A következő problémában szeretnék segítséget kérni:
Adott ez a gép (lényeges részei):
- Abit BE7-S (rajta Sil3112a SATA/Raid vezérlő)
- Pentium 4 2400Mhz (alapon)
- 2*512Mb DDR333-on hajtva (egyik DDR400 másik DDR333)
- Maxtor 6E040L0 (38 GB) PATA rajta WinXP Prof operációs rendszer.
- Codegen 400W (ez sajna gyenge pont tudom, de nem az én gépem)
Ehhez a konfigurációhoz szeretnék SATA meghajtót rakni helybővítés céljából. Két SATA merevlemezt próbáltam eddig, egy 120-as és egy 160-as Samsungot, mindkettő ugyanazt a hibát produkálja.
Csatlakoztatva a géphez a meghajtót boot során a Sil vezérlő hol helyesen ismeri fel, hol nem a meghajtókat (azaz a nevet jól jelzi, de a méretet néha helyesen, néha 0 MB-ként jelöli). Windows XP ugyan bebootol, de nagyjából 10 perc alatt, és betöltődés után a rendszer továbbra is 15mp-enként megdermed, gyakorlatilag használhatatlan a gép.
Lehúztam a PATA meghajtót, hogy majd a SATA-ra rakok egy WinXP-t, hátha. CD-ről bootolás után megadom a Sil meghajtót a lemezről (gyári, illetve legújabb verziót is próbáltam). A gyári meghajtó esetén eljutok a telepítés kezdetéig, itt szeretném partícionálni a meghajtót. Látja az eredetileg meglévőt, de ha törölni próbálom 10 perc tökölés után hibaüzenettel leáll, miszerint nem lehet elérni a partíciót. Az új driver esetén ide el sem jutok, a telepítés kezdetén kiírja, hogy nem talál olyan eszközt, ahová telepíteni lehetne.
Amit eddig próbáltam:
- Lap BIOS frissítés, legújabb van fent.
- Különféle Sil driver lemezek (ahogy előbb írtam)
- A 2 SATA lemez a saját gépemben tökéletesen működik, velük baj nem lehet.
- Próbáltam cserélni a SATA csatornákat, 1-es és 2-es esetén is a helyzet ugyanaz.
Eddig úgy tűnik nekem, hogy meghalt az alaplap SATA vezérlője, de remélem valaki tud adni valami tippet mit próbálhatnék még ki.
Előre is köszönöm mindenkinek a segítő szándékot!