HWSW Informatikai Kerekasztal: LED világítás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

LED világítás Avagy mit és hogyan? Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   repvez 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 21. 10:27

Idézet: didyman - Dátum: 2007. aug. 20., hétfő - 0:05

Infra ledet általában négyszögjellel hajtanak meg, a kitöltési tényezővel variálható a ledre megengedett teljesítmény időbeni eloszlása és így az áramerősség is.

Ezt ha lehet magyarul is ha kérhetném.
Nagyon amator vagyok ehhez.
Csak egy egyszerü párhuzamos vagy soros kötés kéne nekem csak nem tudom hogy ehhez a ledhez mekkora elemre van szügségem vagy kell e még bele ellenállás is ahhoz hogy ne égjen ki a led ha nagyobb elemet kötök bele.

#42 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 21. 16:30

Idézet: didyman - Dátum: 2007. Aug. 20., Monday - 0:00

Lomex :-)

thx. de pont ilyet nem lattam. (femtukorrel egyutt,stb az eredeti elolvadna. az muanyag azt hiszem :think: ) mas oldalakon lattam en pl hasonlo nagy teljesitmenyu ledeket, hasonloan is neznek ki, de pl ugye ezeket a luxeon ledeket huteni is kell, meg a meret sem lenyegtelen (hogy beleferjen, max 1,9 cm (d) ), aztan ra valami hutest is applikalni, megfelelo fesz biztositasa, stb.. szoval ez a modszer erosen moddolos. bar en szeretek moddolni ,de ha lehet akkor pont olyan lenne jo. de ha nincs mas, akkor marad a mod. :)
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#43 Felhasználó inaktív   Stoto 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 24. 14:19

Lecseréltem a házam hdd és power ledjét egy faszányos fehér ledre, amit az egyik 5,25ös fedőlapon helyeztem el. Szépen működik.
A kérdésem az lenne, hogy megoldható-e , illetve hogyan hogy ne 1 led adjon visszajelzést a hdd aktivitasrol, hanem mondjuk 20?

Azt szeretném megoldani, hogy kirakok mondjuk ledekből egy hdd vagy load feliratot az előlapra és az villogjon, úgy mint a mostani egy hdd led.
MB:  Gigabyte GA-K8T890-9, CPU:  Athlon64 3000+, Memory:  2x512 Kingmax DDR400, VGA:  inno3D 6600GT 128mb, PS:  Ultra Power 470W

#44 Felhasználó inaktív   Gabiszonszan 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 07. 04. 09:53

Sziasztok!

Készült egy nagy LED modul teszt ahol a beltéri hangulatvilágításhoz mutatunk be led modulokat. Mivel a ledek 12V-osak autóba is, számítógépbe is mind megfelelő.

A cikk egy kicsit szabadabb hangvételű és technikailag nem feltétlenül precíz, de majd egyrészt úgyis kijavítanak másrész inkább laikusoknak készült a cikk.

Csatolt fájl:

#45 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 04. 10:57

Idézet: Stoto - Dátum: 2007. aug. 24., péntek - 15:19

Azt szeretném megoldani, hogy kirakok mondjuk ledekből egy hdd vagy load feliratot az előlapra és az villogjon, úgy mint a mostani egy hdd led.

Ezt most elképzeltem... :omg:  :oops:
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#46 Felhasználó inaktív   throle 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 08. 18. 16:05

üdv!
teljesen amatőr, és szakavatatlan is vagyok a témában, kérem csak az olvassa el aki erre fel van készülve.
igazából annyi lenne a kérdésem, hogy lehetséges e olyan karkötő méretű ledes futófény, ami képes egy gombelemmel is elműködni egy darabig, vagy ne is keresgéljek ilyesmire megoldást, mivel lehetetlen?
köszönöm előre is

#47 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 08. 20. 07:24

Nem lehetetlen, de a gombelem élettartama tényleg nem lesz nagy.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#48 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 20. 08:08

Idézet: throle - Dátum: 2008. aug. 18., hétfő - 17:05

üdv!
teljesen amatőr, és szakavatatlan is vagyok a témában, kérem csak az olvassa el aki erre fel van készülve.
igazából annyi lenne a kérdésem, hogy lehetséges e olyan karkötő méretű ledes futófény, ami képes egy gombelemmel is elműködni egy darabig, vagy ne is keresgéljek ilyesmire megoldást, mivel lehetetlen?
köszönöm előre is

kínai piacokon szokott lenni mindenféle ilyesmi

#49 Felhasználó inaktív   throle 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 08. 20. 17:46

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. aug. 20., szerda - 8:08

kínai piacokon szokott lenni mindenféle ilyesmi

hmm ez egy jó ötlet, köszi a válaszokat!!

#50 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 22. 19:35

Na, én is nekiláttam, első körben egy cégnél építettünk halogén spotos világítást, aztán az ugye elég jól bír ampert zabáln, feleslegesen termeli a hőt. Cserébe a LEDeshez képest poftálan olcsó, mert míg a 12 voltos 50 wattos spot trafóval együtt kb. 1500 pénz, addig a LEDes az 3ezer felett, amiből négyzetmétert nézve jóval többet kell venni. Cserébe a LEDes 3 watt alatt zabál, 80ezer óra élettartammal.

A mindenféle lámpatesteknek nem néztem utána, este kitaláltuk, reggel első boltban megvettük, felraktuk. 11 négyzetméteres helységben 6 darab hideg és 6 darab meleg 48 LEd-es cucc van, aztán megnézem sötétben is, de estefelé már nem győzött meg. 11 négyzetméterre meg max 6 darab spotos törpefeszes halogénnel már jót lehet csinálni.
Make love not Wor.

#51 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 30. 11:51

Vibrál, drága, nekem egyelőre negatív.

Éppen egy komplett irodában matekoztunk, most kontaktolunk a Philipssel, h amár:

http://www.sg.hu/cik..._epit_a_philips

Lesz egy szemmel is jól látható szép kerek szám  :reklamacio:
Make love not Wor.

#52 Felhasználó inaktív   LEDmester 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 17. 11:57

Idézet: Supergamer - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 15:01

HI all!

Remélem a megfelelő helyen nyitottam ezt a topicot, mivel külön elektronikai szekciót nem láttam (és a keresőt használtam hasonló topicot), de ha - szándékom ellenére - mégis vétettem volna kérlek vegyétek figyelembe, h új vagyok itt.

Tehát, a LED-ekkel kapcsolatban - mint egyre népszerűsödő világítási forma - szeretnék kérdezni, de csak a hozzáértőktől (tehát, nem videokártya, nem HDD led, hanem azoknál nagyobb teljesítményű, világításra - is - használt megoldásokról). Az SG-n van egy hasonló topic 10-ből 7 hozzászólás OFF. A neve alapján ettől a fúrumtól nyilván egészen másra számítok.

A helyzet a következő:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

(A LEDEK kék színűek, mind a képen mind az életben)

Ez egy 3 szintes polc rendszer, a polcok egymás felett helyezkednek el.

Level-1-en van 4 led a sarkokon és 5 oldalanként (össz 24)
Level-2-őn van 4 led a sarkon
Level-3-an szintén 4 led a sarkokon

A megoldandó problémák:
A különböző szinteken külön kapcsolóval szeretném kapcsolni a világítást.

Level-1: Szeretném, ha a 24 led 1 pontból kiindulva (1 vagy 2 irányban terjedve) kis késleltetéssel kapcsoljanak fel. Tehát mind a 24 felkapcsolható legyen egy kapcsolóval, de néhány milisekundumos késéssel (mint a kifutópályafény).
(Ill. lehetőség szerint, külön csak a sarkon lévő 4 fényt is felkapcsolni, a többit nem - de ez nem létkérdés, csak opció)

Level-2: Mind a 4 LED egyszerre legyen felkapcsolható.

Level-3: Mind a 4 LED egyszerre legyen felkapcsolható.

Fontosabb adatok:

Fogyasztás
A LEDek 5mm esek, szükséges feszültség: 3V, és kb 30mA (ennyit mértem). Ugye ez elvileg 0.03x32=0.96 Amper.
A táp amit venni szeretnék hozzá, 1400mA-s, de (!) 12 voltos. Tehát, ha jól értettem 4-essével kell őket párhuzamosan kötni.

További kérdések:
- Ez esetben megoldható-e a késleltetés a párhuzamosan kötött 4 led között is? vagy csak a 4-es csoportok között?

Hogy célszerű ezt a gyakorlatban megoldani? Milyen építőelemekre lesz szükségem?

Kérem tényleg csak azok szóljanak hozzá akik értenek is hozzá és az  :offtopic: -okat lehetőleg mellőzzük.

Előre is köszönöm!

SGamer

Kedves Supergamer!

Ambiciózus terved megvalósításához a következőt tudom ajánlani:
1) Vedd figyelembe, hogy a LEDeket áramgenerátorosan (szabályozott áram() kell hajtani.
2) Jobb, ha 20mA/ LED árammal számolsz. A kék  LED-en mint diódán kb 2,8-3,5 V feszültség esik
3) futó fény esetén minden LED-től külön vezeték kell a vezérlőbe fusson
4) A LED nem izzó! Nem lehet tetszés szerint párhuzamosan kapcsolgatni. Mindig az legyen előtted, hogy ezek diódák.
5) A két alsó polc LEDjeit kapcsold sorba polconként, egy-egy soros ellenállás is kell, hogy a 20mA-t beállítsad. Ez kb 12Vról menni fog.
6) A futófényt egy sok portos, 5V-ról működő processzorral meg lehet csinálni. Kösd össze az anód lábakat egy kábelre, a katódokat egyenként a proceszor lábaira vezetheted. Az anód kivezetők kábelét soros ellenálláson át a +5 V-ra. Az ellenállás 470 Ohm lehet.
7) Már csak tápegységet kell készíteni a futófény részhez és megírni a programot a processzorra.
A két fix fényű polchoz valószínűleg jó a meglévő tápod.

Igazán egyszerű! Nem?

Valószínűleg találsz kész futófény leírást, vagy KITTET is a neten, de az nem olyan tanulságos.

#53 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 17. 12:12

...Szerintem 3 év alatt csak megoldotta már... :D
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#54 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 25. 13:04

Akkor én újra megnyitnám a topikot...

Vettem egy ILYEN ledfüzért hangulatvilágításnak.

Kép

Mivel az villogásra nincs szükségem ezt kiiktatnám, viszont ezzel van egy kis gond. Ha jól látom, 4x45db led van párhuzamosan-sorosan kötve. a mellékelt képen látható kialakításban és már pár órás használattal annyira felmelegedtek az ellenállások, hogy elkezdte megégetni a műanyagot. Ha villog vagy lassan pulzál, akkor nincs ilyen gond, csak ha folyamatosan égnek.

Kép

Milyen egyszerű (fogalmazzunk úgy, hogy laikus által is elkészíthető) megoldás lenne a villogó kikötésére anélkül, hogy a LED-ek és az ellenállások is túl hamar tönkremennének?

#55 Felhasználó inaktív   Tibsó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 06. 12:02

Hát a képeken nem igazán látszik, hogy hol van ellenállás.
Ha szálanként 1 vagy 2 van, akkor én vennék egy kicsit nagyobb ellenállásút és teljesítményűt és kicserélném. Megoldás lehet, hogy a kábel elejére vagy végére illesztesz egy plussz ellenállást.  Egy ledet általában típustól függően 3-3,5V-on 10-20mA-rel hajtanak meg, ebből egy átlag led ellenállása kb. R=U/I=3V/0,015A=200ohm. Próbáld megmérni a dobozból kijövő feszültséget. Szvsz valószínű, hogy 220V körüli lesz.  Ha így van, akkor a 45 leden esik kb.45*3V feszültség, ez kb 135V a maradék kb.90V pedig az ellenállás(ok)on, hogy az áramerősség meglegyen ez kb. 15-16kOhm összellenllás.
Ha a teljesítményüket szeretnéd csökkenteni, hogy ne melegedjenek, 10%os csökkentéshez durván 1,5kOhmos, 20%-os csökkentéshez kb. 3kOhmos ellenállásra van szükséged. Így az 1,5kOhm-os ellenálláson durván 22V a 3kOhmoson 44V esne, kb. 10 vagy 20 mA-el igy a 1,5k-s ellenállás legalább fél W-os, a 3k-s ellenállás legalább 1 W-os kell hogy legyen. Ha nagyobb teljesítményűt választasz, akkor kevésbé fog melegedni. Én egy 3k 5W-os ellenállást próbálnék meg, a Lomexnél ez kb. 30HUF/db. Ne feledkezz meg a megfelelő szigetelésről! Zsugorcsővel a szerelés is kulturált kinézetet kap.

#56 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 06. 13:33

Idézet: Tibsó - Dátum: 2010. márc. 6., szombat - 12:02

Hát a képeken nem igazán látszik, hogy hol van ellenállás.
Ha szálanként 1 vagy 2 van, akkor én vennék egy kicsit nagyobb ellenállásút és teljesítményűt és kicserélném. Megoldás lehet, hogy a kábel elejére vagy végére illesztesz egy plussz ellenállást.  Egy ledet általában típustól függően 3-3,5V-on 10-20mA-rel hajtanak meg, ebből egy átlag led ellenállása kb. R=U/I=3V/0,015A=200ohm. Próbáld megmérni a dobozból kijövő feszültséget. Szvsz valószínű, hogy 220V körüli lesz.  Ha így van, akkor a 45 leden esik kb.45*3V feszültség, ez kb 135V a maradék kb.90V pedig az ellenállás(ok)on, hogy az áramerősség meglegyen ez kb. 15-16kOhm összellenllás.
Ha a teljesítményüket szeretnéd csökkenteni, hogy ne melegedjenek, 10%os csökkentéshez durván 1,5kOhmos, 20%-os csökkentéshez kb. 3kOhmos ellenállásra van szükséged. Így az 1,5kOhm-os ellenálláson durván 22V a 3kOhmoson 44V esne, kb. 10 vagy 20 mA-el igy a 1,5k-s ellenállás legalább fél W-os, a 3k-s ellenállás legalább 1 W-os kell hogy legyen. Ha nagyobb teljesítményűt választasz, akkor kevésbé fog melegedni. Én egy 3k 5W-os ellenállást próbálnék meg, a Lomexnél ez kb. 30HUF/db. Ne feledkezz meg a megfelelő szigetelésről! Zsugorcsővel a szerelés is kulturált kinézetet kap.

Minden led mellett van 1-1 ellenállás a tokozásban, ezek kezdtek túlmelegedni és megégetni a műanyagot.
Amúgy kösz a leírást, remélem ez alapján sikerül megcsinálnom.

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó