitsz egy topikot, de talán idelye lenne visszanézni rá, mert gyűlnek a kérdések.
Köszönöm. Ennyi!