HWSW Informatikai Kerekasztal: LED világítás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

LED világítás Avagy mit és hogyan? Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 11. 21. 18:24

Najó, de ez annyi RC, ahány kapu :) . Az sok :Đ . Regiszterek filléres dolgok, valami vonali meghajtó, vagy éppen 7406-os inverter-ek a kimenetekre és mehetnek a LED-ek. 3 regiszter, 4 inverter, egy "órajel IC", pár egyéb alkatrész és az áramkorlát ellenállások.
Szerintem így eccerűbb. Vagy csináljuk meg IC-k nélkül, tranzisztoros schmidt-triggerekkel? :Đ
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#22 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 10. 12:02

Sziasztok Urak!

Felhoznám kicsit a topikot, lenne egy relative egyszerű kérdésem, hátha valaki jártas ebben a dologban, én még csak elméleti síkon hallottam a dologról.

Na, de kicsi előzményként arról van szó, hogy vettem autóba való, "LED-es izzó"-nak nevezett csodát, ilyet:
Kép

Izzó helyére belemegy, világít. Összevetve a normál égővel picit halványabb a fény, amit produkál. Ez nagy valószínűség szerint a foncsor "hibája", az izzó ugye minden irányba világít, ez pedig csak arra törekszik, nem tud mindenhonnan visszaverődni a fény a foncsorból, mivel nem mindenhova világít rá ez a LED-es komplexum.
Közelebbről megvizslatva az eszközt, egy darab, 0.66W-os ellenállás van alkalmazva előtétként, semmi egyéb okosság nincs benne. A komplexum 0.18A-t vesz fel 12V-os tápról.

Arra gondoltam, esetleg megpróbálnám a fényerőt fokozni a foncsor békén hagyásával és impulzus üzemben járatni ezt az izét. De gyakorlati tapasztalatom nem nagyon van, igazából csak a fentebbi értékekből tudok kiindulni. Magyarán talán jobb lenne nagyobb áramot folyatni át rajta, de néhány kHz-en megszaggatva. Van-e valami bevett szokás, ökölszabály a névleges áramfelvétel hányszorosa, kitöltési tényező mértéke, stb. ilyesmire gondolnék. Esetleg már kiforrott, komplett rajz linkje is klassz lenne, nagyon nem találtam a neten, feltehetőleg a nem megfelelő kulcsszavak miatt. Valami tranzisztorral megfejelt 555-ös herkentyűre gondolnék így első megközelítésben... :)

Nos, minden javallatot, segítséget előre is köszönök és nagyon várok! :respect: :)

Mono
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#23 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 10. 15:01

555 sem nagyon kell, csak egy aszinkron értékekkel belőtt astabil multivibrátor. A kitöltési tényezővel játsz, ekkor nem kell nagy freki sem, 0,5-1kHz már elég lesz. 10%-os kitöltési tényezővel pl. a felvett áram akár 10x-ére növelhető, a lényeg az, hogy megfelelően kicsi időléptékkel, az eszközre megengedett legnagyobb teljesítménydisszipációt ne lépd túl időegységre vonatkoztatva.
Ezek ráadásul nagy fényű, jól hűtött LED-ek, nyugodtan lehet adni nekik áramot, ismerem a típust. nekem hátul pár Hz-es villogással mennek, 2,4V-ról (-tranyó Uce átmenet, előtét nincsen) és olyan fényük van, hogy motorbicajnak néznek, egy kommersz piaci villogó sem ér a nyomába. Akkut évente egyszer töltöm, de a 3 párhuzamos LED kb. 60-70mA-ben áll meg.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#24 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 11. 11:29

Idézet: didyman - Dátum: 2006. okt. 10., kedd - 15:01

555 sem nagyon kell, csak egy aszinkron értékekkel belőtt astabil multivibrátor. A kitöltési tényezővel játsz, ekkor nem kell nagy freki sem, 0,5-1kHz már elég lesz. 10%-os kitöltési tényezővel pl. a felvett áram akár 10x-ére növelhető, a lényeg az, hogy megfelelően kicsi időléptékkel, az eszközre megengedett legnagyobb teljesítménydisszipációt ne lépd túl időegységre vonatkoztatva.
Ezek ráadásul nagy fényű, jól hűtött LED-ek, nyugodtan lehet adni nekik áramot, ismerem a típust. nekem hátul pár Hz-es villogással mennek, 2,4V-ról (-tranyó Uce átmenet, előtét nincsen) és olyan fényük van, hogy motorbicajnak néznek, egy kommersz piaci villogó sem ér a nyomába. Akkut évente egyszer töltöm, de a 3 párhuzamos LED kb. 60-70mA-ben áll meg.

Válaszod köszönöm!

Hevenyésztem egy rajzot, mert így talán könnyebben tudok kérdezni, íme:
Kép

Néhány kérdésem lenne a dologgal kapcsolatban, írtad, hogy te is használsz ilyet autóban, ennek nagyon megörültem, gyakorlati tapasztalatod van e téren.
A rajzomon Utápként jelölt pontra nyomsz 2,4V-ot, ha jól értelmezem, ugye? (Vagy 3V-ot adsz rá, a 2,4V már az Uce átmenet miatt értendő?)
Az akku töltést nem igazán értem, hacsak nem kombinálnám úgy a hozzászólásod, hogy te nem a "gyári" 12V-os tápfeszt használod a LED-ek meghajtásához, hanem külön akkumlátort? (Ha az előző zárójeles mondatomra gondolok, akkor itt akár két AA ceruzaakku ad 3V-ot?)

Mi az oka, hogy nem a meglévő, ottlévő 12V-os tápot használtad?
Mit értesz pár Hertz alatt? Szemmel látni a villózást, vagy inkább 100.200Hz az a pár Hz? Én e körül gondolnám járatni, van ennek hátránya?

Milyen lámpát, ill. izzót váltottál ki LED-del?

Sorry a sok kérdésért, de körbe akarom járni a témát, mielőtt nekivágok.

Előre is köszi! :respect:

#25 Felhasználó inaktív   Atti 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 11. 12:43

Idézet: Mono - Dátum: 2006. okt. 11., szerda - 12:29

Néhány kérdésem lenne a dologgal kapcsolatban, írtad, hogy te is használsz ilyet autóban, ennek nagyon megörültem, gyakorlati tapasztalatod van e téren.

Biciklin használja  :Đ
WoT nick: Atti77

#26 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 10. 11. 12:45

Idézet: Atti - Dátum: 2006. okt. 11., szerda - 12:43

Biciklin használja  :Đ

Húúú, ezt benéztem!  :omg:  :rolleyes:  :Đ

Na de, hátha autóval kapcsolatosan is tud nyilatkozni :)

PS. Így legalább értem a három voltot és az akku töltést :p  :up:

#27 Felhasználó inaktív   SikE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 05. 18:15

Sziasztok!

Felhozom egy kicsit ezt a topicot, mert érdekelne egy-két dolog a LED-es világítással kapcsolatban, és nem nagyon találtam infót. Ha már információforrás adtok, annak is örülni fogok.
Szóval egy tíz lépcsőfokból álló falépcső minden fokára alulra szeretnék szerelni 1 vagy2 ledet. Alacsony fényerő elég, mert csak jelzésértékkel kéne (hogy éccaka ne essek le... :)). Jó lenne megcsinálni alternatív kapcsolást rá, hogy lenn és fenn is tudjam ki- és bekapcsolni.
Szóval egyáltalán fogalmam sincs, honnan kezdjek neki. Tápegység? Sorosan, párhuzamosan? Rögzítés, foglalatok? Kábelezés? Költségek?

Segítene valaki elindulni?

Üdv. Sike

Szerkesztette: SikE 2007. 02. 05. 18:17 -kor

"This world is not like mine
This future's far behind"

#28 Felhasználó inaktív   wferry 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 05. 18:42

hy

nekem is lenne kérdésem
mégpedig hol lehetne kifizethető áru led-eket kapni...(ami normál világitáshoz is jo lenne ,mert amint a c*nrad weboldalan talaltam az nekem egy picit draga a majd 600ft/db araval)

a valaszokat elore is koszi

#29 Felhasználó inaktív   wferry 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 05. 19:09

sike

a kapcsolgatassl nem kell sokat foglalkoznod mert az egesz lepcso kivilagitasa 1-2 w lenne
de ha mégis kapcsolgatni akarod akkor keress barmelyik aruhazban kozonseges valtokapcsolot amit az eloszobakban szoktak hasznalni

tapegysegbol sem kell extra  eleg ha le tud adni 5v-ot vagy akar tobbet is..es 4-5 w al legalabb terhelheto
(pl.:egy kozonseges adapter)
a kozonseges led-ek darabja max 30ft
ele egy ellenallas aminek darabja max 10ft
es egy foglalat ami max 30ft
..a drot meg metere max 20 ft
mindenbol nagyon dragat irtam mert ha jo helyen vasarolsz akkor ezek lehetnek akar fele olyan aruak is

ledek es foglalatok

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Produ...MU5NQT09&page=0

ellenallasok

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Produ...0hCUVVrVldNdz09

most pedig,hogy mit is vegyel

led pl 1.6v 20mA

tápegyseg  pl. 12v

az ellenallas ami neked kell

(12-1,6)/0,02=520

tehat neked 500ohm os ellenallasra van szukseged

es eleg neked egy ledhez a 0,25w -os ellenallas

esitt a valtokapcsolo bekotese

ugy kosd be hogy az ellenallasok feloli reszrol kapja majd a + feszultseget

a kis kerek ledeknek pedig a kisse levagott oldalara megy a -

remelem erthetoen irtam le

Csatolt fájl:

• Csatolt fájl  led.JPG (0byte)
    Letöltések:: 0

#30 Felhasználó inaktív   lazac 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 05. 23:48

Idézet: wferry - Dátum: 2007. febr. 5., hétfő - 18:42

hy

nekem is lenne kérdésem
mégpedig hol lehetne kifizethető áru led-eket kapni...(ami normál világitáshoz is jo lenne ,mert amint a c*nrad weboldalan talaltam az nekem egy picit draga a majd 600ft/db araval)

>Egy másik fórumon< van bringavilágítás topic, benne van egy bizonyos Szűcs Péter telszáma, szerintem hívd fel. Azt hiszem, olyan 70 forint környékén volt neki 5* akkora fényű, mint a Conrados... ez utóbbit érdemes amúgy elfelejteni, nem sok dolog van, amit máshol ne lehetne beszerezni tizedáron.

#31 Felhasználó inaktív   SikE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 08:56

Idézet: wferry - Dátum: 2007. febr. 5., hétfő - 20:09

sike

remelem erthetoen irtam le

Köszi. Nagyjából érthető. Nem vagyok elektronyos ember, nem vagyok nagy barátságban az ómokkal, meg a millivoltokkal. :) Ez elindulásnak viszont nagyon jó. Külön köszönet a rajzért. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy mi az a "jó hely", ahol érdemes vásárolni...:) Leginkább olyan hely érdekelne (akár privátban is), ahol nem néznek rám nagyon nagy szemekkel, ha ilyesmiket kérdezek, amit itt is...

Szerkesztette: SikE 2007. 02. 08. 08:59 -kor

#32 Felhasználó inaktív   SikE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 13. 11:50

Valaki?

#33 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 13. 12:06

Lomex. Lehel tértől 5 perc. Van mindenük. A LED-ek színük szerint eltérő feszültséget igényelnek, a pirosnak 1,3V is elég lehet, a fehérnek 4V is kellhet. Ennek értelmében, 12V-os tápra pl. 3 fehér sorba köthető egy 10Ohm-os ellenállással (pontos értékhez a LED adatlapja kell, vagy áramgenerátorral meghajtani az egész füzért és akkor mindegy a nyitófeszük). 500 helyett 470Ohm-os ellenállat lesz: Nem kritikus az eltérés, de jó ha tudod, létezik olyan LED, ami 10mA-re van "hitelesítve" és van olyan, amin 100mA is áthajtható. A 20mA körülbelül jó lehet az összes 5mm-es LED-nek, de ez egyes típusoknál már igen erős fényt eredményez. Forrasztásnál vigyázz, a LED nagyon érzékeny a melegre! Életvédelemről se felejtkezz meg, folyamatos hálózuati üzemre a tömeggagyi kínai és a legtöbb somogyi adapter alkalmatlan!

#34 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 18. 21:24

hmm. nem is rosz otlet ez a ledes dolog. veszek egy "feher" 10mm-es ledet, hozza egy reflektoros kulso foglalatot, ezt beleoperalom egy hajlekony csobe, aztan mehet az usb 5voltjara(?). es kesz is az esti kis szuper lampa. most perpill ilyen esti lampanak egy zold fenycsovet hasznalok de azt fixen rogzitettem, meg az sajnos bezavarja a infravoros erzekelomet es a gepem ilyenkor elkezd osszevissza dolgokat muvelni. szal inkabb fabrikalok egy ilyet. es raadasul ez meg mozgathato es flexible is lesz :)

persze ezt most az iment otlottem ki szal meg utanna kell jarnom a dolgoknak hogy 5 v eleg lesz e stb...
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#35 Felhasználó inaktív   Atti 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 18. 21:52

Idézet: wferry - Dátum: 2007. febr. 5., hétfő - 18:42

hy

nekem is lenne kérdésem

http://www.lomex.hu
http://www.elektrokontha.hu
http://www.chipcad.hu

A nagy teljesítményű fehér ledek sehol nem olcsók, de a Conradban tényleg nem érdemes vásárolni.
WoT nick: Atti77

#36 Felhasználó inaktív   SikE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 19. 10:48

Idézet: didyman - Dátum: 2007. febr. 13., kedd - 13:06

Lomex. Lehel tértől 5 perc. Van mindenük.

Nagyon danke.

#37 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 18. 15:17

nagyon kihalt ez a tema. a mini maglite-omhoz keresnek (AA) ilyen led upgrade kit-et (1W vagy 3W), de magyar oldalakon nem igen talaltam. a maglite nem csinal ilyet csak a 2d,3d es nagyobb lampaihoz, illetve mar eleve ledes lampat arul, de azt horribilis osszegekert. ( :eek: )

szoval nem tud valaki valami boltot pesten, ahol lehet kapni ilyesmit?
Kép

Csatolt fájl:

A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#38 Felhasználó inaktív   repvez 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 19. 15:57

Sziasztok segitséget kérnék, mivel nem vagyok valami nagy elektomos szakember, hogy hogyan kéne 4 ledet bekötnöm,hogy folyamatosan világitsanak lehetöleg egyforma fényerövel és mekkora elem kell hozzá.
4  L-53SF7C infra ledröl lenne szo csak nem találtam rola semmi adatot hogy mekkora feszültségüek.
Kell-e bele ellenállás ha igen mekkora .
Ha lehet egy kis rajzot vagy a még szügséges alkatrészekröl pontos megnevezést mellékeljetek.

köszi.

#39 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 19. 23:00

Idézet: des - Dátum: 2007. aug. 18., szombat - 16:17

nagyon kihalt ez a tema. a mini maglite-omhoz keresnek (AA) ilyen led upgrade kit-et (1W vagy 3W), de magyar oldalakon nem igen talaltam. a maglite nem csinal ilyet csak a 2d,3d es nagyobb lampaihoz, illetve mar eleve ledes lampat arul, de azt horribilis osszegekert. ( :eek: )

szoval nem tud valaki valami boltot pesten, ahol lehet kapni ilyesmit?
Kép

Lomex :-)

#40 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 19. 23:05

Idézet: repvez - Dátum: 2007. aug. 19., vasárnap - 16:57

Sziasztok segitséget kérnék, mivel nem vagyok valami nagy elektomos szakember, hogy hogyan kéne 4 ledet bekötnöm,hogy folyamatosan világitsanak lehetöleg egyforma fényerövel és mekkora elem kell hozzá.
4  L-53SF7C infra ledröl lenne szo csak nem találtam rola semmi adatot hogy mekkora feszültségüek.
Kell-e bele ellenállás ha igen mekkora .
Ha lehet egy kis rajzot vagy a még szügséges alkatrészekröl pontos megnevezést mellékeljetek.

köszi.

Infra ledet általában négyszögjellel hajtanak meg, a kitöltési tényezővel variálható a ledre megengedett teljesítmény időbeni eloszlása és így az áramerősség is.

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó