mivel az x86-hoz kapcsolodik, igy (szubjektiv szimpatia alapjan) itt folytatom en is, ami a Sparc topicban felvetodott:
Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 28., hétfő - 3:13,
De: biztos vagyok benne, hogy ha saját biz szervert kellene beüzemelni, akkor a teljesítmény prioritása elmaradna a hibatűrés/rendelkezésre állás mögött. [...]
Ha óránként több százezer forint a kiesés, vagy teszemazt szarrá perelik a céget, ne adj isten a vállalatvezetési és számviteli előírásoknak ezért nem tud megfelelni, akkor az ilyen gépek mondjuk háromszoros ára már nem is olyan sok, pláne, ha lízingeled.
azert szerintem orulnel, ha olyan bizniszed lenne, ahol orankent tobb szazezer forintot akarnanak rajtad perelni..

(de ez persze csak vicc, es flame: kivanom, hogy egyszer sikeruljon ezt elerned!)
amiert valaszolok, az (kivetelesen) nem vita. igen, ez pontosan igy van, ahogy irod: manapsag gyakran fontosabb a biztonsag, mint a teljesitmeny, es sajnos ezt ritkan latjak be. de hogy jott ez ahhoz, hogy x86 helyett RISC/EPIC-et hasznaljunk

? (most fuggetlenul attol, hogy vitazunk, melyik mit tud!)
az altalad (itt!) leirt felteteleket tobbnyire szutyok PC-kel is meg lehet oldani: adatbazis replikacio, megfelelo tartalek alkatreszek es gepek, raid, backup, fityfene.. negyedannyiba sem kerul, mint egy "komoly" rendszer, es sok szempontbol nagyobb a megbizhatosaga!! (aki elhiszi, hogy a RISC/EPIC alkalmazasa onmagaban megvedi a rossz szellemektol, az ne menjen informatikusnak, mert a munkaltatoja csunyan rafaraghat..) de nem hiszem, hogy ezzel barkinek is ujdonsagot mondtam volna. ugye egy ilyen rendszerrel ugy 1/2-1 oras kiesesre lehet minimalizalni a legrosszabb esetet, ami mar szazezres perlesi nagysagrendnel sem olyan veszes. (igen hvuk, a Google-rol irtakrol jutott eszembe!) (ja igen, ezek raadasul neha skalazhatova is teszik a rendszert, pl. bizonyos adatbazisalkalmazasoknal!)
nem mondom, hogy a nagygepes RAS feltetelekre sosincs szukseg, de azok nem ezek az esetek, hanem a meg komolyabbak.
de nagyon erdekes kerdes a megbizhatosag kerdese, ha onnan vizsgaljuk, hogy milyen hibak mennyire gyakran kovetkeznek be, es mik a kihatasuk. (e nelkul ugye nincs ertelme biztonsagrol beszelni!) en ugy tudom -- nalam okosabbak majd bizonyara kijavitanak --, hogy a hibak korulbelul a kovetkezo (novekvo) valoszinuseggel kovetkeznek be:
1. amikor hibasan szamol az amugy jo processzor. ezeknek a kiszureserol beszelt ugye special. en ugy hiszem viszont, hogy ezek baromi ritka hibak!
2. amikor egy processzor tervezesi hibas, es mindig hibasan mukodik adott korulmenyek kozott (a Pentium fp bug a legismertebb pelda). de ugye processzoronkent ilyenbol sok tiz vagy szaz van, es a felfedezesuk utan az operacios rendszer javitja ki ezeket. ezeknek a legnagyobb baja az, hogy amig nem derulnek ki, addig nem lehetunk biztosak, hogy nem lesz meg benne ilyen! ez tudtommal sokkal radikalisabb problema, mint az elozo. hogy konkretizaljuk, melyik vajon a legmegbizhatobb processzor ma? hat az intel 386.

baratom europai urprojectben programozott (kisbolygo szonda), es magyarazta, hogy 386-osokat hasznalnak, mert az mar eleg regen van piacon, annak a hibainak a tobbseget ismerik. tehat nem Powert, nem Sparcot, nem Itaniumot, hanem egy szutyok x86-os ISA-t, a 386-ost!
3. hardware meghibasodas. (elszall a winchester, megall a processzor, kipurcan az alaplap, hibazik a memoria..) ezeken a RAS keveset tud segiteni (bar sok esetben azert hatekony), es (sokszor) hasznosabbak a mar emlitett redundancia modszerek, amik viszont a PC vilagot is kedvelik. (tudom, a ketto egyutt az igazi, de megeri-e? mindig ez a kerdes!)
4. programhibak (es felhasznaloi hibak). ezek adjak a hibak 90% feletti reszet. (lasd a Japan tozsde esetet, ahol ketlem, hogy a Fujitsu nem megbizhato hardware-t adott volna, sot talan akar Itaniumokat (remenykedtem, hogy hvuk lecsap erre..), de a software gondok mindent vittek! vagy emlithetnem az elobbi urprojectet, ami vegul azon bukott meg (nem, a baratom nem ezt a reszt programozta), hogy a britt szigeteki programozok lab-ban szamoltak a tavolsagot, a kontinentalis kollegak meg metrikusan meterben. oszt csodalkoztak, amikor a szonda becsapodott a kisbolygoba..

ez az egyik kedvenc szamitogepprogramozasi hibam.
osszefoglalva: a szutykos PC-n alkalmazhato eszkozok a hardware-es hibak 99% kepesek kiszurni, es csak akkor kell feljebb lepni, amikor ennel meg nagyobb megbizhatosagra van szukseg. (amit raadasul a RISC/EPIC nem ad meg automatikusa: azt tudom, hogy a Sun midrange Sparc szerverei nem bovelkedtek ezekben a technikakban!) de hiaba az egesz, ha ugyis a software-en bukik majd meg!
na akkor lehet agyalni a szamla vegosszegen.