HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer - negyedik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • 113
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer - negyedik rész Értékeld a témát: -----

#2201 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 27. 00:20

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. febr. 26., hétfő - 23:12

Kedves SFIJ,

(1) a Te mondatodat nem kellett kiforgatnom, lévén komplett marhaságot írtál. Ez van. Csak tudnám, mit görcsölsz még ezen.

(2)  Ráadásul még folyatod is, amikor világosan látszik, hogy abszolut semmit nem sikerült megértened abból, amit írtam és amiért írtam (ami nem lenne baj, csak legalább akkor ne próbáltál volna beszállni ebben a szálba) Valamint kérlek ne vetítsd rá a hozzászólásaimra ezeket a sületlenségeket (nem is tudom, honnan szedted ezeket elő... meg hogy jön ez egyáltalán ide...  :(  )

(1) na nem mond...

(2) ha úgy érzed, hogy félreértik a szavaidat, akkor nem gondolod, hogy esetleg kommunikációs hibát vétettél?

Mielőtt még nagyon eltelnél magaddal, felhívom a figyelmedet arra, hogy arrogáns vagy. Vagyunk egy páran, akik vitatják a clock2clok létjogosultságát mamár. Namost ha te erre, illetve a megfogalmazott érvekre csak annyit tudsz mondani, hogy komplett marhaság, és _minimálisan_ se támasztod alá _érvvel_ hogy a másik vélekedésében hol van a hiba, nos az baj, mégpedig nagy.

És gondolkozz el azon is, hogy komoly embereket nem a clockokat méricskélik össze, hanem a speccpu teszteredményeket. Tudom, őkis momplett marhák  :rolleyes:

Idézet: hvuk

Haszna ott van egy ilyen összevetésnek, hogy a teljesítménykülönbség így két közel (bár persze nem teljesen) független változóra vezethető vissza, ezen változókról pedig külön-külön könnyebb beszélni, mint egyben. És így a vita is értelmes maradhat, mert túlléphet azon a szinten, hogy "de szerintem a Core 2 / K10 gyorsabb lesz, mert csak".
A teljesítménykülönbség *nem vezethető vissza* 2 ilyen sőt se három, se húsz ilyen változóra. teljesen eltérő, de ISA szinten mégis kompatibilis mikroarchitektúráról beszélhetünk. Filozófiailag eltérő buszrendszerrel és még totál differens belső pipeline-okkal is. A két processzor memóriamodelljében is mélyreható, kardinális differencia van. Ilyen alapon összevethetnéd clock2clok az US-kal, az Itaniummmal, A Power6-tal. Téged az zavar meg, hogy kompatiblils ISA-t implementálnak. Figyelem(!) kompatibilis, nem identikus! tehát még ezsem közös.. A hasonlóság ezen a ponton megis szűnik...

Szerkesztette: SFIJ 2007. 02. 27. 00:27 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2202 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 01:02

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. febr. 26., hétfő - 22:59

ez pont uaz, mint az az okossagod, amikor szegeny Rive-t azzal farasztottad, hogy a CPUk die meretet vetetted ossze es ebbol probaltal messzemeno kovetkezteteseket levonni. pottyet ignoraltad a tenyt hogy eltero processzen keszulnek.  :Đ

Nézd, az iparág elég jól használja az IPC fogalmát. Az, hogy ez neked nem tetszik személyes probléma.

Idézet

mester mondd mar el azzal mit kezdesz hogy az itanium regebben fele mamar csak 2/3 akkora orajelen hajtva mint a mainstream X86-ok azokkal azonos mas szempontbol meg magasabb teljesitmenyt is hoz. nemcsak a clock szamit, raadasul mint irtam sok esetben a CPU kulonbozo reszei kulonbozo clockon is jarnak - ergo a parametered indefinit, hanem ugye szamit a processzor "szelessege" is, meg egy rakat egyeb faktor. barhogy is nezed a valosaghoz kozelebb allo spec.org ertekek az osszevetesek alapjai meg jo nehany sokak altal hasznalt app. a sandra altal adott Dhrystone meg Whetstone eretekek, amik diretkbe korrelalanak az "orajellel" mindenki tudja, hogy gyakorlatilag semmit sem mondanak 2 processzor valos teljesitmeny aranyarol ha azok "azonos ligaba" tartoznak, vagyis pont ott ahol disztingvalni szeretnel.

Mester, mi lenne, ha elolvasnád amit irok? Ki a fene beszélt arról, hogy csak a clock számít? A CPU részei van, hogy külön órajelen járnak, ettől még a teljesítményt lehet normálni órajelre. Pl. ilyen az általad írt spec és egyéb tesztek eredménye is: lehet normálni CPU órajelre. Itt tök mindegy, hogy a CPU egyes belső részei mondjuk dupla clockon járnak, ez teljesen érdektelen.

Ha például össze akarja vetni az ember a K8-at a K10-el, akkor megnézi a különböző ismert fejlesztéseket és megpróbálhatja megbecsülni, hogy adott frekvencián a K10 mennyivel lesz gyorsabb különböző applikációk alatt mint a K8. Ebből kijön neki, hogy xy alkalmazás (vagy alkalmazásfajta) alatt ennyi meg ennyi teljesítménynövekedést vár azonos órajelen. Magyarán mennyivel nőtt (pontosabban várhatóan mennyivel nő) a clock-to-clock teljesítménye (azon a frkevencián). Ha már mérni is tudsz (mert van procid fizikailag), akkor az persze már nem becslés lesz.

Szerintem valamit félreolvastál a hozzászólásainkban mint a múltkor és azóta ragaszkodsz ahhoz a félreolvasáshoz. Gondold végig a dolgot nyugodtan.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2203 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 01:05

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. febr. 27., kedd - 0:20

A két processzor memóriamodelljében is mélyreható, kardinális differencia van. Ilyen alapon összevethetnéd clock2clok az US-kal, az Itaniummmal, A Power6-tal. Téged az zavar meg, hogy kompatiblils ISA-t implementálnak. Figyelem(!) kompatibilis, nem identikus! tehát még ezsem közös.. A hasonlóság ezen a ponton megis szűnik...

Meg fogsz lepődni, de össze szokták vetni a különféle processzorok CPU clockra számított teljesítményét. Még különböző ISA-két is, bár ott szerintem annyira nagy értelme már nincsen. Például éppen az általad hivatkozott Rive hozott ilyen SPEC tesztre alkalmazott elemzést (bár asszem abban csak X86 procik voltak, de abból jó sok generáció és típus).
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2204 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 02. 27. 01:09

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. febr. 26., hétfő - 19:55

...a P4 3Gigas le tud jeccani egy 720p-s H264-et framedrop nelkul a 3200+-os barton meg nem.

[OFF] Megfelelo codec-kel (coreAVC) a 2400+ TBred is lejatsza. [/OFF]
A tévedés jogát fenntartom :)

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció

#2205 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 01:10

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. febr. 27., kedd - 0:20

(1) na nem mond...

Nézd SFIJ, az eredeti megjegyzésed nyilván tévedésen alapul. Ezt írtad:

Idézet

az egesz clock2clock osszevetes a P4 fanatikusok utolso mentsvara volt

1. A P4 clock-to-clockban nagyon gyenge volt, ellentétben a konkurenciával (Athlon XP, Athlon 64).
2. Az "X az A-nak utolsó mentsvára" kifejezés azt jelenti, hogy az X tulajdonság az utolsó amivel védheti magát, ez az utolsó ellenérve valami ellen.

E kettőből következik, hogy az eredeti állítás nem igaz. Talán úgy igaz, hogy az egész clock2clock összevetés Athlon XP-sek utolsó mentsvára volt a Northwoodosokkal (P4-esekkel) szemben. Ugyanis ők mondták, hogy "de bezzeg az Athlon XP azonos órajelen mennyivel jobb!". Azaz az ő utolsó mentsváruk volt a Northwood-dal szemben.

#2206 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 01:33

Idézet: HookR - Dátum: 2007. febr. 27., kedd - 1:09

[OFF] Megfelelo codec-kel (coreAVC) a 2400+ TBred is lejatsza. [/OFF]

sajnos nem. :D egy advancedebb ficsorlistát kihasználó x264 encode-on a coreavc is elfexik. mint a szél...

#2207 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 01:41

Idézet: hvuk - Dátum: 2007. febr. 27., kedd - 1:02

A CPU részei van, hogy külön órajelen járnak, ettől még a teljesítményt lehet normálni órajelre. Pl. ilyen az általad írt spec és egyéb tesztek eredménye is: lehet normálni CPU órajelre.

lehet? no és melyik órajelre normálod a sok közül? A VE órajelére (ez a legismertebb, ezt írja ki a bIOS általában) És főleg miért? Továbbá ezt hogy a spec órajelre 'normál' kifejthetnéd kicsit bővebben. A spec algoritmusok futási idejét méri vagy pedig a throughput-ot (rate). ennek az órajel-paraméternek egyszerűen nincsmár sok jelentősége. ha feltűnt az informatikában paradigmaváltás történt: már nem az egyszálú futás sebességét srófoljuk egyre feljebb, hanem masszívan párhuzamos működéssel próbálunk nagyobb teljesítményt elérni.

#2208 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 01:43

Idézet: hvuk - Dátum: 2007. febr. 27., kedd - 1:05

Meg fogsz lepődni, de össze szokták vetni a különféle processzorok CPU clockra számított teljesítményét.

igen. szoktak ilyet tenni *régebben* informatikai bulvárlapokban, amik eredendően gamereknek késuzülnek. de pár éve már ezek az orgánumok is hanyagolják az órajeltémát.

#2209 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 09:31

halkan megjegyeznem, hogy d n.r kerdese, miszerint amikor nehany oldallal ezelott hvuk irta, hogy "termeszetesen clock-to-clock" becslest adott, akkor miert nem lett azonnal kiigazitva, hogy marpedig ilyet nem lehet?

tovabba ha ez igaz, akkor hogy ertelmezzuk special azon kijelenteset, hogy a core2quad-nak stabil orajel elonye lesz. ha nem lehet clock-to-clock osszevetni, akkor ennek az allitasnak kb annyi az ertelme, mintha azt mondanam, hogy biztosan kekebb lesz, azaz stabil keksegi elonyt varhatunk. szoval ertelmetlen.

en ezeket nem ertem most. megmagyaraznatok?
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2210 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 09:57

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. febr. 27., kedd - 1:43

igen. szoktak ilyet tenni *régebben* informatikai bulvárlapokban, amik eredendően gamereknek késuzülnek. de pár éve már ezek az orgánumok is hanyagolják az órajeltémát.

Hát sajnos ez nem nyert, nem bulvárlapok szoktak ilyennel foglalkozni (azok csak az utóbbi néhány évben kaptak rá a témára). Nézz alaposan utána a témának!

#2211 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 11:23

Jujj, mi megy itt. Agyam megáll.

Clock/clock összevetés: megvan annak a maga helye. Mégpedig ott, amikor az egyes architektúrák hatékonyságát vizsgálgatjuk, speciális körülmények között. Ám itt is inkább redukált értékeket használunk már, nem pedig downclockolt vagy más módon összehasonlíthatóvá herélt rendszereket, mertmivelhogy ( :p ) a hatékonyság durván függ némely, IRL az órajelet keményen meghatározó tényezőtől. Szóval ahol nem kerül szóba a hatékonyságot meghatározó tényezőktől való függés mikéntje, mértéke egy - adott programra szóló - clock/clock mérésnél (késleltetések, sávszélesség, mifene), az bulvár és nem mérés.
Ja, meg a fordítóprogramok, amiket ilyenkor ugye belemérünk az adott architektúra tulajdonságai közé, csak, hogy szép és derűs legyen az élet.

A teljesítmény mérésére ezek a megközelítések totálisan alkalmatlanok. Két azonos kategóriás proci megfelelő körítéssel, meg jól kiválogatott programkészlet, stopper és durrbele.

Szerkesztette: Rive 2007. 02. 27. 11:33 -kor

Elköltöztem :-)

#2212 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 11:29

Idézet: Rive - Dátum: 2007. febr. 27., kedd - 11:23

Jujj, mi megy itt.

Semmi különös, csak SFIJ skizofrén módon kivetíti a lázálmait, és utána jól elvitatkozik saját magával...

#2213 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 11:37

Én amúgy mindösszesen összesen ennyit írtam:

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. febr. 24., szombat - 22:25

Én már nagyon kiváncsian várom, hogy kiderüljön mit tud a K10 clock-to-clock és hogy milyen órajelen nyit és meddig fog a következő kb. 1 évben skálázódni.

Azaz ha pl. megjelenik egy kalózteszt egy 2,0 ghz-es K10ről mondjuk holnap, amiben lesz (többek között) 3dsmax + Mental Ray teszt; aztán mondjuk megjelenik holnapután egy hivatalos roadmap, hogy júliusban fog debütálni a K10 2,5 ghz-es top órajelen, akkor ebből én jó közelítéssel (mivel ez rendering, ráadásul tapasztalataim szerint igen-igen jó közelítéssel) meg tudom becsülni a várható teljesítményét 3dsmax + mental ray hasznalatakor.
Valamint ezt össze tudom vetni azzal, hogy mit tud majd egy _várhatóan_ 3,0 ghz-es Kentsfielddel szemben (ugyanezen alkalmazás), amiből jelenleg ugye csak 2,66-os van.
(Mert engem pl. ez érdekel. Más tesztekből meg másra tudok következtetni. Ennyi, nem több.)

Szerkesztette: d n . r 2007. 02. 27. 11:38 -kor

#2214 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 11:41

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. febr. 27., kedd - 11:29

Semmi különös, csak SFIJ skizofrén módon kivetíti a lázálmait, és utána jól elvitatkozik saját magával...

Nem egészen így látom, de mindegy. Ha clock-to-clock, akkor mikroarchitektúra. De itt ti mintha valamiféle jóság vagy teljesítmény becslésére akarnátok használni. Ami viszont már eléggé huzatos.

No mindegy, már mentem is.

#2215 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 11:43

Idézet: Rive - Dátum: 2007. febr. 27., kedd - 11:41

De itt ti mintha valamiféle jóság

Mondom, hogy ez SFIJ lázálma! Szó sincs ilyesmiről! :)

#2216 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 12:28

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. febr. 27., kedd - 11:43

Mondom, hogy ez SFIJ lázálma! Szó sincs ilyesmiről! :)

d n . r minek utana egyre melyebben kezdtek ezzel a clock2clock comparison-nal beegni, legyszi ne probald ram attolni az egeszet. szepen kezdesz atmozogni "A" allitasbol "nem A" allitasba. de akkor kerdes, minek fogtal bele :D Tom mostmar a kodos '2 valamilyen parameter' okkultizmusa eseten - amit definialni vagy nem akarsz de szvsz nemis tudsz, tartod relevansnak a c2c-t. de ez szanalmas.

szerk. mielott nekiallsz a csillagokat is letagadni az egrol, a thread innen indult:

Idézet: d n . r

Amire én (és még sokan) kiváncsiak vagyunk, az a top Barcelona és a top Clowertown egymáshoz képesti _teljesítménye_ Namost  ez ekvivalens annak ismeretével, hogy mekkora a teljesítmény clock-to-clock, illetve mekkorák lesznek a top órajelek.Teccikérteni?

Szerkesztette: SFIJ 2007. 02. 27. 12:34 -kor

#2217 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 12:40

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. febr. 27., kedd - 12:28

d n . r minek utana egyre melyebben kezdtek ezzel a clock2clock comparison-nal beegni, legyszi ne probald ram attolni az egeszet. szepen kezdesz atmozogni "A" allitasbol "nem A" allitasba. de akkor kerdes, minek fogtal bele :D Tom mostmar a kodos '2 valamilyen parameter' okkultizmusa eseten - amit definialni vagy nem akarsz de szvsz nemis tudsz, tartod relevansnak a c2c-t. de ez szanalmas.

szerk. mielott nekiallsz a csillagokat is letagadni az egrol, a thread innen indult:

Idézet

Amire én (és még sokan) kiváncsiak vagyunk, az a top Barcelona és a top Clowertown egymáshoz képesti _teljesítménye_ Namost  ez ekvivalens annak ismeretével, hogy mekkora a teljesítmény clock-to-clock, illetve mekkorák lesznek a top órajelek.Teccikérteni?

(amúgy bár mellékes, de a thread nem innen indult, hanem ahonnan beidéztem. Mostanra sem sikerült figyelmesen végigolvasnod az elmúlt pár oldalt?  :p )

De vissza a témához: szerinted a fentebbi összehasonlításomat, azaz ezt:

Idézet

Valamint ezt össze tudom vetni azzal, hogy mit tud majd egy _várhatóan_ 3,0 ghz-es Kentsfielddel szemben (ugyanezen alkalmazás), amiből jelenleg ugye csak 2,66-os van.

hogyan fogom végrehajtani?  :)
(segítek: az ismert teszt-adatokból egységnyi órajelre normálok, és utána felszorzom a kérdéses órajelre)

Szerkesztette: d n . r 2007. 02. 27. 12:40 -kor

#2218 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 12:56

Átrágtam magam az utolsó néhány oldalon, és mondhatom: kár volt. Az egész c/c mizéria nettó f@szság ebben a megközelítésben. Ugye az egész onnan indult, hogy két proci vajon miféle erőviszonnyal indul majdan egymás ellen.

Minden további nélkül megmondom nektek a tutit, és ebben semmiféle c/c nincs: olyan erőviszonnyal indulnak majd, amilyennel a marketingesek jónak látják. Amelyikben nagyobb tartalékok vannak, az majd úgy 5% körül ver a kevésbé ígéretesre, és ehhez igazítják a konkrét órajelet. Sőt, jó eséllyel a konkrét L2 (L3) méreteket is ez fogja meghatározni, nem más.

Pá.

Szerkesztette: Rive 2007. 02. 27. 12:58 -kor

#2219 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 13:00

Idézet: Rive - Dátum: 2007. febr. 27., kedd - 12:56

Átrágtam magam az utolsó néhány oldalon, és mondhatom: kár volt. Az egész c/c mizéria nettó f@szság ebben a megközelítésben. Ugye az egész onnan indult, hogy két proci vajon miféle erőviszonnyal indul majdan egymás ellen.

Minden további nélkül megmondom nektek a tutit, és ebben semmiféle c/c nincs: olyan erőviszonnyal indulnak majd, amilyennel a marketingesek jónak látják. Amelyikben nagyobb tartalékok vannak, az majd úgy 5% körül ver majd a kevésbé ígéretesre, és ehhez igazítják a konkrét órajelet. Sőt, jó eséllyel a konkrét L2 (L3) méreteket is ez fogja meghatározni, nem más.

Pá.

De ezzel most elmondod ugyanazt, amit mi: c/c és órajeltartalék! :)
(Egyenrangúan. Mindkettő.)
(Mellesleg azért az órajeltartalék nem hinném, hogy a marketingesek döntésén múlna...)

És persze, hogy erről kár oldalakat írni, nem is lett volna semmi, ha előbb special, aztán meg SFIJ nem kezd el értetlenkdeni (ráadásul utána SFIJ iderángatott meg ránk vetített egy csomó marhaságot!)

#2220 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 13:16

(bar otosom is igy lenne a lotton, ahogy ezt a valaszt megjosoltam...)

hogy kisse on-topic-ba tereljem a beszelgetest: multkor zaporoztak felem a kerdesek, hogy mi mas szamitana egy vallalatnal, mint a nyereseg..

felig-meddig erre valasz a friss hir: folyamatosan a harmadik negyedevben ert el a 20% koruli (bevetel) reszesedest az Opteron az x86-os szerverek piacan. azaz arpolitikajanak koszonhetoen (ez az en ertelmezesem) megsem szorult vissza a Woodcrestekkel szemben.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

Téma megosztása:

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • 113
  • Utolsó »